Wednesday, 12 June 2013

JANGKITAN BERSAMA – HIV DAN HEPATITIS A, B, C

Hepatitis 

Beberapa jangkitan, yang mungkin tidak tersebar secara seksual, boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius bagi orang-orang HIV. 

Jangkitan virus hepatitis B atau hepatitis C menjadi punca utama penyakit di kalangan mereka dengan HIV.


Hepatitis

Mengenai Hepatitis
Hepatitis bermaksud keradangan hati. Ini boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk gaya hidup anda - minum arak boleh menyebabkannya, sebagai contoh.


Beberapa virus juga boleh menyebabkan hepatitis. Di sini kita meliputi hepatitis A, B dan C. ‘Jangkitan Bersama’ virus hepatitis B dan hepatitis C semakin menjadi punca utama penyakit di kalangan mereka dengan HIV. Kedua-dua virus ini menjejaskan hati, boleh membuatkan anda jatuh sakit dan dalam sesetengah kes boleh menyebabkan kematian.

Tetapi terdapat rawatan yang boleh bekerja dengan baik bagi orang-orang yang HIV.


Hepatitis A

Hepatitis A adalah virus yang memberi kesan kepada hati. Ia boleh menyebabkan penyakit jangka pendek yang biasanya berlarutan di antara 10 dan 14 hari.
 
Jangkitan
Jangkitan ini tersebar melalui sentuhan dengan najis manusia yang dijangkiti (tahi). Makanan dan air yang tercemar sering menjadi sumber jangkitan biasa, tetapi ia boleh merebak semasa melakukan seks, terutamanya rimming (sentuhan oral-dubur).


Kebersihan diri yang baik boleh menghalang penyebaran hepatitis A - mencuci tangan selepas ke tandas dan sebelum menyediakan atau memakan makanan.

Terdapat vaksin untuk menentang hepatitis A. Ini melibatkan dua suntikan, diberikan enam bulan, dan memberikan kekebalan untuk kira-kira sepuluh tahun. Pemvaksinan ini adalah diberi di klinik GP dan berfungsi dengan baik dalam orang HIV. Semua orang yang mempunyai HIV disyorkan mempunyai vaksin ini kecuali mereka yang secara semula jadi imun kepada jangkitan ini (ujian sebelum vaksinasi boleh menunjukkan ini).

Diagnos
Ujian darah boleh menunjukkan hepatitis sekarang atau sebelum jangkitan.

Simptom
Tanda-tanda termasuk keletihan, kulit menjadi kuning, najis pucat, cirit-birit, loya dan muntah-muntah. Simptom-simptom ini boleh menjadi lebih teruk dengan minum arak, teh atau kopi dan makan makanan berlemak. Dalam orang HIV, tanda-tanda hepatitis A mungkin berlangsung lebih lama.

Rawatan
Biasanya, anda boleh sembuh tanpa sebarang rawatan dan apabila anda telah mendapat hepatitis A anda tidak boleh mendapatnya semula. 

Banyak ubat anti-HIV (serta ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat keadaan lain) diproses menggunakan hati. Keradangan hati yang disebabkan oleh hepatitis A bermakna bahawa sesetengah orang perlu berhenti mengambil rawatan mereka apabila mereka mempunyai hepatitis A. Tetapi ini perlu dibincangkan dengan doktor anda. 

Ia juga penting untuk memahami bagaimana rawatan hepatitis anda boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan HIV anda.


Hepatitis B

Hepatitis B (seringkali dikenali sebagai HBV) adalah sejenis virus hepatitis, menyebabkan keradangan hati. Hati adalah organ dalaman yang terbesar di dalam badan anda. Mempunyai hati yang sihat adalah penting untuk semua orang, tetapi ia amat penting bagi orang-orang yang hidup dengan HIV. 

Hati anda mempunyai peranan penting dalam pemprosesan ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat HIV dan penyakit-penyakit lain. Jangkitan virus yang memberi kesan kepada hati, seperti hepatitis A, hepatitis B dan hepatitis C boleh membuat anda sakit dan juga bermakna bahawa hati tidak mampu untuk memproses ubat-ubatan dengan betul. 

Apabila seseorang itu mempunyai kedua-dua HIV dan hepatitis B, ini sering digambarkan sebagai jangkitan bersama. Jika tidak dirawat, penyakit hati yang disebabkan oleh hepatitis B boleh menjadi sangat serius. Ia adalah punca utama penyakit dan kematian di kalangan mereka yang dijangkiti-bersama HIV dan hepatitis B.
 
Jangkitan
Hepatitis B berjangkit melalui sentuhan dengan darah, air mani atau air liur manusia yang dijangkiti. Ia mudah disebarkan semasa seks tanpa perlindungan (termasuk seks oral). Ianya berkali-kali lebih berjangkit daripada HIV. 

Hepatitis B boleh dielakkan dengan menggunakan kondom ketika seks dubur dan oral, dan dengan tidak berkongsi alat permainan seks. 

Terdapat vaksin untuk melindungi anda daripada hepatitis B. Ini terdiri daripada tiga suntikan, diberikan dalam tempoh beberapa bulan. Jika anda dijangkiti, dan ujian menunjukkan bahawa anda tidak mempunyai imuniti semulajadi terhadapnya, anda harus divaksinkan. 

Orang dengan HIV boleh hilang imuniti mereka terhadap hepatitis B apabila sistem imun mereka menjadi lemah, dan harus mempunyai tahap imuniti yang diperiksa secara berkala.
 
Diagnos
Anda perlu diuji tidak lama selepas diagnos untuk hepatitis B, untuk melihat jika anda telah dijangkiti dengan virus ini. Ini dilakukan dengan ujian darah.
 
Simptom
Apabila anda mula-mula dijangkiti hepatitis B, anda mungkin mendapat jaundis (kekuningan mata dan kulit), hilang selera makan, mengalami kesakitan abdomen, loya atau muntah-muntah (perasaan atau sedang sakit), otot dan sakit sendi atau demam. 

Simptom-simptom ini boleh menjadi sangat serius atau, dalam kes-kes yang sangat jarang berlaku, maut.
 
Memantau Kesihatan hati anda
Pada awal jangkitan, kebanyakan orang akan membentuk imuniti perlindungan. Walau bagaimanapun, dalam kira-kira 10% daripada orang dewasa, hepatitis B terus membiak di dalam badan lama selepas jangkitan. Orang-orang ini dijangkiti hepatitis B secara kronik, yang bererti bahawa mereka akan berjangkit bagi seluruh kehidupan mereka, walaupun mereka mungkin tidak mengalami apa-apa gejala. 

Sesetengah orang yang ada hepatitis B yang kronik akhirnya akan mendapat radang hati yang kronik dan dengan itu, akan meningkatkan risiko penyakit hati (cirrhosis) atau kanser hati.
 
HIV positif orang-orang yang mendapat hepatitis B lebih cenderung untuk menjadi dijangkiti secara kronik berbanding dengan orang yang tiada HIV. 

Semua orang dengan HIV sepatutnya menjalani ujian yang kerap untuk memantau kesihatan hati mereka. Ujian-ujian ini sangat penting jika anda mempunyai hepatitis C. Jika anda mendapat jangkitan bersama hepatitis B, doktor anda akan sentiasa memantau fungsi hati anda menggunakan ujian darah.
 
Pemeriksaan ultrasound juga boleh dilaksanakan, terutamanya jika hati anda menunjukkan tanda-tanda kerosakan.
 
Rawatan
Dalam tempoh awal jangkitan hepatitis B, ianya penting untuk mendapatkan banyak rehat, minum banyak air dan elakkan paracetamol, alkohol dan dadah rekreasi. 

Rawatan ada untuk Hepatitis B jika badan anda tidak boleh menghilangkan jangkitan itu dengan sendirinya. Jika anda HIV positif dan mempunyai jangkitan hepatitis B kronik, maka anda perlu menerima penjagaan dari seorang doktor yang mahir dalam rawatan kedua-dua HIV dan hepatitis.
 
Beberapa jenis ubat kini boleh didapati untuk rawatan hepatitis B. Ini adalah interferon alfa, adefovir (Hepsera) dan anti-HIV dadah 3TC (lamivudine, Epivir). Beberapa ubat anti-HIV lain juga aktif menentang hepatitis B: Tenofovir (Viread) dan FTC (emtricitabine, Emtriva).
 
Jika anda mendapat jangkitan bersama hepatitis B, anda perlu berbincang dengan doktor anda tentang bagaimana ia mungkin memberi kesan kepada pilihan rawatan anti-HIV anda. Hepatitis B tidak mempercepatkan progres HIV. Ubat anti-HIV boleh digunakan dengan selamat dan berkesan dalam orang yang mempunyai hepatitis B.
 
Kerana risiko mendapat rintangan ubat, anda hanya perlu mengambil ubat anti-HIV yang berkesan terhadap hepatitis B sebagai sebahagian daripada regimen rawatan HIV. Anda tidak boleh mengambil adefovir melainkan jika anda mengambil rawatan HIV kerana risiko rintangan. Jika anda mahu mengambil rawatan hanya untuk hepatitis B (tidak untuk HIV), anda perlu mengambil interferon alfa.
 
Orang yang mempunyai hepatitis B adalah digalakkan untuk memulakan rawatan HIV apabila kiraan sel CD4 mereka kira-kira 350. Ia juga penting untuk memahami bagaimana rawatan hepatitis anda boleh berinteraksi dengan ubatubatan HIV anda.


Hepatitis C

Hepatitis C (sering dikenali sebagai HCV) adalah jenis virus hepatitis, menyebabkan keradangan hati. Hati adalah organ dalaman yang terbesar di dalam badan anda. Mempunyai hati yang sihat adalah penting untuk semua orang, tetapi ia amat penting bagi orang-orang yang hidup dengan HIV.

Hati anda mempunyai peranan penting dalam pemprosesan ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat HIV dan keadaan lain. Jangkitan virus yang memberi kesan kepada hati, seperti hepatitis A, hepatitis B dan hepatitis C, boleh membuat anda sakit dan juga bermakna bahawa hati tidak mampu untuk memproses ubat-ubatan dengan betul. 

Apabila seseorang mempunyai kedua-dua HIV dan hepatitis C, ini sering digambarkan sebagai 'jangkitan bersama'. Jika tidak dirawat, penyakit hati yang disebabkan oleh hepatitis C boleh menjadi sangat serius. Ia adalah punca utama penyakit dan kematian di kalangan mereka yang dijangkiti bersama dengan HIV dan hepatitis C.

Jangkitan
Hepatitis C biasanya berjangkit melalui darah ke darah. Laluan jangkitan utama hepatitis C di Malaysia adalah penggunaan dadah suntikan. 

Hepatitis C juga boleh berjangkit secara seksual. Terdapat peningkatan dalam bilangan kes-kes penyakit kelamin hepatitis C dalam MSM HIV positif. Seks yang melibatkan hubungan dengan darah - sebagai contoh, fisting - melibatkan risiko yang paling besar.
 
Seks tanpa kondom juga telah dikenalpasti sebagai melibatkan risiko jangkitan hepatitis C.
 
Cara-cara anda boleh melindungi diri anda daripada Hepatitis C:

· Jangan berkongsi jarum, picagari atau apa-apa kelengkapan yang lain untuk menyuntik dadah

· Gunakan sarung tangan getah untuk fisting dan tukarkan sarung tangan antara pasangan dalam mana-mana keadaan seks kumpulan. Jangan berkongsi alat permainan seks atau tab pelincir

· Kondom menyediakan perlindungan yang sangat baik terhadap transmisi HIV, hepatitis C dan lain-lain jangkitan kelamin.
 
Hepatitis C tiada vaksin, dan tidak seperti hepatitis A dan B, mempunyai hepatitis C sekali tidak bererti anda imun daripada mendapatnya lagi. Anda boleh dijangkiti semula dengan virus hepatitis C.
 
Diagnos
Semua orang dengan HIV perlu diuji untuk melihat jika mereka dijangkiti bersama hepatitis C. Ujian darah untuk antibodi hepatitis C digunakan untuk melihat sama ada anda telah terdedah kepada virus tersebut. Anda mungkin diberi ujian PCR (timbunan virus) untuk mengesahkan jangkitan.
 
Dalam orang HIV, diagnosis hepatitis C boleh menjadi sukar kerana jangkitan mungkin tidak muncul pada ujian antibodi mereka. Jika anda fikir anda ada risiko dijangkiti hepatitis C, anda perlu mempunyai ujian tetap untuk melihat jika anda telah dijangkiti dengan virus ini.
 
Simptom
Ramai orang dengan hepatitis C tidak mempunyai simptom sama sekali. Apabila ianya berlaku, mereka boleh melibatkan keletihan, rasa tidak sihat, masalah perut dan penyakit kuning - kuning kulit dan mata. 

Walau bagaimanapun, walaupun anda tidak menunjukkan simptom, virus ini masih boleh merosakkan hati anda. 

Ini termasuk kerosakan cystic - keras hati, yang boleh membawa kepada sirosis, iaitu bekas luka tetap hati. Apabila ini berlaku, hati tidak dapat berfungsi dengan baik, menyebabkan penyakit yang serius. Sirosis meningkatkan risiko kanser hati.

Hepatitis C lebih pantas dalam orang-orang yang HV yang tidak rawatan HIV. Atas sebab ini, pesakit yang dijangkiti bersama terutama digalakkan untuk mula mengambil rawatan HIV apabila kiraan sel CD4 mereka berada pada kira-kira 350.
 
Memantau Kesihatan hati anda
Semua orang dengan HIV sepatutnya menjalankan ujian yang kerap untuk memantau kesihatan hati mereka. Ujian-ujian ini sangat penting jika anda mempunyai hepatitis C.
 
Ini termasuk ujian fungsi hati yang memantau paras enzim hati. Ultrasounds dan imbasan juga alat pemantauan yang penting. 

Kadang-kadang, ia perlu mempunyai biopsi hati. Ini melibatkan pemindahan sejumlah kecil hati di bawah anestetik ringan.
 
Rawatan
Jika anda HIV positif dan mendapat jangkitan hepatitis C, maka anda perlu menerima penjagaan daripada seorang doktor yang mahir dalam rawatan kedua-dua HIV dan hepatitis.
 
Rawatan untuk hepatitis C boleh didapati. Tidak seperti rawatan untuk HIV, rawatan hepatitis C bukan seumur hidup - ia biasanya mengambil masa selama 24 atau 48 minggu. Panjang rawatan bergantung kepada strain - atau genotip-hepatitis anda.
 
Genotip 1 dan 4 adalah sukar untuk dirawat. Jika anda dijangkiti dengan genotip ini, maka anda perlu mengambil rawatan selama 48 minggu.
 
Genotip 2 dan 3 adalah lebih mudah untuk dirawat, dan rawatan mereka biasanya selama 24 minggu.
 
Rawatan standard untuk hepatitis C terdiri daripada dua jenis ubat antiviral - pegylated interferon dan ribavirin. 

Ubat-ubatan ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang teruk tetapi doktor boleh memberikan anda rawatan lain untuk membantu mengurangkannya. Di samping itu, ramai orang mendapati bahawa kesan-kesan sampingan yang mereka hadapi menjadi kurang teruk, atau hilang sepenuhnya dari semasa ke semasa.
 
Tujuan rawatan ini adalah penawar - kadang-kadang digambarkan sebagai 'respon virologic yang berterusan', yang bermaksud bahawa tiada virus hepatitis C itu boleh dikesan di dalam darah enam bulan selepas anda selesai rawatan.
 
Rawatan untuk Hepatitis C adalah lebih cenderung untuk berkesan jika anda mulakannya sejurus anda mula-mula dijangkiti dengan virus ini. Ia kurang berkesan bagi orang-orang yang mempunyai hepatitis C untuk jangka masa yang panjang.
 
Orang yang mempunyai C hepatitis adalah sangat digalakkan untuk memulakan rawatan HIV apabila kiraan sel CD4 mereka berada pada kira-kira 350. Mengambil rawatan HIV juga boleh meningkatkan kesihatan hati anda dan melambatkan kerosakan yang disebabkan oleh hepatitis C.
 
Jenis ubat-ubatan untuk hepatitis C yang baru sedang dibangunkan. Adalah diharapkan bahawa ia akan memberikan rawatan yang berkesan untuk lebih ramai orang. Ianya masih belum diketahui jika ianya selamat dan berkesan dalam orang-orang yang HIV.
 
Ia juga penting untuk memahami bagaimana rawatan hepatitis anda boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan HIV anda.


Sumber Disini

 

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (15) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (59) najmi jumpa doktor (10) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (90) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (10) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)