Wednesday, 3 December 2014

HIV/AIDS - RAWATAN AWAL ELAK VIRUS TERSEBAR SECARA MELUAS


02 Disember 2014 - Ketika hasil kajian oleh Bangsa Bangsa Bersatu mengenai HIV/AIDS (UNAIDS) menunjukkan penurunan sebanyak 40 peratus terhadap angka kematian berkaitan AIDS di rantau Asia Pasifik. Berbeza pula senarionya di Malaysia yang menunjukkan peningkatan sebanyak 20 peratus.

Keadaan lebih membimbangkan apabila menyaksikan peningkatan jumlah golongan muda berusia antara 20 hingga 30 tahun yang didiagnos dengan HIV.

Pada 2013, sebanyak 3,393 kes HIV dilaporkan dengan purata sembilan kes setiap hari. Jumlah itu menjadikan individu yang menghidap atau hidup dengan HIV adalah sekitar 86,324 orang iaitu kira-kira 0.44 peratus daripada keseluruhan penduduk di negara ini.

Pada tahun yang sama, secara keseluruhan negara mencatatkan 101,672 kes HIV, 20,235 AIDS dan 16,340 kematian akibat HIV/AIDS. Jumlah individu yang hidup dengan HIV ini, dijangka akan meningkat sebanyak 91,733 pada tahun 2015. 

Golongan lelaki pula mewakili jumlah tertinggi dijangkiti HIV iaitu sebanyak 78.5 peratus, yang mana punca jangkitan penyakit melalui jarum suntikan sebanyak 21.5 peratus dan hubungan seksual 73 .6 peratus. 

Manakala, wanita dijangkiti HIV sebahagian besarnya disebabkan pemindahan virus tersebut melalui hubungan seksual iaitu 51.4 peratus. 

Dekan Fakulti Perubatan Universiti Malaya (UM), Prof. Dr. Adeeba Kamarulzaman berkata, walaupun jumlah kes HIV di Malaysia mengalami peningkatan setiap tahun, tetapi kesedaran orang ramai untuk membuat ujian bagi mengenal pasti sama ada mereka bebas atau positif HIV masih rendah. 

“Majoriti penghidap HIV positif lewat membuat diagnosis ujian HIV menyebabkan virus sudah merebak dalam badan pada tahap yang serius. Keadaan ini menjadikan proses rawatan kepada pesakit menjadi susah kerana keadaan sistem imun dalam badan yang lemah. 

“Orang ramai perlu sedar dan tahu bahawa terdapat rawatan yang bagus disediakan kepada pesakit HIV dan rawatan khas untuk individu yang dikenalpasti sebagai HIV positif oleh kerajaan. 

“Rawatan yang dilakukan dapat mengurangkan jangkitan sistem dalam badan serta mengurangkan virus tersebut disebarkan kepada individu lain seperti pasangan,” katanya. 

Tambahnya, memandangkan gejala HIV tidak dapat dilihat dari mata kasar, pembawa virus HIV boleh dikesan hanya melalui ujian darah. 

Untuk itu, kerajaan menyediakan saringan kesihatan secara percuma di semua hospital kerajaan. 

“Pemeriksaan dan rawatan awal HIV mampu mencegah seseorang dijangkiti AIDS dan mampu mencegah kematian. Orang ramai digalakkan untuk melakukan ujian HIV bagi mengetahui status mereka supaya langkah terbaik dapat dilakukan dengan segera. 

“Mereka perlu melakukan ujian supaya rawatan dan penjagaan rapi dapat dilakukan sebaik mungkin apabila disahkan sebagai HIV. Mereka yang tidak mengamalkan seks bebas atau mengamalkan perkongsian jarum suntikan juga amat digalakkan untuk membuat ujian terutama jika mempunyai pasangan yang mengamalkan seks bebas. 

“Rawatan awal dapat membantu virus dalam menjadi badan lemah sekaligus peluang virus disebarkan kepada pasangan menjadi lebih kecil atau tiada langsung,” katanya. 

Ujarnya, TemanTeman .org adalah satu platform bagi memberi kesedaran kepada orang ramai tentang kepentingan melakukan ujian HIV. 

“Ujian ini boleh dilakukan oleh semua individu. Mereka perlu diberi kesedaran bilakah waktu yang sesuai untuk melakukan ujian. 

“Sebahagian besar daripada pesakit HIV di Malaysia masih kurang pendedahan tentang rawatan yang disediakan oleh kerajaan termasuklah kos rawatan dan saringan awal secara percuma di hospital-hospital kerajaan. 

Bagi menyalurkan maklumat dan memberi kesedaran tentang HIV/AIDS, satu pusat kajian, TemanTeman.org telah dilancarkan baru-baru ini bagi memberikan maklumat dan bantuan berkaitan penyebaran HIV dan AIDS di Malaysia. 

Dikendalikan oleh TemanTeman.org, ia turut disertai oleh pakar-pakar berkaitan HIV/AIDS dan selebriti melalui kempen secara atas talian serta jaringan media sosial bertujuan menyebarkan maklumat tentang rawatan, penjagaan dan sokongan kepada mereka yang sedang berisiko. Kempen ini juga merungkai persoalan berkaitan fakta dan mitos tentang HIV/AIDS di Malaysia.
Projek Komuniti ini adalah di bawah kendalian Purplew Haze Asia, yang diuruskan oleh Thai Red Cross AIDS Research Center (TRCARC) dan dibiayai oleh ViiV Healthcare and the American Foundation for AIDS Research (amfAR). 

Projek ini turut disokong oleh Jabatan Penyakit Berjangkit Pusat Perubatan Universiti Malaya (UMMC,) dan Pusat Kecemerlangan bagi Penyelidikan AIDS (CERiA). 

Bersempena pelancarannya di Malaysia, TemanTeman.org turut merancang mengelolakan pameran fotografi kesedaran HIV / AIDS di pusat membeli-belah awam dengan menampilkan selebriti-selebriti tempatan seperti Diana Danielle dan Carmen Soo. 

TemanTeman.org turut menawarkan maklumat dalam laman sosial kepada orang ramai dan pesakit tentang kaedah membuat rawatan HIV di hospital di Malaysia seperti UMMC, Hospital Sungai Buloh, Hospital Pulau Pinang dan Hospital Sultanah Aminah di Johor Bahru.


Sumber DISINI



20 comments:

  1. Salam bang nak tny ni result yg paling konrit adalah lps 6bln dr aktiviti berisiko kan?? Kalau lebi dr 6 bln cthnya dlm setahun mcm 2 tak buat aktvt brsiko tu pastu g buat blodd test n resultnya not detected. Rasenya konkrit x?? Sbnrnya sy xnk buat test lagi sbb ape yg sy bc aftr 6bln dah konkrit.. tp kes sy ni dah setahun kot

    ReplyDelete
  2. assalam naj mi
    ingat lagi x saya tchrshda..
    tetibe teringat kat naj mi..
    semoga sihat2 hendaknye...lame tak tanye khabar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam tchrshda

      Ingat lagi...dah kahwin ker? Buzy lah tu kan...semoga sihat dan ceria selalu...:)

      Delete
    2. Salam abg naj mi.. mcm mne sy bole contact abg.. sy perlukan org utk djadikn panduan.. sy plhiv yg bru disahkn

      Delete
    3. AM

      PM abg kat fb, melalui messenger

      Delete
  3. Salam bro. Sy syah.. pada bulan lepas sy ade melakukan aktiviti berisiko d sebuah pusat urut.. sy mnyesal dn tidak akan mngulangi prbuatan tersebut.. maaf jika soalan sy ni agak jijik utk di baca kerana.. sy sndiri sudah jijik dgn prbuatan bodoh sy trsebut.. soalan sy, smasa sy d pusat urut tersebut.. sy ada mnjilat kemaluan perempuan itu.. adakah sy brkmngkinan mnhidap hiv atau sifilis?? Lagi satu.. die ade mnjilat bahgian bdan sy yg luka.. adakah ia juga berpotensi d sbbkn air liur tersebut?? Mohon jawab soalan sy yg hina ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam

      Setahu abang kuman HIV ada didalam air liur tetapi jumlahnya sangat sedikit, memerluka berbaldi2 air liur baru boleh jangkitkan HIV. Jilat faraj wanita kalau dilidah tidak ada luka risiko dijangkiti mungkin rendah tapi abg tak kata 100% selamat, kalau tak dapat HIV risiko saudara dapat STD adalah tinggi...Wallahuallam. Sebaiknya buat lah ujian HIV bagi memastikan status diri saudara itu

      Delete
    2. Thanx abg najmi.. sy nk tnya Mmg kalau x djangkiti hiv cnfrm dpt STD ke?

      Delete
  4. Hi abg Namji...sy dah demam ringan dan sakit badan serta perut lebih dari sebulan dan ada keputihan pada lidah dan dinding pipi..sejak kebelakangan ni timbul pula bintik merah di kaki dan tangan..sy ada dioral oleh seorang perempuan yg sy tidak tahu statusnya..ada bbrp kali juga sy mengalami kerigat mlm..sy telah buat ujian hiv dlm sebulan lebih dari tarikh akhir sy dioral dan -ve..adakah risiko utk positif jika test semula?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oral aje setahu abg risiko dijangkiti rendah, mungkin sebab lain tu

      Delete
  5. Sebaiknya bt ujian setiap 6bulan dan seterusnya krn adakalanya jika kita melakukan aktiviti risiko pernah 1tahun + baru dpt detect.mungkin waktu tu saringan tidak setepat hari ni(2002)

    ReplyDelete
  6. Assalamuaalaikum abg najmi. Moga sihat selalu. Saya ada soalan. Saya ada pergi ke pusat urut. Dan tak sangka terjebak. Saya melakukan aktivit berisiko tapi menggunakan komdom. Lepas dari seminggu dua sampai ke tiga saya ada gejala -gejala yang saya baca kat blog abg. Lidah saya berbulu putih dan ada bintik -bintik merah keringat malam selesema , ada bengkak di pelipat ketiak. Apakah itu tanda-tandanya? Saya ada luka kecil di bawah kuku jari semasa aktiviti itu dan menyentuh air mazinya tapi lukanya tak berdarah tetapi sebelum aktiviti itu saya ada merasa pedih semasa makan menggunakan tangan. menyesal dengan perkara itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat lah ujian HIV, ikut arahan pihak klinik tu nanti, tapi kalau mengunakan kondom risiko dijangkiti rendah, kira selamat lah

      Delete
  7. salam bang.. pertengahan tahun 2012, saya terlibat dalam aktiviti berisiko. apakah yang berlaku pada badan sekarang jika dijangkiti hiv? tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat ujian dulu bagi pastikan status saudara, kemudian baru fikir apa yang perlu dibuat

      Delete
    2. bangg.. saya dah buat ujian. ternyata result negatif. alhamdulillah :)

      Delete
  8. Salam En Najmi....saya tinggal di JB. Boleh tau bila masa yang sesuai untuk buat ujian hiv selepas membuat hubungan berisiko & bagaimana caranya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selepas 2 minggu dari tarikh akhir aktiviti berisiko, kemudian sekali lagi pada 3 bulan kemudian bagi mendapat jawapan yang konkrit. Bagai mana cara buat ujian, cuba baca jawapan balas abg kat entri ini
      EKH ONE - SAYA HOMOSEKSUAL, AMAL SEKS BEBAS TANPA KONDOM, BAGAIMANA PROSEDUR JALANI UJIAN HIV?

      Delete
    2. Terima kasih En Naj Mi. Saya akan jalani ujian hari ini. Harap semuanya baik. Aamiin.....

      Delete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST