Saturday, 13 December 2014

H.NIZAM - ALLAH TUNJUKKAN PADA SAYA BETAPA JIJIK DAN KOTORNYA DUNIA SONGSANG

Hi Rio, Hi Abang Najmi, this is my advise to Rio (kisah Rio Shi boleh klik disini), jangan terlalu memikirkan pandangan orang lain, keadaan saya sama seperti Rio, malah saya telah pun berumur 39 tahun (manakala Rio hanya 29 tahun). 


Saya masih bujang dan masih lagi mencari-mencari pasangan (wanita) yang sudi untuk berkawan dan berkahwin dengan saya. Telah 4 tahun saya tinggalkan dunia percintaan sesama sejenis kerana pengalaman apabila Allah menunjukkan saya betapa jijik dan kotornya dunia tersebut. 

Saya bersetuju dengan apa yang abang NajMi katakan, berkahwin tidak bermaksud kehidupan kita akan bahagia. Saya tidak bermaksud untuk menentang perkahwinan, mungkin saja perkahwinan itu akan membawa kebahagiaan kita tidak pasti. 

Tetapi lihat betapa ramai yang telah berkahwin, masih 'menyerahkan' diri kepada kaum sejenis. Adakah Rio akan berasa selesa menganiaya kaum perempuan malah jika ditakdirkan mempunyai anak, sanggupkan mengatakan kepada anak-anak yang bapanya ini mempunyai kekasih lelaki? 

Kita memang perlu berusaha, jadi berusahalah untuk tidak memikirkan sangat apa yang difikirkan masyarakat. Saya mengambil keputusan untuk tidak terlalu berusaha cuba untuk berkahwin kerana jika saya rasa ianya hanya ingin memuaskan keinginan masyarakat. 

Semasa kita masih bujang, mereka akan tanya bila kita nak kahwin. Bila dah kahwin mereka akan tanya bila pula kita nak ada anak. Bila dah ada anak ditanya pula bila nak tambah anak. Persoalan seumpama ini tidak akan habis sampai bila-bila. 

Kunfayakun - berapa ramai dari saudara mara saya yang mendesak-desak mengejek-gejek saya kerana masih bujang tetapi lupa yang anak mereka yang dah berkahwin bertahun-tahun masih tidak mempunyai anak. Yang dikatakan sudah memenuhi tuntutan sunnah Nabi tetapi masih berbaju ketat, menghisap rokok dan tidak bertudung menutup aurat sama ada perempuan mahupun lelaki? 

Terus terang saya katakan, keadaan sekarang ini sangat menjadikan saya seorang yang kurang berkeyakinan diri, terutama sekali apabila adanya jemputan kenduri, kenduri kahwin dan sebagainya, sayalah orang pertama yang akan duduk dirumah tanpa memenuhi undangan kerana malu dan rimas dengan kata-kata masyarakat. 

Sentiasalah berdoa dan memohon kepada Allah supaya diberi kehidupan yang baik. 

Walaupun saya selalu ditakut-takutkan dengan ahli-ahli agama tentang memenuhi kesempurnaan separuh dari agama iaitu berkahwin, tetapi saya yakin Allah yang Maha Baik lebih tahu, dan hanya kita sendiri yang tahu mengenai masalah kita, tidak orang lain.


H.Nizam



 

1 comment:

  1. Akak rasa kita tak perlu melihat kesilapan orang lain jugak. Memang elok kita ambil langkah nak jadi baik semua tu, tapi sebenarnya kita sendiri je yang perlu berubah, tak perlu nak harap masyarakat akan berubah sama.

    Yg pasti, dalam masyarakat kita ni, sessi tampar anak sindir menantu tak akan berakhir. Kalau bujang, orang tanya bila nak kawin. Kalau dah kawin orang tanya bila nak ada anak, dah ada anak, bila nak tambah lagi, bila dah cukup semualah, bila nak gi umrah, bila nak gi haji, bila anak nak kawin, bila nak mati, dan sebagainya. Dah mati pun nanti orang tanya, bila nak buat nesan marble.

    so, paham2 sendiri sudah.

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST