Thursday, 15 January 2015

OMAR ALI - AKU HIV+ - AKIBAT LEKA DAN ASYIK DENGAN NIKMAT DUNIA

photo hanya hiasan - fahadkhabir.deviantart.com

Salam 1 pagi.. 23 Disember 2014, merupakan hari pertama saya memulakan ubat haart.  Setelah 2 jam InshaAllah sume berjalan lancar. Ya Allah syukur dengan ujian ini.  Aku Bertambah kuat n semakin dekat denganmu.  

Sy perkenalkan diri sy jejaka 30 an berasal dri Johor, bekerja d utara.  Sy merupakan pengamal sex songsang sejak umur 20 tahun.  Terlalu leka n asyik dengan keseronokan dunia... Lupa yang semua ni sementara saja. Akhirnya ujian ni dtg menduga diriku.  Aku redha dan  pasrah dengan semua ni. 

Aku buat private test pada Busday aku, Hjg November tahun ni.  Sebenarnya dh lama aku nak buat, tapi aku Takot n masih denial state.  Namun kekuatan dan Tuhan menggerakkan juga diri aku utk buat test setelah aku di hujani berita kematian ttg hiv yang lambat detect.  Selain itu juga aku ade dapat gatal satu badan dekat 6 bulan.  Ingatkan alegy biasa. Dh pakai mcm mcm ubat.. Sama je..

29 November 2014 

Buat cek d Bp Lab pneng. 3 hari lepas tu dpt Result positif... Terkejut ke? Separuh diri dh bole terima, Sbb dh dpt agak dgn gaya hidup yang tak sihat. 

Kmdian aku terpaksa pegi hospital kerajaan utk meneruskan rawatan.  Namun kesukaran untuk mendapatkan bantuan masa tu.  Syukur d perkenalkan oleh sahabat dengan NGO d pulau pinang. Die terus buat appointmen dengan doktor pakar ID(infection disease) hospital pulau pinang. 

15 dis 2014 

appointmen pertama, kaunseling ttg hiv. Then jmpe doktor amik darah 5 tabung utk  test cd4,Toxo, Hep, Vdrl, Tpha, Kmdian chest xray. Result akan dapat 22 dis Katanye. So sementara tggu Result tu, mmg ade berkecamuk ckit otak memikir.. Takot jatuh sakit ke apa. 

22 dis 2014 

Syukur alhamdulillah Allah masih bagi peluang diri bernafas d bumi ni.  Syukur alhamdulillah atas ujian mu ini. Aku g appointmen pagi, sejam gak tggu turn. Masuk bilik doktor, terus doktor gtau Result liver Ok.. Lung Ok.. Toxo n Vdrl kena repeat Sbb test tk dpt keputusan.. Hahahahahah.. Y erk.. 

Then cd4 12.... What!!!!!!!!!!! 12... Hurm... Tk sgka jatuh smpai rendah mcm tu.. Fasa AIDS dah aku ni. Namun aku percaya dengan kuasa Allah n kuatkan semangat. Then doktor suruh amik ubat Arini gak. 

So Next appointmen ialah pada 13 n 20 Januari 2015


Aku hrp pada mereka d luar sana yang mmg mengamalkan sex songsang yang tk selamat, pergilah buat test cepat.  Jgn Takot, byk bantuan n sokongan yang ada sekarang.  InshaAllah BETTER LATE THEN NEVER

Tu je... Tq... Salam.. Semoga sihat n ceria selalu


OMAR ALI
bukan nama sebenar




1 comment:

  1. Kuatkn smgt inshaallah ok..
    Ubat sbg alat..pnyembuh adlh allah.ikut rawatan dan jaga mkn..
    Sy pun br sebulan mula rawatan

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST