Sunday, 6 December 2015

MANAF - RASA BERSALAH SETELAH TERLANJUR

hanya hiasan


Assalamualaikum. 

Dear En. Najmi. Apa khabar saudara Najmi, Harap sihat selalu. Saya telah mengikuti blog Najmi dari awal bulan 3 setelah saya melakukan aktiviti berisiko. Aktiviti berisiko itu kawan lakukan pada 4/3/2015. Saya lakukan penusukan dengan kondom tetapi tidak lama, kerana rasa bersalah pada diri dan lakukanya dengan perlahan disebabkan ini kali pertama saya lakukanya. Selain itu saya bercium dan melakukan oral akhirnya saya ejakulasi di mulutnya.

Lepas kejadian tu, saya terus mencari blog-blog untuk di refer bagimana ciri-ciri awal HIV. Dan saya berasa sangat stress sampaikan kerja terganggu dan tak ada mood. Dan saya mengalami sakit dibahagian belakang kepala dan terasa mual, asyik buang angin dan sendawa ini terjadi selepas 2 minggu dari tarikh berisiko.

Pada 26/3/2015 saya mmberanikan diri untuk mmbuat ujian darah di BP Labs Ab/ag dan Alahamdulillah keputusan nya Negative. Dan lakukannya sekali lagi pada 30/3/2015 di klinik kerajaan juga negativ dan saya buat sendiri diri rumah pada 16/4/2015. Alhamdulillah juga negative.

Pada pandangan abang Najmi. Apakah saya sudah terinfeksi?

Selama dari aktiviti berisiko itu saya mengalami pening kepala dan hilang selepas behenti memikirkan tentang HIV pada ujian pertama, gatal-gatal di badan tapi tidak ada bintik merah atau apa-apa, sebelum ni pun memang ada gatal-gatal juga tapi tiada apa-apa kesan tapi sekarang ni da ok disebabkan saya tak fikir sangat tentang ini dan selalu cari jalan untuk lupakan i.e bersukan, dan tekak terasa pedih ini berlaku sebab perasaan baca diblog sakit tengorokan dan esokanya hilang.

Otot-otot seluruh badan bergerak-gerak, tekak terasa pahit disebabkan cuaca memang tengah panas tapi hilang dalam satu hari disebabkan minum air limau, ulser dimulut tapi da baik dan sebelum ni pUn memang selalu kena ulser, gatal2 di lengan bila digaru ada timbul bintat dalam 2 sahaja dan baik dalam beberapa hari.

Minta tolong abang Najmi nasihatkan saya ini. Saya amat menyesal dengan perbuatan saya, saya sudah bertaubat dengan perbuatan saya..

MANAF
(bukan nama sebenar)
23 - 4 – 2015


Salam MANAF,

Saudara melakukan seks menggunakan kondom, bercium dan melakukan oral dan akhirnya saudara ejakulasi kedalam mulut pasangan saudara.

Abang boleh katakan risiko dijangkiti HIV mungkin tidak ada, sebab saudara mengunakan kondom dan kondom boleh mengelakkan diri saudara dari dijangkiti HIV. Setahu abang bercium dan oral masih tidak ada bukti mengatakan bahawa aktiviti ini boleh menyebabkan jangkitan HIV melainkan lah sekiranya terdapat luka berdarah pada alat kelamin pasangan dan luka berdarah didalam mulut saudara, jika tidak ada jangkitan HIV sukar berlaku.

TETAPI kemungkinan dijangkiti penyakit-penyakit kelamin tetap ada. Sebaiknya elak dari melakukannya lagi. Segala simptom-simptom yang saudara alami tu mungkin disebabkan stress atau masaalah lain. Wallahuallam - NajMi

 
 

No comments:

Post a Comment

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST