Thursday, 11 February 2016

EZRIYANIE - "DAUN JARAK PAGAR" DAN BEBERAPA PENDAPAT KEARAH PENAWAR HIV?


Assalammualaikum wwbh Tuan Najmi. Salam ukhuwwah Fillah


Tuan..Ummi sudah membaca beberapa artikel tuan..mashaallah sangat bagus. Dan ingin sekali mengutarakan beberapa pendapat ke arah penawar sakit ini, semoga inshaallah dapat kita keluar dari semua kemelut ini serta berkah, bahagia dunia akhirat..aamiin..


1. Sedekah
- mula-mula ummi tidak mengerti konsep sedekah,.. akhirnya ummi jadi mengerti alhamdulillah apabila sudah selalu sakit, masalah datang bertimpa-timpa, kusut serabut..sampai ubat kat hospital sudah tidak larat ditelan, serta jumpa perawat macam-macam warna.

- benarlah pesan nabi saw:
Ubatilah sakit mu dengan sedekah. Hr: bukhari

- jadi all out buat sedekah..mashaallah best sangat (saving terbaik, dan banyak keajaibannya yang tidak terhitung)..


2. Amalkan makan madu lebah..
- yang ini Tuan boleh add fb Kaseh Herbs Nursery .. Madu lebah puan nie inshaallah asli, merujuk melalui pengalaman sendiri, sebab madu lebah nie..ada note haruman bunga hutan (18 tahun baru dapat rezeki jumpa, sebab kecik2 ada jiran sedekah sesudu..mashaallah rasa dan haruman sama).


3. Amalkan makan habbatussauda
(Inshaallah bagus sekali all out. Amalkan makanan sunnah yang lain)


4. Amalkan minum air kelapa muda sekali seminggu.


5. Amalkan zikir nabi yunus dan istighfar.


6. Solat sunat taubat.. 
- sekali sehari lepas isya
- inshaallah rasa tenteram sangat


7. Daun Jarak Pagar

Yang ini ummi baru dapat tahu.. (Dari seorang kenalan yang Mashaallah ikhlas membantu dan Berkongsi ilmu). Daun jarak pagar. Rupa-rupanya ada kajian untuk merawat HIV.. inshaallah.

- untuk minuman.. koyak jadi cebisan kecil.. rendam seketika dengan air mineral/air zam zam/ air biasa yang murni..selawat 3x minum.. (Langkah ini ummi sudah buat, mashaallah untuk minuman pertama keputusannya membuatkan ummi gembira, salah satunya lubang hidung ummi tersumbat sejak darjah tiga pulih kembali..)

- koyak dan rendam daun jarak pagar seketika..kemudian siram pada badan pada bilasan terakhir setiap kali mandi.. amalkan sampai sembuh seperti sediakala inshaallah.

daun boleh juga dikukus/direbus untuk dimakan dijadikan sayur.

Ummi pun sedang looking forward hasil keputusan daun jarak pada kulit..inshaallah ummi akan update hasilnya nanti. Barakallah feekum, syukran jazilan Tuan..'afwan


EZRIYANIE
Tuesday, February 09, 2016 6:59:00 am


Terima kasih Ummi kerana berkongsi pengetahuan, 

Alhamdulillah amalan 1 dan no 6 memang abang selalu amalkan, malah setiap Jummat abang mesti lakukan solat Tasbih kalau boleh sebelah malam jika tak buat sebelah siang. Solat Taubat sekali sekurang-kurangnya sekali kena buat begitu juga solat dhuha dan solat-solat sunat yang laian. Sebaik-baiknya amalkan juga solat tahajud dan amalkan solat malam dan berdoa banyak-banyak, jika sukar bangun malam cuba bangun seawal setengah jam sebelum masuk waktu subuh lakukanlah solat tahajud serta witir. Dan kalau boleh selalu selawat. Ya benar kena juga selalu istighfar.
Manakala no 2, 3 dan 4 abang sekali sekala amalkan, air kelapa kalau nampak insyaallah abang akan minum,, madu ni agak mahal dulu selalu abang amal sekarang jarang dah, begitu juga dengan habbatussauda. Ya abang yakin dengan keberkesanan amalan sunnah seperti itu, bukan sahaja untuk penyakit HIV ni tetapi juga untuk penyakit-penyakit lain juga kan.
Tidak lupa lakukan senaman kena bijak kawal stress. Abang hanya cycling aje adakala sampai hampir 100km..
Cuma abang hanya baru tahu mengenai khasiat DAUN JARAK PAKAR, betulkah? Mungkin kita boleh cuba, makan seperti sayuran yang lain tu kan. Terimakasih UMMI. - NajMi




2 comments:

  1. Apa yg dinyatakan disini bukan semua boleh diamalkan. Setakat hari ini rawatan HAART yg paling berkesan untuk mengawal hiv. Air kelapa muda perlu dielakkan kerana ia boleh menyebabkan hilang keberkesanan rawatan haart.

    ReplyDelete
  2. Betul...kalau ambik HAART, tak boleh minum air kelapa dan jugak grapeseed juice. ada counterract dengan ubat2 HAART.

    Disyorkan jumpa doktor buat test2 yg berkenaan. Kalau level 2, kena bayau lak nanti.

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST