Sunday, 20 March 2016

KONDOM SAYA TIDAK SARUNG HABIS, BENDALIR FARAJ KENA BAHAGIAN BELAKANG ZAKAR


Salam abang Najmi, saya ada masalah. Awal bulan Mac 2016 saya ada melakukan hubungan seks dengan pelacur, dia oral. Saya ada jugak masukkan zakar saya dalam faraj dia (pakai kondom), saya lakukan seks dalam 5 minit tapi kondom saya tidak sarung habis, kena sikit bendalir faraj dia kat zakar saya. Saya pancut dalam.

Lepas saya tanggalkan kondom saya terus pakai seluar dalam dan seluar, saya tidak cuci, bendalir wanita itu ada kena pada belakang zakar yang tidak ditutup. Sampai rumah saya tengok air mani saya sudah kering dalam seluar, berapa peratus risiko untuk saya di jangkiti HIV?? Saya takut, menyesal dan "down" sangat, ini kali pertama saya lakukan. Bantu saya abang Najmi, sekarang saya risau dan tidak tenang...


ANONYMOUS
Tuesday, March 08, 2016 7:25:00 pm

Bendalir faraj kena pada belakang zakar yang tidak ditutup, maknanya area bulu zakar kan. Macam biasa kalau diarea yang kena bendalir tu tidak ada luka berdarah, ya lah mana tahukan mungkin awak ada cukur sampai kemungkinan terjadi luka, kalau ada luka yang terbuka pedih, jika bendalir faraj yang ada HIV terkena pada luka tersebut maka risiko dijangkiti tetap ada.

Tapi jika wanita itu tidak ada HIV dan kalau bendalir tu kena luka sekalipun ianya tidak akan menyebabkan jangkitan HIV. Jika tidak ada sebarang luka, tidak ada bercukurlah katakan, jika bahagian belakang zakar yang terdedah tidak bertutup sempurna dengan kondom dan terkena bendalir faraj yang ada HIV sekalipun risikonya dijangkiti mungkin tidak ada, senang kata zero peratus jika tidak ada sebarang luka terbuka.

Air mani sendiri yang dah kering tidak ada kena mengena dengan jangkitan. Lain kali kalau buat pastikan pakai kondom dengan cara yang betul, pastikan kondom yang digunakan masih belum tamat tempoh agar ianya tidak terkoyak dan sebaiknya bersihkan alat kelamin selepas habis melakukan, itu lebih selamat. 

Nasihat abang lebih baik jangan buat lagi dalam agama pun ianya dilarang dan berdosa, bimbang ianya akan membuat saudara ketagih untuk melakukannya lagi, lagi dan lagi. Hari ini kita guna kondom mana tahu esok lusa dah tak selesa pakai kondom. Ada kes pertama kali buat seks terus dijangkiti HIV, kalau tidak dapat HIV mungkin boleh dapat jangkitan penyakit kelamin lain. Beringat sebelum terkena ya.- NAJMI



56 comments:

  1. Assalamualaikum...saya ingin bertanya.boleh kah darah,air mani ,cecair faraj yg ada hiv jika terkena kulit boleh menyebabkan jangkitan?adakah semua permukaan kulit atau tapak tanga saja yang tidak menyebabkan jangkitan..(contohnya jika sy terpegang peluh yg ada hiv lepas tu sy terus sentuh kulit sy dan sy garu kulit sy ..adakah ia berisiko) terima kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, hiv ada didalam darah, air mani cecair faraj, jika kena pada kulit yang tak ada luka tidak akan berlaku jangkitan. Perlu diingat hiv yang terdedah pada ruang udara akan cepat mati. Hiv tidak berjangkit melalui peluh

      Delete
  2. salam abg najmi. nk tye rawatan haart skrng dah leh kurangkan risiko nerat nadan turun trutama di pipi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, tak pasti sama ada boleh kurangkan berat badan atau tak tapi yang abg tahu ubatan haart skrg yang tak ada "stavudine" seperti ubatan yang abg makan dulu sln30, boleh kurangkan kehilanangan lemak dipipi, jika ubatan yg ada stavudine ni lah yg menyebabkan hilangnya lemak di pipi. Baca entri berkaitan lipoatrophy.

      Delete
    2. Assalamualaikum smue, sye Eri. Menetap di kL. Setelah mmbaca blog nie dpt sye menyelami kesushan para plhiv. Walau dalam nada ceria, di sebalik hati meke, hya Allah shj yg tahu.

      Sye di sini ingin membantu sedaya upaya para2 plhiv. Tentu semua mklum mengetahui kelajuan cahaya. Cahaya adalah dikatakn terpantas. Kaedah sye menggunakan yg lebh pntas dari cahaya. Ia adalah aura. Aura mmg dimiliki pd setiap org. Tp aura penyembuh, tak smue org ada. Aura nie diperintahkn supaya mmbunuh virus2 hiv di dalam darah. Oleh kerana virus hiv berada dalam darah, yakni cecair, maka jenis cecair jgak yg bole membunuh virus tsb. Bukan brbntuk pepejal. Sye tnpa paksaan ingin mengetengahkn "percubaan" kaedah rawatan ini dan ia mengambil mse selama 24 hari bagi cba menghilangkan terus virus hiv di dalam bdn plhiv.

      Terlebih dahulu ingin sye ktakn, ini bukan utk nk riak. Nk mncuba mengubati. Kesukaran kami adalah utk mndapatkn plhiv yg ingin scara sukarela, yakin dan jujur utk mncuba. Jk sesiapa mmbca tulisan sye ini dan brminat utk mncba kaedah penyembuhan ini, sila hubungi sye di no :

      018 - 387 0348 Eri.
      Dan sye brsdia menerangkn prosedur kaedah ini pd anda. Terima kasih pd en Najmi pemilik blog ini, kerana mmbina 1 blog yg sgt memunafaat sluruh org ramai. Moga en Najmi diberkati Allah swt. Assalamualaikum. Bole datang mencuba.

      Delete
  3. Salam bro naj.....bro najmi menyatakan dgn memakai kondom akan mengurangkan jangkitan hiv tp risiko mendapat penyakit kelamin tetap ada..ape beza jangkitan tersebut dgn jangkitan kelamin yg lain bro naj?

    ReplyDelete
  4. Salam.saya ada buat hubungan seks dgn pelacur tgh bulan 1 dan saya dijangkiti penyakit kelamin.selepas pulih saya ada buat rapid test pada bulan 2,dan keputusannya ialah negative.perlu ke saya buat rapid test lagi?

    ReplyDelete
  5. abg najmi. kalo saya test negative selepas 30 hari dgn teknik cmia kiranya ok ke x. sbb sy turun berat badan n sakit kepala n bntik merah. trun berat 5 kg. dan bnyk symptom yg sy kena. cmne nk contact abg najmie?

    ReplyDelete
  6. as salam abg najmi...kalau baru semimggu dan pertama kali melakukan hubngan seks dgn pelacur tetapi memakai kondom adakah kita terjejas dgn jangkitan?tetapi x de sebarang sipmtom berlaku...haruskah pergi menjalani ujian darah?

    ReplyDelete
  7. Salam saudara najmi...sy nk tye selepas 15 hari buat aktiviti berisiko dan dpt result.adkah result akan berubah selepas 3bulan?soalan ke 2..kat mana kte nk buat CMIA..?harap saudara najmi dpt membantu..

    ReplyDelete
  8. salam abg najmi. sy alami penurunan berat badan mendadak dan symptom2 hiv lain trmasuk la panas badan, pening, sakit leher dan tengkuk, bintik merah, rasa lesu, hilang selera makan selepas hari pertama exposure, xleh tido time 2,3 hari exposure. dan smua symptom hiv. hurm. sy ada buat test cmia ag/ab combo selepas 20 dan 30 hari result negative. selepas tu hari ke 42 sy test 4th generation hiv ag/ab combo di pt foundation dan result negatif. dan dia cakap test tu conclusive selepas 26 hari exposure. tp sy alami smua symptom2 hiv. sngt takut. adakah sy leh move on? pernah ke abg najmi jumpe kes macam saya dan result negative trutamanya penurunan berat badan ni lam 5kg? adakah pengambilan habbatus sauda lam hari ke 20 melambatkan detection hiv? sy bmbng bang. mnggu depan week 7 sy akn pergi lg kt pt foundation. harap abg najmi dapat memberi sinar n pandangan yg melegakan saya

    ReplyDelete
  9. salam bro najmi


    soalan saya

    1.adakah hiv hanya berjangkit melalui seks jika pasangan pembawa virus tersebut?

    2.Adakah gejala yang bro nazmi lalui dulu berlaku serentak dalam seminggu atau berganti2 dalam sebulan

    contoh flu keringat mlm diare ruam datang serentak..


    saya tiada melakukan aktiviti resiko dgn pelacur cuma baru2 ini saya terkena jangkitan clymedia mungkin melalui isteri. sudah sembuh tetapi 2 bulan kamudia datang lagi kencing nanah tersebut.

    ReplyDelete
  10. saya nak Tya....mcm mana kalau pakai kondom tapi kondom bocor dan saya kuatkan dan pakai yang lain....ada ke mungkinan ke dijangkiti HIV....

    ReplyDelete
  11. saya nak Tya....mcm mana kalau pakai kondom tapi kondom bocor dan saya kuatkan dan pakai yang lain....ada ke mungkinan ke dijangkiti HIV....

    ReplyDelete
  12. saya nak Tya....mcm mana kalau pakai kondom tapi kondom bocor dan saya kuatkan dan pakai yang lain....ada ke mungkinan ke dijangkiti HIV....

    ReplyDelete
  13. Salam abg najmi. Sy buntu dan sgt2 down masa nie. Ptng smlm bf sy col n beritau yg dia disahkn hiv positif. Slama bersama kmi tk pnah mggunakn kondom. Apa ptt sy buat?? Sy buntu.. Mcm mana sy nk gtau famili sy skiranya sy juga mghidap hiv positif. Sy takut nk mjalani test hiv. Tlng bantu sy

    ReplyDelete
  14. Assalammualaikum Abg Najmi..semoga abang najmi dalam keadaan sihat selalu..saya seorang yang silent reader saje dan selalu mengikuti perkembangan blog abang najmi sejak sebulan lalu..blog abang najmi sangat-sangat memberi kesan dan memberi pengajaran buat saya..setelah saya baca dan amati artikel dan perbincangan abang najmi dgn PLHIV..saya tergerak hati nak buat ujian saring hiv..dan pada mula nak buat ujian tu memang berdebar..Allah sahaja yang tahu macam mana gelisahnya hati saya..sebab tahun depan saya dalam perancangan untuk berkahwin..dan saya pernah menjalinkan hubungan berisiko dengan pelacur tanpa kondom dalam tempoh 3 tahun yang lepas..dalam tempoh sebulan..saya dah beli 2 hiv test kit melalui online..dua-dua keputusan menunjukkn non reactive/ line C saja yang keluar..dan 2 hari lepas saya pergi buat saringan di klinik kesihatan untuk pra perkahwinan..Alhamdulillah..keputusan masih non reactive..Adakah saya masih berisko?walaupn sudah 3 tahun lepas mejalinkan aktiviti berisiko..Adakah hiv test kit itu betul2 tepat??sebab kalau diikutkan..dah 3 kali saya buat..2kali buat sendiri dan sekali di klinik kerajaan..Apa-apa pun..saya nak ucapkan terima kasih kat Abang najmi atas perkongsian dan ilmu berkaitan hiv..Ianya sangat memberi kesan terhadap diri saya..sekarang saya niat dalam diri..setia pada satu pasanganan.. dan kembali ke jalan Allah.. sekadar berkongsi.. Terima kasih sekali lagi Abg Najmi..semoga Allah memberikan ganjaran dan permudahkan urusan dunia dan Akhirat Abg Najmi.. Assalammualaikum :)

    ReplyDelete
  15. Assalam Najmi. Najmi apa khabar?

    ReplyDelete
  16. Salam abang.saya arman. Dulu kita pernah chat kat fb.. tapi skang x active da.. dengar abg da sebab tade kemudahan.. kasi balik bank acc. Saya tolong abg kasi sesikt yang ada ni. Contact sya yer. 0132078436

    ReplyDelete
  17. Salam abang.saya arman. Dulu kita pernah chat kat fb.. tapi skang x active da.. dengar abg da sebab tade kemudahan.. kasi balik bank acc. Saya tolong abg kasi sesikt yang ada ni. Contact sya yer. 0132078436

    ReplyDelete
  18. Salam abg Najmi ada emel ke utk berhubung? Saya ada soalan

    ReplyDelete
  19. Salam tuan,

    Saya ingin bertanya, sekiranya saya melakukan aktiviti berisiko pada 31/8/2015 dan saya melakukan test pada 20/4/2016, dan keputusan adalah negative. Adakah result itu sudah kukuh atau sy perlu buat test lagi.

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  20. Salam Tuan,

    Saya ingin bertanya sekiranya saya melakukan aktiviti berisiko pada 30/8/15 dan sy melakukan ujian pada 20/4/16 dan keputusan adalah negative. Keputusan tu blh dianggap kukuh atau sy perlu lakukan lagi test tersebut. Terima kasih.

    ReplyDelete
  21. Salam tuan,

    Saya ingin bertanya jika sy melakukan aktiviti berisiko pada 30/8/2015 dan sy melakukan test pada 20/4/2016 dan result negative. Result ni blh dianggp kukuh atau sy perlu lakukan test sekali lg. terima kasih.

    ReplyDelete
  22. Selamat petang bang, saya nak tanya jika saya melakukan aktiviti berisiko (tanpa kondom) tetapi process itu sekejap je kerana saya rasa sakit dan saya hentikan.tak rasa ada darah dan air mani tak kena dalam.Saya cuma rasa sakit pada keesokan. Adakah hiv akan terjangkit? Bagaimana dengan cost rawatan haart? susah cari kerja?

    ReplyDelete
  23. Salam abg najmi , sayasekarang brsekolah di sebuah sek asrama dan thn ini saya brumur 17 .. Saya mempunyai perasaan sesama lelaki sejak sek ren lagi .. Bila saya msuk tingkatan 1 di sek lama sya yg jgak sek asrama , saya mula trjebak dgn aktiviti gay .. Tetapi sya hnya melakukan oral .. Selps sya melakukan prbuatan tersebut sya akan berasa menyesal Dan bertaubat .. Tetapi hnya untk seketika dn selepas ITU sya akn kembali melakukan perbuatan trsebut .. Sehingga la ketika sya di akhir tahun tingkatan 3 sya mengambil keputusan untk keluar dri sek itu dn berhasrat untk bertaubat sepenuhnya .. Bila sya berada di sek baru , hnya untk 2 saja sya dpt menahan .. Selepas tu saya rasa gian , sya xdpt tahan nafsu saya ni .. Sya xboleh melakukan oral sbb sya xdpt kenalpsti mereka yg mempunyai nafsu yg sama seperti sya .. Saya hnya mampu melepaskan nafsu sya dgn melancap .. Dan lps saya melancap ,saya akn rasa menyesal dan saya mula bertaubat .. Tetapi perkara yg sama akn berulang .. Nafsu saya tetap membuak buak .. Saya merasakan taubat sya xditerima .. Dpt hmpir rasa berputus asa dan ingin sja sya hidup dlm kehidupan gay .. Tp sya fikir tntg keluarga sya .. Kalo mereka tahu mesti mereka malu dgn sya .. Jd bagaimana untk sya bertaubat sebenar benarnya dan keluar dri kehidupan yang trkutuk INI ?

    ReplyDelete
  24. I am very much delighted to every viewers that is reading this,i want to inform the whole public of how me and my lover got cured from herpes simplex virus,i was diagnosed of herpes since 2 years ago and also find out that my herpes virus also effected my lover,this disease started circulating all over my body, and i have also taken treatment from my doctor,few weeks back i came on the net to see if i will be able to get any information as to curing this disease, on my search i saw various testimony of someone who was healed from herpes simplex virus by the great man called Dr Emuan and i told my lover about it and without any hesitation, i contacted his email: Dremuansolution@gmail.com i wrote him and and he guided me,i asked him for solutions and he started the remedies for the both of us and indeed 1 week after me and my lover started using the medicine, we were completely cured no dot was found on my body and of my lover,so dear viewer why wasting your time living with this STD infection you can contact him now he is able to cure any kinds of disease,contact his Email Dremuansolution@gmail.com

    ReplyDelete
  25. Salam Abg,harap Abg sihat selalu,pada 29/1 sy pnh melakukan aktiviti beresiko memasukan dgn mggunakn kondom,tapi semasa die blowjop tanpa kondom,TP hanya dalam 1 atau 2min saja,sy jenis Yg cpt tewas,lps smggu aktiviti itu sy demam dan cirit birit,tapi demam hanya 1hari dan cirit birit 3 hari,pada 15/2 sy ADa buat HIV test di klinik kerajaan dan swasta,keduanya negatif,dan sy pnh sakit2 leher,peha,ketiak kira 1 badan Lah,TP sakit hanya kejap2,pada 26/3 sy buat test sekali lagi,keputusan tetap negatif,dan di ulangi 27/4 tetap negatif.tpi sekarang sy masih lagi sakit2 badan,sy sangat takut dan sy mempunyai isteri dan anak...

    ReplyDelete
  26. Salam abg najmi, saya ada buat xtvt brsiko kiranya 2 tahun lepas, tp sehingga skrg xad sbrg simtom, ruam dan sbgnya. Tp akhir ni tumbuh bintik merah d tangan, dan terasa badan lemah, dan sakit blkg ? Adakah saya hiv ? Saya masih tunggu kputusan darah saya, doakan saya bang

    ReplyDelete
  27. Hi, I work in a communication company I want to share my testimony to the world, my name is Doris pinto, i am from united kingdom in belfast north ireland, I was a stripper in a club I got effected with HIV due to the nature of my job, In april 15 2013 i was tested positive to HIV, Believe it or not this is a true life experience. This is not design to convince you but its just a personal health experience . I never taught doctor Abija could ever get my HIV-AIDS cured with his healing spell, i have tried almost everything but I couldn't find any solution on my disease, despite all these happening to me, i always spend a lot to buy a HIV drugs from hospital and taking some several medications but no relieve, until one day i was just browsing on the internet when i came across a great post of !Michelle! who truly said that she was been diagnose with HIV and was healed that very week through the help of this great powerful healing spell doctor ,I wonder why he is called the great papa Abija, i never knew it was all because of the great and perfect work that he has been doing that is causing all this. so I quickly contacted him, and he ask me some few questions and so i did all the things he asked me to do, He never collected any money from me until I was finally cured, only to see that at the very day which he said i will be healed, all the strength that has left me before rush back and i becomes very strong and healthy, this disease almost kills my life all because of me, so i went to hospital to give the final test to the disease and the doctor said i am HIV negative, i am very amazed and happy about the healing doctor Abija gave to me from the ancient part of Africa, you can email him now for your own healing too on his email: spirituallighthealing101@live.com thank you doctor for healing me from HIV. I am free and happy!

    ReplyDelete
  28. Salam. 1 jun 2016, sy ada melakukan hubungan berisiko. Sebelum main, sy cukur bulu. Tak berdarah, tapi rsa pedih pda tmpat cukur. Main pakai kondom tapi tak tutup sampai belakang. Lpas main, terus basuh zakar dgn sabun. Saya takut dijangkiti. Ada risiko dijangkiti tak?

    ReplyDelete
  29. Salam. 1 jun 2016, sy ada melakukan hubungan berisiko. Sebelum main, sy cukur bulu. Tak berdarah, tapi rsa pedih pda tmpat cukur. Main pakai kondom tapi tak tutup sampai belakang. Lpas main, terus basuh zakar dgn sabun. Saya takut dijangkiti. Ada risiko dijangkiti tak?

    ReplyDelete
  30. assalamualaikum abg najmi.boleh tak abg najmi tulis entry terbaru mengenai abg najmi waktu sekarang.mengenai kesihatan abg najmi.terima kasih

    ReplyDelete
  31. Salam abg najmi, Sy tau soalan sy ni mungkin daa yg dah tanya. Tp sy tak dpt nk jumpa soalan mcm ni. Mcm ni bang, sy ada melakukan aktiviti berisiko dlm minggu lps. Sy memakai kondom. Tp yg merisaukan sy adalah sy ada terjilat bibir faraj wanita tu. Tp kadar jilatan sgt sikit. Dan sy terus meludah selepas tersedar yg sy trjilat bhg itu. Kemudian sy asyik memikirkan hal trsebut. Sy sgt risau sy terjangkit. Sehari kemudian sy rasa bdn tk sedap. Tp tiada sakit tekak ataupun bengkak kelenjar. Adakah sy trjangkit hiv? Mohon abg bantu sy. Sehingga kini sy sgt tertekan. Sy menyesali prbuatan sy itu dan berjanji takkan mengulanginya lg.bantulah sy bang.

    ReplyDelete
  32. Salam abang najmi.. Adakah blowjob dapat risiko dijangkiti hiv dan bila pasangan ada gusi berdarah dan melakukan cumbuan.. Adakah individu itu akan mendapat hiv walaupun dia takdak luka di mulut

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum abang najmi....suatu hari saya main bola bersama rakan2....tiba2 saya terempuh kawan dan menyebabkan kaki terkoyak antara celah jari kaki dan pada situ d
    Saya pergi hospital dan luka sepanjang 3cm itu dijahit....saya akan buka jahitan tu pada hari ke 14..

    Pada hari ke9 ada orang eksiden depan saya dan mengalami pendarahan....saya menolong orang itu dengan cara mengankat dia ke tepi jalan dan darah dia ada terkwna luka berjahit saya....adakah saya berisiko kalau orang itu mempunyai hiv?

    ReplyDelete
  34. Hi, I work in a communication company I want to share my testimony to the world, my name is Doris pinto, i am from united kingdom in belfast north ireland, I was a stripper in a club I got effected with HIV due to the nature of my job, In april 15 2013 i was tested positive to HIV, Believe it or not this is a true life experience. This is not design to convince you but its just a personal health experience . I never taught doctor Abija could ever get my HIV-AIDS cured with his healing spell, i have tried almost everything but I couldn't find any solution on my disease, despite all these happening to me, i always spend a lot to buy a HIV drugs from hospital and taking some several medications but no relieve, until one day i was just browsing on the internet when i came across a great post of !Michelle! who truly said that she was been diagnose with HIV and was healed that very week through the help of this great powerful healing spell doctor ,I wonder why he is called the great papa Abija, i never knew it was all because of the great and perfect work that he has been doing that is causing all this. so I quickly contacted him, and he ask me some few questions and so i did all the things he asked me to do, He never collected any money from me until I was finally cured, only to see that at the very day which he said i will be healed, all the strength that has left me before rush back and i becomes very strong and healthy, this disease almost kills my life all because of me, so i went to hospital to give the final test to the disease and the doctor said i am HIV negative, i am very amazed and happy about the healing doctor Abija gave to me from the ancient part of Africa, you can email him now for your own healing too on his email: spirituallighthealing101@live.com thank you doctor for healing me from HIV. I am free and happy!

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum abg najmi . Alhamdulillah jumpa jugak sye dgn blog abg najmi . sye carik di fb abg takde . syukur sgt2 .abg mcm mne sye berhubung dgn abg ye ??

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum Bro Naj Mi,
    Apa pun saya harap bro bersabar ye.. dan saya salute bro sebab boleh menulis blog ini dengan baik sekali bagi memberi kesedaran kepada mereka yang mahu berubah. Cuma yang pasti, masih lagi tak ramai insan-insan ini yang tampil untuk memberikan kesedaran melalui nukilan blog seperti bro.. Zaman sekarang ni, yang straight pun tak mustahil menjadi bengkok bila terdedah dengan limpahan blog-blog erotik yang memaparkan kehidupan gay di alam cyber ni...

    ReplyDelete
  37. Salam abg najmi..
    Bolehkah virus hiv berjangkit melalui sentuhan luka kecil..maksud saya, luka tu tiada aliran darah yg keluar dan telah menjadi kopeng atau kudis..
    Bolehkah kudis plhiv menjangkiti kudis non plhiv jika bersentuhan?

    ReplyDelete
  38. Salam ..mohon berty.
    Sy pada 31ogos telah melakukan kegiatan agak berisiko..sy telah menolong seorg jatuh motor dan lengan dia berdarah.kebetulan pagi sebelum sy klua rumah sy telah memotong kuku dan terpotong sedikit isi tepi kuku(kene air rase pedih)darah org kemalangan tu terkene dkt kuku sy dan selepas itu br rase pedih..pada 19september sy pergi buat rapid test d klinik kesihatan kej..ujian dia -ve..mohon brty pendapat abg?😊..2 3hari ni mcm rase lenguh d paha dan blakang

    ReplyDelete
  39. Salam, Abang Najmi boleh saya dapatkan email Abang Najmi..Terima kasih

    ReplyDelete
  40. Salam abg. Baru2 ni sy dah buat aktivi y kurang brisiko dgn tukang urut. Dia mlancap sy sampai trpancut. Dah belaku 24 ari. Skrg sy rasa mual, muntah dan x ada selera mkn. Sy buat ujian hiv pd ari k 14, 18 dan ari ke 23. Smua negetif. Ada kh tanda2 y sy alami 2 brkaitan dgn jangkitan hiv

    ReplyDelete
  41. AsSalam.. En Najmi...terimakasih kerana buat blog ni.. banyak yg saya telah pelajari.. dan menginsafkan sy.. sy boleh dikatakan suka juga mencari makan diluar sebab kurang layanan wife, letih jaga anak2.. stelah baca blog ni.. sminggu tak leruan dibuatnya.. mencari test kit x da.. malam ni baru jumpa. ALHAMDULILLAH result negatif.. tetapi hati ini rasa macam x tenteram bila Najmi kata kadang2 smpai sepuluh tahun baru nmpak kesan.. tadi buat sendiri test.. darah macam masuk sikit ja dlam lubang tu.. tapi dia dah naik negative.. hopefully yang itu betulla.. esok rasa nk p cari BP lab pulak buat reconfirm.. then nak amalkan habatus sauda.. sblum buat test sy baca abih macam mana nak rawat.. takut.. dan menyesal buat zina.. tetiap malam dah lepas baca blog U ni.. x tido saya.. baru sya tahu bagaimana HIV kerja.. dulu ingatkan dia ni penyakit acute.. spontantenous kita bleh rasa.. rupanya.. dia musuh dalam selimut.. SubhanAllah.. semoga Allah pelihara tuan.. kalau tak keberatan sya ingin sumbangkan derma dekat Najmi.. sebab blog ni.. bagi kesedaran pada saya... terpikir.. apa guna harta segunung kalau HIV ada dalam badan.. AllahAkbar..

    ReplyDelete
  42. hai abg najmi.

    sy nak tanye pasal penyakit kelamin. 3 minggu lalu sy ade buat hubungan seks dgn awek. Lepas 2 minggu ade infection dkt penis sy. Sy dah pergi klinik utk mengambil suntikan "recephine injection" di punggung + 3 days doxycycline oral antibiotic"ubat biasa utk Gonorrhea/Clymedia".

    Selepas antibiotic cycle habis sy pergi ke klinik yg sama kerana symptom STD masih ada cuma jadi berkurang seperti "clear watery discharge + pedih ketika kencing + kadang2 gatal". So doktor bagi la 3 hari doxycycline + unknown white antiobiotic. Selepas 3 hari symptom saya masih lagi ada dan sakit pinggang. Sy tgh blur ni..tidur pon tak boleh..mkn pon tak lalu. Risau.

    ReplyDelete
  43. Assalamualaikum najmi..saya telah diagnos hiv since 4 thn lalu..dengan mengamalkan tf plus dan supplement lain utk immuniti alhamdulillah kesihatan saya ok. Namun baru2 ni saya telah rujuk ke klinik kesihatan utk dptkan advise. Alhamdulillah full blood test saya ok. Namun bacaan cd4 saya sgt rendah..iaitu 26. Namun, keadaan kesihatan saya sgt baik.setakat demam2 sikit tu normal la..doc telah menyuruh saya mulakan pengambilan co-trimoxazole utk practice sebelum mulakan haart. Saya pelik dan x yakin dgn bacaan cd4 saya..patutkah saya teruskan dengan memulakan co-trimoxazole atau test cd4 sekali lg utk kepastian.

    ReplyDelete
  44. abg najmi sy nak mintak pandangan abg blh x? sy nak kongsi satu cerita yg berlaku kat sy blhx? mcm ner sy nak contact abg najmi yer?

    ReplyDelete
  45. As salam tuan. Dua minggu lepas saya ada melakukan seks dengan pelacur. Pakai kondom. Kemudian setelah selesai pelacur tersebut buka kondom dan lap semuanya. Kemudian dia urut saya dan kebetulan di tangan saya terdapat kudis dan semasa urut kudis itu terkopek.

    Adakah kesan air faraj di tangan dia semasa proses mengelap dan membersih tadi boleh melekat ditangan dia dan seterusnya ke kudis saya? Adakah ini boleh menyebabkan sy terkena jangkitan hiv?

    Terima kasih tuan.

    ReplyDelete
  46. Salam bang nak tanya saya ada buat aktiviti berisiko lah pada mac 2015. Bulan feb 2017 haritu saya ada buat cmia test dan hasilnya non reactive. Adakah saya boleh percaya dgn result tu abg?saya takot sbb saya planning nak berkahwin tahun depan. Saya takot nnt saya buat test utk pra perkahwinan nnt tiba2 positif pulak. Apa pendapat abg?

    ReplyDelete
  47. Salam abg najmi.. selain di blog ade lagi x cara lain yang boleh berhubung dengan abg sebab sy cuba bukak fb abg x dpt. ade beberapa perkara perlu sy tanya dgn abg

    ReplyDelete
  48. Assalam Najmi..saya perlukan tips dari najmi berkenaaan dapat kekalkan tubuh badan sihat sejak menghidap HIV ni..tlg bntu sy mi

    ReplyDelete
  49. assalam
    adik saya pesakit hiv.2 mggu berterusan makan ubat haart,satu warna biru,dua warna kuning.Masalah setelah mkn ubat tu dia jadi pelupa,bnyak perbuatan sebelum dan selepas dia lupa...seperti minta baju,dah pakai baju..kemudian dia minta baju lagi..dia tak ingat dia baru pakai baju.belum makan ubat,dia kata dah makan ubat...apakah ini juga kesan sampingan haart..?

    ReplyDelete
  50. as salam Abg Naj Mi...Saya sangat suka melawat blog abg najmi.dimana telah banyak memberi keinsafan terhadap diri saya dan rakan rakan yg lain utk lebih mendekati diri pada maha pencipta.saya nak share sedikit bagaimana saya terjumpa blog ini.cerita pada bulan dis 2016 saya telah melakukan aktiviti yang berisiko dgn melangan gro tanpa kondom dana pada blan mei 2017 timbul kerisauan dlm diri kemungkinan saya dijankiti virus menakutkan ini.saya mencari info berkenaan penyakit ini dan terjumpa blog abg dan banyak comment comment dari org yang menghidap penyakit ini dan banyk memberi info berkenaan penyakit ini.sambung cerita saya tadi saya telah membuat medical check up disebuah klinik swasta utk mengetahui status diri saya pada awal bulan mei 2017.bukan sahaja berkenaan hiv malahan semula jenis penyakit melalui darah saya terima.semasa mengambil keputusan saya tidak focus pada penyakit yang lain saya terus melihat keputusan hiv saya ada kah reactive atau pun non reactive.syukur alhamdullah keputusannya ialah non reactive.soalan saya kepada abg najmi adakah keputusan ini mengesahkan saya bebas dari hiv.selapas dari tiu dlm diri masih merasa was was.7 hari kemudian saya telah membeli test kit hiv utk menguji darah saya sendiri.dan saya melihat dalam test kit tersebuat menunjukan ve.rasa was was saya berkurangkan sedikit kerana dlam tmpt berisiko itu baru genap 5 bulan adakah saya bebas dari viru tersebut kalau mengikut pengelamat abg.saya berharap sangat abg boleh membalas peroalan saya ini.email saya fredfy83@yaho.com.

    serba sedikit saya ingin kongsikan kerisauan saya ini mungkin satu peringatan kepada diri saya dari allah utntuk tida terus melakukan dosa dan mengabaikan tanggungjawab terhadap anak dan isteri.saya bersyukur kepada allah sekiranya saya tidak dijangkiti dan akan memulakan kehiodupan dengan sehat dan akan lebih dekat kepda nya.....semoga Abg najmi sentiasa sehat dan diberi perlindunag dari allah....

    ReplyDelete
  51. Replies
    1. Ada dan sihat alhamdulillah. Terima kasih kerana bertanya...:)

      Delete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (15) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (58) najmi jumpa doktor (10) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (90) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST