Friday, 23 May 2014

GUARDIAN ANGEL - DIA LELAKI YANG BAIK, CUMA NAFSUNYA SAHAJA YANG SONGSANG.

photo hanya hiasan - www.qwoc.org

Abang Najmi,

Saya seorang wanita berkawan baik dengan seorang lelaki biseksual yang nyata mempunyai orientasi lebih kepada lelaki berbanding wanita. 

Permulaan hidup dia sebagai straight guy dan kerana asyik dipermainkan wanita makanya dia kemudian memutuskan untuk jadi seorang biseks. Saya sayangkan kawan baik saya. Dan saya kalau boleh nak jadi "guardian angel" kepada diri dia. Dia lelaki yang baik, cuma nafsu.

Baru-baru ni dia katakan kepada saya dia ada problem dengan hati (liver). And after saya make a lot of research i guess its hepatitis either A or C. Rasa macam hep B coz orang yang mendapat hepatitis B kebanyakan adalah golongan gay.

Saya nak bagi sokongan dan galakan kepada dia supaya dia boleh bangkit, coz semua kawan dia disekeliling dia dah tiada kecuali saya. Ya saya sahaja.

Apakah daya dan usaha yang mampu saya berikan untuk dia
a) berhenti mencari lelaki dan lelaki mencari dia
b) agar dia mencari erti kehidupan yang lebih baik
c) agar dia tahu bahawa kehidupan sentiasa ada peluang untuk berubah
d) agar dia mendekati diri kepada-NYA 

Bantulah saya untuk membantu rakan saya agar dia menjadi orang yang lebih baik. Sekian, terima kasih.


GUARDIAN ANGEL



Salam "Guardian Angel"

Alhamdulillah, saudari seorang rakan yang baik. Bukan senang saudari hendak menasihatkan dia agar berubah, saudari tidak boleh paksa dia agar berubah, pada abang agak sukar dia nak dengar nasihat saudari. 

Apa yang penting perlu ada niat hendak berubah, mengawal diri serta mendekatkan diri kepada Allah didalam diri rakan saudari itu, jika sudah ada niat dan kesungguhan maka bantuan sokongan dari saudari mungkin akan menjadi lebih mudah.

Teruskan usaha saudari untuk membantu dia, sentiasa ambil tahu keperluan dirinya, berbual dengan dia mengenai soal agama, boleh juga ajak dia kemajlis-majlis ilmu. Ajak dia bergaul dengan rakan-rakan saudari yang lain, beriadah beramai-ramai. Yang penting dia kena ada bersama orang-orang yang baik, rakan-rakan yang boleh mendorongnya kearah melakukan kebaikan. 

Tetapi jika rakan lelaki itu tidak ada kesungguhan hendak berubah mengawal diri dari semua aktiviti-aktiviti yang tidak berfaedah maka bantuan sokongan saudari mungkin hanya sia-sia sahaja. 

Jika benar dia seorang bisekual, alhamdulillah sebab itu lebih baik daripada mereka yang gay tegar.  Sokongan saudari kepadanya tidak mustahil kelak boleh membuahkan rasa kasih sayang dia kepada saudari. Dan tidak salah sekiranya saudari ajak dia kahwin heeee, sebab abang boleh rasa yang saudari ada hati kepadanya kan

Selain itu berdoa kepada Allah mudah-mudahan Allah mendengar doa saudari, menolong mengubah hala tuju hidup rakan lelaki saudari itu kearah yang lebih baik dan yang diredhaiNya....:) - NajMi 



Sumber dari Ruang 
Komen Didalam Entri DISINI


 

3 comments:

  1. Owhh tenangnya sya baca post ini..
    Saya tak sangka ada juga orang yang anggap diri dia sbg GUARDIAN..
    Samalah kita..

    Banyak benda yg saya ingin tulis tetapi sya padam balik..

    Sy rasa saya faham dengan apa yang GUARDIAN ANGEL ni rasakan sebab kita mempunyai situasi yang sama..
    Betul, sy mempunyai seorang kawan karib yang gay, we are in flirtationship mode (more than a friend, less than a relationship), dia adalah seorang yang sangat romantik.. tapi sayang, kedayusan saya menyebabkan dia menjadi PLHIV.. Perasaan saya? Saya tidak pernah ubah perasaan saya dari mula mengenalinya sehingga sekarang.

    Bagi saya, cinta dan naluri itu sesuatu yang berbeza.. Mungkin kita 'kurang' dari segi naluri, tetapi jangan pernah mengurangkan cinta kita. Keep it constant as it forever.. We do have JANNAH right?
    Sedangkan TUHAN pun bagi kita 'peluang kedua'..

    Kebahagiaan adalah pendapat kita..
    Jika kita rasa kita BAHAGIA, maka berbahagialah kita walau plbagai dugaan melanda..
    Jika kita rasa tidak..
    Mungkin kita perlu kira, dimana tingkat kesyukuran kita terhadap nikmat yang TUHAN berikan kepada kita..

    # Nasihat untuk diri sendiri, dan semua GUARDIAN ANGEL di luar sana.. BE STRONG.. GOD IS WITH US..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Qieena Jimmy,

      Sebenarnya guardian angel ada mengutus email kepada saya cerita dengan panjang lebarl bercerita kisah mengenai dirinya yang berkawan dengan lelaki yang bernaluri begitu, cuma email tu tak dapat saya nak siarkan sebab dia hanya hendak berkongsi kisah dengan saya sahaja, sebab itu saya hanya mampu siarkan kisah beliau yang telah ditinggalkan didalam ruang komen didalam entri terdahulu.

      Ya lah kisah orang lain mungkin ada persamaan dengan kisah kita, ada kisah kita ingat hanya kita sahaja yang alami tapi sebenarnya ramai lagi yang mengalami kisah sama seperti yang kita alami.

      Apa pun saya harap Qieena Jimmy dan Guardian Angel terus bijak mengatur langkah kehidupan mendatang, semoga Allah merahmati anda berdua.



      Delete
  2. thanks for the advise from abang naj mi dan qieena jimmy. saya tak pasti sebab apa but i never have any negative judgement to the PLU. itu bukan apa yang mereka minta. some says that they were born like that. like they are trap in a body that never belong to them.

    however it is, according to god's law, wrong is still wrong. tapi yang penting kesungguhan untuk berubah. betul Allah always give not only second chance. Dia bagi byk chances. it's up to us to take the opportunity yang dia bagi. ya lah saya ni pon siapa nak ckp tntg kebaikan coz semua manusia ni buat silap. kita x pernah lari drpd kesilapan coz kita makhluk yang tak sempurna. yang sempurna hanya DIA.

    apa2 pon as a friend saya pasti akan senantiasa bersama dia dlm mengharungi kehidupan. but to have hope more than that, its complicated.

    may Allah ease my journey as i have chosen to walk tall besides him. i believe in HIS power. and i believe that every single effort will not be wasted. pray for me. pray that i am able to withstand such odds and test.

    guardian angel.

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST