Monday, 17 December 2012

PENAWAR HIV BAKAL DITEMUI? - SINGKIRKAN CCR5 MELALUI HIV GENE THERAPY

Results From HIV Gene Therapy Trial Show Long-Term Positive Effects (CROI 2012)

Results from two Phase 1 gene therapy trials sponsored by Sangamo BioSciences indicate that infusion with genetically modified immune cells, called SB-728-T, lead to long-lasting effects on the immune system of HIV-positive individuals, including increased white blood cell counts and possibly suppressed HIV replication.

“The infusion of these genetically-modified [CD4] T-cells is safe and well tolerated,” said Dr. Pablo Tebas, director of the AIDS Clinical Trials Unit at the University of Pennsylvania and lead investigator of the study.

“[The therapy] leads to durable increases in total CD4 cells,” he added. “These cells engraft, expand, and persist for over a year.”

Dr. Tebas noted that researchers in future clinical trials will attempt to optimize the gene therapy procedure in an attempt to make it more efficient and effective.

The results were presented last week at the 19th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI) in Seattle.

Gene therapy, in the field of HIV/AIDS, involves modifying a person’s DNA (the genetic information in cells) so that it becomes resistant to HIV infection. Gene therapy involves taking cells from the patient’s body, genetically modifying them in the laboratory, and then injecting them back into the patient.

Gene therapy as a cure for HIV is somewhat controversial in that some researchers believe the technique is too risky and expensive for widespread use. Others, however, think that gene therapy may be the only way to cure HIV, and that the science behind it is developing fast enough to make it a viable treatment option.

The gene therapy approach being tested by Sangamo is an attempt to mimic the success of ‘The Berlin Patient,” a man who received a bone marrow transplant from a carefully selected donor with a mutated form of the CCR5 gene.

HIV requires the CCR5 protein, which is located on the surface of white blood cells, in order to attach to and infect the cell. People born naturally with an alternate form of the CCR5 gene are almost entirely immune to HIV. Since his transplant, no sign of HIV has been detected in The Berlin Patient.

In the Sangamo trials, investigators genetically modified a portion of participants’ CD4 (white blood) cells to remove CCR5. According to the researchers, the removal of CCR5 proteins results in the genetically modified CD4 cells being resistant to the virus and able to block viral entry and replication. The goal of this approach is to eventually attain a “functional cure” for HIV, described as a remission state with long-term control of HIV, including low viral loads (amount of HIV in the blood), in the absence of antiretroviral therapy.

In the Phase 1 trials, researchers evaluated the safety and tolerability of gene therapy with the HIV-resistant CD4 T-cells. They also examined how long the modified cells persisted in the blood and whether there were any changes in the viral load during a planned antiretroviral treatment interruption.

The studies included 21 HIV-positive individuals who received a single dose of the HIV-resistant CD4 T-cells. All participants were receiving highly active antiretroviral treatment (HAART) and had undetectable levels of HIV in their blood.

One month after treatment with the genetically modified cells, 29 percent of study participants, who started the study with CD4 counts above 500 cells per microliter, underwent a planned interruption of their HAART regimen for 12 weeks.

Results showed that, one year after the treatment, the genetically modified cells were still detectable in the study participants’ blood, constituting around 2 percent of their CD4 cells. According to the study authors, this indicates that the modified cells are long-lasting after the gene therapy.

As previously reported, results from the group that underwent a treatment interruption showed that the gene therapy also successfully reduced “set point” viral loads in patients with HIV. Set point viral loads are the viral loads observed when a person with HIV is not on antiretroviral therapy.

One study participant, who naturally had one copy of the HIV-resistant CCR5 gene form, achieved undetectable viral loads without use of antiretroviral therapy after undergoing the gene therapy treatment.

Further analysis showed that participants with more successful and complete modification of the CD4 cells during the gene therapy had greater viral load control after the treatment.

Dr. Tebas reported that a majority of the side effects from the procedure were mild and all were reversible. Nearly half of the reported side effects occurred within 24 hours of infusion and included chills, fever, headache, excessive sweating, dizziness, and fatigue.

Sumber : The Aids Beacon 




Keputusan Percubaan HIV Gen Terapi Mendedahkan Kesan Positif Jangka Panjang (CROI 2012) 

Keputusan daripada dua Fasa 1 ujian terapi gen yang ditaja oleh Sangamo BioSciences menunjukkan bahawa penyerapan dengan sel-sel imun yang diubahsuai secara genetik, dipanggil SB-728-T, membawa kepada kesan berpanjangan ke atas sistem imun individu yang positif HIV, termasuk kiraan sel darah putih meningkat dan kemungkinan replikasi HIV ditindas. 

"Penyerapan genetik ini [CD4] T-sel yang diubah suai adalah selamat dan baik diterima," kata Dr Pablo Tebas, pengarah Unit AIDS Ujian Klinikal di Universiti Pennsylvania dan penyiasat utama kajian. 

"[Terapi] membawa kepada peningkatan dalam jumlah sel CD4 yang tahan lama," katanya. "Ianya menanamkan sel-sel, mengembangkan, dan berterusan selama lebih setahun." 

Dr Tebas menyatakan bahawa penyelidik dalam ujian klinikal masa depan akan cuba untuk mengoptimumkan prosedur gen terapi dalam usaha untuk menjadikan ia lebih cekap dan berkesan. 

Keputusan telah dibentangkan minggu lepas, di 19th Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI)  di Seattle.

Terapi gen, dalam bidang HIV/AIDS, melibatkan pengubahan DNA seseorang (maklumat genetik dalam sel) supaya ia menjadi lebih tahan kepada jangkitan HIV. Terapi gen ini melibatkan pengambilan sel daripada badan pesakit, genetik mereka kemudian diubah di dalam makmal dan kemudian disuntik kembali ke dalam badan pesakit. 


Terapi gen ini merupakan penawar untuk HIV dan adalah agak kontroversi, pada sesetengah penyelidik yang percaya bahawa teknik ini adalah terlalu berisiko dan mahal untuk digunakan secara meluas. Bagaimanapun bagi beberapa pendapat yang lain, mereka berfikir bahawa terapi gen mungkin satu-satunya cara untuk mengubati HIV, dan penyelidikan sains disebaliknya membangun dengan cukup pantas untuk membuatkan ianya menjadi satu pilihan rawatan yang berdaya maju.

Pendekatan terapi gen yang sedang diuji oleh Sangamo adalah satu percubaan untuk meniru kejayaan 'Pesakit Berlin, "seorang lelaki yang menerima pemindahan sum-sum tulang daripada penderma yang dipilih dengan teliti dengan bentuk bermutasi gen CCR5. (klik disini)


HIV memerlukan protein CCR5, yang terletak pada permukaan sel-sel darah putih, dalam usaha untuk melampirkan dan menjangkiti sel. Orang yang dilahirkan secara semula jadi dengan bentuk alternatif gen CCR5 hampir sepenuhnya imun kepada HIV. Sejak pemindahan beliau, tiada tanda HIV telah dikesan dalam "Pesakit Berlin" ini. 

Dalam ujian Sangamo, penyiasat mengubahsuai secara genetik sebahagian sel-sel CD4 peserta (darah putih) dengan membuang CCR5. Menurut penyelidik, penyingkiran protien CCR5 dalam sel-sel CD4 yang diubahsuai secara genetik menyebabkan CD4 tahan kepada virus dan mampu untuk menghalang kemasukan virus dan replikasi. Matlamat akhir pendekatan ini adalah untuk mencapai "mengubati fungsian" untuk HIV, yang digambarkan sebagai negeri remitan dengan kawalan jangka panjang HIV, termasuk beban virus yang rendah (jumlah HIV dalam darah/ Viral Load), ketika semasa ketiadaan terapi antiretroviral (HAART). 

Dalam Fasa 1 ujian, penyelidik menilai keselamatan dan toleransi terapi gen dengan CD4 T-sel tahan HIV. Mereka juga mengkaji berapa lama sel-sel yang diubahsuai berterusan dalam darah dan sama ada terdapat sebarang perubahan dalam beban virus semasa gangguan rawatan antiretroviral yang dirancang.

Kajian termasuk keatas 21 individu yang HIV positif yang menerima dos tunggal CD4 tahan HIV T-sel. Semua peserta telah menerima rawatan yang sangat aktif antiretroviral (HAART) dan mempunyai tahap yang tidak dapat dikesan HIV dalam darah mereka.


Sebulan selepas rawatan dengan sel-sel yang diubahsuai secara genetik, 29 peratus daripada peserta kajian (yang memulakan kajian dengan CD4 diatas 500 sel setiap microliter) mengalami gangguan yang terancang daripada regimen HAART mereka selama 12 minggu.


Keputusan menunjukkan bahawa, selepas setahun menerima rawatan, sel-sel yang diubahsuai secara genetik masih dikesan dalam darah peserta kajian, membentuk sekitar 2 peratus sel CD4 mereka. Menurut penulis kajian, ini menunjukkan bahawa sel-sel yang diubahsuai adalah tahan lama selepas terapi gen.


Seperti yang dilaporkan sebelum ini, hasil daripada kumpulan yang menjalani rawatan gangguan menunjukkan bahawa terapi gen juga berjaya dikurangkan "set titik" beban virus pada pesakit dengan HIV. Tetapkan titik beban virus adalah beban virus diperhatikan apabila seseorang dengan HIV tidak berada di terapi antiretroviral (HAART).


Satu kajian peserta, yang secara semulajadi mempunyai satu salinan borang HIV tahan gen CCR5, dicapai beban virus yang tidak dapat dikesan tanpa menggunakan terapi antiretroviral (HAART) selepas menjalani rawatan terapi gen.


Analisis lanjut menunjukkan bahawa peserta dengan pengubahsuaian
sel-sel CD4 lebih berjaya dan lengkap semasa terapi gen dan mempunyai kawalan beban virus (Viral Load) yang lebih besar selepas rawatan.

Dr Tebas melaporkan bahawa majoriti kesan sampingan daripada prosedur ini adalah ringan dan semua berbalik. Hampir separuh daripada kesan sampingan yang dilaporkan berlaku dalam tempoh 24 jam seperti menggigil, demam, sakit kepala, peluh berlebihan, pening, dan kelesuan.



Faham ker??? Tak faham tak mengapa, sedikit info disini,
Mengikut Prosessor Dr. Pablo Tabas, professor of medicine kat Uni of Pennsylvania yang mengetuai penyelidikan tersebut, penawar kepada kepada HIV sudah semakin hampir ditemui. Saintis sudah semakin hampir menemui penawar tersebut. Saintis sedang berusaha mengabungkan beberapa pendekatan (several approaches) in finding what they call 'functional cure' for HIV.

Usaha juga dilakukan untuk hasilkan ubat bagi memaksa virus HIV keluar daripada tempat persembunyiannya dalam sel T-4. Masalah sekarang saki baki virus bersembunyi dalam sel T-4 menyebabkan ia akan kembali aktif kalau pesakit berhenti makan ubat. 

Menurut saintis ubat untuk memaksa virus keluar daripada tempat persembunyiannya sudah semakin hampir untuk ditemui. - Komen dari Anonymous dari ruang komen didalam entry NORELYNA BERSUAMI SEORANG YANG NAFSUNYA PADA LELAKI


Sekarang ni dah bukan dalam fasa kajian dah. Ia sekarang dah masuk dalam fasa 2 (clinical trial) dan ia melibatkan jumlah pesakit yang lebih ramai. Data tentang pesakit-pesakit tersebut akan dibetangkan awal tahun 2013. Kemudian diaorang akan lakukan untuk fasa yang ketiga pula. 

Menurut Dr Tabas, dalam tempoh 5 tahun akan datang insya allah 'functional cure' tersebut akan jadi realiti. Perlu diingat, bukan Sengamo sahaja yang buat kajian, terdapat beberapa lagi research intitute yang buat benda yang sama dan mereka kini dalam fasa 'clinical trial'. 

Kajian dah dibuat selama hampir 25 tahun. Rundingan dengan syarikat insurance juga telah dibuat di USA untuk tentukan kos rawatan ke atas pesakit yang mereka sanggup tanggung. Kita kena banyak2 berdoa mohon bantuan Allah supaya membantu para saintis ini untuk menemui penawar kepada HIV. - Komen Anonymous di ruang komen dibawah


Tak faham lagi???
Mereka yang tiada gen CCR5 sangat kebal terhadap jangkitan HIV kerana sel mereka tidak boleh ditembusi virus tersebut.

Orang yang dilahirkan secara semula jadi dengan bentuk alternatif gen CCR5 hampir sepenuhnya imun kepada HIV. 
Namun, manusia yang tiada gen CCR5 jarang ditemui dan dipercayai cuma satu peratus penduduk dunia yang tinggal di rantau Eropah Utara memiliki keupayaan tersebut.
Virus HIV memerlukan protein CCR5, yang terletak pada permukaan sel-sel darah putih, dalam usaha untuk mendekati, menjangkiti sel dan membiak.
Penyingkiran protien CCR5 dalam sel-sel CD4 yang diubahsuai secara genetik menyebabkan CD4 tahan kepada virus dan mampu untuk menghalang kemasukan virus dan replikasi. 


Tak Faham lagi???????
Alahh... bayangkan telur ayam tu ialah CD4, kuning telur tu CCR5, kalau dibuang kuning telur tu (CCR5) maka CD4 jadi kuat dan semakin tinggi maka tubuh badan kita berterusan semakin sihat dalam masa yang sama Viral Load terus menerus ditekan. Jika CCR5 berjaya dikeluarkan sepenuhnya maka insyaallah PLHIV boleh sembuh selama-lamanya, wallahuallam - Mengikut kefahaman saya lah, perbetulkan kalau salah..:)


Kalau tak faham, tak yah faham tunggu aje hebahan berita tentang ini di masa depan Insyaallah.......Sila baca komen "Anonymous" didalam ruang komen dibawah, saya pasti mengenali anda melalui email dan pasti anda seorang doktor...betul tak? Terima kasih Anonymous...:)

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (15) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (59) najmi jumpa doktor (10) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (90) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (10) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)