Sunday, 20 March 2016

YANG ADA HIV TIDAK DIBENARKAN SAMBUNG BELAJAR DISINI - DOES NOT ALLOWED TO REGISTER

DISKRIMINASI

Bersyukur kehadrat illahi dapat mengizinkan saya untuk berkongsi sedikit tentang sedikit perkara. Hari nie saya nak berkongsi sedikit tentang sambung pelajaran di salah sebuah universiti di Malaysia.

Okey.. saya merupakan salah seorang yang sudah hampir graduate daripada salah satu universiti di malaysia nie, bulan 12 nie saya akan bergraduasi.. Dipendekan cerita, saya dapat keputusan yang agak cemerlang pada akhir sem dan cgpa ada masa tu melayakan saya untuk sambung pelajaran yang lebih tinggi, iaitu pelejaran ke peringkat sarjana (master). Saya dengan gembiranya melayari laman sesawang setiap universiti di Malaysia nie,,, tengok pada cost sambung belajar and also the rules and regulation sebelum sambung belajar.

Ada saya masuk dalam satu laman sesawang satu univiersti yang terletak di Johor Baharu sebuah universiti awam. Dan terpandang, kalau ada HIV, HEPETATIS B,C.. does not allowed to register... whatttttt. Selepas baca statement universiti nie, terus tak mahu sambung belajar dekat sini. Kami pon nak berjaya.




Diskriminasi sangatkan, apa masaalahnya kalau nak sambung belajar kalau ada HIV, hepetatis B and C, ada masalah ke, bukannya kalau ambil pelajar yang ada sakit nie mereka akan menyebarkan sakit dengan mudah. Sangat cetek pemikiran mereka, apa salah orang-orang yang sakit macam nie. Setiap orang boleh berubah ke arah yang lebih baik kan, pelacur pon boleh masuk syurga kan, ada kisah di zaman rasullah kan.

Saya sangat-sangat tidak berpuas hati dengan pemikiran di univeriti di situ.. harap sangat-sangat JANGAN TERLALU DISKRIMINASI SANGAT DENGAN PESAKIT HIV, meraka pun mahu hidup dengan lebih selesa... mereka ada hak.....

Sumber di Blog AKU TERKENA HIV POSITIF



Ada yang berani jawab persoalan yang diutarakan oleh budakkampung ni? Setahu sayalah melalui rakan-rakan PLHIV lain dulu, mereka beritahu seorang PLHIV tidak ada masaalah kalau nak sambung belajar di dalam negara, jawapan itu yang selalu saya beritahu kepada pembaca lain apabila ditanya mengenai persoalan "sambung belajar ni". 

Mungkin ada sebab pusat pengajian tersebut enggan menerima seorang PLHIV melanjutkan pelajaran disitu. Ya lah mungkin mereka yang dilarang belajar disitu sebab mereka dapat HIV melalui aktiviti bebas, mungkin pandangan mereka PLHIV ni boleh bawa pengaruh buruk pada universiti berkenaan, bagaimana pula seseorang yang mendapat HIV semasa lahir oleh ibu yang ada HIV? Mendapat HIV bukan salah mereka, kena larang dari belajar di situ juga ker?

Mungkin sebab mereka bimbang PLHIV tersebut akan jangkitkan penyakitnya kepada pelajar lain? Atau akan membawa pengaruh buruk kepada pelajar lain? Atau mungkin bimbang pelajar yang sihat lain tidak mahu belajar disitu jika terdapat pesakit HIV? Helloooo.... sekarang dah tahun 2016 bukannya tahun 1990an.

Tak mengapalah, mungkin ada hikmah disebalik larangan PLHIV dari melanjutkan pelajaran disitu, harap budakkampung tidak kecewa dan abang doakan budakkampung akan dapat melanjutkan pelajarannya diuniversiti yang lain, yang lebih baik daripada universiti berkenaan. - NAJMI




4 comments:

  1. assalamualaikum..tergerak pula diri nk memberi sepatah dua kata dlm entri kali nih....mmg tak dinafikan sesetgh course tuk further study menitik berat berkenaan kesihatan pelajar...sy juga sudah alami perkara ini....sy seorg plhiv..disahkan postive pada mid of august last year semasa membuat medical checkup tuk further study sy..sy juge seorg kakitgn kementerian kesihatan...jwtan ape.x perlu lah sy nyatakan disini...ape yg ingin sy kongsi ialah ketidak layakan diri sy utk mengikuti diploma lanjutan dlm bidang sy..rasa kecewa mmg sgt2 terasa sebab semua rakan n ahli keluarga sudah tahu sy terpilih utk mengikuti kursus tersebut temasuklah bos jbtn sy... mmg di borang kesihatan tersebut terpampang...calon yg disahkan postive hiv dan hep-b n c tidk lyk sma sekali mengikuti kursus tersebut..dan akhirnye.sy terpaksa melupakan hasrat tuk mengikuti kursus tersebut...smpai skrg...perasaan utk smbung belajar any course mcm da terbantot...baik sy terus kerja dan kerja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kerana tinggalkan komen dalam entri ini...

      Delete
  2. Yup unfairla..sama jugak salam alam pekerjaan,belajar punya LA bersungguh2 lepas habis belajar nak kerja..hanya kerna ada virus itu,sampai sekarang menganggur,mana nak byr ptptn lagi sedih siot

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST