Thursday, 23 October 2014

JOHAN - ENOUGH IS ENOUGH, YOU DONT HAVE HIV

Perkongsian pengalaman saya. Satu ujian daripada Allah SWT. Assalamualaikum, Saya ingin berkongsi pengalaman saya bersama-sama pembaca blog saudara Najmi jika saudara tidak keberatan. 

photo hanya hiasan - www.theguardian.com

 Nama saya Johan, berumur 30 tahun dan telah berkahwin. Alhamdulilah saya mempunyai pekerjaan yang bagus. Pertama sekali saya nak bagitahu saya HIV Negative, walau bagaimanapun kehidupan saya selama 5 bulan kebelakangan ini amat bercelaru dan tidak terurus disebabkan HIV. 

Pada bulan Mei yang lepas saya telah melakukan aktiviti risiko bersama wanita yang saya kenali melalui FB. Dan berdasarkan makluman daripada pakar HIV pendedahan saya adalah rendah memandangkan saya mengunakan kondom. 

Walau bagaimanapun saya mula rasa risau, maka saya ambil HIV Test di Klinik Kerajaan pada minggu ke 3 dan  melakukan ujian Labs di Gribbles CMIA pada selang beberapa hari. 

Dan pada minggu ke 4 saya buat lagi ujian di satu klinik pakar di Singapore, dimana menawarkan ujian rapid combo yang dianggap muktamad pada/selepas 28 hari selepas aktiviti tersebut. 

Pada asalnya hidup saya tidak la celaru memandangkan saya telah ambil kombo test di Singapore (doktor amat yakin bahawa saya benarbenar negative) namun pada minggu ke 8 saya mula panik dan mengambil lagi test dan diulangi beberapa kali sehingga ke 3 bulan daripada tarikh risiko. Pada masa ini kebanyakan doktor menyatakan saya benar-benar negative dan tidak perlu buat lagi test. 

Tetapi pada minggu ke 15 saya mula perasan bahawa leher saya sakit dan timbul biji yang kecil, sakit otot dan mula cirit birit.sejak dari itu saya mula jumpa beberapa doktor untuk mencari punca masalah saya tapi hati saya kuat mengatakan adakah saya dah dijangkiti? 

Bayangkan setiap minggu saya ambil test di Sunway hospital atau di PT foundation sehingga la ke minggu ke 20, dimana saya ditegur oleh doktor pakar di Sunway, enough is enough..you dont have HIV, at least your mind say so..  

Kata-kata doktor itu selalu menenangkan hati tapi dalam masa sama minda memainkan perasaan kita sehingga kita tidak dapat mengawal hidup kita. 

Apa saya belajar daripada episod ini:

1. Adalah kita kena yakin dengan test yang dilakukan kerana HIV amat straight forward kalau kita ambil test samada ia negative atau positive.
2. Jangan cari information dalam internet, makin dalam anda cari makin stress diri anda. 
3. Jangan sampai jadi HIV anxiety, worries well atau HIV phobia, anda akan habis banyak duit dan masa. 

Buat masa ni saya dah mengikuti face to face consultation di pt foundation dan dalam proses kembali ke jalan yang lebih baik. Insya Allah.. 

JOHAN


7 comments:

  1. Lawak gak ya....hahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini bukan kes pertama malah ramai lagi kes seumpama yang abg terima...ragu2 was2 tak yakin menguasai diri...boleh berlaku kepada semua orang...

      Delete
  2. Salam abg najmi....arap abg najmi sihat...Kisah yg sama terjadi pada sya abg najmi....start dr 2.2.2014 hingga 15.10.2014...beberapa bulan yg amat menyeksakan....kerisauan penghapus dosa n sy makin dekat dgan allah skarang....alhamdulillah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Sebenarnya kita perlu ada, kena ada rasa takut pada sesuatu, supaya kita lebih berhati2 berfikir panjang dg apa jua tindakan kita dimasa depan kan...:)

      Delete
    2. Btol tu abg najmi....mase tu peneman sy blog abg la....thanks abg.....blog ni nampak ringkas...tp da banyak membantu owang kat luar sane...u r hero bro....hihi....

      Delete
  3. Assalamualaikum naj mi. Sekadar menjengah dan membaca. Serious, memang sangat tertarik dengan pengisian yg ada di blog ini. My heart flutter and feel it. Situasi diatas membuktikan this kind of situation perhaps due to guilt. Syukur, Allah beri petunjuk dgn cara sedemikian. Carilah Allah, Dia lah tempat kembali yg terbaik. May Allah blessed and loved all of u. For those who read in this blog, for sure. Allah dah gerakkan hati mereka untuk mengenal hal yg baik2. :)

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST