Thursday, 15 January 2015

SURAYA - SAYA POSITIF HIV

Assalamualaikum abg najmi nama sy Suraya (bukan nama sebenar) sy baru disahkan positif HIV smlm (24.12.2014) 

photo hanya hiasan - www.theguardian.com

skrg nie sy masih lg rasa benda tu mcm mimpi..masa doktor cakap sy tak rasa apa2 seolah2 perkara tu hal kecik  tp mmg sy tau x mustahil sy kena HIV sbb sejak umur 19 sy dah mula kenal seks dah kebanyakan lelaki yg sy kenal sy penah bersama sy x salahkan dorg semua salah sy sendiri mgkn nie balasan Allah atas dosa sy selama nie dh byk kali Allah bg peluang tp sy masih x berenti buat maksiat..

sy xtau apa sy rasa skrg nie nak kata sy sedih pun x tp skrg nie apa yg buat sy risau pasal family sy..kalau mak sy dpt tau mesti mak akan kecewa anak yg dia percaya selama nie buat benda x senonoh..

secara jujur sy xkisah kalau sy sakit atau apa2 jd pd sy tp sy betul2 risau pd family sy terutama mak sy tkt org dpt tau mak sy akan malu..

nk dijadikan kebetulan berita nie sy dpt tau sehari selepas sy dgn family kemalangan sy dan mak mengalami kecederaan sy di kaki xdan mak di kepala..doktor dah pesan minta dorg pakai sarung tgn masa cuci luka sy dan sy dah pun beli sarung tgn tp dorg pelik knp perlu pakai sarung tgn sy cuma ckp xnk kuman pd tgn dorg lekat pd luka sy sedangkn sy tkt dorg berjangkit..

sy xtau nak buat apa skrg nie kepala btl2 buntu nak berkongsi sy xtau pd siapa sbb benda nie sgt sensitif benda yg boleh memalukan family..

sy btl2 berharap abg Najmi dpt beri nasihat dan bantu sy utk hadapi semua nie.


Yg memerlukn pertolongan

SURAYA
bukan nama sebenar


#harap ada rakan pembaca yang boleh beri pandangan dan nasihat kepada Suraya..- NAJMI





9 comments:

  1. sabar ye suraya..hadapi dgn tabah..Allah syg kan kite..tue die tarik supaya tidak trlalu jauh hanyut..

    ReplyDelete
  2. Salam, saya nak berkenalan. Boleh contact saya dari email? kuawangkuahmad@gmail.com.

    ReplyDelete
  3. Suraya boleh email saya sweetmarry2015@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. suraya, i diagnosed since feb 2014.diagnosed kat klinik swasta. takut pasrah keliru tertekan sume ade. octbr bru g spital untuk treatment sbb terlalu tertekan. mula mmng negatif. what about doct?? nurses yg akan aku jumpe??? mesti akan dimalukan!! tem tu pasrah je suraya.. ape nak jadi jadi laa.. then sblum g spital aku bdoa dulu supaya dikuatkan dan supaya allah bagik yg baik2 je. cukupla ape yg aku alami dah terlalu berat. xmampu rasanya nak hadapi yg lain.. tup2 sampai spital, mak aihh... doct bukan main baik lagi. sooooo professional...

    ReplyDelete
  5. pastu giliran nak amek darah dengan nurses skali lagi negtv thnking. then jmpe drang aku sembur dulu. ni korang mesti tgok org cam aku hine kan?? biasenye dalam byak artikel byak kes diorang di dikriminasi dan dimalukan. nurses tu dalam 3 org. drang snyummm jer.. diorang kate, dikk dah keje kitorang. dah biase dahh... buat ape nak diskriminasi?? skali lgi aku tkjut.. drang layan aku baikkkk sagt. siap intebiu cemane dpt jngkitan. ujung2 drang bgik smngat, pesan jgn sedih, ade hikmah, kuatkan smgt, allah sayang adikk..dan adik org yg terpilih!!! pastu refer ke klinik pakar krajaan.

    ReplyDelete
  6. dapat doct pakar yg handle n one akak nurse yg sgt baik dan caring. suraya.... aku nak bgik tau ko... since aku ade status camni, hidup aku brubah. sblum ni aku gelar hidup aku sbgai perjalanan mencari tuhan. aku mmng xbahagia. family sgt complicated.. adik bradik aku pon dari 3 ayah berbeza. mak pulak taboo. bapak tiri buatkan aku nak bunuh diri pon ade. adik bradik byk buat masalah.masuk lokap, terlanjur, macam2.

    ReplyDelete
  7. to be continue~~~~

    KITE INSAN TERPILIH.!!!

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST