Saturday, 5 December 2015

ANONYMOUS - TIDAK PERNAH BUAT AKTIVITI BERISIKO TETAPI DISAHKAN POSITIF HIV

photo hanya hiasan

Anonymous said...

Assamualaikum bang najmi, 

Dua minggu lepas saya telah melaku ujian saringan HIV dan minggu lepas doktor telah memanggil saya untuk datang semula ke hospital. Doktor memberi tahu saya bahawa result ujian HIV saya positif

Saya amat terkejut, sejujurnya saya tidak pernah melaku aktiviti berisiko dan saya bukan penagih dadah. Saya menjelaskan semuanya kepada doktor. Doktor tersebut pun pada mulanya dia kata dia rasa tidak yakin dengan result saya kerana dia cakap kemungkinan di LAB diaorang tersilap, jadi dia ingin buat ujian HIV yang kedua untuk pastikan result saya sekali lagi. 

Now saya sedang menunggu result yang kedua. Sejak dari tu saya jadi tak senang duduk susah hati yang menyebabkan saya hilang fokus, saya hanya mampu berdoa pada Yang Maha Esa. 

Saya masih muda bang Najmi, baru nak masuk 20 umur dan baru nak mulakan kerja tetap di sektor kerajaan. Bolehkah bang Najmi memberi pendapat tentang kes saya ni. Terima kasih 

ANONYMOUS
Friday, November 06, 2015 9:21:00 a.m.
sumber dari ruang komen didalam entri tanda-tanda anda dijangkiti HIV



Salam,

Jika benar saudara tidak pernah melakukan sebarang aktiviti berisiko dan cucuk dadah, maka saudara tidak perlu risau mengenai keputusan tersebut, ya abang juga rasa ada berlaku kesilapan ketika ujian dilakukan sehingga menyebabkan result tersebut positif.

Cuma pernahkah saudara menerima darah sebelum ini? Sebab jangkitan HIV boleh berlaku jika kita ada menerima darah yang tercemar. Walaubagaimana pun peratus dijangkiti HIV akibat menerima darah di negara kita sangat-sangat rendah, sebab setiap darah dari penderma yang menderma darah dinegara kita akan di periksa dan diuji terlebih dulu dengan kawalan ketat sebelum diberi pada penerima.

Jika tidak ada, usahlah saudara bimbang.

Pertanyaan ini dikirim pada 6 Nov lalu, hanya sekarang baru abg boleh jawab. Sekiranya saudara ada membaca entri ini, minta tinggalkan komen beritahu perkembangan terkini saudara. - NajMi



No comments:

Post a Comment

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST