Friday, 29 June 2012

PEMERIKSAAN HIV, KITA LAKUKAN SENDIRI - OraQuick ADVANCE Rapid HIV-1/2 Antibody Test


Alat kesan Aids boleh didapati secara percuma difarmasi. Tetapi berapa sebenar harganya?

WASHINGTON 28 Jun - Amerika Syarikat (AS) memperkenalkan alat untuk mengesan jangkitan virus HIV yang boleh didapati secara percuma di farmasi bagi memudahkan rakyatnya menjalani ujian tersebut.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) semalam menyatakan, projek awal bernilai AS$1.2 juta (RM3.72 juta) itu akan menawarkan ujian HIV di farmasi di 24 buah bandar dan kawasan pedalaman.

Wakil CDC, Kevin Fenton berkata, alat diberi nama OraQuick ADVANCE Rapid HIV-1/2 Antibody Test itu kini boleh didapati secara percuma di tujuh farmasi dan pihaknya akan memilih 17 lagi lokasi bersesuaian.


"Alat itu perlu dikesatkan ke bahagian dalam mulut dan keputusan awal akan diketahui dalam tempoh 20 minit,'' katanya.

Beliau berkata, alat yang menyerupai kit ujian kehamilan itu mampu memberikan keputusan 99 peratus tepat.


"Jika ujian positif, individu berkenaan akan dirujuk ke jabatan kesihatan tempatan atau dihantar ke makmal ujian untuk ujian lanjut.

"Mereka juga akan diberikan kaunseling dan rawatan susulan.'' katanya.

Six possible results using the OraQuick Advance antibody test. A nonreactive test will yield a line in the control (C) area and no line present in the test (T) area (Image 1). A nonreactive test result should be interpreted as negative for HIV-1 antibodies. A reactive test will yield a line in the control area and a line in the test area (Image 2). A reactive test result should be interpreted as a preliminary positive for HIV-1 antibodies and must be confirmed. Also shown here are three examples of invalid test responses (Images 3-5), which require that a second test be performed. A weakly reactive test will yield a line in the control area and a weak line present in the test area (Image 6). Follow-up testing is recommended to confirm an initial weakly active result.

Fenton berkata, pihaknya berharap alat ujian itu akan membantu menjadikan pemeriksaan HIV sebagai satu perkara biasa seperti memeriksa tekanan darah tanpa menimbulkan sebarang stigma buruk kepada mereka yang menjalani ujian tersebut. - AGENSI
 



OraQuick ADVANCE® Rapid HIV-1/2 Antibody Test is:

Rapid
 ·  Provides results in 20 minutes, enabling patients to learn their status in a single visit and allows HIV positive patients to be connected to care immediately.

Flexible
·  Approved for oral fluid, plasma, fingerstick or venipuncture whole blood specimens.
·  Ideal for both clinical and non-clinical settings.

Accurate
·  Greater than 99% agreement with confirmatory Western blot.

Simple
·  CLIA-waived for oral fluid, fingerstick and venipuncture whole blood and offers the ability to test in non-traditional testing environments, such as outreach programs and mobile testing clinics.

Patient-Preferred
·  Offers patients accurate HIV testing without the need for blood or needles.
Pain-free testing with oral fluid means more people get screened, more HIV positive patients are connected to care and fewer people are exposed.


Haa... itu kat Amerika boleh dapat free. Agak-agak korang kat Malaysia nak juga dapat free ker? Haaaa itu kena tanya Liow Tiong Lai Menteri Kesihatan. Rasanya bukan orang yang berisiko sahaja yang hendak buat test dalam bilik air seorang-seorang kan, PLHIV pun tentu nak try jugak sekurang-kurangnya setahun sekali mana tahu tiba-tiba check HIV dah tidak ada dalam darah hehehehe best... berangan lah.

Tentu ada dikalangan kita pernah dengar keluhan dan kerisauan orang yang telah terlajak melakukan aktiviti risiko kerana bimbang takut telah dijangkiti oleh virus HIV ini. Saya juga ada menerima beberapa email dari orang yang saya tidak kenali, meluahkan rasa bimbang takut telah dijangkiti. Mereka bercerita detail tentang apa yang telah mereka lakukan. Mana yang saya boleh jawab, saya jawablah.... sekadar mana yang saya tahu, biasanya kalau saya rasa memang mereka ada risiko maka saya suruh ia pi klinik check darah, kalau hanya sentuh-sentuh sahaja saya cakap jangan buang duit. Kebanyakan kita tentu akan berasa malu nak inform kat doktor bagitau kita nak check HIV kan, sama macam saya dulu memang malu dan takut nak check tapi oleh kerana "work permit" dah hampir tamat dan sebelum darah diuji oleh company clinic, so saya terpaksa check jugak di klinik luar. Terus kantoi.......berpusing 360 darjah sekejap bila dapat tahu HIV ada didalam darah aku.

Ramai dikalangan manusia tidak kira di benua mana sekali pun kebanyakan mereka akan berasa takut jika disuruh menjalani ujian HIV. Seorang rakan cina saya di KL kerap meluahkan rasa bimbang takut dijangkiti HIV almaklum lah ia ni kerap juga kesauna di Briekfield KL. Selalunya bila dah selesai ia akan menyesal, saya suruh pergi check darah di klinik, ia kata ia takut. Dia kata lebih baik tak tahu dari tahu, ia cakap nanti kalau ada ia nak bunuh diri. So saya jawab dan suruh ia letakkan sahaja nama saya dalam wasiat harta peninggalan ia nanti kalau ia nak bunuh diri hehehe. Apa pun baru-baru ni, ia sudah pun pergi check darah dan membayar beratus-ratus keputusannya - ia masih nagetif

Akhbar The Star ada melapurkan kaji selidik yang dijalankan oleh Hospital Tan Tock Seng (TTSH) bahawa 8 dalam 10 pesakit dalaman (di hospital) menolak ujian saringan HIV.

Some 79% of the 41,543 patients eligible said “no” to the test. Of the 21% who said “yes”

Haaa itu gambaran sebenar yang berlaku walau dimana sekali pun. Sehinggakan pasangan yang nak berkahwin walaupun mereka tidak pernah terlibat dalam aktiviti berisiko seperti cucuk dadah atau melakukan sex bebas, namun masih ada dikalangan mereka yang bimbang ketika menunggu keputusan ujian darah. Betul tak???

So dengan adanya OraQuick ADVANCE Rapid HIV-1/2 Antibody Test ini maka bagi semua yang takut dan malu untuk check di klinik boleh lah check sendiri dalam bilik nanti. Apa pun saya tidak pasti benda ini dah ada dipasaran Malaysia ker. Confirm belum lagi lah.
Saya cuba "google" mencari harga sekotak "OraQuick ADVANCE Rapid HIV-1/2 Antibody Test" ini manalah tahu jika satu hari nanti akan dijual di Guardian Farmasi atau di Kedai ubat Leong Tak Huat kat Petaling Jaya nantikan.

Harga dalam USDollar:
25 kotak harga dijual$545.70
Dapat diskaun: $454.75 - Bermakna Sekotak  $18.19

100 kotak harga jualan$2,098.79
Dapat diskaun: $1,748.99 - Bermakna Sekotak $17.49

USD$17.48 bermakna sekotak "OraQuick ADVANCE Rapid...." ini lebih kurang RM55.67 
(1 USD = 3.18457 MYR)

Mana tahu jika dijual nanti maybe harganya akan lebih rendah dari harga yang saya catatkan kat diatas ni atau  maybe FREE kut.......... untung lah korang, saya dulu check darah untuk ujian HIV sahaja seingat saya ialah RM50 di klinik luar. Harga sekarang wallahuallam tak ada keperluan untuk saya ambil tahu dah kerana semuanya dapat free di Hospital Kerajaan -  Alhamdulillah - Terimakasih.








LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (15) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (59) najmi jumpa doktor (10) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (90) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (10) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)