Sunday, 20 March 2016

KONDOM SAYA TIDAK SARUNG HABIS, BENDALIR FARAJ KENA BAHAGIAN BELAKANG ZAKAR


Salam abang Najmi, saya ada masalah. Awal bulan Mac 2016 saya ada melakukan hubungan seks dengan pelacur, dia oral. Saya ada jugak masukkan zakar saya dalam faraj dia (pakai kondom), saya lakukan seks dalam 5 minit tapi kondom saya tidak sarung habis, kena sikit bendalir faraj dia kat zakar saya. Saya pancut dalam.

Lepas saya tanggalkan kondom saya terus pakai seluar dalam dan seluar, saya tidak cuci, bendalir wanita itu ada kena pada belakang zakar yang tidak ditutup. Sampai rumah saya tengok air mani saya sudah kering dalam seluar, berapa peratus risiko untuk saya di jangkiti HIV?? Saya takut, menyesal dan "down" sangat, ini kali pertama saya lakukan. Bantu saya abang Najmi, sekarang saya risau dan tidak tenang...


ANONYMOUS
Tuesday, March 08, 2016 7:25:00 pm

Bendalir faraj kena pada belakang zakar yang tidak ditutup, maknanya area bulu zakar kan. Macam biasa kalau diarea yang kena bendalir tu tidak ada luka berdarah, ya lah mana tahukan mungkin awak ada cukur sampai kemungkinan terjadi luka, kalau ada luka yang terbuka pedih, jika bendalir faraj yang ada HIV terkena pada luka tersebut maka risiko dijangkiti tetap ada.

Tapi jika wanita itu tidak ada HIV dan kalau bendalir tu kena luka sekalipun ianya tidak akan menyebabkan jangkitan HIV. Jika tidak ada sebarang luka, tidak ada bercukurlah katakan, jika bahagian belakang zakar yang terdedah tidak bertutup sempurna dengan kondom dan terkena bendalir faraj yang ada HIV sekalipun risikonya dijangkiti mungkin tidak ada, senang kata zero peratus jika tidak ada sebarang luka terbuka.

Air mani sendiri yang dah kering tidak ada kena mengena dengan jangkitan. Lain kali kalau buat pastikan pakai kondom dengan cara yang betul, pastikan kondom yang digunakan masih belum tamat tempoh agar ianya tidak terkoyak dan sebaiknya bersihkan alat kelamin selepas habis melakukan, itu lebih selamat. 

Nasihat abang lebih baik jangan buat lagi dalam agama pun ianya dilarang dan berdosa, bimbang ianya akan membuat saudara ketagih untuk melakukannya lagi, lagi dan lagi. Hari ini kita guna kondom mana tahu esok lusa dah tak selesa pakai kondom. Ada kes pertama kali buat seks terus dijangkiti HIV, kalau tidak dapat HIV mungkin boleh dapat jangkitan penyakit kelamin lain. Beringat sebelum terkena ya.- NAJMI



TERGERAK HATI INI UNTUK JALANI UJIAN HIV, SELEPAS BACA BLOG INI


Dalam masa seminggu saya dah habis baca entry dalam blog ini dan ianya sangat memberi kesan kepada sampai saya tergerak hati ini nak buat ujian HIV di BP healthcare. I was sexually active tapi tidak la active mana, tapi lepas dah kerja saya dah stop or maybe dah sangat-sangat jarang melakukan sex. 

Saya tidak ada hadapi apa-apa symptom HIV tapi apabila baca blog ni saya terpanggil untuk buat ujian HIV, memang ada rasa takut, takut keputusannya nanti positif, tapi saya beranikan diri untuk buat ujian HIV. Empat hari nak tunggu keputusan rasa macam tidak tentu arah.

Semasa nak pergi ambil result tu, rasa melayang-layang, rasa macam kaki tidak jejak bumi dah. Pertama sekali yang saya fikir adalah parents saya, sama macam dalam post ni, kita kalau boleh tak naklah parents kita sedih disebabkan masaalah kitakan, sebab tu saya tengok ramai penghidap HIV bertindak untuk tidak bagi tahu keluarga. Saya sangat tabik mereka sebab mereka seorang-seorang aje masih boleh mengharungi ujian ni.

Saya bersyukur sebab saya terbaca blog ni dan blog ni banyak bagi kesedaran pada saya. Kalau dah sangap sangat keluarkan je la sendiri, kalau dah terkena pasti akan menyesal tak sudah, tapi pada yang dah terkena kuatkan la semangat sebab anda adalah pejuang! Pesan saya, kalau rasa-rasa diri tu exposed to HIV pergi la buat ujian jangan sampai kita jadi penyebar.

ANONYMOUS
Wednesday, March 16, 2016 1:52:00 am


Terima kasih kerana tinggalkan komen didalam blog ini dan terima kasih kerana sudi baca. Ya matlamat abang untuk terus kendalikan blog ini adalah bertujuan memberi sedikit pengetahuan dan kesedaran kepada pembaca diluar sana terutama golongan muda dan mereka yang aktif melakukan seks bebas. Bagi mereka yang masih belum melakukan sebarang aktiviti bebas diharap blog ini akan menyedarkan diri mereka agar tidak melakukanya sebelum kahwin atau sekurang-kurangnya tahu bagaimana untuk melindungi diri jika mereka masih mahu terjebak.

Yang penting kesedaran dikalangan kita yang pernah terlibat dalam sebarang aktiviti berisiko agar segera menjalani ujian HIV. Bukan sahaja bagi melindungi diri tetapi juga mengelak dari menyebarkan pula kepada orang lain. Kesedaran saudara selepas membaca blog ini sehingga mengerakkan hati untuk jalani ujian HIV merupakan satu kejayaan buat diri abang, alhamdulillah kerana blog ini menjadi penyebab bagi saudara untuk jalani ujian dan alhamdulillah syukur kerana saudara negatif. - NAJMI




YANG ADA HIV TIDAK DIBENARKAN SAMBUNG BELAJAR DISINI - DOES NOT ALLOWED TO REGISTER

DISKRIMINASI

Bersyukur kehadrat illahi dapat mengizinkan saya untuk berkongsi sedikit tentang sedikit perkara. Hari nie saya nak berkongsi sedikit tentang sambung pelajaran di salah sebuah universiti di Malaysia.

Okey.. saya merupakan salah seorang yang sudah hampir graduate daripada salah satu universiti di malaysia nie, bulan 12 nie saya akan bergraduasi.. Dipendekan cerita, saya dapat keputusan yang agak cemerlang pada akhir sem dan cgpa ada masa tu melayakan saya untuk sambung pelajaran yang lebih tinggi, iaitu pelejaran ke peringkat sarjana (master). Saya dengan gembiranya melayari laman sesawang setiap universiti di Malaysia nie,,, tengok pada cost sambung belajar and also the rules and regulation sebelum sambung belajar.

Ada saya masuk dalam satu laman sesawang satu univiersti yang terletak di Johor Baharu sebuah universiti awam. Dan terpandang, kalau ada HIV, HEPETATIS B,C.. does not allowed to register... whatttttt. Selepas baca statement universiti nie, terus tak mahu sambung belajar dekat sini. Kami pon nak berjaya.




Diskriminasi sangatkan, apa masaalahnya kalau nak sambung belajar kalau ada HIV, hepetatis B and C, ada masalah ke, bukannya kalau ambil pelajar yang ada sakit nie mereka akan menyebarkan sakit dengan mudah. Sangat cetek pemikiran mereka, apa salah orang-orang yang sakit macam nie. Setiap orang boleh berubah ke arah yang lebih baik kan, pelacur pon boleh masuk syurga kan, ada kisah di zaman rasullah kan.

Saya sangat-sangat tidak berpuas hati dengan pemikiran di univeriti di situ.. harap sangat-sangat JANGAN TERLALU DISKRIMINASI SANGAT DENGAN PESAKIT HIV, meraka pun mahu hidup dengan lebih selesa... mereka ada hak.....

Sumber di Blog AKU TERKENA HIV POSITIF



Ada yang berani jawab persoalan yang diutarakan oleh budakkampung ni? Setahu sayalah melalui rakan-rakan PLHIV lain dulu, mereka beritahu seorang PLHIV tidak ada masaalah kalau nak sambung belajar di dalam negara, jawapan itu yang selalu saya beritahu kepada pembaca lain apabila ditanya mengenai persoalan "sambung belajar ni". 

Mungkin ada sebab pusat pengajian tersebut enggan menerima seorang PLHIV melanjutkan pelajaran disitu. Ya lah mungkin mereka yang dilarang belajar disitu sebab mereka dapat HIV melalui aktiviti bebas, mungkin pandangan mereka PLHIV ni boleh bawa pengaruh buruk pada universiti berkenaan, bagaimana pula seseorang yang mendapat HIV semasa lahir oleh ibu yang ada HIV? Mendapat HIV bukan salah mereka, kena larang dari belajar di situ juga ker?

Mungkin sebab mereka bimbang PLHIV tersebut akan jangkitkan penyakitnya kepada pelajar lain? Atau akan membawa pengaruh buruk kepada pelajar lain? Atau mungkin bimbang pelajar yang sihat lain tidak mahu belajar disitu jika terdapat pesakit HIV? Helloooo.... sekarang dah tahun 2016 bukannya tahun 1990an.

Tak mengapalah, mungkin ada hikmah disebalik larangan PLHIV dari melanjutkan pelajaran disitu, harap budakkampung tidak kecewa dan abang doakan budakkampung akan dapat melanjutkan pelajarannya diuniversiti yang lain, yang lebih baik daripada universiti berkenaan. - NAJMI




Tuesday, 8 March 2016

CHARLIE SHEEN - JELASKAN KEPADA DOKTOR OZ, MENGAPA BELIAU HENTIKAN PENGAMBILAN UBATAN HIV



Charlie Sheen Tells Dr. Oz Why He Stopped Taking His HIV Medicine

Published on Jan 13, 2016
In an exclusive interview with Dr. Oz, Charlie Sheen explains why he decided to stop taking his HIV medicine. Plus, Dr. Oz speaks to Dr. Samir Chachoua, the doctor in Mexico who claims that his controversial HIV treatments have essentially cured Sheen's HIV.

Charlie Sheen beritahu Dr. Oz Mengapa Beliau Berhenti Mengambil Ubat HIV

Diterbitkan pada 13 Jan, 2016
Dalam temu bual eksklusif dengan Dr Oz, Charlie Sheen telah menjelaskan mengapa beliau mengambil keputusan untuk berhenti mengambil ubat HIV. Juga, Dr. Oz bercakap dengan Dr. Samir Chachoua, doktor di Mexico yang mendakwa bahawa rawatan HIV kontroversi nya pada dasarnya telah menyembuh Sheen.





On today’s episode of Dr. Oz, Charlie Sheen revealed that he had gone off the live-saving cocktail of antiretroviral drugs he was prescribed to treat his HIV, which predictably caused the level of HIV in his blood to become once again detectable. Sheen said when he came out as HIV positive, he began to receive offers of alternative medicines that he then explored. At one point he said of his antiretroviral therapy as “amazing for the [viral load] number, but I don’t know how amazing it’s been for me, ya know?”

With his typical foolhardy cockiness, he explained in a pre-taped segment that followed him on various trips to doctors:

I’ve been off of meds for about a week now, and I always feel great. And yeah, am I risking my life? Sure. So what? Um, I was born dead. So that part of it doesn’t faze me at all. I told my mom on Day 1 that the disease picked the wrong guy if it wanted to stay alive.

But man can not survive on bravado alone. He sought alternative therapy from one Dr. Samir Chachoua, who, according to Dr. Mehmet Oz’s report, is not licensed to practice medicine in the U.S. (he does so in Mexico) and claims to know how to cure cancer and AIDS. Chachoua told Dr. Oz that Sheen was “the first adult in history to go HIV negative.” Spoiler alert: This turned out to be false. Earlier in the show, Sheen reported that he was “a little off my game, because right before I walked out here, I got some results that I was disappointed about.”

Sheen said that Chachoua’s “series of injections and blood work” initially produced “incredible results early on”—the HIV in his blood, he claimed, was undetectable without antiretroviral therapy. He says he added his blood to samples of blood taken from two of his friends and after a four-day incubation period “all three were undetectable.”

The story went fully bonkers when Dr. Oz played the clip of Chachoua revealing that he had injected himself with Sheen’s blood. Dr. Oz described this as “something I never thought I’d hear out of the mouth of a doctor.” Sheen confirmed that he watched Chachoua do this. Sheen called it “inappropriate and completely mind-blowing.” He also said it was “radically bizarre,” but in the context of his life, “just another Wednesday.”

At the end of the segment, Dr. Oz, with backup from Sheen’s doctor Robert Huizenga (who is, in fact, actually licensed to practice medicine), implored Sheen to go back on his meds. “I’m gonna take ‘em on the flight home, what am I an idiot?” responded Sheen. 

Since he asked, the answer is: yes.

Sumber DISINI




SOFYAN - AYAH MEMELUK SAYA SETELAH MENDAPAT TAHU SAYA POSITIF HIV

photo hanya hiasan

Kenakalan sebagai seorang remaja yang bergelumang dengan dadah menjadi penyebab Sofyan (35) menghidap HIV / AIDS. Pada tahun 2005, dia telah disahkan positif menghidap penyakit HIV selepas membuat pemeriksaan diklinik.

Pada mulanya, sama sekali tidak terlintas dalam fikiran Sofyan yang dia akan dijangkiti HIV. Kisah bermula apabila tiba-tiba seorang rakan rapatnya telah meninggal dunia. Dan tak lama selepas itu, seorang lagi sahabatnya juga meninggal dunia.

"Sebelum sahabat keduanya meninggal dunia, saya sempat menziarahinya. Dia beritahu, dia telah dijangkiti HIV dan dia menyuruh saya segera jalani ujian darah. Waktu itu saya tidak faham dan tidak tahu apa itu HIV," ujar Sofyan, ketika ditemubual oleh seorang wartawan, pada hari Rabu (2/12/2015).

Tidak lama selepas itu, seorang sahabatnya yang lain turut dimasukkan kehospital. Dia juga menasihakan agar Sofyan jalani pemeriksaan untuk memastikan samaada dia juga telah dijangkiti HIV atau tidak. "Saya keliru ketika itu dan tidak tahu dimana atau kemana harus saya pergi bagi menjalani ujian tersebut," katanya.

Akhirnya dia dipermudahkan untuk jalani ujian HIV dan hasilnya dia juga positif HIV. "Waktu itu saya tidak ada rasa risau atau bimbang, kerana ketika itu saya sememangnya tidak faham, apa itu HIV. Saya fikir, tidak mungkin saya juga telah dijangkiti dan setahu saya penyakit itu penyakit orang-orang barat," tuturnya.

Setelah melalui berbagai proses rawatan, Sofyan akhirnya berjaya meninggalkan najis dadah yang menjadi penyebab dia dijangkiti dengan penyakit itu. Dia juga akhirnya mulai faham dan tahu apa itu HIV. Tapi dia terus merahsiakan status diri dan tidak memberi tahu  kepada ibu bapanya mengenai penyakit yang dihidapinya itu.

Rahsia itu dipendam selama hampir empat tahun. Dia mengakui sukar, bagaimana untuk menjelaskan penyakitnya kepada ibu bapa. Sehinggalah pada tahun 2009, ayah Sofyan telah masuk ke dalam bilik tidurnya.

Pada masa itu, ayahnya telah membaca buku-buku mengenai HIV / AIDS yang terdapat didalam bilik Sofyan. Sofyan yang baru pulang kerumah dan masuk ke bilik terkejut apabila melihat ayahnya sedang meneliti buku-buku tersebut. Kira-kira setengah jam, Sofyan hanya mampu mundar mandir dan keluar-masuk bilik dan dia tidak berani untuk mendekati ayahnya.

Ahirnya saya ditanya ayah, "Ini buku siapa? Sofyan ada HIV ya? Ketika itu saya bingung bagaimana hendak jawab pertanyaan ayah, kalau hendak berbohong juga tidak tahu macam mana caranya," katanya.

Dalam keadaan takut dan risau, Sofyan akhirnya terpaksa mengakui bahawa dia telah dijangkiti HIV. Dan tanpa diduga, bukan amarah yang diperlihatkan oleh ayah. Tapi dia lantas memberi pelukan erat pada Sofyan.

"Ayah memeluk saya sambil menangis. Dia beritahu, "Maaf ayah tidak mampu mengurus  kehidupan kamu dengan sebaik-baiknya," jelasnya.

Kata Sofyan, ayahnya sudah mendidiknya dengan betul dan sebaik mungkin, cuma dirinya yang selama ini salah membuat perhitungan memilih apa yang baik dalam hidup," beritahunya.

Ayah dan Sofyan menangis sambil berpelukan. Ayah sempat berpesan agar Sofyan banyak bersabar. Setelah memberi nasihat, ayah turun dari bilik Sofyan yang ada di tingkat dua rumahnya.

"Selang satu jam kemudian, bapa saya pengsan di tingkat satu," katanya.

Ayah Sofyan sememangnya mempunyai sejarah penyakit jantung itu pun koma dan sempat dirawat di hospital. Tidak lama selepas itu, ayah Sofyan menghembuskan nafas terakhir. Itu yang kemudiannya menjadi penyesalan tak sudah dalam hati Sofyan.

"Paling menyesal kerana tidak mengakui mengenai status HIV pada ayah. Saya rasa sangat -sangat berdosa. Saya sememangnya mahu memberitahu padanya tetapi bingung dan risau bagaimana cara yang terbaik untuk memberi penjelasan padanya," sesalnya.

Setelah ayahnya meninggal dunia, Sofyan mengaku sangat sedih dan asyik terperuk didalam rumah sahaja dan dia sememangnya sangat menyesali kerana tersilap langkah mengambil dadah sehingga menyebabkan dirinya dijangkiti HIV. 

Hari demi hari akhirnya Sofyan kembali bangkit. Dia kini punya motivasi untuk menyuarakan nasihat pada orang lain agar mengelakkan diri dari dijangkiti HIV. Dia aktif di Rumah Cemara, sebuah organisasi berasaskan komuniti yang fokus pada pendidikan yang betul mengenai HIV / AIDS.


Sumber - GOOGLE



DANIEL - I AM HIV POSITIVE



Published on Nov 29, 2015
This video is the personal story of Daniel Szymczyk, an HIV-Positive member of the HIV Community.

Dengan rawatan yang ada hari ini seorang pembawa HIV boleh meneruskan hidup yang panjang, aktif dan sihat seperti mana mereka yang tidak ada HIV, apa yang penting kita kena sentiasa berfikiran positif dan jalani kehidupan secara gembira, jangan stress-stress. 


LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (15) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (58) najmi jumpa doktor (10) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (90) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST