Friday, 25 April 2014

AS MAHADI - SAYA SEMAKIN PARANOID BILA TENGOK SIMPTOM-SIMPTOM HIV ITU

Sebenarnya saya ada terima beberapa luahan dari rakan-rakan yang berasa takut serta bimbang dijangkiti HIV sama ada melalui email mahupun facebook.

Ada yang telah melakukan aktiviti seks menggunakan kondom pun masih takut dijangkiti HIV, yang hanya diurut sahaja tanpa seks pun risau, malah ada yang kali terakhir melakukan aktiviti berisiko tahun lalu dan telah menjalani ujian HIV hampir setiap bulan sehingga hari ini, walaupun semua keputusan ujian negatif masih tetap bimbang dan ragu-ragu apabila mula rasa demam atau cirit atau ada bintik kecil naik dibadan. Semua kebimbangan ini telah menyebabkan kehidupan mereka terganggu.

Dibawah ini luahan rakan facebook saudara AS MAHADI (bukan nama sebenar)

photo hanya hiasan

Abang free ke? Saya nak luahkan something kat abang Saya kenal abang ikut kawan saya sebenarnya So saya ingat nak kongsi masalah saya dengan abang. 

Saya ada naluri suka dekat lelaki saya cuba singkirkan dari dulu lagi tapi tak dapat-dapat. Akhirnya saya end up terlibat jugak dengan aktiviti sodom ni. Bermula tahun lepas, saya jumpa seorang abang di laman sosial kami buat perkara tu tanpa pakai kondom tapi bukan dia yang pancut dalam, saya yang pancut dalam dia. Then saya pun menyesal.

Dua minggu lepas tu saya demam sebab risau sangat, saya cerita kat parents saya. Mereka kecewa jugak lah, then terus decide nak buat TEST HIV tu. Masa tu buat memang tak ada. Alhamdulillah negatif tapi saya aware yang test tu macam tak valid. 

Awal tahun ni pula, saya involve lagi sekali dengan sodom, dengan abang yang lain yang saya kenal di laman sosial. Tapi semua protection saya buat kondom pun dah pakai. Seminggu lepas tu saya buat yang ringan-ringan. Saya telan air mani dia, saya takut lepas tu. Saya pun positive kan diri in sha Allah tak kena apa-apa. And saya nak berubah.  

Tapi hari demi hari saya rasa macam HIV tu makin dekat. Ada jugak saya demam hari tu, tapi tak ada la sampai seminggu Saya demam, lepas 4 minggu lepas saya buat tu semua. Saya ada check blog-blog semua. Saya makin paranoid bila tengok simptom tu ada match dengan apa yang saya alami, macam demam dan kurang selera. 

Hari-hari saya check mulut, ketiak, leher, kulit. Setakat ni bengkak kelenjar, sakit tekak tu saya tak kena pun. Tapi saya makin risau Allah sahaja yang tahu macam mana risaunya hati saya ni.

Tadi pun bila saya check mulut saya ada satu titik merah kat dinding tekak saya and ada bintik-bintik kecil kat bahagian belakang ruang lelangit mulut. Tak tahu lah abang. Saya nak buat blood test tu tapi takut tak valid. Saya tunggu nak buat bulan 6 (jun) ni. Saya tidak prepare lagi untuk terima semua ni, saya takut apa orang pandang lepas ni, in case kalau saya dah kena. And kalau saya kena, saya takut saya tak boleh kerja and move on life saya. Saya still tidak boleh terima. 

Hari-hari saya menangis and saya doa moga saya tidak kena. Tapi berat hati saya nak mengaku saya tak kena sedangkan macam-macam dah jadi kebelakangan ni.

Abang boleh tak tolong saya? Saya tak tahu nak fikir apa lagi


AS MAHADI



Salam,

Tak banyak yang boleh abang bantu, yang abang boleh nasihatkan hanya berserah mudah-mudahan aktiviti yang saudara buat tu dilakukan dengan mereka yang tidak ada HIV. Kena ingat simptom yang abang share tu tidak semestinya sebab HIV. 

Sebab tu kalau kita ada buat aktiviti berisiko tanpa kondom kalau mengalami simptom tu disarankan agar buat ujian HIV. Usah bimbang sangat kalau masa saudara melakuakan tu, jika zakar tidak ada luka berdarah, dan semasa telan air mani dalam mulut tak ada luka berdarah mungkin susah sikit nak jangkit. Walaupun risikonya tetap ada.

Buat lah ujian selepas 3-4 minggu dari tarikh aktiviti terakhir, kemudian buat lagi selepas 3 bulan seterusnya untuk dapatkan result yang paling tepat. Tapi dengan syarat dalam masa 3 bulan tu jangan terlibat lagi dalam aktiviti berisiko. 

Simptom yang saudara alami itu mungkin juga sebab stress, ingat bila kita stress tertekan dan fikir bukan-bukan boleh menyebabkan sistem kekebalan tubuh kita akan jadi lemah, bila lemah kesihatan merosot dan masa tu lah kita mudah dapat demam, naik gatal-gatal dan sebagainya.

Sudah jadi kebiasaan apabila seseorang itu dah takut sangat, apabila ada sahaja tanda seperti bintik gatal atau jerawat yang naik kat tubuh atau yang muncul dalam mulut, kita sangka ianya disebabkan HIV, pada hal sebelum ini masaalah ini memang kita alami cuma kita tak perasan aje sebab masa tu tak ada rasa takut sebab tak buat apa-apa. Nanti gatal kat belakang sebab gigit nyamuk pun disangka sebab HIV. Semua kebimbangan (syak wasangka) itu disebabkan dalam kepala kita duk risau sangat-sangat dan fikir bukan-bukan. 

Risau yang saudara alami tu maybe sebab Allah sayangkan saudara sebab Allah nak peringatkan saudara, bagus buat saudara untuk lebih berhati-hati dimasa depan. Saudara usah risau, tak ada apa nya kena relek dan tenang ok - NajMi

 

No comments:

Post a Comment

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST