Sunday, 17 August 2014

ALWI OTHMAN - SAYA DAPAT TAHU ADA HIV, SEMINGGU SEBELUM BERNIKAH

As salam, sebenarnya tidaklah saya mampu membongkar blog Encik Najmi dengan begitu segera cuma saya mencari intipati yang segera sekarang ni. Beginilah jika saya ingin memudahkan cerita....

photo hanya hiasan

Saya telah dijangkiti virus HIV sebelum saya berkahwin kerana ujian HIV saya gagal ketika membuat ujian di klinik. Saya telah dinasihatkan oleh doktor dan juga kaunselor serta pegawai Jabatan Agama untuk tidak meneruskan perkahwinan kami. 

Pada masa itu saya tidak nafikan bahawa saya mengalami kecelaruan hidup. Saya memberi kata putus kepada isteri untuk memutuskan pertunangan. Ketika itu tempoh yang kami ada cuma seminggu sebelum akad nikah. Dengan segala persiapan telah dilakukan, mana munasabah dengan mudah untuk saya membatalkan perkahwinan kami.
Saya menangis dan berasa sangat kesal. 

Dipendekkan cerita, alhamdulillah saya sudah pun menikah dan raya kedua kami telah bersama. Dukacita saya maklumkan saya bersama dengan isteri saya hanya 3 kali sahaja sepanjang perkahwinan. Kali terakhir hubungan saya bersama isteri, kondom yang saya guna telah pecah, bayangkan perasaan saya masa tu kerana saya tidak mahu isteri saya terjangkit kerana kalau mati biarlah saya seorang sahaja yang mati.

Dalam diam saya buat sekali lagi ujian darah di klinik swasta. Sememangnya nyata saya ada HIV +. Saya akur akan balasan Allah. Hidup diteruskan juga. Kami tidur berasing, rumahtangga kami juga seringkali panas. Acapkali bertengkar dan cukup stress untuk diteruskan.

Hanya keluarga dan isteri saya sahaja yang tahu akan keadaan saya begini. Selalu saya menolak and memberi alasan untuk pulang kerumah mertua. Malu saya pada mereka berbalam-balam. Saya cukup tidak betah jika ada dirumah mertua saya. Makcik pakcik serta kawan-kawan juga seringkali memperli saya bila nak ada anak?

Persoalannya, saya tidak memakan apa-apa ubat setelah mengetahui saya sakit (ada HIV). Sehinggakan saya menolak untuk menjalani saringan ujian darah. Saya juga menolak pertemuan dengan pegawai kesihatan dan saya pernah maki hamun pegawai tersebut, kerana saya cukup tertekan ketika itu.

Saya cuba mengadu masalah pada kawan-kawan tetapi amat dukacita saya dipinggirkan. Oleh demikian saya sendiri menjalani kehidupan tanpa sahabat yang rela mendengar permasalahan saya. Sehingga nak tahu kaedah-kaedah rawatan pun terbatas.

Andai Encik Najmi dapat membantu saya:
1. Dapatkan rawatan yang sesuai untuk pesakit seperti saya
2. Dapatkan ikhtiar untuk peroleh anak tanpa memindahkan jangkitan kepada isteri and bakal anak saya. Tidak  mengapalah, saya menganggap saya menghantar email ni kelangit biru.

Salam uzlah dari
ALWI OTHMAN
(bukan nama sebenar)




Salam Alwi, ya hidup mesti diteruskan walau apa pun yang telah berlaku.

Saudara pergi lah ke hospital besar berdekatan ditempat saudara, pergi ke kaunter dan tanya dimana klinik yang merawat pesakit HIV, jumpa doktor, nanti doktor akan beri nasihat apa yang perlu saudara buat dan ikut. Dengar nasihat dan patuh arahan mereka. Jika disuruh datang untuk ambil darah dan appoitment dengan doktor, kenalah patuh. Jika disuruh mula makan ubatan (sebab CD4 dah rendah) perlu makan.

Saudara masih boleh mendapatkan anak bebas HIV dalam masa sama isteri tidak dijangkiti HIV. Malah ada ke dua-dua pasangan suami isteri yang positif HIV juga boleh dapatkan zuriat yang bebas HIV, TETAPI proses untuk mendapatkan anak bebas HIV perlu mendapat nasihat dan dipantau oleh doktor, dengan lain kata isteri yang tidak ada HIV juga perlu makan ubatan tertentu, malah keadaan diri saudara (CD4 dan Virol Load) perlu dipantau rapi sebelum hubungan dibenarkan. 

Abang ada rakan suami isteri yang dapat anak bebas HIV, .jika saudara hendakkan nasihat dari mereka add abang di facebook insyaallah nanti abang cuba hubungkan saudara dengan mereka insyaallah. - NAJMI




8 comments:

  1. Dapatkan rawatan HAART, insyaallah masih ada peluang memiliki anak dan isteri yang bebas dari virus HIV. Ramai ja di luar sana yang memiliki anak yg bebas hiv walaupun dr ibu atau bapa yg pembawa virus hiv.

    ReplyDelete
  2. apa rawatan HAART tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam adik oiiii perhatikan sebelah kanan blog abang ni kan abang ada sebutkan mengenai HAART...sebelah kanan tu...heeee..:)

      Delete
  3. Replies
    1. fb saya ker? cuba check kat sebelah kanan blog ini kan ada facebook saya tu, cuba klik kat situ...:)

      Delete
  4. Maaf tuan sy x pandai sgt pasal bloge ni...
    hope tuan bg terus je lh... blh x...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      https://www.facebook.com/naj.mi.9231

      ......:)

      Delete
  5. I am appalled, saddened and generally pissed off to learn how the US government and the medical community at large has for 3 decades perpetrated death by diagnosis – namely that HIV=AIDS – or a positive test result means you are going to die. Nothing could be further from the truth.

    HIV is only a harmless retrovirus that causes NO harm whatsoever. The condition known as AIDS is caused by a combination of bad lifestyle choices, exposure to drugs and toxic chemicals, taking too many antibiotics, multiple back-to-back infections of gonorrhea and/or syphilis, and especially a nutritionally-poor diet.

    Essentially, anything that over-stresses or destroys the body’s immune system and its ability to fight off invading diseases and infection can cause AIDS.

    In truth, the HIV/AIDS drugs, which are promoted as helping people who are intimidated into taking them (after testing positive), cause the very symptoms, crippling diseases and death as the so-called AIDS syndrome itself.

    Not surprisingly, there are NO real tests for the HIV virus – it may not even exist. In fact, the insert found in every HIV test contains a disclaimer by its manufacturer telling you that it does NOT detect, nor should it be used to detect the presence of HIV.

    It is important to note that HIV tests only detect the presence of antibodies which is simply your immune response to something foreign in the body. Even the normal and completely natural condition of pregnancy can render an HIV positive result.

    Adding insult to injury and the death of millions by toxic AIDS drugs, the CDC has expanded the definition of AIDS to now include at least 30 historically well-known, old diseases – thus blurring the line between disease, politics and sleight of hand.

    This short video explains:
    http://www.youtube.com/watch?v=jw_PJPqVk0o

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST