Tuesday, 3 February 2015

SOALJAWAB - SAYA INGIN DAPATKAN KEBERANIAN SEBELUM JALANI UJIAN HIV

photo hanya hiasan

Salam abang Najmi..saya ingin tanya beberapa soalan?

1. Jika terdapat tanda2 awal jangkitan hiv seperti yg selalu dinyatakan, adakah kemungkinan besar betul2 mengidap hiv?

2. Jika menghidap hiv adakah rawatan yg diberikan percuma seperti rawatan haart dan testing cd4 dan sbgainya?

3. Sebagai penghidap HIV adakah dapat melakukan kerja2 harian seperti orang2 biasa dalam tempoh 10 atau 20 tahun yg akan mendatang?

4. Adakah tempat2 untuk penghidap HIV berlindung sekiranya dibuang keluarga dan ada tak komuniti penghidap hiv yg selalu kita boleh berjumpa atau berkumpul bersama-sama bg meringankan sedikit beban yg di pikul nanti??


Harap sangat2 abg dapat balas soalan sy ini kerana sy ingin mendapat keberanian dahulu sebelum melakukan ujian HIV walau apa jua keputusan nanti. Sekian.


ANONYMOUS



Salam,

1) Tak semestinya, kerana tanda2 hiv mungkin juga boleh sama dengan tanda2 penyakit lain, sebab tu apabila agak2 kita ada tanda2 akibat aktiviti berisiko yang telah kita lakukan maka kita kena buat UJIAN HIV. Hanya menjalani ujian darah sahaja boleh menentukan status diri kita

2) Ya PERCUMA di hospital kerajaan, jika saudara terlantar dikatil hospital akibat HIV/AIDS, semua kos adalah percuma. Ubatan HAART ada beberapa peringkat. Peringkat pertama adalah percuma, manakala peringkat seterusnya mungkin kita kena kongsi kos dengan pihak hospital, dapatkan maklumat dr pihak hospital nanti ya

3) Dah tentu boleh, ada PLHIV yang masih hidup sihat walaupun telah hampir lebih 20 tahun hidup bersama HIV. Perlu diingat kebanyakan PLHIV yang meninggal dunia, mereka bukan meninggal dunia disebabkan AIDS tetapi meninggal atas sebab2 masaalah lain seperti sakit tua atau kemalangan.


4) Ada, boleh rujuk kat blog abg, HIDUP MESTI DITERUSKAN klik di SINI (rumah Perlindungan PLHIV)


NAJMI



5 comments:

  1. Assalamualaikum abg najmi. Sy nak bertya tentang risiko janjikan hiv. Sy ada melakukan seks bebas hampir dua bulan lalu. Sy memakai kondom. Tapi dibahagian pangkal zakar yg tidak dilindungi kondom terdapat sedikit luka kesen melecet akibat menggaru. Soalan sy, tinggi ke risiko untuk sy dijangkiti sekiranya pasangan seks sy tu hiv+? Dan sudah boleh ke sy lakukan ujian hiv tu untuk kepastian? Sy lakukan aktiviti tu dalam 31/12/14 yg lalu. Hrp abg najmi dapat jwb persoalan yg membelenggu sy ni. Terima kasih.

    ReplyDelete
  2. Salam, sy pernah melakukan hubungan yg berisiko 2 tahun lepas dan itu merupakan hubungan yg pertama dan terakhir. Dan baru je buat test menggunakan ahp test kit di rumah dan keputusannya negative. Alhamdulillah, sy sgt bersyukur. Adakah sy perlu buat test lagi sekali? Mohon en.najmi jelaskan. Terima kasih.

    ReplyDelete
  3. Salam Abg Naj Mi.. mcm mana sy nk contact abg..? Sy perlukan sokongan moral srkng nie.. harap abg dpt bace n reply.. TQ

    ReplyDelete
  4. Saya berkongsi rokok dengan penghidap rokok... Tapi simptom hanya 1 sahaja lelah.. Adakah saya telah dijangkiti?

    ReplyDelete
  5. Najmi awk nie hidup lgi ke sekarang...

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST