Saturday, 2 February 2013

PENYAKIT JANGKITAN SEKS MENULAR DALAM DIAM

Lazimnya lelaki yang gemar melakukan seks rambang akan membawa penyakit ini kepada isteri seterusnya menurunkannya kepada anak-anaknya pula.

Dalam hal ini wanita yang tidak berdosa kadangkala menjadi mangsa tanpa disedari kerana penyakit ini menular dalam diam. Anak-anak juga tidak terkecuali menjadi mangsa hingga ada yang dilahirkan cacat dan menderita sampai membawa maut. Kesedaran orang ramai terutamanya kaum wanita perlu dipertingkatkan agar mereka tidak terus menjadi mangsa kesalahan yang mereka tidak pernah lakukan.  

Sembilan jenis penyakit jangkitan seks ini antaranya berkemungkinan mendedahkan pesakit kepada jangkitan HIV seterusnya Aids.
 

Mengenali penyakit berjangkit melalui hubungan dan komplikasinya dan kesannya:


 
1) Trikomoniasis
Penyakit ini dibawa oleh sejenis kuman trichmonas Vaginalis iaitu sejenis protozoa. Jangkitan terjadi melalui hubungan seks dengan seorang yang telah mendapat infeksi kuman ini.

Tanda-tandanya: 
* Keluarnya cairan vagina yang berwarna putih dan lama-kelamaan jika tidak diubati akan bertukar menjadi kuning kehijauan, berbuih dan berbau.
* Valva akan membengkak, kemerah-merahan terasa gatal, kadang-kadang berbuih dan sungguh tidak selesa.
* Pada kaum lelaki pula keluar cecair jernih melalui saluran kencing.

Komplikasi yang akan muncul jika tidak segera diubati boleh menyebabkan kulit vulva melecet. Jika jangkitan berlaku pada kalangan ibu hamil berkemungkinan menyebabkan bayi lahir prematur. Jangkitan ini juga mempermudahkan penularan infeksi HIV iaitu virus penyebab AIDS.


2) Vaginosis Bakteria (BV)
Penyebabnya adalah campuran antara kuman Gardanella Vaginalis dan bakteria anaerob. Penularannya bukan saja melalui hubungan seks rambang tetapi juga dari sebab-sebab lain antaranya tidak menjaga kebersihan vagina.

Tanda-tandanya: 
* Keluarnya keputihan berwarna abu-abu yang berbau.
* Kadangkala vulva terasa gatal.

Komplikasi yang mungkin timbul akibat darinya terutamanya kepada ibu hamil kemungkinan melahirkan anak sebelum waktunya.

* Penyakit ini juga boleh meningkatkan kemungkinan infeksi pada saluran telur pada lelaki.


3) Kandidiasis Vulvovaginalis
Penyebabnya adalah jangkitan sejenis kulat yang dinamakan Candida Albicans yang mudah membiak pada bahagian tubuh yang sering lembap. Bukan saja boleh menular melalui hubungan seks tetapi kurangnya menjaga kebersihan alat kelamin, pakaian dalam atau mangkuk tandas.

Tanda-tandanya: 
* Keluarnya cairan pekat berwarna putih seperti susu yang sudah basi.

Terasa gatal, vulva menjadi merah dan membengkak. Komplikasi yang mungkin terjadi, kulit vulva mudah melecet. Apabila seseorang itu telah dijangkiti penyakit ini mudah terjadi penularan HIV .


4) GonorRhea (Klik Disini)
Penyebabnya adalah kuman atau bakteria Neisseria. Gonorrhea yang boleh menular melalui hubungan seks yang terjadi di kalangan lelaki dan perempuan

Tanda jangkitan kepada wanita: 
* Rasa sakit ketika hendak membuang air kecil yang diikuti dengan keluarnya cecair kental berwarna putih kuning iaitu nanah .

Komplikasi yang mungkin terjadi:

* Penyakit radang pinggul.
* Kemandulan.
* Infeksi mata dan kebutaan pada bayi yang baru lahir apabila ibu menderita gonorrhea.
* Mereka yang mendapat penyakit ini mudah memberi laluan kepada infeksi HIV.


5) Klamidia
Penyebabnya adalah kuman atau bakteria Clamidia Trachomatis yang menular melalui kegiatan seks di kalangan lelaki dan wanita.

Tanda-tandanya: 
Di kalangan lelaki jangkitan ini akan menyebabkan peradangan di saluran kencing hingga menyebabkan keluarnya cairan jernih berwarna putih. Keluarnya cecair ini disertai dengan rasa gatal di hujung atau di sepanjang saluran kencing.

Jika jangkitan ini berlaku kepada kaum wanita akan disertai dengan keluarnya cairan vagina yang cair berwarna putih kekuningan dan disertai dengan rasa sakit di rongga pinggul.

Jika dalam keadaan teruk, akan berlaku pendarahan setelah melakukan hubungan seks. Komplikasi akan timbul jika tidak diubati antaranya boleh menyebabkan penyakit rongga pinggul. 

Pesakit juga dinasihatkan berjumpa doktor pakar jika tidak mendapat anak dalam jangka waktu perkahwinan yang lama kerana serangan penyakit ini juga berkemungkinan mandul atau kehamilan di luar kandungan.

Bagi wanita yang hamil, anak yang dilahirkan akan mendapat infeksi mata serta randang paru-paru. Infeksi HIV juga mudah menular di kalangan mereka yang mendapat Klamidia.


6) Siflis (Klik Disini)
Penyakit tersebut disebabkan oleh kuman atau bakteria Treponema Pallidum Spirochaeta dan menular melalui hubungan seks.

Tanda-tandanya: 
* Gejala awal yang boleh dikesan akibat daripada jangkitan ini ialah luka pada kemaluan lelaki atau wanita tanpa rasa sakit.
* Gejala awal ini akan disertai dengan gejala sekunder dengan timbulnya bintil yang berwarna kemerah-merahan pada tubuh.

Apabila memasuki peringkat ke tiga akan timbul kelainan jantung, saraf, pembuluh darah dan juga kulit yang hanya akan dapat dikesan apabila berjumpa doktor pakar. Komplikasi yang mungkin dialami pesakit ialah penyakit jantung dan juga jangkitan pada otak. Jika penyakit siflis menjangkiti wanita yang hamil dan tidak diubati berkemungkinan besar bayi yang akan dilahirkan menjadi cacat. Kajian terbaru juga menunjukkan penyakit ini memberi laluan kepada penularan HIV.


7) Herpes Genital (Klik Disini)
Penyebabnya adalah virus herpes simplex yang menular melalui hubungan seks.

Tanda-tandanya: 
* Tumbuhnya bintil berair secara berkelompok yang terlalu menyakitkan pada bahagian sulit kemudiannya pecah dengan meninggalkan luka kering serta kerak yang hilang dengan sendirinya.
* Kemudian tumbuh lagi seperti di atas, namum tidak sakit pada tahap awal. Gejala ini timbul bila ada faktor pencetus seperti stres, haid, mengambil alkohol dan juga hubungan seks berlebihan.

Komplikasi yang timbul ialah rasa sakit pada saraf tertentu dan menjangkiti bayi yang dilahirkan oleh ibu yang mempunyai penyakit ini apabila bintil berair masih aktif. Menimbul infeksi yang teruk pada bayi dan menyebabkan kematian serta keguguran di peringkat awal. Penyakit ini memudahkan penularan HIV.


8) Genital Warts/ Konbdilomata Akumilata (Klik Disini)
Penyakit ini berasal daripada Human Pappiloma Virus, yang berjangkit melalui hubungan seks.

Tanda-tandanya: 
* Muncul satu atau beberapa benjolan seperti kutil yang kemudiannya boleh berkembang biak di sekitar alat kelamin.

Komplikasi yang timbul seperti kutil yang membesar dan berkembang dengan cepat. Memberi laluan kepada beberapa jenis virus yang menjadi penyebab kepada kanser di pangkal rahim.


9) AIDS
Penyebabnya adalah virus HIV yang menyerang serta merosakkan sel-sel darah putih. Penularannya berlaku melalui hubungan seks dengan seorang yang penderita HIV dan juga melalui darah yang tercemar melalui penggunaan jarum suntikan, menerima darah, bayi yang dilahirkan oleh ibu yang mempunyai penyakit HIV/AIDS.

Gejala atau tanda-tandanya: 
* Setelah terjadi infeksi virus HIV, pesakit akan mendapat demam seperti flu selama dua minggu. Kemudian sembuh dan seterusnya tiada sebarang serangan selama lima hingga 10 tahun.
* Setelah tempoh ini gejala seperti demam, berpeluh waktu malam, cirit-birit berpanjangan, sering penat, batuk kronik diikuti dengan penurunan berat badan yang cepat akan dialami oleh pesakit.
* Serangan ini berlanjutan hingga timbul pelbagai penyakit lain seperti kanser, sakit saraf, infeksi pelbagai virus, jangkitan kulat, bakteria serta parasit.

Komplikasi yang timbul akibat penyakit ini terutamanya kepada janin dalam kandungan.

Pada tahap akhir infeksi HIV dan AIDS boleh menyebabkan rasa sakit yang keterlaluan hingga mengakibatkan kematian. - Journal PMS.

 --- UTUSAN MALAYSIA


Klik disini - 10 KESAN KESAN ANCAMAN PENYAKIT SEKS BEBAS

Atau Klik diBawah Label - "PENYAKIT KELAMIN"

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (15) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (59) najmi jumpa doktor (10) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (90) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (10) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)