Thursday, 25 February 2016

REMAJA DAN HIV - SETUJUKAH ANDA REMAJA TERIMA RAWATAN TANPA PERSETUJUAN IBUBAPA?

Cadangan baru telah diperkenalkan kepada badan perundangan Negeri New York pada minggu lalu, sedang mengkaji untuk membenarkan remaja menghidap HIV menerima rawatan tanpa memerlukan persetujuan ibu bapa.

Adakah anda bersetuju, remaja yang mungkin keberatan untuk bercakap tentang kesihatan seksual mereka harus dibenarkan untuk menerima rawatan tanpa persetujuan ibu bapa, atau perlukah ibu bapa sentiasa terlibat dalam masaalah kesihatan remaja mereka sepanjang proses tersebut? - 17 FEB, 2016 - sumber diSINI


Bagaimana pula keadaannya jika cadangan ini dilaksanakan di negara kita - Malaysia. ADAKAH ANDA SETUJU? Remaja menjalani ujian darah HIV serta menerima rawatan HIV tanpa memerlukan kebenaran dari ibubapa mereka. Pada hari ini kegiatan remaja bawah umur yang terlibat dalam aktiviti seks bebas memang tidak dinafikan, malah ada yang telah melakukannya seawal usia 12 tahun lagi. 

Bagaimana cara budak bawah umur untuk buat ujian HIV?

Bagi kalangan budak-budak sekolah terutama yang dibawah umur ni, rasanya lagi lah rumit proses untuk jalani ujian HIV ni. Seorang pembaca bawah umur ada mengirim email kepada saya bertanya bagaimana cara dia hendak melakukan ujian HIV diklinik, sebab dia pernah melakukan aktiviti berisiko. Dia tidak mahu ibubapanya tahu, sudah tentu tiada duit untuk buat ujian diklinik swasta dan yang pasti dia takut untuk jalani ujian terutama diklinik kerajaan, sebab dia masih dibawah umur, masih bersekolah. Nak tak nak saya nasihat dia agar beritahu ibubapanya, adakah betul tindakkan saya ini?

Saya sendiri tidak pasti apa yang perlu dilakukan oleh seorang remaja dibawah umur di negara kita, sekiranya ada diantara mereka, yalah mungkin contohnya umur 15 tahun telah buat seks tidak selamat dan kemudian terbaca maklumat mengenai HIV dan AIDS, timbul rasa takut dan ingin jalani ujian HIV TANPA NAMA, bagaimana prosesnya? Perlukah dia beritahu ibubapanya untuk membawanya ke klinik bagi menjalani ujian HIV? Saya rasa tidak mungkin mereka akan beritahu ibu bapa, mereka akan cari jalan lain mungkin cuba mengunakan HIV KIT yang dijual (itu pun sekiranya mereka ada duitlah) atau jalan selamat hanya diamkan sahaja, sehingga memungkinakan mereka jatuh sakit seperti apa yang dialami oleh ADIK MS (Klik DISINI).  

Bagaimana pula jika seorang remaja bawah umur yang telah sah dijangkiti HIV, dan takut beritahu ibubapa kemana arah tuju remaja ini? Sekiranya ada pembaca yang tahu mengenai cara mengatasi masaalah ini boleh tinggalkan komen...- NAJMI




3 comments:

  1. Salam bang ..ada ke org lpas 3 bln dia negatif hiv..tp lps bln ke 6 dia positif

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah tak pasti, tapi kalau dah disahkan ada HIV maka agak mustahil nak jadi positif lepas 6 bulan tu

      Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST