Monday, 30 July 2012

HIV - KESAN SELEPAS MENERIMA RAWATAN HAART

Beurusan Dengan Kesan Sampingan

Seperti semua ubat-ubatan, ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat HIV boleh menyebabkan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, tidak dapat dielakkan bahawa anda akan mengalami kesan-kesan sampingan.

Kebanyakan kesan sampingan yang disebabkan oleh ubat anti-HIV yang digunakan hari ini adalah ringan dan kebanyakannya berkurangan atau hilang dengan masa. Selain itu, ia adalah bermungkinan untuk melakukan sesuatu mengenai kesan sampingan, termasuk menukar rawatan.

Jika anda terutamanya bimbang tentang kesan sampingan tertentu, anda mungkin mahu bercakap dengan doktor HIV anda mengenai kebimbangan itu apabila anda membuat keputusan ubat anti-HIV mana untuk diambil.
 
Kebanyakan kesan sampingan yang biasa adalah:
 • Cirit-birit
 • Merasa atau rasa sakit (loya atau muntah-muntah)
 • Sakit kepala
 • kelesuan
Dalam kebanyakan kes, kesan-kesan sampingan adalah teruk dalam beberapa minggu pertama selepas rawatan dimulakan. Mereka selalunya boleh dikawal dengan ubat-ubatan lain (misalnya, panadol untuk sakit kepala atau Imodium untuk cirit-birit) dan ramai pesakit mendapati bahawa kesan sampingan akan berkurangan atau hilang dengan masa.

Ada ubat anti-HIV yang digunakan dengan meluas yang dipanggil efavirenz (juga dikenali sebagai Stocrin). Sesetengah orang berasa mengantuk atau pening bila mengambil ubat ini, mereka mendapati mereka tidak dapat menumpukan perhatian, mereka mempunyai perubahan dalam mood mereka, termasuk kesedihan atau kemurungan, atau mereka mempunyai masalah tidur. Kesan-kesan sampingan ini adalah yang paling mungkin berlaku apabila rawatan dengan ubat ini dimulakan dan ianya sering berkurangan atau hilang. Sesetengah orang mendapati bahawa mereka boleh mengurangkan masalah ini dengan mengambil ubat-ubatan mereka dua jam sebelum tidur, dan dengan tidak mengambil ubat dengan makanan berlemak.

Ubat anti-HIV kadang-kadang boleh menyebabkan kesan sampingan jangka panjang. Sesetengahnya menyebabkan peningkatan tahap lemak darah dan kolesterol, sebagai contohnya, atau gangguan fungsi hati. Lipodystrophy (perubahan lemak badan, seperti kehilangan sebahagian lemak dari muka, kaki, lengan atau punggung, atau mendapat lemak di tempat lain) adalah kesan sampingan sesetengah ubat anti-HIV yang lebih tua. Ubat-ubatan ini kini dielakkan seberapa banyak yang mungkin. Kivexa telah dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung dan tidak digalakkan untuk orang-orang yang mempunyai faktor-faktor risiko yang lain.

Anda akan dipantau bagi ini dan kesan sampingan lain sebagai sebahagian daripada penjagaan HIV rutin anda. Rawatan HIV anda adalah bertujuan untuk meningkatkan tahap kesihatan anda, jadi adalah penting untuk ingat bahawa anda tidak perlu membiasakan diri dengan kesan sampingan. Ianya sentiasa hampir ada cara untuk melakukan sesuatu tentangnya.

Tetapi untuk ini berlaku, ia adalah penting bagi doktor HIV anda tahu bahawa anda sedang mengalami masalah. Oleh itu, jelaskan kepada doktor anda sekiranya kesan sampingan menjadikan hidup anda sukar.

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, seseorang itu boleh mendapat tindak balas alahan yang serius kepada ubat-ubatan. Risiko adalah lebih tinggi dengan ubat anti-HIV tertentu. Anda akan diberitahu tentang jenis reaksi alahan yang mungkin berlaku dan apa simptom yang perlu diperhatikan sebelum anda memulakan rawatan dengan ubat.

Anda perlu memberitahu doktor anda dengan segera jika anda mengalami gejala seperti demam, ruam, loya, muntah-muntah atau sakit abdomen (terutamanya jika anda mempunyai lebih daripada satu pada masa yang sama); dalam kes ini adalah reaksi alahan.

Hubungi klinik HIV anda dengan serta-merta, atau pergi ke Jabatan Kemalangan dan Kecemasan hospital tempatan anda jika anda mendapat simptom-simptom ini atau merasa tidak sihat tidak lama selepas memulakan ubat baru. Jangan mengambil dos ubat sehingga anda telah bercakap dengan pakar - tetapi pastikan anda melakukan perkara ini secepat mungkin. Ia adalah sangat penting anda tidak melambatkan pengambilan dos seterusnya. 

Kekal Proaktif

Mengambil rawatan HIV hanyalah salah satu cara yang anda boleh lakukan untuk membantu menjaga diri anda sihat. Menjaga kesihatan umum anda fizikal dan mental, dan kesejahteraan emosi anda juga sangat penting.

Jika anda terus berhubung dengan klinik HIV anda, anda akan mendapat pemantauan perubatan yang tetap. Ini boleh membantu mengesan apa-apa masalah yang mungkin berlaku, jadi anda boleh menerima rawatan dan penjagaan yang sesuai. Cubalah untuk berlaku jujur ?? dengan doktor anda mengenai apa-apa simptom yang anda sedang alami dan gaya hidup anda. Ini akan membantu memastikan anda mendapat penjagaan yang anda perlukan.

Setiap orang dengan HIV adalah disarankan untuk mendaftar dengan doktor keluarga (GP) anda. Anda masih akan mendapat rawatan dan penjagaan HIV anda dari klinik anda, tetapi GP adalah terbaik untuk menjaga keperluan kesihatan yang lain anda sehari-hari, dan sering menyediakan perkhidmatan yang klinik anda tidak berikan.


Di peringkat sehari-hari, anda boleh membantu menjaga kesihatan anda dengan:
 • Makan diet yang baik - ini harus merangkumi buah-buahan dan sayur-sayuran yang banyak, tetapi hanya jumlah lemak dan gula yang sederhana.
 • Mendapat tidur yang mencukupi.
 • Bersenam secara tetap.
 • Bercakap dengan seseorang tentang perasaan anda dan isu-isu dalam kehidupan anda.
 • Menghentikan (atau tidak memulakan) hisap rokok.
 • Memerhati berapa banyak alkohol yang anda minum. Jika anda menggunakan dadah rekreasi, berhati-hati tentang penggunaannya.
 • Menjaga Kesihatan seksual anda.

Kedua-dua klinik HIV dan GP anda boleh memberi maklumat, nasihat dan bantuan tentang kehidupan yang lebih sihat.
Rintangan

Sebab mengapa mengambil rawatan HIV anda dengan betul (kepatuhan) amat penting adalah kerana kepatuhan yang gagal boleh membawa kepada pembangunan rintangan.

Ini adalah terma yang selalu digunakan oleh doktor. Ini bermakna bahawa jenis HIV anda telah, atau telah menjadi, rintangan kepada beberapa ubat anti-HIV. Dalam erti kata lain, ubat-ubatan tidak berfungsi dengan baik lagi.

Tiap-tiap kali HIV membuat salinan baru dirinya sendiri, ianya sedikit berbeza. Selalunya perbezaan ini tidak penting tetapi kadang-kadang salinan baru berbeza ini 'rintangan' terhadap ubat yang anda ambil. Ini bermakna bahawa ia akan dapat membiak lagi, walaupun apabila anda mengambil ubat.

Jika anda mengambil terapi gabungan, ia adalah penting untuk memastikan bahawa cukup ubat dalam darah anda pada setiap masa untuk melakukan tugasnya dengan betul. Terlepas atau dos lewat bermakna terdapat tahap pengurangan daripada ubat-ubatan di dalam darah anda. Ini boleh membenarkan virus untuk membuat lebih banyak salinan dirinya sendiri, termasuk salinan rintangan ubat.

HIV rintangan ubat boleh membawa kepada kegagalan rawatan, dan anda tidak boleh menggunakan ubat yang sama (dan, kadang-kadang, ubat-ubatan lain dalam kelas yang sama) sekali lagi pada masa akan datang.

Jika anda mampu untuk mengambil setiap dos terapi gabungan pada masa yang tepat setiap hari, maka pembentukan HIV rintangan ubat tidak mungkin berlaku. Ini bermakna ubat anda akan berfungsi selama bertahun-tahun.

Jika anda membentuk rintangan kepada beberapa jenis ubat, jangan panik - masih terdapat pilihan rawatan lain yang disediakan untuk anda. Ubat-ubatan baru telah dibangunkan yang berkesan terhadap strain rintangan ubat HIV. Walau bagaimanapun, adalah amat penting bahawa ubat-ubat ini diambil dengan betul. Jika tidak, anda boleh membentuk rintangan terhadap mereka, dan ini boleh bererti bahawa HIV anda menjadi semakin sangat sukar dirawat. Menukar Rawatan Anda

Anda mungkin mendapati bahawa anda perlu menukar rawatan HIV anda tetapi sebelum anda memastikannya pastikan anda bercakap dengan profesional kesihatan. Mungkin ada masalah dengan ubat-ubatan anda jika:
 • Ianya tidak menurunkan timbunan virus anda.
 • Virus anda membentuk rintangan terhadap ubat anda.
 • Kesan sampingan adalah terlalu sukar untuk diuruskan.
 • Ubatan perlu diambil pada masa yang tidak sesuai bagi anda.
 • Peraturan mengenai ubat-ubatan dengan makanan atau tidak adalah terlalu sukar untuk diikuti.
 • Ianya tidak bertindakbalas dengan baik dengan ubatan lain yang anda ambil untuk.

Dalam keadaan ini mungkin ada kombinasi yang lebih baik yang mungkin boleh didapati - dalam erti kata lain, yang sesuai untuk anda dan memberikan hasil yang lebih baik. Tetapi untuk mencari yang betul, anda perlu bekerjasama rapat dengan doktor anda.

Ianya adalah penting untuk anda bercakap dengan jujur dengan doktor anda mengenai apa-apa masalah yang anda hadapi tentang mengambil ubat pada masa yang tepat. Jika doktor anda memahami gaya hidup anda, ia akan menjadi lebih mudah untuk memilih kombinasi yang tidak terlalu sukar untuk diterima.

Sebelum anda menukar ubat, pastikan anda tahu tentang kesan sampingan ubat-ubatan baru. Tidak ada guna untuk mengubah rawatan jika ubat-ubatan baru adalah lebih sukar untuk diambil. Interaksi Dengan ubat-ubat lain

Mengambil dua atau lebih ubat-ubatan yang berbeza bersama-sama (sama ada ianya ubatan preskripsi atau di kaunter) boleh memberi kesan kepada salah satu atau lebih ubat di dalam badan anda.

Ini termasuklah kombinasi ubat-ubatan yang ditetapkan dengan ubat-ubatan lain yang ditetapkan, ubat-ubatan yang anda boleh beli dari kaunter, ubat-ubat herba dan lain-lain alternatif serta dadah rekreasi. Sebahagian daripada interaksi ini boleh berlaku dengan ubat anti-HIV tertentu.

Interaksi ini boleh bermakna bahawa anda tidak mempunyai cukup ubat di dalam darah anda untuknya berfungsi dengan baik. Jika ini berlaku dengan ubat anti-HIV, ia boleh menyebabkan pembangunan rintangan. Atau ia boleh bermakna bahawa anda mempunyai terlalu banyak ubat dan ini bermakna bahawa terdapat lebih banyak peluang kesan sampingan.

Interaksi adalah salah satu daripada sebab-sebab mengapa ianya adalah sangat baik untuk doktor dan ahli farmasi HIV anda (dan mana-mana profesional perubatan lain yang menetapkan ubat-ubatan anda) untuk mengetahui tentang semua ubat-ubatan dan dadah yang anda ambil.

Terdapat interaksi antara beberapa ubat anti-HIV dengan ubat-ubatan di kaunter jadi anda perlulah berhati-hati. Ini boleh termasuk remedi senak, antihistamin dan ubat selesema dan demam. Adalah bagus untuk sentiasa membuat pertimbangan yang waras untuk membaca risalah yang dilengkapi dengan semua ubat-ubatan kerana ini akan termasuk maklumat mengenai kemungkinan interaksi ubat.

Sama seperti perubatan konvensional, remedi alternatif herba dan lain-lain boleh berinteraksi dengan ubat anti-HIV. Anda perlu menyemak dengan doktor HIV anda atau ahli farmasi sebelum mengambil sebarang ubat-ubat herba.

Ia juga bijak untuk mempertimbangkan bagaimana rekreasi penggunaan dadah boleh mempengaruhi pematuhan kepada rawatan HIV anda kerana corak tidur dan rutin mungkin diganggu. 

Sumber : MSM Poz

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (15) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (59) najmi jumpa doktor (10) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (90) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (10) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)