Monday, 30 July 2012

HIV - RAWATAN HAART (ANTIRETROVIRAL)

Rawatan HIV

Rawatan dengan ubat anti-HIV kadang-kadang dipanggil terapi gabungan, kerana orang biasanya mengambil sekurang-kurangnya tiga ubat-ubatan yang berbeza pada masa yang sama. Ini juga dikenali sebagai terapi antiretroviral, atau terapi antiretroviral aktif tinggi - HAART secara pendeknya.

Rawatan HIV tidak boleh menyembuhkan HIV, tetapi ia menghentikan virus membiak di dalam badan anda. Ia boleh mengurangkan paras virus di dalam darah ke tahap yang rendah sehinggakan ianya tidak boleh menyebabkan kerosakan kepada sistem imun anda.

Sebaik sahaja anda memulakan rawatan HIV, anda akan mengambilnya untuk sepanjang hayat anda. Matlamat rawatan HIV adalah untuk mendapatkan timbunan virus 'tidak dapat dikesan'. Ini bermakna bahawa tahap HIV dalam darah anda adalah terlalu rendah hinggakan ia tidak boleh dikesan oleh ujian yang digunakan untuk mengukur timbunan virus. Tetapi ia tidak bermakna tidak ada HIV langsung dan paras mungkin lebih tinggi di dalam cecair badan dan bahagian-bahagian badan yang lain.

Tidak dalam rawatan

Bukan semua orang dengan HIV perlu mengambil rawatan HIV terus. Ia berbeza bagi orang-orang yang berbeza, tetapi ia biasanya mengambil masa beberapa tahun selepas jangkitan sebelum ia diperlukan.

Jika anda tidak mengambil rawatan HIV, HIV boleh menyerang dan melemahkan sistem imun (pertahanan semula jadi badan terhadap jangkitan). Apabila HIV telah melakukan banyak kerosakan kepada sistem imun, anda mungkin akan menjadi terdedah kepada jangkitan yang biasanya boleh anda lawan.

HIV juga menyebabkan radang dalam pelbagai bahagian badan. Ini boleh meningkatkan risiko beberapa penyakit. Ini termasuk penyakit kardiovaskular (misalnya, serangan jantung dan strok), masalah buah pinggang atau hati dan beberapa jenis kanser. Kerosakan yang HIV lakukan adalah secara perlahan-lahan, selalunya selama beberapa tahun. Seringkali kesnya seseorang itu merasa sihat pada masa ini tetapi walaupun anda percaya bahawa anda berada dalam kesihatan yang baik, HIV mungkin akan menyebabkan kerosakan kepada sistem imun anda.

Walaupun anda tidak perlu memulakan rawatan, adalah amat penting bagi anda untuk melakukan pemeriksaan selanjutnya di klinik pakar. Ini mungkin sekali setiap tiga hingga enam bulan, bergantung kepada status jangkitan. Pemeriksaan menyediakan peluang untuk doktor dan pakar kesihatan profesional HIV yang lain untuk memantau kesan HIV ke atas badan anda.

Ini akan melibatkan beberapa ujian darah. Dua yang paling penting adalah kiraan sel CD4 dan ujian timbunan virus. Melihat kepada keputusan ujian ini dan lain-lain akan membantu anda dan doktor anda membuat keputusan tentang memulakan rawatan HIV.

Memulakan Rawatan

Terdapat beberapa faktor yang harus anda pertimbangkan apabila anda memikirkan tentang memulakan rawatan HIV, termasuk bagaimana perasaan anda terhadap bermula dan mengambil rawatan.

Keputusan ujian darah yang kerap sebagai sebahagian daripada penjagaan HIV anda boleh membantu anda dan doktor anda memutuskan sama ada anda perlu memulakan rawatan. Tetapi akan ada faktor-faktor lain untuk diambil kira.

Ianya adalah tidak mungkin bahawa anda akan perlu membuat keputusan dengan cepat. Jika kiraan sel CD4 anda sudah rendah atau anda sakit dengan jangkitan, anda mungkin perlu membuat keputusan yang cepat. Doktor anda mungkin menasihatkan anda untuk memulakan rawatan HIV dengan segera, untuk mencegah penyakit dan jangkitan yang serius. Jika kiraan sel CD4 anda adalah 350 atau di bawah, anda disyorkan untuk membincangkan rawatan HIV dengan doktor anda dan memulakan rawatan sebaik sahaja anda sudah bersedia.

Jika anda sakit kerana HIV, mempunyai satu lagi masalah kesihatan atau anda berumur di atas 50 tahun, anda mungkin dinasihatkan untuk memulakan rawatan awal.

Memulakan rawatan apabila kiraan sel CD4 anda disekitar 350 mengurangkan risiko untuk menghidapi beberapa penyakit serius yang lain. Ini termasuk penyakit kardiovaskular (serangan jantung dan strok, sebagai contohnya), masalah hati atau buah pinggang dan beberapa jenis kanser.

Mengambil rawatan HIV mengurangkan jumlah virus dalam darah dan cecair badan yang lain, termasuk air mani dan cecair faraj anda. Ini mengurangkan risiko HIV yang disebarkan kepada orang lain. Anda mungkin mahu mempertimbangkan untuk memulakan rawatan awal jika anda mempunyai pasangan yang negatif HIV, sebagai contoh.

Sesetengah doktor fikir terdapat kelebihan untuk memulakan rawatan HIV di CD4 bilangan sel yang lebih tinggi. Mereka menunjukkan kepada kadar yang lebih rendah daripada penyakit dan kematian di kalangan orang-orang yang memulakan rawatan apabila kiraan sel CD4 mereka adalah sekitar 500. Kebaikan dan keburukan memulakan rawatan pada kiraan sel CD4 di atas 350 masih tidak ditentukan lagi, tetapi cadangan apabila untuk memulakan mungkin berubah pada masa akan datang.

Jika doktor anda mengesyorkan anda memulakan rawatan tetapi anda membuat keputusan yang anda lebih suka untuk tidak mula lagi, ia adalah sangat penting supaya anda sentiasa berhubung dengan klinik anda dan kesihatan anda dipantau secara berkala.


Berfikir untuk memulakan rawatan

Kesihatan fizikal anda adalah faktor penting. Tetapi memulakan rawatan HIV adalah keputusan anda sendiri. Sesetengah orang mendapati memulakan rawatan HIV adalah satu komitmen yang sukar untuk dibuat. Memulakan rawatan bermula selalunya bermakna bahawa anda telah memikirkan bagaimana anda akan menguruskan aspek kehidupan harian anda.

Sebelum memulakan rawatan, anda perlu memberi diri anda masa yang cukup untuk berbincang akan semua pilihan anda. Selain daripada doktor anda, anda boleh bercakap dengan orang lain yang hidup dengan HIV (mungkin di kumpulan sokong bantu) dan penasihat di organisasi HIV tempatan. Jika ada kawan atau ahli keluarga yang menyokong, mereka juga boleh membantu anda membuat fikiran anda.

Kelebihan memulakan rawatan HIV:
 • Anda mungkin mempunyai penyakit yang kurang, jika HIV telah membuat anda sakit.
 • Rawatan ini akan menghentikan HIV daripada membiak.
 • sistem imun anda akan diperkuatkan.
 • Anda akan menjadi kurang berjangkit.

Kekurangan memulakan rawatan HIV:
 • Anda mungkin mendapat kesan sampingan daripada ubat-ubatan anda.
 • Anda perlu mengambil ubat anda setiap hari.
 • Terdapat risiko mendapat rintangan ubat-ubatan.

 

Jenis-jenis Rawatan

Dengan rawatan HIV, ramai orang boleh menjalani kehidupan yang panjang dan sihat. Lebih daripada 20 ubat anti-HIV kini wujud di seluruh dunia. Setiap ubat setiap tergolong dalam 'kelas' ubat-ubatan yang bekerja menentang HIV dalam cara yang tertentu.

Kelas-kelas ubat anti-HIV adalah:
 • Perencat Nucleoside reverse transcriptase (NRTIs or 'nukes').
 • Perencat Non-nucleoside reverse transcriptase (NNRTIs or 'non-nukes').
 • Perencat Protease (PIs).
 • Perencat Fusion and Kemasukan
 • Perencat Integrase.

Garis panduan mengesyorkan yang anda perlu memulakan rawatan dengan tiga ubat anti-HIV. Ini seringkali dipanggil 'Terapi gabungan'. Sering kali dua atau lebih ubat-ubat ini digabungkan dalam satu tablet untuk mengurangkan jumlah pil yang anda perlu ambil.

Dua tiga ubat yang digunakan dalam kombinasi datang dari kelas NRTI. NRTIs pilihan FTC dan tenofovir (digabungkan dalam pil yang dipanggil Truvada, dan juga boleh didapati dalam gabungan dengan efavirenz dalam pil yang dipanggil Atripla), atau 3TC dan abacavir (gabungan pil yang dipanggil Kivexa).

Di samping itu, anda perlu untuk mengambil ubat ketiga. Kebanyakan orang mengambil 1 NNRTI, biasanya efavirenz (dipanggil Stocrin, yang juga boleh didapati dalam gabungan dalam satu pil dengan tenofovir dan FTC dipanggil Atripla).

Kadang-kadang ubat yang ketiga adalah perencat protease. Kesan ubat anti-HIV ini akan 'dirangsang' dengan mengambil sejumlah yang kecil perencat protease kedua dipanggil ritonavir (Norvir).

Kedua-dua jenis kombinasi adalah sangat berkesan terhadap HIV. NNRTIs sering dipilih berbanding dengan perencat protease kerana mereka mempunyai kurang kesan sampingan dan lebih mudah untuk diambil; tetapi kelemahan NNRTIs adalah rintangan boleh berkembang dengan lebih cepat.

Anda harus mempunyai peluang untuk berbincang dengan doktor anda mengenai ubat yang mungkin paling sesuai untuk anda. Jika anda telah mengambil rawatan HIV sebelum ini, doktor anda perlu melihat sejarah rawatan anda dan keputusan ujian rintangan untuk membuat keputusan mengenai kombinasi yang paling sesuai mengenai ubat untuk anda.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, ubat-ubatan telah dibangunkan untuk melawan strain HIV yang telah menjadi rintangan kepada ubat-ubatan lain. Ini termasuk perencat protease yang kuat, terutamanya darunavir (Prezista), NNRTI dipanggil etravirine (Intelence), perencat integrase raltegravir (Isentress) dan perencat kemasukan maraviroc (Celsentri).
  

Mengambil Rawatan Anda

Terdapat beberapa tips yang anda boleh gunakan untuk membantu anda mengambil rawatan anda:

Untuk masuk ke dalam rutin mengambil pil, anda boleh menjalankan amalan selama beberapa minggu sebelum bermula. Cuba mempunyai gula-gula mint atau tablet vitamin di masa anda akan mengambil rawatan anda. Belajarlah menggunakan cara ini dan bekerjasama dengan pasukan penjagaan kesihatan anda untuk meyediakan jadual yang tepat untuk anda.

Simpan ubat anda di tempat di mana anda akan ingat untuk ambil dan cuba untuk menghubungkan pengambilan pil anda dengan rutin harian yang lain - waktu bangun, waktu makan, mengambil anak-anak ke sekolah, program radio atau TV yang tertentu, atau waktu rehat di tempat kerja.

Pastikan anda mengumpul preskripsi baru anda awal untuk memastikan anda mempunyai bekalan ubat-ubatan yang mencukupi dan pastikan anda menyimpan ubat anda di tempat yang selamat, kering, dingin, jauh daripada kanak-kanak. Bilik air tidak sesuai kerana kelembapannya.

Anda mungkin boleh mendapatkan bekas pil atau kotak dosette dari farmasi. Mereka mempunyai petak di mana anda boleh bahagikan tablet anda mengikut waktu yang anda perlu ambil. Mereka boleh membantu jika anda terlupa untuk mengambil pil anda, atau jika anda tidak pasti sama ada anda telah mengambil pil anda.

Letakkan nota, gambar atau beberapa peringatan yang lain di belakang pintu depan anda untuk mengingatkan anda untuk membawa ubat-ubatan dengan anda sebelum meninggalkan rumah. Anda juga boleh menetapkan penggera pada telefon bimbit anda atau jam tangan anda supaya berdering apabila dos anda, walaupun ini boleh menarik perhatian orang lain.

Jika anda menyimpan diari atau pil perancang, anda boleh menyemak dos sebaik sahaja anda telah mengambilnya, dan jika anda menggunakan komputer di tempat kerja, anda boleh menggunakan program kalendar atau tugaskan secara automatik untuk menghantar peringatan pada anda. Anda boleh menggunakan perkataan kod bermakna ubat anti-HIV.

Rancanglah untuk hujung minggu, cuti atau masa-masa lain apabila anda tidak mempunyai rutin biasa anda. Membuat usaha tambahan untuk mengingatkan diri sendiri dan, jika sesuai, minta orang-orang yang bersama dengan anda untuk mengingatkan anda. Bawalah ubat-ubatan tambahan kerana takut anda akan pulang bercuti lewat.

Simpan sebotol air di dalam beg anda, jadi anda boleh mengambil ubat anda di mana-mana jua anda berada. Jika anda tidak mahu orang lain melihat anda mengambil ubat anda, berikan alasan yang anda akan pergilah ke tandas atau membuat panggilan telefon.

Elakkan kehabisan ubat-ubatan anda dengan memperbaharui preskripsi anda terlebih dahulu.

Simpan dos kecemasan pada tangan sebagai contohnya, dalam beg, kompartemen kereta anda atau di rumah pasangan atau kawan anda. Jika anda perlu pergi ke Jabatan Kemalangan dan Kecemasan di hospital, bawalah ubat-ubatan HIV yang mencukupi dengan anda sekiranya anda dimasukkan ke dalam wad.

Sumber : MSM Poz

 

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (15) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (59) najmi jumpa doktor (10) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (90) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (10) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)