Saturday, 5 December 2015

10 SOAL JAWAB MENGENAI HIV DAN JAWAPANNYA ADALAH "TIDAK"


1 - Lenovo S660 said,
Assalamualaikum, saya nak tanya..saya bekerja sebagai seorang warder penjara, saya sering di tugaskan untuk menjaga banduan ni sickbay. Banduan di sickbay majoritinya di jangkiti HIV. Pernah sekali kaki saya telah di gigit pacat dan berdarah. Pada esok nya saya di tugaskan untuk menjaga di sickbay. Bolehkah HIV berjangkit dengan saya, tetapi saya tidak pernah sentuh banduan di sickbay tersebut. TQ

2 - Anonymous said,
Saya nak tanya abang, adakah geseran antara zakar dan faraj dalam keadaan berlapik (pakaian luar) boleh merebakkan virus HIV? Harap dapat membantu

3 - Anonymous said,
Assalam Najmi, saya pernah melancap guna kondom, kondom tu hanya untuk melancap and saya seorang je yang guna, lepas tu saya simpan dalam 2 hari, bila saya nak melancap saya basuh kondom tu and keringkan, agak-agak boleh kena HIV tak? 

4 - Anonymous said,
Nak tanya HIV dan AIDS boleh ke berjangkit kalau dia makan sup dan suap pulak sup pada kita, berapa lama dari hari dia suap sup tu kita boleh check darah.

5 - Anonymous said,
Assalamualaikum saya nak tanya bila kita minum secawan dengan pesakit HIV adakah kita berisiko untuk dijangkiti?

6 - Faiz Ral said,
Hi abang Najmi, I want to ask, if we and our partners do not have the HIV virus and we have sex during menstruation couples we are in a prolonged state, whether we can get stuck in the HIV virus?

7 - Anonymous said,
Assalamualaikum admin, saya nak tanya kalau saya tiada HIV dan orang.yang meliwat saya pun tiada HIV, adakah risiko untuk mendapat.penyakit.ini?

8 - Anonymous said,
Saya masukkan jari ke faraj. Adakah boleh dijangkiti?

9 - Anonymous said,

Assalamualaikum abang Najmi. Pada tahun lepas saya pernah pergi ke Siam. Saya telah dilancap sehingga terluka pada kemaluan saya. Sekarang, kaki saya mula ditumbuhi kulat dan sering sakit otot, adakah saya dijangkiti HIV?

10 - Arash Zulkhairi said,
Salam saudara pada tahun hujung 2013 saya telah pergi ke tempat langganan. Saya telah melakukan seks dengan orang yang berlainan tetapi saya menggunakan kondom adakah sekarang saya masih berisiko pada HIV saya amat cemas apabila membaca keterangan saudara harap saudara dapat bantu. 


Salam, 

Kepada semua soalan diatas jawapannya adalah TIDAK. TIDAK dijangkiti HIV.  

Kecuali sekiranya jari anda ada luka berdarah dan pasangan anda ada HIV (jawapan bagi soalan no 8). Ada luka berdarah pada tapak tangan orang yang melancapkan anda, dan lukanya bergesel pada luka dikemaluan anda dan dia tidak mengunakan airmaninya sebagai agen pelincir (jawapan bagi soalan no 9). Pemakaian kondom dapat mengelakkan diri dari dijangkiti HIV (jawapan bagi soalan no 10) - NajMi


No comments:

Post a Comment

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST