Tuesday, 22 April 2014

SEBAGAI DOKTOR SAYA LEBIH SUKA MEMPUNYAI HIV DARIPADA KENCING MANIS




Kini telah 30 tahun sejak HIV ditemui. Semasa latihan saya sebagai seorang doktor di pusat bandar London akhir 1990-an, ramai orang masih mati akibat AIDS. Tetapi sejak itu, pendahuluan farmakologi (ilmu pengetahuan yang berhubungan dengan ubat-ubatan) luar biasa telah dibuat bagaimana virus HIV dianggap telah boleh diuruskan. 

Ubat-ubatan gabungan - dipanggil 'terapi antiretroviral yang sangat aktif ' atau HAART - telah menyebabkan PLHIV dapat terus mengekalkan sistem imun badan mereka dan mampu menghalang sebarang jangkitan oportunis yang mengakibatkan berlakunya AIDS dan seterusnya membawa kepada kematian.

Walaupun bekerja di pusat London dan berurusan dengan kumpulan-kumpulan yang berisiko tinggi seperti pekerja seks dan penagih dadah, selama bertahun saya tidak pernah melihat seorang pun mati disebabkan HIV. Jarang sekali seseorang itu untuk mati akibat HIV / AIDS di negara ini. 

Statistik terkini menunjukkan bahawa pada tahun 2012, kurang daripada 1 peratus daripada orang-orang yang hidup dengan HIV meninggal dunia. Ini adalah peratusan yang sama bagi penduduk yang tidak dijangkiti HIV. Adalah sukar, sekarang, untuk berhujah mengatakan bahawa HIV adalah ibarat sebagai hukuman mati. 

Bagi sebahagian besar PLHIV di negara ini (England), penyakit ini telah diuruskan sepenuhnya di klinik pesakit luar. Wad HIV/AIDS dan unit-unit pakar telah ditutup hanya kerana tidak ada lagi jumlah pesakit.

Satu kajian baru-baru ini epidemiologi (ilmu yang mempelajari tentang penduduk) besar menunjukkan bahawa, bagi mereka yang menghidap HIV hari ini, jangka hayat mereka adalah sama dengan seseorang yang tidak mempunyai virus. Profesion perubatan kini menganggap HIV penyakit kronik; ia dianggap dari segi kesihatan awam termasuk didalam kategori yang sama seperti, contohnya penyakit kencing manis peringkat ke 2. 

Sebagai doktor saya boleh memberitahu anda bahawa, saya lebih suka mempunyai HIV daripada kencing manis. Walaupun ini mungkin merupakan satu pengakuan mengejutkan atau menghairankan. Prognosis (mempertimbangkan risiko hasil masa depan secara individu) bagi mereka yang menghidap diabetes jenis 2 adalah lebih buruk daripada orang-orang yang hidup dengan HIV.

- Risiko berlakunya strok dikalangan mereka yang baru dirawat diabetes jenis 2 adalah lebih daripada dua kali ganda daripada penduduk umum.  
- Orang yang mempunyai diabetes adalah empat kali lebih berkemungkinan untuk mempunyai penyakit kardiovaskular daripada seseorang tanpa diabetes. 
- Dalam 20 hingga 30 peratus daripada pesakit diabetes, akan mengalami kerosakan kepada sistem penapisan buah pinggang yang menyebabkan kegagalan buah pinggang dan keperluan untuk menjalani dialysis dimasa hadapan. 
- Kerosakkan kepada saluran halus dalam mata dikalangan pesakit diabetes adalah punca utama kebutaan. 
- Dan kerosakan saraf adalah punca utama luka dan ulser kaki, yang sering membawa kepada kaki dan tangan dipotong. 

Bagi mereka yang mempunyai HIV, pengambilan penyediaan ubat mereka mungkin terdapat sedikit masalah.



Ramai orang yang leka tentang kencing manis. Orang menganggap diabetes jenis 2, sesuatu yang mudah dikawal hanya dengan menelan tablet. Tetapi ini adalah salah. Tidak kira bagaimana ia dikawal, diabetes jenis 2 adalah penyakit progresif, yang menyebabkan meningkatnya keperluan terapi farmakologi dari masa ke masa. 

Satu kajian yang dijalankan di Australia menunjukkan bahawa, selepas enam tahun, 44 peratus daripada pesakit diabetes tidak lagi memberi respons kepada ubat oral dan seterusnya suntikan insulin diperlukan. Ubat-ubatan oral akhirnya gagal bagi kebanyakan orang, bermakna pada suatu ketika kelak suntikan adalah semakin tidak dapat dielakkan.

Sekarang bandingkan ini dengan HIV. Ubat-ubatan tetap dos (pelbagai dadah antiretroviral dalam tablet tunggal) bermakna bahawa kebanyakan mereka yang dijangkiti hanya mengambil tablet sehari. Walaupun tidak ada sesiapa yang mahu mengambil ubat sepanjang hayat mereka, tetapi ia adalah lebih mudah daripada terpaksa menyuntik insulin. 

Statistik terkini menunjukkan bahawa dengan pengambilan ubatan Haart, HIV kini mampu memanjangkan jangka hayat anda, manakala kalangan mereka yang mempunyai diabetes jenis 2 biasanya mengurangkan jangka hayat mereka sebanyak sepuluh tahun. Tetapi pekara ini bukanlah suatu yang mudah untuk diperkatakan secara terbuka.

Berita-berita tentang kemajuan luar biasa yang kami temui mengenai HIV tidak dibualkan secara terbuka kerana terdapat kebimbangan jika di nyatakan secara terbuka, maka orang tidak lagi cuba untuk menjaga diri dari terkena jangkitan.



Untuk lebih detail klik DISINI


 

2 comments:

  1. salam bang naj mi...tq sbb share ni...sgt berguna...mse sy disahkn hiv hr tu,ad gak terpikir gak psl ni...i mean,better sy sakit dgn penyakit laen dr hiv....tp,i am embracing it into my life now...huhu..so,dgn info ni,at least,ade la jugak comfort feel tu..hmm...tqvm bang sbb wat blog ni..bnyk info sy dpt...cume,kdg2 sy xfhm,sy trus inbox abg...tq again...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Warkah Kembara

      Terus jalani kehidupan positif, fikir positif ok...:)

      Delete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST