Tuesday, 8 December 2015

ANONYMOUS - GIRLFRIEND KE 2 TRANSFER HERPES KEPADA SAYA

 
Saya agak terkejut & terkilan dengan entry ni. Saya nak betulkan beberapa fakta. Tujuannye untuk educate. 
FIRST : Zovirax & Declovir boleh beli di pharmacy tapi kena ada prescription atau sign di buku sahaja. Zovirax di hospital swasta RM350. Consultation fee swasta: RM80. Follow up consultation: RM20. Buka STD profile di klinik biasa: test HSV-1, HSV-2 & HIV sekali standard RM200

SECOND : STD AWARENESS: Tanggung jawab setiap patient Herpes untuk INFORM suami/ isteri atau tunang atau boyfriend/ girlfriend. Jangan nak simpan rahsia sebab malu. WAJIB inform kalau nak jadi orang yang bertanggung jawab. Kalau orang tu terkena, kita kena tanggung sebab tak inform awal-awal. 

Jangan mengainayai orang lain! Wajib ada kesefahaman sebelum melakukan sex. Lepas confess, kalau dia taknak, kita tak boleh paksa. Kalau dia rela, pakai CONDOM & DENTAL DAM (untuk oral sex). Kalau dia terkena, at least kita tahu dia sendiri yang sanggup terima risiko--- macam ni baru kita tahu banyak mana orang tu sayang kita & sanggup terima kita yang berHerpes. (Orang Barat dah biasa mengamalkan hubungan macam ni kalau ada Herpes-- biar terus terang asalkan jujur & responsible).

Kalau kita dah ada Herpes, takkan nak biar orang lain kena jugak kan? Takkan nak ikut hawa nafsu diri sendiri & aniaya orang lain.. Itu selfish namanya (mangsa Herpes akibat girlfriend tak inform awal-awal seperti saya akan faham). Kalau boleh tahan tu (macam saya) jangan buat sex dengan orang lain dah. Stop 100%. Masturbate dengan porn cukup. Sediakan tisu pun cukup.

Di Malaysia, boleh kahwin walaupun ada Herpes. Blood Test sebelum nikah cuma test HIV. 

Kepada orang yang simpan rahsia: Kalau nak couple/ kahwin dengan seseorang pun takut nak confess, apa gunanya couple/ kahwin kalau tak boleh nak percaya partner kita 100%? Kenapa perlu takut sedangkan kita berani letak kesihatannya dalam risiko? Kita yang gatal tangan buat sex sebelum ni takkan nak susahkan partner baru? Ingat. Kalau orang tu sayangkan kita 100%, dia sanggup maafkan & terima. 

Dan WAJIB bagitau suami atau isteri sebab time pregnant nanti, boleh discuss dengan gynaecologist tu macam mana nak elakkan OB (outbreak) masa nak dekat due. Kalau ada OB time bersalin, anak tu boleh dapat Herpes. Takkan kita nak biar anak kita membesar dengan badan bertompok & ada lesion hanya sebab kesilapan kita sendiri? Sanggup buat dekat anak??

Doctor sekarang semua open minded. Dia orang faham. Kalau malu tu cari la doctor Cina macam doctor saya :) dah la dia perempuan. Masa dapat result saya ada herpes, saya menangis sampai tak boleh stop. Dia tak judgmental. Dia slowly tanya dah berapa orang saya pernah ada sex. Saya kata dua. Jadi senang nak teka yang girlfriend kedua transfer virus ni. Sebab girlfriend pertama saya virgin masa kami couple. 

Saya menangis lagi setengah jam sampai dia stop & terus kata "Jangan panik. Mende ni dah biasa. Let's work towards recovery. Let's work towards a healthier lifestyle. Take care of your body. Eat healthy. Let's see what options you have". Itu Taoist yang paling baik pernah saya jumpa. Sangat professional. 


ANONYMOUS
Wednesday, February 11, 2015 6:50:00 am
Sumber dari ruang komen DISINI
 
 
 

No comments:

Post a Comment

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST