Thursday, 14 August 2014

ANONYMOUS - PERLUKAN SAYA BUAT UJIAN HIV SEKALI LAGI?


Salam pada semua and terutama abang Najmi. 

Ingin saya kongsi pengalaman saya disini ya. Saya seorang yang boleh dikatakan sexually active and berada dalam category risky. Saya pernah membuat kesilapan yang cukup bodoh kerana telah melakukan unprotected sex diawal bulan March tahun ini. 

Diikuti pula dengan beberapa lagi selepas itu sehingga yang terakhir bulan June tahun ini juga. Tetapi yang selepas bulan March kesemuanya hanya sekadar sex without penetration and juga pancutan diluar. Saya adalah receiver. 

Yang paling berisiko adalah ketika bulan March (2014) itu kerana it was unprotected. Saya sangat menyesali perbuatan itu dan kini menanggung rasa bersalah yang amat sangat. Ketika ini belum terdapat any HIV symptoms dan saya didalam keadaan berjaga-jaga. 

Pada dua yang hari lepas, saya telah melakukan rapid test menggunakan HIV KIT dari keluaran AHP yang dibeli difarmasi. Kerana saya adalah seorang yang paranoia, saya telah membeli 5 kits sekaligus. 

Setelah ujian dilakukan hasilnya adalah negative selepas 5 bulan dari tarikh aktiviti berisiko tinggi diawal bulan March 2014. Saya amat bersyukur dengan keputusan negative tersebut dan berharap ianya akan kekal begitu selama-lamanya. Tempoh 5 bulan itu adalah selepas tempoh window period untuk HIV screening iaitu 3 bulan. 

Saya berasa amat lega walaupun masih terdapat perasaan bersalah didalam diri yang amat sangat. Lesson learnt and I promised to myself to not let that happen ever again. Saya berharap dapat melupakan kesilapan-kesilapan dimasa lalu dan meneruskan hidup saya dengan aman. In Shaa Allah.

Pada pendapat abang Najmi, perlukah saya untuk membuat ujian sekali lagi atau menerima sahaja hasil keputusan dari test kit yang saya lakukan itu kerana kesemua ke lima-lima kits menunjukkan keputusan negative.


ANONYMOUS
Sumber dari ruang komen



Salam,

Setahu abang keberkesanan ujian HIV KIT adalah 99.9% (ada yang kata 99.8%) tepat, wallahuallam. Saudara pula melakukan ujian selepas 5 bulan dari tarikh aktiviti berisiko tersebut. So pandangan abang saudara TIDAK DIJANGKITI HIV, mungkin pasangan saudara yang terakhir itu (tanpa pelindungan) seorang yang sihat yang tidak ada HIV. Rasanya tidak perlu buat ujian lagi. 


TETAPI jika saudara masih was-was boleh sahaja buat sekali lagi ujian HIV di mana-mana klinik swasta selepas 6 bulan dari tarikh aktiviti tersebut, mungkin di BP HEALTH (google untuk mencari alamat terdekat dengan kediaman saudara)

Jika saudara buat ujian di klinik luar hospital kerajaan, kalau tidak silap mereka juga menggunakan HIV KIT, untuk ujian pertama, hanya sekiranya jika result didapati positif, barulah darah diambil untuk ujian yang dilakukan di makmal. Tapi di klinik swasta seperti di BP HEALTH abang ada dengar mereka ambil darah dan ujian dibuat di makmal (bayaran RM35 kalau tak silap) Wallahuallam - NAJMI
 
 

40 comments:

  1. Salam bang...
    Saya pn pernah melakukkn aktiviti risiko dgn pasangan saya pd 1 mggu sblm ramadhan dn last after raya (31hb july) xpkai kondom. Saya tak tahu sblum ni pasangan sya pernah melakukn perkara sama dgn org lain sblm sy. Last aktiviti dia dengan ex bf dia bln 2 2014. Then sbbkn kami nk nikah dia buat rapid test 1.8.2014.result -ve. Saya pun paranoid (tkt dijangkiti) bt rapid test 8hb 8 baru ni.-ve.
    Adakah dia clean dr hiv start dr bln 2 hingga bln 8 rapid test -ve (buat kt klinik gov)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Negetif lah tu...result dikatakan konkrit selepas 3bulan dari aktiviti berisiko, jika selepas 3 bulan ujian dibuat maka result tu adalah konkrit. Usah risau k...

      Delete
    2. Terima kasih kepada abang mi kerana menjawab soalan saya. Saya telah melakukan ujian darah seperti yang disyorkan oleh abang di BP healthlab 4 hari yang lepas. Ujian dilakukan adalah menggunakan CMIA 4th generation dimana window period yang ditetapkan adalah sebulan dari tarikh berisiko terkena jangkitan. Ujian dilakukan adalah untuk mengesan both antigen and antibody HIV. Alhamdulillah result yang diperolehi adalah non reactive untuk kesemua termasuk dengan STI. Cuma yang membimbangkan saya adalah mengenai aktiviti yang terakhir saya di hujung bulan tahun ini. Walaupun tiada penetrasi atau direct contact tetapi dia melakukan rimming terhadap saya. Yang saya tahu, saliva tidak mengandungi virus HIV kerana virus HIV tidak dapat hidup didalam air liur. Kali terakhir aktiviti seksual saya itu sekadar frottage (dry humping) dan juga hand job. Saya ada melakukan seks oral ke atas pasangan saya tetapi hanya untuk beberapa saat sahaja. Menurut pasangan terakhir saya itu, dia clean dan tidak mempunyai HIV. Cuma saya merasa was-was.Adakah saya berisiko untuk dijangkiti? Atau saya tidak perlu runsing kerana masih wujud perasaan tidak tenteram didalam hati walaupun sudah terbukti ujian dari makmal yang canggih seperti BP Healthlab saya tidak dijangkiti dengan virus HIV. Saya kini cuba mengubah cara hidup songsang saya dengan untuk tidak cuba melakukan aktiviti itu lagi. Saya cuba untuk mendekatkan diri dengan Tuhan dan akan sedaya upaya untuk cuba menjadi manusia normal sepertimana lelaki lain. Walaupun itu tidak menjanjikan saya untuk tidak melakukan dosa. Saya sudah serik dan tidak mau berkata 'nasi sudah menjadi bubur' dikemudian hari. Diharapkan abang mi dapat memberi sedikit penjelasan kepada saya agar saya dapat kembali merasa tenang.

      Delete
    3. Salam pandangan abang saudara tidak dijangkiti HIV dengan cara itu (aktiviti terakhir itu) buang lah rasa was2 tersebut...jika difikirkan selalu boleh memudaratkan kehidupan saudara. Aktiviti rimming berisiko dijangkiti hep pada pasangan saudara itu. Wallahuallam...:)

      Delete
  2. Terima kasih bang mi. Ujian yang lakukan ialah 4th generation CMIA ag/ab test. Keputusan dikatakan conclusif selepas 28 hari. But skrg saya agak kurang sihat, flu like fever and sesak dada. Risaunya saya bang mi, rasa macam nak get tested lagi. Ke saya ni yang cracked?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Demam tu biasa, abangpun baru2 ni alami demam..satu keluarga demam, malah abg dengar ramai rakan2 lain yang alami demam...mungkin musim kut. Jangan risau lepas sembuh demam bila dah sedia buat lah ujian lagi.....:) Semoga cepat sembuh...:)

      Delete
  3. Terima kasih abang mi. Tulah skrg baru nak rasa bersalah. But yes I sure will try to get myself back on track and cuba untuk focus. Dah hampir 3 minggu saya runsing pasal benda ni. Total test done 7 rapid tests and 1 CMIA test. But dalam fikiran duit dah tak bawak bahagia. Yang penting saya sedar what I have done were totally wrong and shouldn't fall for that trap again. Kebanyakan pakar pun berpendapat, CMIA 4th generation test adalah conclusive selepas 28 hari, that lifted up my worries a bit cuma I need to be certain that I am hiv negative by having just more test done. Harapkan abang mi juga always sihat2. I really look up to you for having the positive attitude towards everything and also to answer each and everyone's question secara sangat berhemah. Thank you once again

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Anonymous,

      Alhamdulillah, masaalah sekarang ialah mengenai keyakinan dalam diri saudara, bukan saudara aje alami masaalah seperti ini, ada yang lebih teruk lagi..ada yang dah buat ujian berkali2 sehingga menjangkau lebih setahun, walaupun keputusan negetif mereka masih berasa was-was. Ada rakan abang dari belum wife dia mengandung sehingga dah mengandung walaupun telah diuji yang wife dia negetif, dia tetap masih ragu2 status kesihatan dia. Yang boleh membantu adalah diri saudara sendiri, abg harap saudara diberi keyakinan mengenai status diri saudara itu...Abg yakin saudara tidak dijangkiti...:)

      Delete
  4. I can relate to that. Bila dah sakit sikit (having slight flu) mula la pikir bukan2. Test saya buat tu dalam masa 3 jam dah dapat result (sebab saya kurang kesabaran so nak urgent) cuma yang boleh saya katakan skrg for those yang selalu terdedah kepada risiko always get some knowledge from pakar atau orang yang berpengalaman. Tahu about hiv transmission and the level of risk of each behaviour. Tak la cuak sangat sebab kita tau. I did a lot of research and jangan malu untuk kita tanya pasangan kita mengenai status diaorg. Don't simply teruskan without checking. Ada kenalan saya yang sentiasa ada stocks for the rapid test kid. He will check his partner and himself before any sexual activity. Memang la agak tak masuk akal nak beli test kit tu banyak2, tapi for paranoid people like me that's logic. Bukan la pandai sangat but because of what I did saya dah makin conscious mengenai perkara ni. Always get informed mengenai kedudukan seseorang sebelum melamgsungkan sesuatu. InsyaAllah NO MORE after this. Niat nak kahwin dan jadi senormal yang mungkin. Moga2 dipermudahkan segala urusan.

    ReplyDelete
  5. Salam bang mi, apa khabar? Hope semua ok. Abang saya nak tanya, kalau kena scratch ngan kuku by someone else ada potensi tak dijangkiti? Sebab tadi petang while i went shopping tangan saya kena scratched by the sales person by his nail. Ada luka sikit and terus saya paranoid. Tak sure status orang tu macam mana and pun tak sure if at his nail ada darah atau any body liquid ke tak. Nak tanya takut kena marah pulak. Risau pulak saya

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum bang najmi..harap abg baik2 slalu..camni ceritanya saya ada melakukan aktiviti risiko(pakai kondom) pada akhir bulan mei..saya byk lakukan hiv test termasuk hiv combo rapid test pada hari ke 25 dan hari ke 28 and saya buat kt singapore dimana doktor tu ckp result saya conclusive..pada mula ok la pastu start pikir bukan2 bukak internet aduh mcm x ok je..and then saya buat complete std test termasuk hiv 1/2 screening pada minggu ke 8 di hospital swasta semua ok dan doktor tu saya tak de hiv..and dia tawar amek hep b vaccine so saya amek atas advise die..so minggu 10 saya mula develop lymph node kat leher dan asal nya sebab internet jugak saya mula carik simptom..mula risau cuba cari lagi nah amek dah ade tambahan 2 di kiri dan 1 di kanan..jumpa doktor yang sama dia ckp normal tp saya masih sangsi..dalam tempoh minggu ke 10 - 12 saya turun naik turun klinik kerajaan buat ujian hiv utk perkahwinan smpi doktor perasan n tanya bila tarikh sebenar saya nk kahwin..hehe..n lastly saya pergi hiv 1/2 screening kt doktor swasta yg sama pada hari ke 86 dimana jawapan nya conclusive negative..cuma lymph node tak surut..perlu ke saya buat hiv test lg abg najmi? terima kasih ye bang
    -mr.s

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam mr S

      Ujian HIV adalah konkrit selepas 3 bulan dr tarikh aktiviti berisiko yang kita buat. Tapi hari ini ada ujian CMIA (generasi ke 4 ) yang dikatakan boleh mengesan kehadiran kuman seawal 28 hari. Cuba tengok pada result saudara jika ada ab/ag bermakna itu ujian terkini, yakni selepas 28 hari result dah dikatakan conclusive.

      Sauadara buat aktiviti mengunakan kondom, maknanya risiko dijangkiti sangat rendah. Pengunaan kondom boleh mengelakkan kita dr dijangkiti HIV malah boleh mengelakkan dr dijangkiti beberapa jangkitan STD.

      Jadi kesimpulan yang boleh saya kata kan bahawa benarlah yang saudara tidak dijangkiti HIV. Mengenai lymph node tu mungkin disebabkan masaalah lain, tak mustahil sebab stress, tertekan sehingga menyebabkan sistem imunisasi badan menurun. Insyaallah akan kembali semnuh bila keadaan kesihatan (stress) saudara semakin baik..

      Wallahuallan...:) Usah bimbang lagi...dengar aje nasihat doktor tu ya..

      Delete
  7. Insya Allah saya akan cuba tenangkan fikiran dan dengar cakap doktor..yes yg combo tu ada ag/ab..moga abg sihat2 selalu nye..terima kasih

    mr.s

    ReplyDelete
  8. abg najmi.. saya baru lakukan kegiatan yg berisiko.. huhu.. dan terus menyesal.. adakah saya perlu check esok @ tggu lagi 2@3 bln utk tahu saya hiv +ve a@ tak? harap abg boleh bantu jawab soalan saya.

    ReplyDelete
  9. saya baru buat sesuatu yg berisiko. huhu.. terus sy menyesal. huhu.. boleh kah saya check terus utk tahu saya ni ade hiv atau tak? huhu.. knp la saya lakukan juga benda nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Baru tu bila? Tanpa kondom? Nak tahu jugak bagaimana cara aktiviti tu berlaku, sebab ramai yang salah anggap mengenai maksud risiko itu.

      Kalau diluarnegara kita mungkin boleh dapatkan rawatan PEP atau Post Exposure prophylaxis (klik kat label rawatan PEP ni dalam blog ni) tapi abg tak pasti sama ada ada tak rawatan perkhidmatan PEP tu kat Malaysia ni (baca entri mengenai PEP ni)

      So sebaiknya buat ujian selepas 2 atau 3 minggu, kalau negetiv tu petanda baik, dan kemudian ulang lagi selepas 3 bulan sebab lepas 3 bulan resultnya dikatakan konkrit.

      Itulah yang perlu kita hadapi jika masih gagal kawal nafsu, abg faham susah nak kawal nafsu, tapi mungkin ini satu pengajaran buat saudara agar tidak mengulangi perbuatan tu lagi

      Fikir positif, mudah2an pasangan saudara tu tidak ada hiv, dan saudara tidak dijangkiti...

      Delete
  10. baru mlm td abg najmi.. tanpa condom.. mmg salah saya.. x pk langsung.. main redah je.. menyesalnye saya...

    ReplyDelete
  11. slps 2 / 3 minggu leh tak saya test guna hiv kit yg beli kat farmasi? sejauh mane ketepatannye? kit tu guna darah or air kencing ye? atau saya g terus klinik or hospital utk test? huhu..

    ReplyDelete
  12. Anonymous said...
    slps 2 / 3 minggu leh tak saya test guna hiv kit yg beli kat farmasi? sejauh mane ketepatannye? kit tu guna darah or air kencing ye? atau saya g terus klinik or hospital utk test? huhu..

    Saturday, February 06, 2016 12:5

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam abg kata kalau kat luar negara, contohnya kalau ada gay yang terlajak buat seks tanpa kondom, mereka boleh jumpa doc peribadi mereka utk tanyakan rawatan PEP, tapi perlu cepat dapatkan rawatan bagi mengelakkan kuman dari berkembang, cuma memang abg tak pasti sama ada PEP ada kat msia atau tak.

      Ya lepas 2 atau 3 minggu boleh buat ujian guna HIV KIT, setahu abg ketepatannya ialah 99.9% tepat. Kit tu guna darah yang diambil dihujung jari kita, jangan risau sebab ada alat atau jarum khas yang disediakan dlm kit tu bg proses ambil darah, setitik dua aje.

      Kalau klinik luar macam BPLab okey jugak, kos sekitar rm25-rm50 kut, mungkin boleh cuba ujian CMIA (baca mengenainya dlm blog ni)

      Ada setengah klinik 1 msia (bukan semua) boleh buat ujian RM1 aje, boleh try tanya. Kalau ke klinik luar hospital kerajaan pun rm1 aje buat ujian tanpa nama, tp prosesnya mungkin lama sebab biasalah ramai orangkan.

      Delete
  13. maknanya kalau 2/3 minggu tu saya -ve. lps check. mgkn mmg saya tak dijangkiti la bang.. huhu...

    ReplyDelete
  14. saya btl2 menyesal.. harap sgt2 saya diberi peluang kedua untuk btlkan segalanye.. saya terlalu sedih sbb benda ni jikalau btl akan mempengaruhi semua famili saya.. teruknya saya nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau lepas 2 atau 3 minggu tu negayif maknanya itu satu petanda yang baik, sebab kebanyakan orang boleh kesan hiv dlm badan selepas 2 atau 3 minggu, tapi ada juga yang lambat dikesan mungkin lebih drp 3 minggu, sebab tu kita kena buat lagi lepas 3 bulan sekali lagi sebab lepas 3 bulan tu keputusannya dah dianggap tepat.

      Kdg2 bergantung pada nasib jugak, mungkin pasangan tu tak ada hiv maka tak jangkit lah, atau jika dia ada hiv pun harap2 kuman dalam darahnya undetecteble kuman yang ada dalam darahnya sangat sikit sehingga tidak dapat dikesan, tak dikesan bukan bermakna kuman tak ada, kuman ada tapi sangat2 sikit, biasanya jika seseorang tu kumannya tak dikesan risiko dia nak jangkitkan pada org lain mungkin rendah.

      Pekara dah berlaku, ya ia mugkin sebagai pengajaran agar kita beringat dimasa depan, berdoa banyak2 minta agar terhindar dr dijangkiti...insyaallah

      Delete
  15. saya btl2 mengharap bang.. sesungguhnya saya btl2 buat dosa besar sgt2.. semoga Allah terima taubat saya dan hindarkan dr penyakit ini. in sha Allah..

    ReplyDelete
  16. salam bang. utk 3 minggu yg pertama saya ade test sendiri guna hiv kit. dan resultnya -ve. tp entah la bang. saya makin risau sbnrnya. adakah result tu blh di guna. atau saya kena tunggu lagi 3 bulan untuk check balik dan yang 3 bulan tu confirm kalau -ve saya x dijangkiti. huhu.. sedihnya saya. macam mana la saya nak bagitau famili saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam gadafi ramli..

      jika kita buat ujian hiv sebelum 3 bulan, jika menunjukan negetif bermakna itu satu petanda baik. tapi kita perlu lakukannya lagi selepas 3 bulan sebab dikatakan selepas 3 bulan tu result dah tepat, dan window period 3 bulan tu juga sememangnya jangka waktu ketepatan ujian yang telah ditentukan oleh WHO (world health organization)

      Delete
    2. salam abg naj mi. saya nak bertanya lg. adakah kalau kite stress pk tntg hiv ni pun akan dpt lbh kurang gejala mcm kite ade hiv? mcm berpeluh ketika tido mlm. untuk pengetahuan abg saya buat lg test sendiri dgn menggunakan hiv test kit lps sebulan aktvt berisiko. dan hasilnya -ve. bolehkah kite percaya pada hiv test kit ini? kulit saya nmpk mcm kering pada tangan dan kaki. adakah ini pun gejala awal hiv? adakah demam adalah petanda yg biasanya pesakit hiv akan alami? biasanya pada bila ye selepas aktvt berisiko tu? last jikalau saya nak buat test kat klinik ade tak alamat klinik yg boleh saya pergi? huhu.. saya terlalu risau.. terlalu sgt..

      Delete
    3. Salam pengunaan hiv kit setahu abg 99.9 peratus tepat, ya boleh dipercayaai, jika tak boleh dipercayai tentu alat itu tak dipasarkan. Abg rasa saudara terlalu fikir yang bukan2, skrg ni kan musim panas tidur malam mungkin boleh buat kita yang sihat pun berpeluh. Demam tidak semestinya petanda hiv mungkin disebabkan masaalah lain.

      Jika ada buat aktiviti berisiko kita kena buat ujian selepas 2 minggu dr tarikh aktiviti, jika keputusan negatif itu satu petanda yang baik, tetapi perlu jalani ujian sekali lagi selepas 3 bulan bagi dpt kan keputusan yang muktamad.

      Boleh buat ujian hiv dimana2 klinik luar hosp kerajaan ianya percuma, atu cuba tanya di klinik2 biasa tp kena bayar, boleh cuba kat BP Lab boleh google cari alamat klinik ni ditempat saudara

      Delete
    4. abg naj mi. bagaimana pula dengan kulit kering yerk. kaki dan tangan. adakah itu petunjuk juga yg kita ade hiv? setakat ni alhamdulillah saya x demam lg. untuk pengetahuan abg, sudah sebulan lebih dari aktvt berisiko saya tu. saya betul2 risau. takut. semua nya. nak tanye satu lg abg naj mi. cirit birit yang dimaksudkan jikalau kite ade hiv. maksudnye kite ke tandas byk kali la yerk. biasenye cirit birit ni start bila ye.. huhu.. insan terlalu risau.

      Delete
    5. Simptom dijangkiti hiv adalah berbeza diantara seseorang dg seseorang yg lain, pengalaman abg dulu rasanya tak ada alami kulit kering dan tak ingat pula ada alami cirit birit atau tak, ada yg dah dijangkiti tp tak alami sebarang simptom. Abg andaikan itu hanya sangkaan sahaja sebab saudara ada rasa takut dijangkiti hiv. Yang penting kena buat ujian darah sebab jika benar kulit saudara kering dan cirit birit mungkin disebabkan masaalah lain tu, nak tahu ada hiv tiada cara lain hanya dg ujian darah

      Delete
  17. bolehkah saya terus dpt result abg naj mi jikalau baru sebulan dari tarikh berisiko saya. haritu 2 kali saya guna hiv kit test alhamdulillah -ve. atau saya kene tunggu lagi mgkn selepas 3 bln then baru saya buat sekali lagi hiv test. huhu.. saya terlalu x sabar nak tunggu 3 bulan. huhu.. saya terlalu risau sgt2. saya sentiasa berdoa akan dijauhkan dari virus tu. huhu.. saya ade bertanya dgn pasangan saya tu. die mengatakan yg die mmg tidak dijangkiti hiv. saya betul2 harap ape yang die bagitau tu adalah benar. huhu.. insan yang risau takut dan insaf. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau buat ujian hiv diklinik luar dah tentu boleh dpt result tak kira lah sama ada baru sebulan dr tarikh aktiviti berisiko tersebut, apa yg penting bagi mendapatkan keputusan yang muktamad kena buat ujian selepas 3 bulan dari tarikh aktiviti tersebut

      Delete
  18. abg naj mi. boleh tak saya tahu. semasa abg tahu dan sblm abg disahkan menghidap hiv. dlm tempoh tu abg ade tak hilang berat badan yg melampau? maksudnye mgkn dlm sebulan tu hilang mgkn dlm 4 ke 5 kg? hilang berat badan tu dlm tempoh berapa lame dari aktvt berisiko tu? huhu.. dari insan yg sgt menyesal atas perbuatan yg x dpt dimaafkan. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ada kehilangan berat badan pun selepas dijangkiti dan sebelum disahkan, abg hilang berat badan setelah 5 tahun lepas dijangkiti sebab dah dapt gejala AIDS kerana tak mendapat rawatan segera

      Delete
  19. Saya mahu tanya..kalau ujian 81hari dari tarikh berisiko..ujian ada ab/ag non reactive..aktiviti menggunakan kondom..dan oral sahaja..perlu ka sya bpegang pd kputusan itu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pandangan abg rasanya dah konkrit tu, walaupun belum cukup 90 hari atau 3 bulan, tapi tak salah kalau buat ujian lagi nanti selepas 90 hari nanti...

      Delete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST