Monday, 1 December 2014

GADIS DELIMA - BOYFRIEND SAYA ADA HIV KER?!?!......

Salam, Hi abang Najmi, im XXX @ "Gadis Delima". Entah macamana nak mula, saya rajin baca blog abang kebelakangan ni. Ok, lets make it short, Alhamdulillah saya sihat walafiat and tidak ada apa-apa penyakit macam kes-kes kat blog abang ..he3..TAPI my boyfriend TIM (bukan nama sebenar) does, hu3 so sad but true :'(  
 
photo hanya hiasan

Kes saya ni agak complicated bagi saya, entah lah mungkin saya ni terlampau baik hati I mean cepat tersentuh hati & tidak sanggup tengok orang lain bersedih or kesusahan. My bf is non-muslim, mula tu kami just kawan biasa. Kenal pun lepas kawan saya kenalkan dengan dia. You know what? Masa mula-mula nak kenal-kenal ni, pelik jugak pasal Tim macam tak berminat sangat..sama lah macam saya jugak, tapi pasal nak menghargai usaha kawan yang kenalkan kami tu so saya pun pi lah messege bf saya ni. 1st time in my life lelaki buat derk je bila perempuan nak kenal. 

Dipendekkan cerita, 

Ada peristiwa yang berlaku buat kami jadi rapat. Semakin lama timbul keserasian antara kami. So Tim pun buat pengakuan kat saya sebelum kami pergi lebih jauh. Tim bagitahu saya yang dia ada penyakit kelamin. Dia mengaku kat saya dia dapat penyakit tu last year and dia mengaku jugak sebelum ni dia memang sangat sosial and kerap bertukar pasangan. But now dia dah insaf dan sangat-sangat menyesali perbuatan dia yang dulu. Patut lah masa nak kenal dengan dia lain sikit dingin je, sampai saya ingat dia tu anti sosial..Dia beranggapan yang life dia dah musnah sedikit. Ironinya, lepas saya tahu kebenaran kisah hidup dia saya tak pulak tinggalkan dia sebaliknya saya jadi kesian and mula timbul rasa sayang kat dia. Dia pernah jugak cakap dia sanggup "convert" kalau ada perempuan yang sanggup bimbing dia. 

Ok fine, saya dapat terima dia seadanya biarpun tahu dia ada penyakit kelamin. Bila saya fikir balik kami memang sangat kontra macam bulan dan matahari. Saya highly educated, tidak sosial, tidak minum & still virgin. Pendek kata i am a good girl. He3..Ntah kenapa boleh attach dengan lelaki yang kontra personaliti dengan saya. Maybe ini yang orang kata "cinta itu buta", or lebih tepat lagi dah ketentuan tuhan "ikan di laut asam di darat dalam periuk jadi asam pedas" Ha3. Whatever lah...Bagi saya seteruk or sejahat mana pun dia dulu, itu adalah kisah silam dia saya pun belum ada kat masa lalu dia..sedangkan ustad, sami or father sekali pun belum tentu masa silam diorang sempurna. 

Hubungan kami berlangsung macam pasangan lain walaupun hubungan jarak jauh saya di timur while dia kat barat atas faktor kerja. Sampailah suatu hari ni dia buat pengakuan kat sy, dia terlanjur kat rumah urut. Dia sangat-sangat menyesal selepas hampir setahun mengelak benda-benda macam ni dari berlaku lagi, tapi akhirnya dia tewas jugak oleh godaan. Dia cakap kat saya dia pergi ke sana lepas keluar minum dengan kawan dia..sebelum tu dia dah mati-mati tolak ajakan kawan dia tu tepi last-last keluar jugak. Dia minum sampai mabuk teruk and dia xtidak sedar apa dia dah buat kat rumah urut tu. Punya lah hancur hati saya lepas dapat tahu, tapi dia cakap kalau dia tak sayangkan saya tak lah sampai dia nak berterus terang dengan saya. Betul jugak kan. Ok tak pa lah saya maafkan memandang ini kesalahan pertama dia sepanjang dia dengan saya. Perkara ni terjadi bulan lepas (Oktober 2014)

Selepas peristiwa tu, dia jadi takut sangat kalau-kalau dia dapat HIV ye lah dia dah ada penyakit kelamin kan so senang untuk dia dapat HIV. Saya tanya dia ada pakai kondom ke tak masa buat tu dia cakap ada. 

Tiga minggu slepas dia buat dengan perempuan kat rumah urut tu dia ada pi buat general check-up and alhamdulillah dia tak ada apa-apa yang membimbangkan just kolestrol je yang tinggi. Pelik jugak kan, the doctor tidak sebut langsung pun pasal penyakit kelamin my bf. Entah kenapa instinc saya cakap dia akan ada HIV bila terkenangkan social lifestyle dia yang dulu, tapi saya tak cakap kat dia pasal tak nak dia risau. Entah lah harap instinc saya ni tak betul. 

Sebelum dia pi buat checkup tu, saya dah nekad andai kata result dia positif HIV saya tidak akan tinggalkan dia dan akan temankan, beri sokongan and kata-kata semngat kat dia selama mana dia masih bernafas saya betul-betul sayangkan dia and bukan atas dasar simpati semata-mata. Tapi sekiranya dia tidak ada apa-apa, I means bebas HIV saya akan tinggalkan dia pasal perbezaan agama kami. Hidayah milik Alllah kan bang, saya tak boleh stay dalam relation kami dengan berharap dia akan dapat hidayah sedangkan dia tidak ada keinginan pun untuk mempelajari agama Islam walaupun dah pelbgai cara dah saya ikhtiar dan usahakan. Dia cakap kat saya dia akan peluk agama islam dengan sendirinya andai pintu hati dia dah terbuka. Tapi nak tunggu sampai bila kan?? 

Saya dah bagi tahu dia keputusan untuk berpisah lepas je result check-up dia keluar. Saya cakap kat dia saya terpaksa tinggalkan dia atas faktor perbezaan agama kami lagi pun dia dah ok and tidak ada apa-apa yang membimbangkan. Dia sedih sangat and merayu-rayu kat saya supaya saya tidak tiggalkan dia. Dia sayangkan saya pasal saya tetap disisi dia biar apa pun keadaan dia and dia cakap jugak yang saya ni sumber semangat dia. Dia merayu-rayu kat saya, dia cakap biar lah perasaan kami terus macam ni saling menyayangi and menyokong satu sama lain. Soal jodoh biar tuhan yang tentukan. Saya pun tidak sampai hati sebenarnya, sedih jugak kalau saya tinggalkan dia atas faktor agama lain lah kalau dia curang ke apa. 

So kami pun continue with our relation, untuk pengetahuan abang Najmi hubungan kami sangat positif. Kami menyokong satu sama lain, kami bukan sahaja pasangan kekasih malahan kami jugak macam bestfriend we share everythings and sentiasa mendorong satu sama lain ke arah kebaikan. Memang kami ada planning untuk berkahwin tapi agama jadi penghalang. 

Sekarang ada dua persoalan yang membuatkan saya jadi dilema. 

Pertama, betul ke dia tidak ada apa-apa i means tidak ada HIV? 
Kedua, kalau pun betul dia tidak ada apa-apa and bebas HIV should I continue with this relationship dengan berharap pintu hati dia akan terbuka untuk memeluk islam or tinggalkan aje dia?? 

As you know kami kan berbeza agama..saya tidak mahu masa saya terbazir and semakin lama perasaan sayang saya kat dia semakin dalam kata lah nanti tiba-tiba dia jumpa perempuan yang seagama dengan dia dan diorang berkahwin konfem saya akan frust, nak tunggu dia dapat hidayah entah bila.huhuhuu.

Disebabkan pekara ni, emosi saya jadi tidalk menentu because Im thingking too much kesian jugak kat dia terpaksa terima layanan saya yang tidak dapat diramal ni.. Sometimes saya layan dia dengan penuh perasaan kasih sayang but sometimes saya jadi dingin dengan dia..Saya dapat rasa yang dia sayangkan saya sangat and takut kehilangan saya but at the same times dia sayangkan family dia pasal tu berat hati nak belajar islam biarpun dah berkali-kali saya jelaskan kat dia sekalipun dia convert bukan bermaksud hubungan dia dengan mak ayah and adik beradik terputus. Saya takut memikirkan kesudahan hubungan kami. Soal dia ada penyakit kelamin and kalau dia ada HIV tu saya tak kisah sangat saya boleh terima.  


Saya tak pandai susun ayat, tapi saya harap abang faham mesej yang cuba saya sampaikan and bagi pandangan abang untuk saya buat keputusan. Akhir skali, saya berharap abang doakan lah saya semoga hubungan kami ni akan sampai ke jinjang pelamin and Tim terbuka hati untuk memeluk agama Islam.


Assalam.
GADIS DELIMA :'(



Salam GADIS DELIMA,
Saudari hanya syak sangka sahaja kemungkinan boyfriend tu ada HIV, ya benar seseorang yang ada penyakit kelamin lebih berisiko tinggi dapat HIV daripada mereka yang tidak ada penyakit kelamin.

Nasihat abang pujuk  dan ajak dengan baik boyfriend tu untuk jalani ujian HIV, sebab lebih baik kita tahu status diri kita daripada tidak tahu. Kalau dah tahu ada HIV, rawatan awal boleh dibuat, kalau dia tak tahu dia ada HIV mungkin dia boleh jangkitkan kuman pada pasangan lain nant, bimbang jika lambat mendapatkan rawatan usianya tidak panjang. Perlu diingat terdapat ramai diluar sana yang ada HIV TETAPI tidak tahu diri mereka seorang pembawa.

Tidak ada cara lain untuk mengetahui status diri kita sama ada positif HIV atau tak melainkan dengan menjalani ujian darah (test HIV).

Sama ada mahu terima dia sebagai pasangan hidup terpulang pada diri saudari, sebab saudari lebih mengenali dirinya. Abang hanya mampu doakan agar saudari boleh boleh membuat keputusan yang tepat. - NAJMI



2 comments:

  1. Salam abg najmi, many thanks for your reply..tapi kan my bf dah buat general check up..even if dah buat general check up pun belum dpt mengesan HIV ke?? Confuse larh :( -Gadis dilema-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, buat ujian sekali lagi selepas 3 bulan kemudian sebab ujian selepas 3 bulan tu baru dikatakan konkrit...abg ada balas kat email kan..nanti baca ya...:)

      Delete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST