Sunday, 20 March 2016

TERGERAK HATI INI UNTUK JALANI UJIAN HIV, SELEPAS BACA BLOG INI


Dalam masa seminggu saya dah habis baca entry dalam blog ini dan ianya sangat memberi kesan kepada sampai saya tergerak hati ini nak buat ujian HIV di BP healthcare. I was sexually active tapi tidak la active mana, tapi lepas dah kerja saya dah stop or maybe dah sangat-sangat jarang melakukan sex. 

Saya tidak ada hadapi apa-apa symptom HIV tapi apabila baca blog ni saya terpanggil untuk buat ujian HIV, memang ada rasa takut, takut keputusannya nanti positif, tapi saya beranikan diri untuk buat ujian HIV. Empat hari nak tunggu keputusan rasa macam tidak tentu arah.

Semasa nak pergi ambil result tu, rasa melayang-layang, rasa macam kaki tidak jejak bumi dah. Pertama sekali yang saya fikir adalah parents saya, sama macam dalam post ni, kita kalau boleh tak naklah parents kita sedih disebabkan masaalah kitakan, sebab tu saya tengok ramai penghidap HIV bertindak untuk tidak bagi tahu keluarga. Saya sangat tabik mereka sebab mereka seorang-seorang aje masih boleh mengharungi ujian ni.

Saya bersyukur sebab saya terbaca blog ni dan blog ni banyak bagi kesedaran pada saya. Kalau dah sangap sangat keluarkan je la sendiri, kalau dah terkena pasti akan menyesal tak sudah, tapi pada yang dah terkena kuatkan la semangat sebab anda adalah pejuang! Pesan saya, kalau rasa-rasa diri tu exposed to HIV pergi la buat ujian jangan sampai kita jadi penyebar.

ANONYMOUS
Wednesday, March 16, 2016 1:52:00 am


Terima kasih kerana tinggalkan komen didalam blog ini dan terima kasih kerana sudi baca. Ya matlamat abang untuk terus kendalikan blog ini adalah bertujuan memberi sedikit pengetahuan dan kesedaran kepada pembaca diluar sana terutama golongan muda dan mereka yang aktif melakukan seks bebas. Bagi mereka yang masih belum melakukan sebarang aktiviti bebas diharap blog ini akan menyedarkan diri mereka agar tidak melakukanya sebelum kahwin atau sekurang-kurangnya tahu bagaimana untuk melindungi diri jika mereka masih mahu terjebak.

Yang penting kesedaran dikalangan kita yang pernah terlibat dalam sebarang aktiviti berisiko agar segera menjalani ujian HIV. Bukan sahaja bagi melindungi diri tetapi juga mengelak dari menyebarkan pula kepada orang lain. Kesedaran saudara selepas membaca blog ini sehingga mengerakkan hati untuk jalani ujian HIV merupakan satu kejayaan buat diri abang, alhamdulillah kerana blog ini menjadi penyebab bagi saudara untuk jalani ujian dan alhamdulillah syukur kerana saudara negatif. - NAJMI




No comments:

Post a Comment

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST