Tuesday, 17 June 2014

IMBASAN HIV & AIDS DI MALAYSIA 2013

6 comments:

  1. Assalamualaikum abg najmi. Pada bln april yg lalu saya ada buat blood test hiv di klinik separa kerajaan dan alhamdulilah keputusannya not detected. Tapi kelmarin saya dapat miskol dari klinik kesihatan yg agak jauh dari tempat tinggal saya dan klinik tersebut bukan tempat saya menjalani ujiab hiv.. harini saya cuba call balik klinik kshatan tu tapi nurse tu tak tahu pula staff mana yg call number saya.. bila saya periksa kembali actually saya perna terima call dari klinik tersebut pada penghujung bln april lalu.
    Yang menjadi persoalan saya mungkinkah klinik kesihatan tersebut mahu membuat temu janji dengan saya berkaitan hiv? Tapi sewaktu saya amik result blood test tak ada pula yg memberitahu saya mengenai tindakan susulan kerana dalam paper memang tertulis not detected.
    Abg najmi sekirany individu tersebut positif hiv adakah klinik kesihatan akan menghubungi mereka ataupun kementrian kesihatan yg akan menghubungi dan membuat tindakan susulan?
    Sebenarnya saya sudah melupakan pasal kes hiv ini disebabkan result yg sy dpt adalah negatif. Tapi disebabkan miscall yg saya dpt dr klinik kesihatan membuatkan saya rasa gundah gulana dan mulalah saya memikirkan masa silam saya yg penuh kegelapan. Saya mula fobia melihat panggilan dari hp saya dan kalau boleh mahu saja saya matikan hp tersebut agar klinik tersebut tidak menghubungi saya lagi. Abang najmi. Apa yang perlu saya lakukan sekarang ini? Jiwa saya terlalu gusar memikirkannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Abang tak pasti dengan masaalah itu, mungkin ada sebab lain yang menyebabkan mereka call saudara. Mungkin juga tersilap ketika nurse itu mendail nombor. Jika benar ada masaalah dengan ujian HIV saudara pasti mereka akan cuba menghubungi saudara dari masa kesemasa.

      Apa kata kalau saudara pergi ke klinik tempat saudara buat ujian HIV dan tanya sendiri mengenai panggilan tel yang saudara terima itu, tanya juga sama ada ianya ada kaitan dg ujian yang telah saudara lakukan.

      Jangan berperasangka yang bukan2 sebab takut nanti saudara stress boleh menganggu kehidupan saudara pulak

      Delete
  2. Maksud abang siapa yg akan cuba hubungi saya dari masa kesemasa? Adakah klinik tempat sy melakukan ujian darah? Kalau klinik itu mereka memang tidak ada call.. yang menghairankan klinik kesihatan yg agak jauh dari tempat tinggal saya pula yang call. Kiranya dalam 2jam perjalanan utk saya sampai ke klinik kesihatan tersebut.
    Saya dah call kedua2 kilinik tesebut. Utk klinik yg pernah sy buat ujian darah itu sy cb tny adakah mereka mempunyai link dengan klinik kesihatan. Tapi staf tu cakap tidak ada. Sy segan nak straigt to the point pasal hiv bang takut nanti banyak pula informasi mengenai sya mereka perlukan.
    Lepas 2 saya ada call klinik kesihatan yg miscall sya semalam. Staf lain lagi yg jawab, staf itu pun tidak tahu siapa yang call dan tidak ada nama saya dalam list. Dia cakap ignore jer.
    Tapi hati sy mmg xsedap sbb sy pernah jg dapat call dari klinik trsebut 1o hari selepas saya mendapat keputusan darah tersebut. Abang bolehka terjadi sekiranya dalam paper tulis negatif hiv tapi sebenarnya keputusan positif dan nombor saya diberikan kepada klinik kesihatan untuk tindakan selanjutnya? Selalunya jika posotif hiv adakah kementrian kesihatan yang akan call ataupun klinik kesihatan? Jika individu itu didapati positif adakah mereka akan call banyak kali? Setakat ini saya hanya dpt miscall dari klinik itu pada hujung bulan april dan semalam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Abang tak pasti sangat mengenai masaalah itu. Sebaiknya saudara abaikan aje..usah fikirkan sangat. abg tak pernah dengar kesilapan tulis negatif tapi keputusan sebenarnya negatif, itu kena tanya klinik yang buat ujian tersebut. Kalau positif pihak hospital (klinik tempat saudara buat ujian) akan hubungi semula saudara, rasanya tak ada kena mengena dengan Kementerian Kesihatan. Sama ada mereka nak call banyak kali tu pun abg tak pasti, tapi kalau benar positif mereka pasti akan call saudara. Kalau bimbang sangat buat aje sekali lagi ujian HIV habis cerita...jangan sangka bukan2 nanti stress.....:)

      Delete
    2. Apa maksud abg keputusan tulis negatif tapi sebenarnya negatif? Mgkn abg mksdkn keputusan tulis negatif tp sebenarnya positif kot. Iallah abg. Saya cb utk bertenang. Nak ulang balik agak susah utk sekarang.. apa yg mampu saya lakukan adalah terus berdoa. Tq abang

      Delete
    3. Ha ah silap tulis "negatif tapi sebenarnya positif". Macam staff tu kata ignore kan aje...:)

      Delete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST