Monday, 30 July 2012

MEMBERITAHU ORANG LAIN SEKIRANYA DIRI KITA ADA HIV

Siapa yang hendak diberitahu?

Rakan-rakan

 
Sama ada untuk memberitahu rakan-rakan anda tentang diagnosis HIV anda bergantung kepada hubungan anda dengan mereka. Selalunya, memberitahu kawan yang baik boleh menjadi sumber sokongan yang tidak ternilai. Jika anda tidak berkongsi banyak maklumat peribadi dengan kawan-kawan anda pada masa lalu, anda mungkin tidak mahu memberitahu mereka mengenai status HIV anda. Tetapi jika ada orang yang sebelum ini telah banyak membantu anda, orang ini boleh berkemungkinan akan menyokong anda sekarang.

Memutuskan rakan mana untuk diberitahu juga bergantung pada budaya dan agama. Sebagai contoh, dalam sesetengah budaya Melayu, mereka takut serta percaya pada mitos mengenai HIV seperti cara-cara untuk mendapat HIV. Di samping itu, rakan-rakan dari mana-mana budaya dan agama mungkin mempunyai maklumat yang tidak tepat tentang HIV dan akan melayan anda dengan cara yang berbeza atau tidak baik. Jika anda rasa rakan anda akan bertindak seperti ini, ianya mungkin lebih mudah bagi anda untuk mendapatkan sokongan daripada sebuah organisasi HIV atau kumpulan sokong bantu rakan sebaya.

Terdapat sokongan yang disediakan untuk rakan-rakan, ahli keluarga dan pasangan anda walaupun mereka tidak mempunyai HIV. Mereka boleh menghubungi Yayasan PT untuk mendapatkan nasihat, maklumat serta sokongan emosi dan juga boleh mengakses perkhidmatan kaunseling Yayasan PT. Ia juga penting untuk memikirkan tentang pemasaan pendedahan anda. Seseorang mungkin akan kecewa apabila mendapat tahu tentang diagnosis HIV anda selepas orang lain telah diberitahu tetapi dalam kes-kes lain, inyaa tidak akan mendatangkan mudarat bagi mereka untuk mengetahui kemudian. 


Keluarga

 
Jika anda mempunyai saudara-mara yang anda rapat dengan, yang telah membantu pada masa lalu, yang menerima dan mengasihi anda, yang menghormati privasi anda, mereka boleh menyokong anda pada masa-masa ini. Jika anda membuat keputusan untuk memberitahu seseorang dalam keluarga anda, ia mungkin berguna untuk mempunyai beberapa risalah yang anda boleh tunjukkan kepada mereka - apa jua budaya mereka, orang mungkin memiliki kebimbangan tentang HIV dan mempunyai sesuatu untuk dibaca mungkin meyakinkan diri mereka

Sesetengah orang bimbang bahawa jika mereka menjadi tidak sihat dan perlu dimasukkan ke hospital, kakitangan perubatan mungkin akan mendedahkan status HIV mereka tanpa persetujuan kepada saudara-mara mereka. Pada amnya doktor tidak akan mendedahkan status HIV seseorang - mereka mungkin menjelaskan bahawa orang tersebut mempunyai keadaan seperti radang paru-paru, sebagai contoh, tanpa menyebut status HIV mereka.

Tetapi dalam sesetengah keadaan kakitangan perubatan mungkin menggalakkan seseorang untuk mendedahkan status HIV mereka supaya mereka boleh mendapatkan sokongan daripada keluarga mereka, tetapi mereka tidak akan memaksa mereka untuk berbuat demikian. Sering orang tidak memahami cara HIV boleh dipindahkan, atau mereka mungkin berasa bimbang tentang kesihatan anda. Mereka akan menjadi lebih selesa apabila mengetahui bahawa anda mendapat penjagaan yang baik daripada klinik HIV anda dan anda tahu di mana untuk mendapatkan sokongan dan bagaimana untuk menjaga diri.

Jika anda seorang ibu bapa, anda mungkin memikirkan untuk memberitahu anak-anak anda bahawa sama ada anda atau mereka mempunyai HIV. Walau bagaimanapun mengambil pertimbangan bahawa mereka mungkin dikejutkan dengan berita ini atau tidak mampu untuk menjaga diri mereka sendiri, ia adalah idea yang baik untuk mendapatkan sedikit sokongan sebelum mendedahkan kepada anak-anak anda dari seorang pekerja sokongan keluarga atau organisasi HIV yang bekerja dengan keluarga yang mempunyai kanak-kanak. Berbincanglah dengan Yayasan PT untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai tip-tip berguna atau bantuan. 


Pasangan Seksual

 
Anda mungkin di dalam hubungan jangka panjang atau kasual, ataupun anda mungkin mempunyai hubungan seks dengan seseorang sekali. Dalam setiap situasi ini keputusan yang anda buat mengenai pendedahan adalah berbeza. Ia membantu untuk berfikir tentang tindak balas pasangan yang mungkin berbeza setelah mendengar mengenai diagnosis HIV anda

Sesetengah orang menghadapi situasi yang sukar. Anda mungkin hidup dengan pasangan anda dan bimbang tentang masalah domestik, keganasan atau kehilangan tempat tinggal anda. Ketika anda memikirkan isu-isu ini, jika anda rasa perlu sedikit sokongan anda boleh bercakap dengan seseorang di klinik atau di Yayasan PT. No. 7C/1, Jalan Ipoh Kecil, Off Jalan Raja Laut,
50350 Kuala Lumpur.
Tel: +603 40444611 Fax: +603 40444622 Satu manfaat memberitahu pasangan seksual mengenai status HIV anda adalah jika mereka terdedah kepada HIV ketika anda melakukan hubungan seks (jika terjadi kebocoran kondom, contohnya), mereka boleh mengambil rawatan yang boleh menghalang mereka menjadi positif. Dikenali sebagai Pasca Pendedahan Profilaksis (PEP), ia hendaklah dimulakan di dalam jangkamasa 72 jam pendedahan kepada HIV dan dimana mereka mengambil dos ubat anti-HIV yang sangat kuat untuk sebulan.

Sama ada anda memberitahu pasangan-pasangan anda sebelumnya bergantung kepada beberapa faktor seperti hubungan anda dan sama ada jenis hubungan seks anda telah menimbulkan risiko jangkitan HIV, dan anda boleh meminta kakitangan di klinik HIV anda untuk menghubungi bekas pasangan-pasangan dan kenalan seksual untuk anda. Mereka boleh berbuat demikian tanpa mendedahkan butir-butiran anda. 


Pasangan Jangka Panjang


Mendedahkan status HIV anda kepada pasangan jangka panjang anda boleh menjadi situasi yang emosional untuk anda berdua. Pasangan anda mungkin tidak akan respon dengan cara yang anda harapkan dan mungkin terdapat kebimbangan mengenai risiko HIV yang sedang dipindahkan. Pasangan anda mungkin perlu mengambil ujian HIV dan perlu menunggu sehingga tempoh jendela telah berlalu untuk berbuat demikian, dan ini boleh memberikannya tekanan.

Satu lagi idea adalah untuk membawa pasangan jangka panjang anda berjumpa doktor dan bertanyakan soalan.  


Pasangan Kasual


Apabila memikirkan tentang sama ada untuk memberitahu pasangan seks kasual mengenai status HIV anda, yang penting adalah mengapa anda mahu memberitahu mereka. Apabila memikirkan tentang sama ada untuk memberitahu pasangan seks kasual mengenai status HIV anda, yang penting adalah mengapa anda mahu memberitahu mereka.

Sebab-sebab untuk memberitahu (atau tidak memberitahu) bergantung kepada jenis hubungan yang anda inginkan. Sebagai contoh, adakah anda merancang untuk melihat orang ini hanya sekali atau anda mengharapkan hubungan yang lebih panjang? Ia juga boleh bergantung kepada jenis hubungan seks yang anda mahu. Jika risiko menjangkitkan HIV adalah sangat rendah, tidak ada sebab untuk mendedahkan status HIV mereka bagi sesetengah orang. Sesetangah orang memberitahu pasangan mereka untuk menjadikannya lebih mudah untuk membuat keputusan bersama-sama mengenai seks.

Jika anda baru sahaja bertemu dengan seseorang, anda mungkin tidak merasa bahawa anda mempunyai pengetahuan yang mencukupi tentang mereka untuk menjangka reaksi mereka. Anda mungkin bertemu dengannya di tempat seperti bar atau parti, di mana ianya bukan tempat untuk bercakap tentang HIV. Sesetengah orang lebih suka bercakap tentang status HIV mereka dalam persekitaran yang lebih neutral, pada tarikh yang lain atau menunggu sehingga mereka mengenali orang tersebut dengan lebih baik. Orang lain berbual tentang HIV ke dalam perbualan awal-awal lagi di dalam cara yang santai dan perkara-fakta, supaya jika orang lain tidak boleh menerimanya, masa tidak hilang. 


Doktor


Ia adalah wajar untuk memberitahu doktor bahawa anda HIV positif kerana apabila merawat anda atau menetapkan ubat-ubatan, mereka perlu tahu tentang isu-isu kesihatan yang lain dan ubat-ubatan yang anda ambil. Doktor tidak boleh enggan untuk merawat anda kerana anda mempunyai HIV.

Doktor tidak boleh bercakap tentang kesihatan anda dengan keluarga, rakan-rakan anda atau orang lain atau menunjukkan kepada mereka rekod perubatan anda, namun kadang-kadang mereka mungkin perlu untuk mendedahkan status HIV anda. Maklumat perubatan biasanya dikongsi di dalam pasukan penjagaan kesihatan. Tetapi, anda boleh meminta doktor anda supaya tidak berbuat demikian melainkan - jika ianya akan meletakkan pekerja lain dalam bahaya - doktor mesti menghormati kehendak anda.

Seorang doktor boleh mendedahkan maklumat perubatan anda jika dipaksa oleh mahkamah atau diminta oleh pihak polis, atau jika mereka berfikir kehidupan seseorang terancam. Ini sangat jarang berlaku. Doktor anda mungkin akan merekodkan status HIV anda dalam rekod perubatan. 


Doktor Gigi


Doktor gigi sering menolak untuk merawat pesakit HIV, mendakwa ini adalah untuk melindungi diri dan pesakit daripada HIV. Bagaimanapun, prosedur sterilisasi standard akan menghalang jangkitan. Manfaat memberitahu doktor gigi anda tentang status HIV anda adalah mereka boleh memeriksa untuk masalah gusi yang berkaitan dengan HIV, dan memastikan bahawa apa-apa ubat-ubatan yang mereka gunakan tidak akan berinteraksi dengan ubat anti-HIV.  


Majikan


Pendedahan tidak mungkin idea yang baik jika anda fikir majikan anda mungkin memperlakukan maklumat anda tanpa sensitif atau jika anda berfikir maklumat peribadi boleh dibuat awam, atau bahawa anda boleh mengalami diskriminasi. Sebaliknya jika majikan anda menyokong anda, ianya boleh menjadi lebih mudah untuk membuat perubahan kepada beban kerja anda, untuk mempunyai masa untuk temu janji doktor atau berurusan dengan tempoh sakit.

Apabila memohon pekerjaan, mungkin ada soalan dalam borang permohonan mengenai sama ada anda mempunyai masalah kesihatan. Jika anda menipu dan mereka kemudiannya mengetahui anda mempunyai HIV, ini dipanggil pecah amanah bersama dan anda mungkin akan kehilangan pekerjaan. Sebagai alternatif, anda boleh cuba dengan sebijaksana yang mungkin untuk mengelakkan soalan tersebut:
  • Anda boleh meninggalkan bahagian itu kosong, dan menunggu untuk melihat jika mereka kembali kepada anda untuk jawapannya.
  • Anda boleh menolak untuk memberikan maklumat peribadi yang sensitif. Supaya selaras, anda boleh menahan kumpulan etnik serta maklumat kesihatan.
  • Jika ditekan untuk maklumat lanjut, anda boleh meminta doktor anda untuk menulis surat yang mengesahkan bahawa anda mampu untuk melakukan pekerjaan itu, tanpa menyebut status HIV anda.
Walau bagaimanapun, anda perlu sedar bahawa melakukan perkara-perkara ini mungkin meletakkan anda di pihak yang rugi dalam pasaran pekerjaan yang kompetitif. Jika anda bekerja dalam penjagaan kesihatan, anda bertanggungjawab untuk memaklumkan kepada doktor kesihatan pekerjaan anda bahawa anda HIV positif dan untuk mengelakkan pelaksanaan prosedur yang invasif. 


Sekolah & Kolej/Universiti


 

Ibubapa

Jika anak anda HIV positif, anda mungkin tidak pasti apa yang anda boleh lakukan untuk melindungi kerahsiaan anak anda di sekolah. Ini juga boleh menjadi berguna jika anak anda tidak mempunyai HIV tetapi kadang-kadang berada di rumah dari sekolah kerana satu atau kedua-dua ibu bapa mereka HIV positif dan memerlukan penjagaan.

Seorang kanak-kanak yang dijangkiti dan terjejas oleh HIV mempunyai hak yang sama seperti mana-mana kanak-kanak lain akses terhadap pendidikan. Anda tidak diwajibkan untuk mendedahkan bahawa kanak-kanak atau ahli keluarga anda mempunyai HIV.

Jika anda membuat keputusan untuk mendedahkan status HIV anak anda, hanya dua orang guru yang perlu mengetahui tentang hal ini. Ini biasanya akan menjadi guru besar dan seorang lagi ahli kakitangan yang dipilih oleh anda dan anak anda. Ia adalah amalan yang baik untuk sekolah-sekolah untuk mempunyai prosedur yang bertepatan jika ibu bapa memberitahu mereka mengenai murid yang HIV positif. Apa-apa maklumat perubatan anda dedahkan haruslah dirahsiakan.

Ia boleh berguna untuk memberitahu sekolah jika anak anda kerap tidak hadir ke sekolah untuk janji temu perubatan atau untuk menjaga ahli keluarga yang lain. Ia juga boleh menjadi cara yang baik untuk memastikan anak anda mempunyai beberapa sokongan tambahan dan penjagaan jika mereka memerlukannya. Kanak-kanak kecil mungkin memerlukan seorang guru untuk memantau ubat anti-HIV, sebagai contoh.

 

Pelajar

Ia mungkin satu idea yang baik untuk mendedahkan status HIV anda jika anda kerap tidak hadir kerana anda tidak sihat atau kerana anda menjaga ahli keluarga. Jika HIV anda sendiri ataupun ahli keluarga memberi impak terhadap pendidikan anda, ia boleh membantu dengan memberitahu seseorang yang boleh menawarkan sokongan lengkap anda.

Ini semua isu-isu penting untuk dipertimbangkan apabila mendedahkan status HIV anda kepada sekolah, kolej atau universiti anda. Akhirnya, keputusan itu adalah untuk anda dan keluarga anda. Jika anda memerlukan bantuan, anda boleh menghubungi Yayasan PT bagi sokongan. 

Sumber : MSM Poz

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (15) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (59) najmi jumpa doktor (10) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (90) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (10) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)