Sunday, 24 January 2016

5 SOAL JAWAB - PLHIV PEGANG BABY, BERISIKOKAH BABY DAPAT HIV?



1) Saya telah melakukan hubungan seks dengan seorang pelacur Laos yang bekerja di Thailand minggu lepas, saya pakai kondom, tapi saya menyesal selepas itu, saya bimbang dijangkiti HIV, saya pergi ke klinik dan melakukan test hari ni, dan keputusannya negative, adakah saya berisiko? 

Pakai kondom boleh mengelakkan diri seseorang itu dari dijangkiti HIV dan beberapa penyakit kelamin lain, sebab itu digalakkan memakai kondom. Tapi abang nasihatkan sebaiknya janganlah melakukan aktiviti seperti itu lagi takut ketagih, hari ni pakai mana tahu esok lusa tak sedap pulak bila pakai, bila dah ketagih nanti kalau kahwin tak puas pulak dengan seorang isteri mesti nak cari yang lain, so stop dan cepat-cepat lah kahwin bagi mengelak dosa.


2) Assalamualaikum saudara Najmi. Saya ingin bertanya saya terlibat dalam aktiviti brisiko bersama pelacur menggunakan kondom..Simptom demam, lemah badan, selsema and ada la ciirit sikit berlaku selama 4 hari selepas 2 minggu dari tarikh berisiko.pada minggu ketiga saya buat ujian rapid test di klinik kerajaan dan keputusan negatif.. Pada minggu keempat saya alami bengkak gusi secara tiba-tiba dan berlaku selama 4 hari. Selepas itu gusi sembuh seperti sedia kala. Pada mnggu kelima sekali lagi saya jalani ujian rapid rest ekoran simptom gusi ni amat menakutkan saya. And keputusan negatif rapid test.. Soalannya adakah gusi bengkak petanda awal positif HIV berdasarkan pengetahuan saudara?? 

Gusi bengkak tidak semestinya sebab HIV. Sepekara lagi saudara melakukan seks menggunakan kondom, jadi risiko dijangkiti hampir tiada (zero) so abang boleh andaikan yang saudara tidak dijangkiti HIV...wallahuallam


3) Salam abang Najmi. pertanyaan saya maybe lucu sedikit tetapi cuma ingin dapatkan kepastian. Begini jika katakanlah saya positif HIV dan saya masih tidak tahu..pada minggu ke 5 selepas tarikh berisiko saya jalani ujian rapid test tetapi malam sebelum ujian rapid test itu saya beronani dan mengeluarkan mani..Adakah keputusan positif itu secara tiba-tiba boleh bertukar kepada negatif buat sementara waktu walaupun saya sebenarnya sudah dijangkiti HIV?? kiranya aktiviti onani itu boleh mempengaruhi keputusan menjadi tidak tepat. Stress punya pasal itu yang saya pikir bukan-bukan. 

Setahu abang onani tidak mempengaruhi keputusan


4) Asslammualaikom Najmi. Saya ada satu soalan. Jika seseorang PLHIV memegang baby adakah baby tersebut berisiko mendapat HIV. Seperti yang kita tahu kulit babykan nipis dan baru ... 

Salam, tidak berjangkit usah bimbang, tangan pesakit HIV yang tidak ada luka tu maknanya tak ada HIV, HIV ada dalam darah, lain lah kalau pesakit HIV itu tangannya ada luka-luka, kudis berdarah. Kalau baby tu ada luka terbuka kat badan dia, kemudian pesakit HIV ni pun ada luka, jika luka berdarah bertemu bergesel sesama luka maka masa tu baru lah ada risiko. Wallahuallam


5) Assalam abang Najmi. Saya ada seorang sepupu yang positif HIV. Saya pernah menyentuh bahagian badannya yang di naiki ruam-ruam yang ada di badannya kerana ketika itu saya tidak tahu dia positif HIV (beberapa tahun yang lalu) pekara ini sangat merungsingkn saya sehingga hari ini kerana saya ada mengalami simptom-simptom HIV.seperti berat menurun dari 56 kg ke 50 kg. Lidah saya ditumbuhi warna putih. jerawat di belakang badan dan di muka dan ada benjolan di leher.

Saya juga pernah menderma darah beberapa bulan yang lalu..(saya ternanti-nanti juga jika ada pihak hospital call saya memberitahu apa-apa mengenai darah saya) dan saya selalu membaca artikel abang Najmi dan saya membeli test HIV KIT yang abang Najmi syorkan. Alhamdulillah keputusannya negative, apa pendapat abang Najmi..? Di sini saya pasti jika saya di jangkiti HIV saya sudah melepasi tahap window period kerana pekara ini berlaku beberapa tahun yang lalu. Terima kasih kerana menjawab.

Sentuh ruamnya sahaja tidak jangkit HIV usah bimbang.



No comments:

Post a Comment

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST