Wednesday, 15 October 2014

MOHD FAIRUZ KHAN - PERNAH DILIWAT BERGILIR-GILIR KETIKA USIA 12 TAHUN

Sebenarnya macam-macam kisah yang saya terima, yang meluahkan perasaan, kebimbangan, menceritakan berbagai-bagai pengalaman yang berbeza diantara satu sama lain. Tentang HIV, penyakit kelamin, perhubungan PLU, masalah suami, boyfriend, tunang dan sebagainya. Mana yang mampu saya dengar akan saya cuba dengar dan cuba balas setiap keluahan yang masuk ke ruang email, ruang komen didalam blog serta yang masuk kedalam ruang mesenger (facebook) - Najmi

photo hanya hiasan

Salam abang Najmi,  

Saya nak bertanya, berkenaan masalah yang berkaitan skizofrenia. Ada tak kawan abang yang doctor bahagian ni?? Dulu saya pernah citer masaalah saya kat abang kan. Tak apa la abang masih ingat lagi ke atau tidak. 

Lebih baik dilupakan. Dah tak berguna lagi saya cari penyelesaian. Kerana saya mungkin dah diperingkat yang tidak boleh diberi jalan keluar. Tiap kali saya cuba bergelut, mood saya berubah-rubah. Saya cuba juga. Tapi, kali ini, saya sudah tidak mampu. Hati saya sakit. 

Mak ayah pun macam sudah membenci dengan saya. Saya cuba faham keluarga saya. Bukan dari golongan senang, tapi saya tidak mampu defend ibu ayah saya ketika mereka memerlukan saya. Saya tidak mampu. Cuma anak-anak dia yang lain sahaja yang mampu. Saya tidak mampu berbuat baik terhadap sesiapa pun. Saya ni cuma menumpang kasih saja. Saya tidaak pernah memberi apa-apa kepada parents.

Ada satu masa dahulu, saya cuba memberitahu mak saya tentang masalah yang saya hadapi. Masa tu mungkin dalam waktu saya sekolah rendah. Tapi, mak sentiasa sibuk. Bahkan, apabila hari cuti, saya cuba ajak mak keluar berjalan-jalan, tapi mak menolaknya. Sejak dari itu saya dah berhenti berharap.

Sehinggalah tanggal 6 jun 2010, 

Saya tekad, saya dah buntu. Saya rasa seolah-olah saya membohongi atau membelakangi parents saya. Jadi saya tekad untuk memberitahu mereka tentang perasaan songsang saya. Tapi, saya tidak tahu bagaimana, cuma yang terlintas diminda saya pada waktu itu hanyalah, melalui lakonan. Jadi, saya jumlahkan segala duit belanja yang saya kumpulkan sejak dibangku sekolah rendah. Saya upah seorang rakan yang sanggup melakonkan. Saya membayar dengan sedikit duit. Tapi, parents saya salah anggap, walhal, kami tidak pernah buat hubungan terlarang. Saya ditangkap oleh abang Ngah saya. Saya cuma menyesal kerana memberitahu rahsia saya kepada parents saya. 

Sejak dari itu, saya dah berjanji, saya tidak akan memberitahu tentang rahsia saya lagi. Segala apa yang telah saya tempuhi, bergelut dalam kesenyapan hanya saya saja yang tahu. Betul kata kawan saya dulu, saya tidak patut menolak dia gara-gara dia beri nasihat. Dia cuma tak nak saya terima nasib seperti dia. Dia menasihati saya supaya tangguh dahulu hajat saya untuk memberitahu parents saya tentang rahsia (songsang) saya, tapi kenapa jalannya berliku? 

Saya sudah tidak boleh nak lupakan abang najmi. Abang, macam mana saya nak keluar dari masalah ni?? 

Saya tidak yakin, adakah saya sedang bersolat?? Saya tidak yakin bila solat, adakah Allah mendengarnya. Begitu juga dengan family, tidak semua kita perlu beritahukan?? Saya silap buat keputusan dulu. Saya ingat kalau tidak beritahu, akan membelakangi mereka.

Panggil saya Fairuz (bukan nama sebenar), kan dalam message yang dahulu tu, saya ada beritahu abang Najmi yang family saya dah tahu siapa saya yang sebenarnya (PLU). Jadi, itulah perkara yang saya beritahu. 

Susah sikit. Saya masih menyesal. Saya korbankan masa remaja saya just untuk family. Tapi, saya tidak daapt apa-apa. Saya tidak enjoy sewaktu usia remaja saya. Ada seorang lelaki ingin berkawan dengan saya, tapi saya takut, jadi saya elakkan. Saya tidak bergaul dengan rakan-rakan sekelas, saya hanya seorang diri bila-bila masa, waktu rehat ke, balik ke, datang sekolah ke, sama sahaja. 

Umur saya baru 20, saya masih menunggu tawaran sambung belajar. Dari SPM 2011, tidak dapat lanjutkan pelajaran kemana-mana pun. Memang saya stay dengan family pun. Mak ayah ada kedai makan depan rumah. Mungkin, family tidak suka dengan saya sebab saya ni tak ada disiplin..Hurmmm.......

Yup... Baru 20 tahun, mesti abang ingat saya sudah umur 30 tahun kan?? Wajah saya dan tubuh badan saya memang nampak matured. Badan saya besar dan tinggi,  orang selalu tanya, makan apa? Main gym dah berapa lama? Walhal saya tidak makan apa-apa pun, just nasi sahaja. Dan saya tidak pernah buat aktiviti bebanan. Saya tidak pernah bersukan pun. Mungkin itu kurniaan Allah pada saya. Cuma ada boss fitness centre cakap, saya punya (body) dah nampak kendur. Saya tidak faham apa dia cakap, masa tu saya form 3. Guru PJK ada cakap, "badan kamu ok, steady, tinggal lagi, kamu perlukan sedikit latihan untuk mempunyai badan yang ok/ ideal...." Saya just tidak ambil perhatian. InsyaAllah, saya tidak akan putus asa, cuma mungkin tidak yakin saja la.

Saya cuba untuk tidak bersangka buruk, tetapi kadang-kadang, saya tidak boleh. Parents selalu fikir bukan-bukan tentang saya, terutamanya ayah. 

Tahun lepas, sepupu saya ada datang rumah, dia seorgan sahaja. Kira adik saudara la. Dia ni lain sikit, satu malam tu saya ingat dia sudah tidur, rupanya belum. Dia tiba-tiba ada kat pintu bilik saya. Saya pun terkejut la. Katanya, lapar, nak makan, dalam jam 3 pagi. Saya kata, pergilah makan. Nasi semua ada. Bilik saya bawah, bilik mak ayah betul-betul diatas bilik saya. Jadi segala perbualan boleh didengar walaupun kurang jelas. Jadi, saya menjenguk keluar ruang makan, saya lihat, sepupu saya tidak ada. Saya ingat, mungkin dia dah masuk bilik. Saya pun tutup pintu sebab saya nak letak krim, toner and lotion, so saya pun teruskan baring sekejap, tiba-tiba, sekali lagi saya terkejut, sepupu saya ajak tengok movie, dia kata bosan, saya memang malas kalau tengok movie ni, lagi-lagi, dalam waktu yang agak sunyi dan menakutkan tu. Saya kata nak tidur. So dia pun pergi, saya terus tutup pintu, dalam keadaan lampu bilik saya terbuka, saya terdengar ada orang bercakap di atas. Saya pasti itu suara ayah saya. Saya buka fone dan mendengar lagu. 

Saya musykil, kerap kali ada orang turun tangga, saya pasti itu ayah, kerana mak kebiasaanya akan tidur dengan nyenyak sebab letih, tiba saya dengar bunyi bising kat atas, kedengaran mak saya terkejut, mugkin kejutan ayah saya menyuruhnya bangun. Kemudian, mak saya memanggil saya, saya dengan terkejut terus membuka pintu, lalu, mak bertanya kepada saya, 

"Mana (sepupu saya tu)"??

Saya menjawab, "Kat bilik sanalah"

"Bukan dalam bilik kamu"?? 

Saya tersentap sekejap, mak check, dia tak ada, saya check pun dia tak ada, saya hairan mana perginya dia. Puas kami cari, lalu saya berkata, mungkin dia menyorok gara-gara terkejut ayah saya mahu turun ke bawah, dia ni hisap rokok. Lalu mak pergi tandas, saya pula masuk semula ke bilik. 

Tiba-tiba saya terdengar pintu almari bunyi, and pintu untuk ke ruang sebelah terbuka, mak saya dah penat terus naik ke atas. Hanya tanya, mana kamu pergi, dia cakap, dia pergi ke ruang sebelah, mak saya tak percaya, masa check, pintu tu berkunci, saya pun tak cakap banyak terus tidur. 

Esok pagi kami disoal siasat, rupanya, dia memberitahu saya, dia menyorok dalam almari pakaian. Memang tak hairan la dia muat, dia kurus. Tapi dia tak beritahu mak ayah saya. Saya dengan sekeras-kerasnya cakap, yang dia tidak ada dalam bilik saya. Kalau lah saya boleh bersuara, kenapa abah tak buka ja pintu, selama ni elok ja kalau mak dengan abah buka wlaupun saya tidak suka, tapi malam tu saya sangat-sangat terkilan ayah saya sanggup tuduh saya buat hubungan tu dengan sepupu saya sendiri. 

Ada lagi satu kisah,

Semasa tu saya dalam form 1/ 2. Saya memang suka mengemas, satu hari, tengah kemas bilik kakak/umum, saya terjumpa seutas gelang zhulian, nak bertanya, semua orang tak ada dirumah, lalu saya menyimpan gelang tu dibilik, dari sehari ke sehari saya nak bertanya, tapi lupa.

Satu hari ayah saya menyelongkar bilik saya tanpa pengetahuan saya, dan dia ambil gelang tu, saya perasan gelang itu sudah hilang. Saya tidak tahu bahawa ayah saya sudah mengambilnya dari ruang di bawah meja bilik saya. Lalu mak bertnya, mana kamu dapat gelang ni?? Saya terkejut lalu saya cakap saya jumpa, and terus simpan dalam bilik. Nak tanya, tapi lupa. Lepas tu mak cakap abah jumpa ni dalam bilik kamu... Ouh... Saya tahu dah, bila saya tak ada kat rumah, kat bilik, mesti someone masuk dan selongkar. 

And masa kejadian tu dalam bulan june 2010, bulan depannya abang Long saya balik rumah, dan mak ayah menceritakan segala-galanya, and dia masuk bilik saya, and menyoal siasat saya seperti saya membuat jenayah yang paling kejam, and ayah saya suruh abang Long saya tanya, mana gelang yang kamu pakai tu? Bagi sini. 

Saya dalam keadaan tidak keruan jadi bingung sekejap, bila masa saya pakai gelang..?? Lepas tu baru saya teringat incident gelang yang sebelum ni. Saya sungguh tidak sangka, ayah saya sanggup fitnah anak dia sendiri.

Tapi, saya masih boleh bertolak ansur kalau mereka ok dengan apa yang saya lakukan. Maksud saya, mengemas rumah, kan famili saya ni buat perniagaan kedai makan, so, setiap petang 2 tahun yang lepas saya betul-betul comittment kemas rumah Masa tu tinggal saya, emak dan ayah, jadi mak macam tidak suka, sebab kat kedai tidak ada orang nak tolong, saya cuba slow talk, saya cakap, hanya 30 minit saja. Mak mungkin tidak boleh terima, tapi, dalam pada masa yang sama saya tetap teruskan, saya nampak wajah mak saya macam berat. Saya biarkan.

Sampailah bulan 4 tahun ni (2014), abg Ngah saya dah berhenti bekerja, dia kemudian tolong jaga kedai sekali. Permulaan seminggu dua minggu, saya masih teruskan mengemas, selepas itu, saya tidak dapat meneruskan lagi. Sebab kakak ipar dah ada, lagi pun ada baby, susah untuk saya lakukan. Jadi saya terpaksa akur saya kena mengalah. Tapi saya tetap nak buat. Cuma saya tidak tahu nak mula dari mana. Sekarang keadaan rumah dan kedai dah di monopoli oleh abang. Segala yang saya buat dahulu dah berubah.
 

Abang Ngah ni memang anak yang baik la. Mak memang akan dengar dan ikut sahaja apa yang dia nak buat. Saya terkilan, waktu saya comittment nak buat perubahan pada kedai, mak kata, tak usahla, dah cukup ni, dah, biarlah macam ni, ni lah keadaan kedai kita, terima ja la. So saya ikut. Tapi, bila abang nak buat perubahan pada kedai, mak hanya ikut saja. So, hati saya sakit, Saya hanya diamkan diri. Saya tak nak ada pergaduhan. Saya kena mengalah sekali lagi, Saya klaau tidak puas hati atau apa apa pun, saya akan berdiam diri, saya tak nak besarkan hal-hal. Saya ni lurus bendul. Saya tidak tahu apa yang perlu dibuat. 

Habis sahaja SPM,

Saya duduk kat rumah ja, tolong mak ayah. Saya tidak tahu, perlu ke saya keluar cari kerja lain..!!! Saya terfikir, tapi saya tak tahu mana jawaban nya. Saya dah dididik, tolong mak ayah ja...Jaga kedai.

Satu masalah saya, saya tak ada keyakinan. Bila berdepan dengan orang, saya akan berpeluh dengan banyak and gugup. Saya memang tidak suka jadi perhatian org ramai, hati kata nak, tapi fikiran menolaknnya. Tambahan lagi, orang yang saya suka selalu datang kat kedai tu, perempuan tu dah tahu saya suka kat dia, jadi, semua budak-budak chinese yang kenal saya suka nyakat.

Tetapi, yang lebih perit, lelaki yang saya cintai juga selalu datang ke kedai saya. Kadang-kadang saya terpksa tempuhnya juga walaupun jantung saya berdegup laju. Kadang-kadang saya sanggup tidak keluar tolong mak ayah kerana hati saya sakit.

Selepas abang Najmi beri pandangan supaya saya mencuba cari kerja luar / part time, saya terfikir, dekat pekan Tanjung Malim ada hotel, kawan ada kerja di situ, mungkin saya boleh tanya. Tapi, saya rasa, susah sikit, sebab kedai saya hanya ada 2 hari cuti sahaja iaitu hari isnin dan selasa, ada ke syarikat nak ambil pekerja hanya untuk 2 hari seminggu?? 

Saya ni jenis yang takkan lupa jasa baik seseorang tu. Saya ni anak, tidak boleh balas jasa baik mak ayah. Yup betul.. Tapi, tak semestinya dia seorgan PLU, dia akan rosakkan kita.. Semuanya bergantung pda diri kita masing-masing. Kalau kita tak nak, maka, tak akan terjadi lah perkara buruk. Saya bersyukur diberi didikan yang baik. Saya tahu di mana baik, di mana buruk. Tapi, kita ni manusia, kadang-kadang nafsu mengatasi semuanya. 

Saya memang terfikir, waktu lapang yang ada ni, saya nak belajar ilmu, bahasa, saya nak hidup secara sihat, nak juga rasa macam remaja-remaja yang lain, boleh aktif bersukan, jogging, saya pernah terfikir nak cari guru agama, boleh belajar mengaji, banyak sangat saya nak buat. Tapi, itu semua hanya khayalan saja. Saya tidak tahu macam mana dan bila nak mulakan. Silap-silap hari bulan, saya ditertawakan.

Ya, saya pernah lakukannya (aktiviti seks songsang). Pernah terlibat dengan 4 orang yang dilakukan secara sukarela. Dengan seorang kawan cina bawah umur setahun muda daripada saya, dengan seorang jiran berbangsa india sebelah rumah berlaku sekitar pada tahun 2009, serta dengan kawan jiran india itu (pada 2014).

Juga bersama sepupu saya, masa tu saya form 1(2007). Dia dengan saya sebilik bila dia datang sini sewaktu cuti persekolahan.  Berlaku dengan cara tidak sengaja, lepas tu kali kedua, dan ketiga tahun 2009 (kali terakhir). Saya dah minta maaf dengan dia dan, kita orang sampai sekarang buat hal masing-masing. Jarang tegur dah. Tapi, sepanjang seks sukarela, saya tak pernah buat kegiatan yang berat, hanya yang ringan sahaja.

Tapi, ada satu rahsia besar 

Yang family atau kawan or orang lain tidak pernah tahu sebelum saya kenal siapa diri saya yang sebenarnya. Saya tidak ingat bila tarikh sebenar kejadiaan tu berlaku, kemungkinan akhir tahun 2006 atau awal bulan tahun 2007. Kira 7 atau 8 tahun yang lepas, ketika umur saya sekitar 12 atau 13 tahun. 

Sewaktu tu hari isnin, mak saya cuti berniaga, sekolah pun cuti, dalam jam 9 atau 10 pagi, kononnya, saya nak belajar berdikari lah, saya nak belajar naik bas awam, saya betul-betul tidak tahu, macam mana nak tahu bas tu menghala ke destinasi mana. Jadi, saya terserempak dengan seorang mak cik yang dah uzur, melintasi bas satu persatu, saya hairan dengan perbuatan mak cik tersebut, lalu dia hampir jatuh, saya pun cepat-cepat pergi tolong mak cik tersebut. Saya bertanya, mak cik nak buat apa?? Ke sana ke mari. Baru lah saya tahu, mak cik tu mencari bas yang hendak dinaikinya dengan melihat bahagian depan cermin bas. Saya baru tahu, kalau nak pergi satu tempat naik bas, kena tengok kat depan bas tersebut. 

Saya pun mencari bas untuk ke Tanjung Malim, and ada sebuah bas di hujung stesen bas. Jadi, saya pun naik, driver bas orang tua. Dan hanya ada 3 penumpang duduk di belakang sekali. Barangkali, mereka berkawan. Hampir 20 minit saya tunggu di dalam bas. Tiada seorang pun yang naik selepas saya naik. 

Bas pun nak berjalan. Dah berjalan dekat 10 minit, bas berhenti di tepi, ambil penumpang. Saya lihat, dalam 8 orang menaiki bas tersebut. Dan abang Najmi percaya tak, mereka semua ni berkawan. Saya rasa hairan, selalunya jarang jumpa keadaan macam ni. Mereka ni nampak macam ada something. Bawa kayu besbol la, dan macam-macam lagi. Saya mula rasa tak sedap hati. Saya memang tidak kenal mereka. Kemudian mereka mula buat kecoh dengan menyuruh drebar bas tu masuk dalam hutan. Saya pun takut, cuba untuk bangun tapi ditahan 3 orang yang mula-mula naik bas.

Saya cuba cakap, apa yang korang nak?? Aku bukan ada duit. Ya, itu aku tahu, jawab salah seorg daripada mereka yang berlapan. Saya cakap, aku tak kenal kau, macam mana kau boleh tahu. Aku tahu la, nama kau Fairuz, kau ni budak lembik kat sekolah tu kan. Saya cuba menafikan walaupun hakikatnya betul, dia cakap, kau tak payah la nak tipu kita orang.

Dirogol diliwat bergilir-gilir dengan paksaan

Dia tumbuk sekali kat perut saya, saya membalasnya balik, namun, saya kecundang, mereka ramai, dah lah ada senjata, mereka memukul saya. Saya tak bermaya, kemudian saya dicampak keluar dalam hutan. Pak cik drebar tu, saya rasa, teruk dia kena berbanding dengan saya. Saya tidak tahu apa yang terjadi pada dia. Saya ditarik kesuatu tempat dan di belasah sehingga saya dah tak bermaya. Kemudian saya rasa seperti baju dan seluar saya ditarik. Saya cuba melawan, tapi tak mampu. Saya dah lemah. Mereka terbalik kan saya.

Kemudian saya terdengar walaupun kurang jelas, ada lagi 5 suara, dan salah seorang daripada mereka berkata, 

"Aku dengan 4 orang balaci kau dah tunggu lama kat sini tau." 

Saya tak tahu berapa semua orang. Yang saya pasti, sekitar 16 orang. Saya dapat merasakan sesuatu masuk ke dalam dubur. Saya tidak tahu apakah itu. Saya rasa sangat sakit, pedih, perit, saya cuba elak namun saya tidak terdaya. Saya mampu merasakan berapa orang yang menusuk belakang saya, kerana sekali mereka dah memasukkan, mereka takkan lepaskan melainkan sehingga terasa ada cecair panas memasuki ruang dalam (dubur saya) 

Dah hampir petang, saya tak tahan. Saya cuba melepaskan diri. Namun mereka lebih pantas.. Saya dibangunkan. Dah di tumbuk, dipukul, dibelasah sehingga saya jatuh disatu tempat. Dan saya dapat rasa mereka semua mabuk sebab ada bau something. Saya rasa macam mereka dah lalai (mabuk).

Saya cuba untuk melawan, yang sedang meliwat saya, cuba lempang saya Dan kebetulan saya meraba-raba, saya dapati ada batu yang tajam yang besar sikit daripad tapak tangan saya, saya ambil dan hentak kat tengkuk dia berkali-kali sehingga berdarah dan dia jatuh atas badan saya. Saya terkejut tidak ada siapa perasan. Rupanya mereka semua dah jauh sikit daripad tempat saya dirogol. 

photo hanya hiasan

Saya ambil pakaian saya, dan saya lari dalam keadaan yang amat sakit, dalam keadaan nak gelap, saya rasa mungkin dalam jam 6 petang lebih. Hampir sejauh kira-kiranya 2 kilometer lebih saya berlari, saya jumpa jalan raya. Saya terus berlari, rupanya dah dekat dengan Tanjung Malim. Saya tunggu di tepi bas stop.

Saya tunggu-tunggu, tak ada bas ke tempat saya, yang ada ke Sungkai, saya cuba tumpang kenderaan lain yang lalu, saya bertanya pada seorang abang tu, boleh turunkan saya kat XXXXX. Abang tu mulanya nak cakap tidak boleh, tapi dia tengok atas bawah, dia kesian kat saya, dan ada juga tanya kenapa dengan saya ni. Berdarah sana sini, lebam sana sini. Saya just cakap kena langgar lari,  abang tu terkejut, 

"Allah, la ya ke... Habis, dah buat report polis!??"

Saya ckap, tak perlu lah, sekarang yang penting saya nak balik rumah. Sambil saya berketar-ketar, airmata saya tak henti-henti keluar. Balik tu terus saya kunci rumah. Dah lah mak tak ada. Saya seorang sahaja kat rumah.
Saya terus masuk bilik...

Saya minta maaf la abang Najmi. Kalau saya ni menyusahkan abang.
Terpulang la abg nak percaya ataupun tidak, saya cuma luahkan apa yang saya alami sekian lama. Entah lah... Saya mana sempat... Tapi saya rasa saya cam suara mereka (yang meliwat saya) seperti abang-abang form 6 kat sekolah berasrama dekat tempat saya. Tapi saya tidak pasti. 

Ya saya tahu, bukan saya seorang saja yang menerima nasib sebegini.

Sebenarnya saya ni tak lah kacak (kalau lihat kat profile facebook, Fairiz sememang sangat kacak - Najmi) Saya ni dulu malu nak jaga keterampilan diri, jadi saya ni berisi sikit, kulit malap tidak secerah sekarang. Mungkin mereka memang saja buat macam tu untuk kepuasan nafsu. 

Yup... Mungkin masa tu saya berumur dalam lingkungan 12 or 13 tahun.  Sebenarnya saya cuba untuk melupakan peristiwa tu. Alhamdulillah saya mampu beransur-ansur lupakan peristiwa tu. Namun, seseorang telah muncul dan menyebabkan saya secara automatik teringat kisah hitam tu. Tak silap saya pada bulan 12 tahun lepas (2014). Jadi saya rasa takut. Mungkin dulu, saya tak pernah alami, just, selepas dirogol tu, berlaku pendarahan dekat dubur saya. Saya takut. Dekat seminggu jugak la.. Lepas tu baru hilang.

Tapi, sejak tahun lepas, saya kerap kena buang kahak apabila setiap kali bangun tidur. Dan saya kena hembus kahak / cecair tu keluar ikut hidung. Sehingga sekarang and kadang-kadang rasa seperti hidung tidak boleh benafas, tersekat-sekat bila saya nak berbicara. Cecair tu kadang-kadang cair, kadang-kadang pekat melekit, warnanya pula, putih, kekuningan kehijauan, and merah. Merah tu saya tahu kenapa, sebab darah. Sebab kadang-kadang saya kena tarik, hembus dengan kuat sehinggakan rasa sangat pedih.

Dan kadar kesihatan saya sejak tahun ni agak tidak baik saya rasa. 

Sebab rasa macam lesu saja, macam nak demam. And kerap kena selsema and batuk.. For sure, suara saya pun dah sikit berubah. Saya tak pernah jalani pemeriksaan apa-apa pun. Sebab saya tidak tahu bagaimana.

Perlu ke kita buat pemeriksaan untukk apa-apa jua??

Ok.. Baiklah abang. Tapi, saya rasa saya nak berhenti buat macam ni. Saya tak nak mak ayah tahu lagi sekali. Dulu dah kantoi, tapi, saya tak nak kantoi lagi.
Berkenaan dengan simptom yang saya alami, adakah ianya sebab seks atau sebab faktor diet. Sebab saya cuba makan sayur kobis and timun, and bihun atau mee goreng dalam 3 suap, and ada kuah sedikit. Saya hanya makan itu sekali sehari pada waktu 4/5. Pagi of course saya ambil breakfast. Alhamdulillah, berat badan saya ada penurunan. Tapi dulu saya jarang kena sakit. Berikutan saya buat kerja mengemas. Dulu pun macam tu. Saya kerap sakit kepala, kadang-kadang kelemumur penuh kat kepala saya gugur kat baju, buku. Kawan-kawan and cikgu-cikgu selalu cakap, klemumur banynk. 

"Ada bubuh syampu ke", 

Saya cakap ada. Selepas tamat SPM, saya masih sakit kepala, rasa letih walaupun tidak buat kerja, jadi saya tekad untuk cuba buat kerja mengemas. Alhamdulillah, selpas beberapa bulan, kepala dah tak sakit, kaki dan tangan semua dah tak lenguh. Jadi saya beranggapan, semua yang saya alami masa sekolah dulu mungkin sebab tekanan yang saya hadapi. Dah la dalam cuaca yg panas.

Pada pandangan abang Najmi, apa yang perlu saya buat?? Dan pada abang, adakah faktor pemakanan saya tu betul??

Waalaikumussalam... Tapi, tak semestnya apa yang kita rasa baik tu baik kan?? Ok..Excercise saya kurang sikit. Abang, kan saya dah cakap, saya tak pernah pergi gym... Ok... Tapi, gatal-gatal dan jerawat saya jarang kena. Kelemumur tu dan yang lain adalah. Tapi saya musykil, walaupun saya tak stress pun, walaupun saya aktif masih dapat simptom tu. Kalau simptom yang mengenai cecair tu sebab apa?? Ya, saya memakai shampoo anti kelemumur

Jalan cerita hidup saya tidaklah menarik sangat. Tapi, boleh saya kongsikan, tapi, identiti sebenar saya harus abang rahsiakan. Tapi saya hanya ada free dua hari, isnin dan selasa.. Mungkin saya akan emelkan dalam dua hari tersebut. Tapi, sebelum tu, boleh tak saya nak tengok wajah abang, tapi tak paksa, kalau tak sudi, saya tak paksa. Boleh saya tahu, buat masa sekarang, abang berada di mana?? Kerja di mana,?? Mungkin bila ada masa, boleh saya berjumpa dengan abang....


MOHD FAIRUZ KHAN
(bukan nama sebenar)


8 comments:

  1. Fairuz ni rasanya ada masalah jiwa ni Najmi. Saya sangat2 bersimpati dengan beliau. Semoga beliau cepat2 dapat rawatan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous,

      Benar, saya juga agak macam tu..saya minta dia jumpa dg doctor pskiatris...mungkin sebab pengalaman kecil akibat persekitaran yang salah sehingga mempengaruhi kehidupan dewasanya

      Delete
    2. Cuma dia perlukan kawan, kalau boleh bersama dia jumpa doc, sebab dia tak pasti nak buat seorang diri...

      Delete
  2. Assalamualaikum... budak ini stay mana?? boleh sy tahu?? peringkat umur 20 tp jiwa sudah mngalami mslh mental teutama dri segi emosi.. resiko amat tinggi nie dan boleh cenderung kpd perkara2 yg negative.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kudin,

      Tidak dinyatakan tempat tinggal dia...Boleh kudin beri fb kudin pada saya insyaallah mungkin boleh saya suruh dia add kudin nanti

      Delete
  3. Something wrong dgn cerita bdk ni.pecaya salah x pecaya pun salah

    ReplyDelete
  4. Just saying, but usually an over distressed individual will have a thought in their mind that something bad keep happening in their mind

    ReplyDelete
  5. Saya memilih untuk tak percaya dengan cerita budak ni. Banyak tak tally. Orang kampung saya kata too many plot holes.

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST