Monday, 30 July 2012

KEBIMBANGAN ANDA SETELAH MENGIDAP HIV

Keyakinan Diri


Jika anda hidup dengan HIV, anda mungkin mengalami rasa rendah diri atau mengalami masalah keyakinan diri. Jika anda sudah mempunyai keyakinan diri yang rendah sebelum anda didiagnos dengan HIV, penerimaan diagnosis ini mungkin akan memburukkannya lagi.

Bimbang tentang masa depan anda, imej badan anda dan memberitahu orang yang anda HIV positif semua adalah perkara biasa. Rasa bersalah tentang status HIV anda boleh membawa kepada masalah-masalah harga diri dan ini akan menghalang anda dari bermotivasi untuk menjalani kehidupan yang penuh dan menyeronokkan.

Apabila anda rasa keyakinan diri yang rendah, anda tidak dapat maju dengan kehidupan anda. Mungkin anda merasakan bahawa hidup anda tidak bernilai untuk dilaburkan atau anda tidak mempunyai keupayaan, wang atau wajah untuk mencapai apa yang anda fikir yang lain telah berjaya lakukan. Keyakinan diri juga boleh memberi kesan kepada hubungan anda dengan orang lain - anda mungkin tidak merasa cukup yakin untuk memberitahu rakan-rakan rapat dan keluarga anda mengenai status HIV anda, contohnya.

Perasaan ini adalah normal, tetapi jika anda boleh mencari jalan untuk mengatasi masalah ini dan meningkatkan harga diri anda, anda akan lebih gembira dan mungkin lebih sihat serta dapat mengawal hidup anda dan apa yang anda mahu daripada. Jika anda kurang keyakinan diri menghalang anda daripada bercakap mengenai status HIV anda dengan orang yang anda sayangi, ianya amat berguna untuk meneroka cara-cara untuk menyesuaikan diri dengan situasi anda dengan lebih baik.

Bercakap dengan rakan-rakan dan ahli keluarga anda boleh merupakan salah satu cara terbaik untuk meningkatkan keyakinan anda - mereka mempunyai kepentingan terbaik anda dan boleh memberikan sokongan emosi ketika anda paling memerlukannya. Mengambil sedikit masa untuk melihat semua yang telah anda capai dan masalah yang telah anda atasi adalah titik permulaan yang baik untuk mengangkat semangat diri anda.

Anda juga boleh cuba membuat kenalan dengan kumpulan-kumpulan sokong bantu bagi orang-orang yang HIV positif; yang boleh menjadi tempat yang baik untuk bercakap dalam persekitaran yang selamat dengan orang-orang berfikiran yang sama. Bengkel yang bertujuan untuk memberikan anda kemahiran untuk meningkatkan keyakinan dan harga diri juga turut berguna. Berbincanglah dengan Yayasan PT untuk maklumat lanjut.Kemurungan


Kemurungan adalah penyakit klinikal, yang boleh menjadi serius dan memberi kesan kepada keupayaan anda untuk berfungsi dalam kehidupan seharian jika tidak dirawat.

Sesetengah orang menggambarkannya sebagai 'melumpuhkan' dan ia boleh menghalang mereka menikmati hubungan dengan orang yang tersayang atau pergi ke tempat kerja. Walaupun sesiapa sahaja boleh mengalami kemurungan, ianya adalah dua kali ganda lebih biasa di kalangan orang-orang yang HIV positif.

Kira-kira 1 dalam 3 orang yang hidup dengan HIV mempunyai beberapa simptom kemurungan pada ketika tertentu dalam kehidupan mereka. Disebalik angka-angka ini, kemurungan merupakan satu aspek jangkitan HIV yang tidak dapat dielakkan tetapi ia boleh tercetus jika anda rasa bimbang atau tidak pasti tentang masa depan anda. Anda munkin mengalami kemurungan tanpa menyedarinya.
 

Jika anda mengalami kebanyakan atau semua simptom ini setiap hari selama beberapa minggu, anda mungkin mengalami kemurungan: 
 • mood yang rendah
 • apati
 • kurang penumpuan
 • cepat marah
 • insomnia
 • bangun awal atau terlebih tidur
 • ketidakupayaan untuk berehat
 • kenaikan berat badan atau pengurangan berat badan
 • kehilangan keseronokan dalam aktiviti biasa
 • perasaan rendah diri
 • rasa bersalah yang berlebihan
 • pemikiran berulang mengenai kematian atau membunuh diri.
Pakar kesihatan mental profesional yang mempunyai pengalaman dalam membantu pesakit HIV positif adalah orang-orang yang terbaik untuk bercakap tentang bagaimana untuk menangani kemurungan. Kemurungan sering dirawat dengan kaunseling atau psikoterapi, kadang-kadang mengunakan bersama-sama ubat. Kesan-kesan sampingan ubat anti kemurungan perlu dipantau dengan teliti untuk memastikan rawatan HIV anda tidak terjejas, tetapi kebanyakan ubat yang paling ditetapkan mempunyai sedikit atau tiada interaksi dengan ubat-ubatan biasa.

Melalui pendekatan ini, jika anda berfikir kemurungan anda adalah agak sederhana, anda boleh cuba meningkatkan aktiviti mental anda - mengambil hobi baru, merancang perjalanan atau menghabiskan masa dengan orang-orang yang membuat anda rasa baik adalah cara yang hebat untuk membuatkan diri anda berasa lebih baik.

Yang paling penting adalah dengan meminta bantuan apabila anda memerlukannya. Kemurungan menjadi lebih boleh dirawat sepanjang masa, sebagai contoh pada tahun 2006, 50% orang yang mengalami tekanan perasaan yang telah dirawat dan 80% memjadi lebih baik. Akhirnya, kemurungan boleh membuat anda berasa sangat terpencil dan sendirian - tetapi anda tidak perlu bersendirian.


Hubungi Yayasan PT bantuan. 
No. 7C/1, Jalan Ipoh Kecil, Off Jalan Raja Laut,
50350 Kuala Lumpur.
Tel: +603 40444611 Fax: +603 40444622 


Kebimbangan


Kebimbangan adalah tindak balas biasa terhadap tekanan dan simptomnya - boleh sebagai perasaan rasa tidak senang atau kebimbangan yang sederhana, atau sebagai sebagai serangan panik yang teruk. Walaupun semua orang boleh mengalami kesan kebimbangan dari semasa ke semasa, jika anda HIV positif anda akan lebih cenderung untuk mengalaminya.  

Simptom-simptom biasa kebimbangan termasuk: 
 • risau berlebihan
 • rasa di pinggir
 • kesukaran menumpukan perhatian
 • keletihan
 • cepat marah
 • ketegangan otot dan/atau rahang
 • tidur yang terganggu
 • perubahan dalam selera makan
 • perubahan dalam libido
 • peningkatan keinginan untuk minum alkohol atau penggunaan dadah
 • kadar jantung pesat dan berpeluh
Anda boleh meneroka cara-cara untuk membantu mengatasi masalah ini dengan bercakap dengan doktor, kawan-kawan atau keluarga. Ia adalah normal untuk mengalami kebimbangan dengan turun naiknya perasaan dalam menguruskan keadaan jangka panjang seperti HIV. Anda boleh mendapati bahawa tahap kebimbangan anda meningkat pada bulan-bulan selepas diagnosis anda, contohnya, atau kerana anda akan memulakan rawatan anti-HIV.

Adalah penting untuk ingat bahawa kebimbangan itu sendiri bukanlah gangguan kesihatan mental tetapi tindak balas semula jadi ketakutan dan ketidakpastian. Kebimbangan telah berkembang untuk membantu melindungi kita daripada bahaya tetapi apabila ianya menjadi ekstrem atau yang tidak terkawal, ianya boleh membawa kepada gangguan kebimbangan yang boleh memberi kesan negatif terhadap kehidupan dan kesihatan anda.

Gangguan kebimbangan boleh timbul daripada satu set keadaan dan tindak balas yang unik kepada anda, jadi rawatan biasanya sepadan dengan gabungan kaunseling atau psikoterapi dan ubat-ubatan untuk membantu anda melalui tempoh yang sukar ini.

Jika anda sering mendapati diri anda mengalami kebimbangan, belajarlah untuk mengenal pasti apa yang mencetuskan perasaan itu agar boleh mencari cara yang terbaik untuk membantu mengurangkannya. Sebagai contoh, jika anda akan berjumpa dengan doktor HIV anda untuk kiraan CD4 terbaru anda membuat anda berasa tidak selesa, anda boleh lakukan penyelidikan bagaimana kerja kiraan CD4 dijalankan - sesuatu pemahaman bagi sesuatu yang anda berasa tidak mampu berbuat apa-apa boleh membantu anda untuk berurusan dengannya.

Mengurangkan jumlah kafein yang anda minum dan melakukan senaman yang kerap juga boleh membantu mengurangkan tahap kebimbangan.

Sumber : MSM Poz

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (15) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (59) najmi jumpa doktor (10) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (90) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (10) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)