Thursday, 15 January 2015

SURAYA - SAYA POSITIF HIV

Assalamualaikum abg najmi nama sy Suraya (bukan nama sebenar) sy baru disahkan positif HIV smlm (24.12.2014) 

photo hanya hiasan - www.theguardian.com

skrg nie sy masih lg rasa benda tu mcm mimpi..masa doktor cakap sy tak rasa apa2 seolah2 perkara tu hal kecik  tp mmg sy tau x mustahil sy kena HIV sbb sejak umur 19 sy dah mula kenal seks dah kebanyakan lelaki yg sy kenal sy penah bersama sy x salahkan dorg semua salah sy sendiri mgkn nie balasan Allah atas dosa sy selama nie dh byk kali Allah bg peluang tp sy masih x berenti buat maksiat..

sy xtau apa sy rasa skrg nie nak kata sy sedih pun x tp skrg nie apa yg buat sy risau pasal family sy..kalau mak sy dpt tau mesti mak akan kecewa anak yg dia percaya selama nie buat benda x senonoh..

secara jujur sy xkisah kalau sy sakit atau apa2 jd pd sy tp sy betul2 risau pd family sy terutama mak sy tkt org dpt tau mak sy akan malu..

nk dijadikan kebetulan berita nie sy dpt tau sehari selepas sy dgn family kemalangan sy dan mak mengalami kecederaan sy di kaki xdan mak di kepala..doktor dah pesan minta dorg pakai sarung tgn masa cuci luka sy dan sy dah pun beli sarung tgn tp dorg pelik knp perlu pakai sarung tgn sy cuma ckp xnk kuman pd tgn dorg lekat pd luka sy sedangkn sy tkt dorg berjangkit..

sy xtau nak buat apa skrg nie kepala btl2 buntu nak berkongsi sy xtau pd siapa sbb benda nie sgt sensitif benda yg boleh memalukan family..

sy btl2 berharap abg Najmi dpt beri nasihat dan bantu sy utk hadapi semua nie.


Yg memerlukn pertolongan

SURAYA
bukan nama sebenar


#harap ada rakan pembaca yang boleh beri pandangan dan nasihat kepada Suraya..- NAJMI





LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (15) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (59) najmi jumpa doktor (10) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (90) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (10) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)