Monday, 15 September 2014

SUAMI TERTEKAN - BERDOSANYA SAYA PADA ISTERI DAN ANAK

photo hanya hiasan


Assalam mualaikum abang Najmi,

Bagaimana nak saya mulakan bicara,  saya rasa buntu. Saya seorang lelaki berusia 35 tahun dan sudah bekeluarga serta mempunyai 4 orang anak. Saya ada terlibat dengan aktiviti berisiko semasa isteri sedang mengandungkan anak saya yang ke 4.

Setelah itu saya sering menjalani ujian HIV atas rasa takut dan bersalah saya, sehinggakan kekerapan ujian itu saya buat hanya berselang seminggu dalam masa 1 bulan dan kesemua ujian tersebut adlah -ve.

Masalahnya sekarang setelah melakukan lebih daripada 20 ujian HIV dan semuanya -ve, saya mengalami simptom-simptom seperti batuk yang berpanjangan, bisul di sesetengah tempat dan dibadan-badan, lemah lesu, sakit disekitar tengkuk dan bahu dan najis menjadi cair. Hal ini menyebabkan saya sering rungsing dan tertekan. Anak kecil saya juga sering mengalami batuk dan selsema.

Adakah saya telah dijangkiti dan menjangkiti orang lain, berdosanya saya pada isteri anak dan keluarga saya..bantulah saya. Jazakallah...


SUAMI TERTEKAN
Sumber dari ruang komen DISINI



Salam Saudara,

Abang rasa saudara mengalami masaalah keyakinan dalam diri. Keresahan, tertekan stress sememangnya boleh melemahkan sistem imunisasi badan sehingga boleh menyebabkan diri kita mudah diserang penyakit termasuklah lemah lesu, sakit-sakit badan, gatal-gatal dan sebagainya. 


Anak kecil saudara yang mengalami batuk dan selesema pun mungkin sebab faktor persekitaran lain, mungkin juga musim, semua orang berisiko mengalaminya dan tidak ada kena mengena dengan HIV, mungkin jangkitan biasa dari saudara kepadanya. Abang sekeluarga di sini pun alami batuk-batuk.

Percaya lah bahawa saudara tidak ada HIV, yakin lah. Hidup mesti diteruskan juga, cuba bersikap lebih tenang, dan tidak salah sekiranya saudara mencuba rawatan islam agar kerungsingan , ketidak yakinan dalam minta dan hati saudara boleh dsembuhkan. 


Insyaallah semua simptom yang saudara alami itu akan hilang jika fikiran saudara kembali yakin, ceria, dan tenang. Jangan lupa berdoa kepadaNya sentiasa....:)- NAJMI


6 comments:

  1. Cerita ni sama macam cerita saya.rasa bersalah dan tidak yakin dengan apa yang berlaku terutama ketepatan ujian2 hiv.. walaupun telah menjalani ujian hiv berulang kali dan telah diberitahu oleh pakar dan doktor bahawa tiada hiv pada saya namun masih tidak dapat menerimanya.Istilah yang tepat adalah anxiety on hiv test.Saya juga dimaklumkan oleh doktor dimana patient beliau lagi ramai yang anxiety daripada mempunyai penyakit dan memaklumkan rasa bersalah penyumbang yang besar mempengaruhi ANXIETY. Saya juga faham perasaan si suami memandangkan saya (masih) mempunyai perasaan tersebut walaupun saya telah membuat hiv test pada hari 105 dan resultnya negatif. Insya Allah ye Abg Naj Mi, saya dalam proses menerima yang saya tiada HIV seperti yang abg Naj Mi nyatakan pada saya tempoh hari..

    Mr.S
    HIV 1/2 ag ab 28 days negative
    HIV Screening 1/2 12 weeks negative
    HIV Rapid test KKM 105 days negative

    ReplyDelete
  2. Yang penting sila kembali kepada jalan Allah..minta maaf pada isteri..Jika isteri dapat menerima anda Alhamdulillah, jika tidak anggaplah ini adalah kifarah..Taubat kpd Allah..

    ReplyDelete
  3. saya pun sama juga.....perasaan bersalah + murung kerana terlalu memikirkan dijangkiti .....semua tanda-tanda seakan ada kerana sistem imun badan pada masa kini menurun....buat ujian selepas 6 bulan untuk ujian biasa ....kalau mahu cepat tahu dan tepat buat ujian antigen tetapi mahal .....selepas sebulan

    ReplyDelete
  4. Salam Abang Najmi...moga abg sihat dll...sy sudah demam hampir dua bulan tidak kebah2...pada bulan pertama tu badan sll lemah dan tidak bermaya dan pada bulan kedua tu sy demam tidak kebah2 dan sekali2 tu sakit dada dan sll runsing tidak dpt tidur...sy tidak pernah melakukan seks tapi sll ke rumah urut utk urutan badan dan sesekali urut batin..tapi pernah sekali tu berciuman dgn tukang urut...sy sangat takut skrg...tanda2 semua ada pada saya...bila menggaru badan cepat sgt merah...apa harus sy lakukan skrg?:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Jika saudara tidak ada melakukan hubungan seks tanpa kondom maka saudara tidak dijangkiti HIV, mungkin saudara telah mendapat jangkitan kuman sebab persekitaran rumah urut, tuala tilam dll yang kotor. Jika rasa was2 tidak salah kalau saudara buat ujian HIV bagi kepuasan diri...Tapi macam abg kata..kalau tak ada buat seks tanpa pelindungan maka sangat susah nak dpt jangkitan HIV..TETAPI jangkitan penyakit kelamin tetap ada..Wallauallam

      Delete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST