Saturday, 13 February 2016

BERFIKIR POSITIF APABILA ANDA MENDAPAT HIV


Ingat senang ke kena makan ubat seumur hidup? Apatah lagi kena makan ubat start dari umur muda. Belum lagi dengan long term side effect of HAART. People will not die due to HIV but due to the side effect of meds. No quality of life anymore..

Nak kahwin? Senang ke nak jumpa orang yang sanggup terima pasangan hiv+. Kalau pasangan boleh terima, belum tentu keluarga mereka boleh terima. Nak kerja? Majikan nak ke? Susah nak cari majikan yang sanggup terima. Boleh hidup lama..tapi hidup tak macam orang lain. HIV is a punishment for what we had done. Lets the disease progress itself until it become full blown AIDS. Then we died...end of suffering. We have about 10-12 years or more than that for repent.

Kalau hidup lama pun, masih bergelumang dengan maksiat, nak kawal nafsu punya susah, lebih baik mati.

ANONYMOUS
Friday, February 12, 2016 11:58:00 pm
Sumber dari ruang pembaca diSINI



Sebab itu kena beringat sebelum melibatkan diri dalam sebarang aktiviti yang berisiko, elak diri dari mendapat HIV kalau tak nak meranakan hidup bila dah dapat HIV.

Bagi mereka yang dah ada HIV, nak tak nak nasihat seperti diatas sahaja yang boleh diberi bagi memberi keyakinan pada diri mereka. Sebab tu kita kena fikir benda-benda yang positif elak dari fikir pekara-pekara yang negatif.

KAHWIN - jodoh pertemuan di tangan Allah, melalui pengalaman abang menerusi cerita-cerita dari rakan-rakan, ramai pembawa HIV yang telah berkahwin, sama dengan pasangan yang ada HIV mahu pun tak. Bila sudah bergelar PLHIV kita boleh berkawan dengan rakan-rakan senasib lain, ramai PLHIV lelaki mahu pun wanita yang masih bujang diluar sana, boleh kenal-kenal melalui media sosial, secret group facebook dikalangan komuniti dan insyaallah mungkin ada jodoh disitu. 

Dugaan menempuh alam perkahwinan itu boleh berlaku bukan sahaja kepada kalangan pembawa HIV sahaja malah yang tidak ada HIV pun boleh hadapi dugaan direject bakal makpak mertua. Malah semua dugaan yang mungkin akan dialami itu adalah berbeza diantara satu sama lain, jika ditangani dengan baik semuanya pasti akan berjalan lancar.

KERJA - setahu abanglah kalau nak kerja malah nak sambung pelajaran di dalam negara tak ada buat ujian HIV hanya ujian kesihatan biasa aje, itu yang abang tahulah, tapi kalau nak kerja atau sambung pelajaran diluar negara ujian HIV diwajibkan. Ada seorang sahabat yang positif HIV mahu bekerja di Hong Kong, majikannya disana tidak kisah apabila mendapat tahu dia positif HIV.

Kalau kita fikir positif mendapat HIV ni merupakan teguran lembut dari Allah agar kita sedar akan kesilapan yang pernah kita buat, kena ingat ada ramai kalangan yang tidak berdosa dan tak buat aktiviti maksiat pun boleh dapat HIV seperti suri rumah, anak-anak kecil yang dapat jangkitan dari ibubapa yang positif malah mungkin boleh dapat melalui penerimaan darah. 

Bayangkan sekiranya saudara hari-hari melakukan maksiat tanpa rasa takut, masih tetap sihat dan tidak langsung dijangkiti HIV, tiba-tiba accident dan mati sebelum sempat nak bertaubat. 

Bagi PLHIV yang berfikiran positif, mereka akan cuba perbaiki diri, pertingkatkan amalan dan dekatkan diri kembali padaNya...insyaallah mati nanti selamat kita di akhirat kelak. So mendapat HIV boleh diibaratkan sebagai permulaan kepada kehidupan yang lebih baik samaada di dunia mahupun akhirat. 

Teringat luahan seorang pesakit kanser yang menulis "Saya menunggu masa untuk dikafankan - Anda PLHIV sepatutnya bersyukur"

Benar masih ramai yang telah dapat HIV tetapi masih bergelumang dengan maksiat, itu tak dinafikan, nama lagi manusia ada yang diberi hidayah ada juga yang tidak.

Mati itu sesuatu yang pasti, kematian boleh menjemput kita ketika kita masih sihat, masih muda. Sekiranya mati kita dalam keadaan beriman maka selamatlah kita disana kelak, tetapi jika mati dalam keadaan belum sempat nak bertaubat maka tidak ada istilah "then we died...end of suffering" .....ingat sebagai orang yang beragama Islam, banyak dosa dan tidak sempat bertaubat, seksa kubur pula akan menanti.....- NajMi



2 comments:

  1. Setuju dengan abg Najmi..kdg2 kita terlalu memikirkan satu masalah yg Allah bagi dekat kita tapi lupa segala nikmat lain yg kita dapat dan ada skrg,walaupun sebenarnya masalah tu sbnrnya juga adalah rahmat utk kita.itulah hakikatnya..perbanyakkan doa dan sedekah sbb dua benda ni shj yg boleh mengubah takdir seseorang dengan izin Allah..mana tahu saudara di atas dpt hidup sihat jauh lbh lama dan bahagia drpd kebanyakan org lain yg seusia saudara?jgn mengenang masa lalu.jgn risau ttg masa depan.tiada faedahnya.serahkan pada Allah..fokus utk perbaiki diri insyaAllah bahagia.

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST