Sunday, 29 June 2014

6 - SAYA POSITIF - AKU NEKAD MAHU BERPUASA, WALAUPUN DOKTOR TIDAK MEMBENARKAN


Hari ini...1 Ramadan 1435H (Ahad) dan semua umat Islam yang sihat dan berupaya baik lelaki atau perempuan WAJIB menjalani ibadah Puasa. 

Bagi diriku, walaupun telah dinasihatkan oleh doktor yang merawat aku untuk TIDAK BERPUASA PADA TAHUN INI, aku tetap bertekad untuk berpuasa. Antara takut, bimbang dan risau bercampur aduk dengan keyakinan dan kekuatan dalaman di samping DOA dipohon agar rawatan HAART aku ini akan terus berjaya. 

CD4 aku sebelum rawatan HAART di bawah 200 telah meningkat drastik ke paras 400 lebih dengan amalan pemakanan dan ubatan yang aku jaga walau ada waktu lari sikit samada tercepat atau terlambat. 

Fikiran dan emosi aku begitu sedih dan sebak kerana rasa hilang kenikmatan Ramadan dan tiada ertinya Syawal jika aku tidak berpuasa. Pada malam tadi aku pasangkan niat berpuasa sebulan dan esok hari pada tahun ini untuk kuteruskan puasa aku juga.

Insyallah, ALLAH Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..aku yakin jika ada niat baik, pasti ALLAH akan bantu (dengan lain perkataan, berjaya jua rawatan HAART ku ini yang mana waktu pemakanan ubat HAART 8.00 pagi dan 8.00 malam terpaksa aku awalkan sebelum Azan Subuh dan ku segerakan selepas Azan Maghrib) 

YA ALLAH YA RAHMAN YA RAHIM.. bantulah hambamu ini, berilah kekuatan tenaga, emosi dan lain-lain yang berkaitan agar aku dapat berpuasa sebulan dan yang penting rawatan HAART aku ini berjaya. Ini adalah keputusan yang aku ambil dan berisiko Ya ALLAH. Kepada MU aku pohon pertolongan. AMINNN :_(


SAYA POSITIF
Sumber dari ruang komen diSINI



Salam, 

Memang terdapat PLHIV yang berani menukar waktu menelan ubatan HAART apabila masuknya bulan Ramadhan, terutama PLHIV yang senior diluar sana, dan setahu abang mereka ini telah mendapat nasihat dari doktor mereka dan ada doktor yang membenarkan. Tetapi situasi kesihatan seseorang itu berbeza diantara satu sama lain, mungkin ianya sangat berkesan kepada PLHIV senior tersebut tetapi tidak akan berkesan baik kepada PLHIV yang lain, terutama PLHIV yang baru memulakan rawatan HAART ini.

Kalau tanya nasihat abang, abang memang tidak galakkan seseorang PLHIV itu menukar waktu menelan ubatan HAART hanya kerana mahu berpuasa. Kenapa kita PLHIV selama ini selalu ditekankan agar menelan ubatan tepat pada waktu dan kalau boleh jangan dilewatkan walaupun beberapa minit. Apabila CD4 kita menurun, soalan pertama dari doktor ialah "adakah kita pernah terlewat makan ubat, atau ada pernah lupa makan ubat". Tentu pertanyaan itu penting dan ada sebabnya.

Keberkesanan kesan ubatan HAART boleh terjejas sehingga menyebabkan kesihatan kita boleh terganggu hanya kerana kita telah menukar waktu menelan ubatan. Disebab itulah seseorang PLHIV yang terpaksa menelan ubatan HAART pada setiap 12 jam sekali sehari itu termasuk dalam golongan yang TIDAK DIWAJIBKAN untuk berpuasa kerana boleh memudaratkan kesihatan diri (tetapi kenalah bayar FIDYAH). Tidak bagi PLHIV yang menelan ubatan HAART pada setiap 24 jam sekali (yang menelan sebelah malam), mereka ini wajib untuk berpuasa (kecualilah sekiranya mereka ini tidak dibenarkan berpuasa oleh doktor atas sebab-sebab tertentu)
 
Sama seperti keadaannya apabila seseorang PLHIV itu TIDAK DIWAJIBKAN untuk menunaikan ibadah Haji di Kota Suci Mekah walaupun berkemampuan dari segi kewangan, sebab apabila telah berkumpul bersama berjuta manusia yang datang dari berbagai pelusuk dunia, dikota tersebut dalam satu masa kemungkinan kita boleh diserang dengan berbagai jangkitan penyakit sehingga boleh menjejaskan kesihatan kita. Tapi kalau berani dan ada keyakinan tidak salah dan boleh aje pergi, selagi tidak menyusahkan orang lain.

Ya sebagai umat Islam kita kena ada keyakinan kepada Allah SWT, kerana sihatnya tubuh badan kita, meningkatnya CD4 kita, menurunnya virol load kita selama ini semuanya kerana kehendak Allah SWT. Walaupun doktor saudara tidak membenarkan saudara berpuasa tetapi disebabkan adanya keberanian dan keyakinan tinggi didalam diri saudara ianya telah mendorong saudara untuk terus melakukannya. Abang tidak boleh memaksa saudara 'saya positif' supaya jangan berpuasa kerana keputusan terletak ditangan saudara. Kalau tidak dicuba kita tidak tahukan.

Abang pasti saudara juga mungkin telah bertanya pandangan serta pendapat dari PLHIV lain mengenai niat saudara yang mahu mengubah waktu menelan ubatan HAART. Terpulang.

Abang sendiri pernah menelan ubatan SLN30 yang memerlukan abang menelan pada setiap 12 jam sekali (2 kali sehari) selama 2 tahun dulu, malangnya ketika itu abang tidak ada keberanian dan keyakinan seperti saudara "saya positif"  lakukan pada hari ini, walaupun ketika itu abang sudah tahu terdapatnya PLHIV lain yang berani menukar waktu dan dikatakan idak mengalami sebarang masaalah. Wallahuallam.

Dan abang sangat berharap, dengan menukar waktu menelan ubatan HAART itu ianya tidak akan menjejaskan kesan ubatan HAART keatas tubuh badan saudara.
S
emoga ianya serasi dengan tubuh saudara. Selamat Berpuasa. - NAJMI

Saturday, 28 June 2014

TERBONGKARNYA KEHIDUPAN DAIF PASANGAN GAY DI FLAT TAMAN SEMARAK, NILAI.

SEREMBAN 27 Jun 2014 - Flat Taman Semarak, Nilai dekat sini sebenarnya mempunyai 1,001 macam cerita.


Faizal Fazri Othman (kiri) menyoal siasat lelaki Melayu (dua dari kiri) dalam Operasi Bersepadu 6P bagi memburu pendatang asing tanpa izin (PATI) di Flat Taman Semarak, Nilai, Seremban, semalam. - IHSAN/Imigresen Negeri Sembilan


Selepas Jabatan Imigresen negeri menyelamatkan seorang remaja orang kurang upaya (OKU), Muhammad Firdaus Dullah, 15, yang ditinggalkan bersendirian sehingga kurus kering di flat berkenaan baru-baru ini, malam tadi lain pula ceritanya.

Seorang lelaki warga Kanada berusia 50 tahun yang ditahan dalam Operasi Bersepadu 6P bagi memburu pendatang asing tanpa izin (PATI) di flat itu pada tarikh di mana remaja OKU ditemui, dibawa kembali ke flat berkenaan untuk siasatan lanjut selepas memberikan kenyataan yang mencurigakan petang semalam.

Hasilnya, lelaki Kanada yang menyara kehidupan dengan mengutip bahan buangan dan mengekstrak tembaga di sekitar Nilai, rupanya membongkar kisah 'cinta gay' dengan seorang lelaki tempatan berusia 46 tahun di kediaman mereka dalam flat berkenaan, malam tadi. 

Pengarah Imigresen negeri, Faizal Fazri Othman memberitahu, lelaki tempatan berkenaan pernah bersama warga asing itu ketika menetap di Kanada selama 15 tahun sebelum diusir balik ke negara ini.

"Saya membawa keluar lelaki Kanada itu dari Depot Tahanan Imigresen Lenggeng untuk membuat pemeriksaan lanjut di kediamannya di Flat Taman Semarak Nilai kerana mencurigakan selepas diberitahu dia mengutip sampah, botol dan barangan buangan untuk menyara kehidupan sejak lima tahun tinggal lebih tempoh di negara ini. 

"Apabila tiba di unit mereka, kami bertemu dengan seorang lelaki tempatan di situ dan selepas disiasat, dia mengaku lelaki Kanada itu adalah 'kekasih songsangnya' dan mereka memang tinggal bersama.

"Sedih ditinggalkan 'kekasih' lelaki tempatan ini, lelaki Kanada terbabit sanggup datang ke negara ini dan menetap di Nilai kerana mahu bersama. Malah lelaki tempatan itu berkata, 'kami bukan sekadar kawan, kami adalah kekasih'," katanya kepada pemberita di sini hari ini. 

Tambahnya, pasangan gay itu juga menghasilkan lagu, 'electronica' dan boleh didengar dalam laman sosial Facebook, Das Dritte Situatist dan Situatis Das Dritte.

"Nama kumpulan muzik mereka adalah Situatist Deux dan menghasilkan lagu 'electronica'. Turut ditemui dalam rumah berkenaan adalah seekor anjing," katanya. 

Menurut Faizal Fazri, keadaan rumah yang didiami pasangan gay ini kotor dan tidak terurus, malah bilik airnya menjijikkan dan sinki pula hampir jatuh.

"Lelaki Kanada itu ditahan untuk siasatan lanjut di depot sama, manakala lelaki tempatan itu disoal siasat sementara menunggu tindakan selanjutnya," kata beliau.

Sumber DISINI



Ini satu gaya hidup yang amat salah terutama bagi kita yang beragama Islam, usah terlalu ikutkan perasaan, jangan terikut sangat dengan gaya hidup mereka yang bukan Islam. Berkawan dengan sesiapa pun boleh tetapi berkawanlah kerana Allah bukan berkawan kerana terlalu ikutkan perasaan cinta (songsang) dan nafsu. 

Saya sangat bersempati kepada lelaki melayu tersebut yang terus dibiarkan hanyut kerana menikmati kehidupan seperti itu. Cinta sejatilah kononnya itu. Pemuda melayu tersebut dan sudah tentunya beragama Islam, terus dibiarkan Allah hanyut tanpa dipedulikan, tanpa diberi sebarang amaran selama ini. Allah langsung tidak menegur beliau mengenai kehidupan berpasangannya selama ini adalah sangat salah.

Semoga dengan terbongkarnya kisah kedaifan hidup mereka berpasangan ini merupakan teguran dari Allah SWT kepada pemuda melayu tersebut, dan akan membuka lambaran baru buat beliau. Mudah-mudahan beliau segera menyedari bahawa kehidupannya selama ini adalah salah disisi agama. Dan diharap beliau akan kembali ke pangkal jalan. Kembali hidup dalam keberkatan dan keredhaanNya sehingga akhir hayat. Amin - NajMi



 




Friday, 27 June 2014

TIPS AARON BUAT JAFFAR - BAGAIMANA NAK LAYAN SAHABAT BAIK YANG STRAIGHT

Kisah Aaron pernah saya siarkan didalam entri bertajuk, "AARON SEORANG GAY – TERLINTAS NAK BERHIJRAH DAN MASUK KRISTIAN", Aaron telah meninggalkan komen nasihat serta memberi tips berkongsi bagaimana seorang gay nak melayan seorang kawan baik yang straight. 

Tips dari Aaron ini telah ditinggalkan didalam ruang komen didalam entri, "JAFFAR- AKHIRNYA MEREKA TAHU SAYA GAY DAN BUANG SAYA DARI HIDUP MEREKA" 

photo hanya hiasan

Alhamdulillah dan terima kasih pada Abang Najmi dan nasihat-nasihat yang saya terima sebelum ni. Jika entri abang Najmi telah meletakkan nama saya sebagai Aaron. Maka, sebaiknya saya komen guna nama yang sama sebab cam best plak, ade nilai komercial…hu3

Kepada kawan-kawan yang saya sayang, mempunyai kawan baik dan putus amat menyakitkan. Apatahlagi, bila melibatkan hati dan perasaan. Pernah jumpa kawan baik yang sanggup ponteng kuliah semata-mata nak jaga diri kita yang terlantar sakit (seminggu saya terlantar kena denggi) dan sakit berpanas hujan kerana kita? Layan kita macam adik-beradik? Mungkin kawan-kawan pernah, begitu juga saya. Bahkan, sayang sangat kat sahabat seorang tu. 

Ya, saya pernah buat khianat pada dia. Buat sesuatu yang amat tidak boleh diterima oleh seorang yang bergelar straight. Akibatnya, saya dibuang dari rumah sewa kami dan dipulau oleh rakan-rakan. Hati mana tak sedih dan bumi mana tak ditimpa hujan. Sahabat baik aku terus putus hubungan, title ‘close friend’ dibuang. Akhirnya, terlintas di hati nak keluar agama. Astaghrfirullahalazim….aku mengucap balik.

Lepas dapat nasihat dari Abang Najmi dan komen dari blog abang, aku rasa aku tidak bersendirian dan akan kuat melangkah. Enam bulan ambil masa, aku terus meminta ampun dari Allah dan sahabat baik aku. Di samping memulihkan emosi diri sendiri, dua bulan aku hidup tidak bermaya.

Pada semester akhir… H kata, ”Aku dah maafkan kau. Lupakan peristiwa yang lepas, mulakan hidup baru.” Bila dengar macam tu, keluar mencurah-curah air mata. Mulai hari itu, aku dah anggap dia cam adik-beradik aku. Kami selalu berkongsi masalah dan alhamdulillah segala-galanya bertambah baik. 

Aku ingin kongsi tips nak layan sahabat baik yang straight macam mana;

1 - Jangan lepaskan perasaan marah kerana cemburu bila tengok dia SMS dan bercakap dengan awek/bakal isteri

2 - Berikan sokongan moral dalam setiap keputusannya dan betulkan apa yang salah dengan hikmah

3 - Bila tidur di sebelah sahabat kita, elakkan memandang wajah dia ketika tidur dan ingatlah Allah supaya syaitan tidak menjadi orang ketiga dalam merosakkan persahabatan

4 - Ajak sahabat ke arah kebaikan seperti ke masjid sama-sama atau tumpangkan dia ke kuliah

5 - Anggap dia sebagai adik/abang kita supaya kita tidak ber’selera’ pada dia

6 - Jaga dia ketika sakit tetapi jangan mengambil kesempatan atas kepercayaan yang diberi seperti melihat aurat dia

7 - Bersabarlah kerana sahabat kita yang straight ni kadang-kadang panas baran

8 - Tidur dengan sahabat sebaiknya jangan berselimut sekali dan elakkan tidur pada jarak yang dekat

9 - Doa dia dalam kebaikan… Insha Allah malaikat pun akan doa yang sama pada kita

10 - Jangan sesekali meluah perasaan cinta pada dia jika anda masih ingin bersahabat baik kerana bukan semua orang straight boleh menerima perkataan sayang dari seorang lelaki

 
Apa pun dalam hidup ini, walaupun kita tahu kita bersendirian. Tetapi, percayalah kita tidak bersendiri. Cuma kita dipisahkan oleh waktu, jarak dan hubungan yang berbeza. Alhamdulillah, jika kita dapat berkumpul lepas mati nanti dan Nabi Muhammad S.A.W melihat kita dengan perasaan yang gembira kelak.  

Jihad yang besar adalah mengawal nafsu diri sendiri.

Akhir sekali, aku mohon doa dari korang semua agar doakan aku berjaya dalam hidup di dunia dan akhirat. Aku bercita-cita nak sambung belajar tahun depan Insha Allah pada peringkat master. Doakan aku berjaya dan aku doakan kamu berjaya juga Insha Allah. Sayang dan rindu adalah rahmat Allah walaupun tidak bersua muka. 


AARON (kisah Aaron diSINI)



LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST