Sunday, 20 April 2014

PLHIV TIADA MASALAH BAWA UBATAN HAART KETIKA KE MEKAH



sumber photo di http://manzlie-makkah.blogspot.com/
 
ANONYMOUS 
Salam bang, abang sihat? 

NAJMI  
Salam abang baik alhamdulillah 


ANONYMOUS  
Alhamdulillah, semoga abang sihat dan mampu terus berbakti ye, inshaAllah, sahabat saya berlepas ke umrah pagi esok semoga dia temui ketenangan kat sana selepas apa yang terjadi. Dia pun azam nak jadi yang terbaik and luangkan banyak masa di Mekah dan beramal pada Allah 

NAJMI 
Mudah-mudahan. Sahabat mana tu? Ada beberapa kawan facebook abang pun sudah buat umrah, malah seorang masih berada disana ketika ini


ANONYMOUS  
Kawan saya yang PLHIV dan baru pergi umrah tu

NAJMI 
Dia dah makan ubat HAART kan macam mana proses dia ke sana. Ada ramai kawan PLHIV abang tanya abang ada kawan tak PLHIV yang ada pengalaman buat umrah tapi kena bawa ubat (HAART). Bagaimana status mereka, rahsia atau tak? Nanti saudara boleh cerita kat abang pengalaman kawañ tu. Abang pun nak tahu bagaimana cara dia pergi bawa ubat dengan status dia macam tu 


ANONYMOUS  
Owhhh...rasanya tidak ada masalah dah minta surat dari doktor (klinik ID) berkenaan ubat tu, just nyatakan nama ubat tidak perlu nyatakan sakit apa dalam surat tu. Pastu cuma ada cop dari doktor pakar Hospital Kerajaan. Dia tidak nyatakan pakar sakit apa, so orang/imigresen tak akan syak apa-apa. 

NAJMI 
Tak semudah tu. Macam mana kalau dia sakit disana? Tapi kalau CD4 dia tinggi ok. Tak mengapa saudara minta kebenaran dia nanti untuk cerita pengalaman dia macam mana dia boleh buat umrah sebab ada PLHIV dah takut nak buat umrah (bila dikaitkan dengan kerahsiaan status HIV) termasuk abang (kalau ada rezeki lah) 


ANONYMOUS  
Lepas tu minta doktor keluarkan surat, minta ubat untuk stok sebulan. Dia baru sahaja (makan ubat) bang, makan ubat awal sebab dia nak kawin hari tu, kalau tidak, sepatutnya dia tidak payah makan lagi pun (sebab CD4 masih tinggi) 

NAJMI 
Bunyi macam senang kalau status kita tidak perlu dirahsiakan. Mudah-mudahan dia selamat pergi dan balik. 


ANONYMOUS  
Rahsia macam mana ya bang? Saya yang tolong ambilkan surat dan stok ubatan HAART dia kat farmasi. Ubat combivir  tak cukup stok so dia bagi dua minggu je stok, tapi boleh ambil lagi apabila dah dapat tiket flight (farmasi yang minta sebagai bukti) 

NAJMI 
Rahsia semasa kita kat sana. Kalau tak jadi apa-apa ok lah tapi kalau jatuh sakit (nauzubbillah) macam mana? doktor di sana pasti akan tanya dan tidak mustahil ahli rombongan lain akan tahu. Entah lah abang fikir bukan-bukan aje. 


ANONYMOUS  
Dia tidak ada sakit apa-apa. Sekarang 'sakit' dia pun sebab dari kesan ubat bila makan, ubat jadi pening-pening and letih tapi dia memang mudah demam. 

NAJMI 
Ya lah memang tidak sakit. PLHIV kat luar sana pun mana ada sakit. Abang ni pun sihat tapi cuma fikirkan kemungkinan yang boleh berlaku. Tidak mengapa, abang cuma nak tahu pengalaman dia buat umrah dari mula sampai akhir sebab pengalaman dia seorang PLHIV yang sudah makan HAART boleh dijadikan pengajaran kepada PLHIV lain yang mempunyai keinginan nak ke sana. Itu pun kalau dia setuju untuk benarkan (kongsi pengalaman dia)...:)

  

1 comment:

  1. Salam ,
    sya pun nak tahu jugak.,share lah pengalaman..
    ada ramai PLHIV yang mahu pergi ke luar negara hendak membawa HAART,,tpi takut,,
    agak2 lepas ke tak kat imegresen?
    nanti kena buang sbb syak dadah..

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST