Friday, 14 February 2014

STEPHEN CROHN - LELAKI KEBAL HIV/AIDS BUNUH DIRI KERANA RASA BERSALAH

Stephen Crohn (dailymail.co.uk)


Cacat genetik dalam sel darah putihnya telah menyebab membuat Stephen Crohn kebal dari AIDS. Padahal penyakit itu telah 'membunuh' ramai  rakan - rakannya. Mempunyai kelebihan ini tidak membuat Stephen mampu hidup bahagia. Malah dia mengambil keputusan untuk membunuh diri ketika usianya 66 tahun. 

Stephen mati di New York Amerika Syarikat, pada bulan September 2013 yang lalu. Berita ini disampaikan oleh saudara perempuannya, seperti yang disiarkan didalam New York Daily News pada Selasa ( 17/9/2013 ). 

Menurut Dr Bill Paxton dari Aaron Diamond AIDS Research Center di New York, Stephen sama sekali tidak boleh terkena AIDS, bahkan dia masih kebal tidak dijangkiti walaupun melakukan seks tanpa pelindungan dan sengaja masukkan virus HIV ini kedalam tubuhnya untuk ujian. 

Bagi Stephen, melihat dirinya sihat sementara rakan - rakannya menderita kerana AIDS dan kemudian mereka meninggal dunia kerana penyakit itu benar - benar membuat hatinya sedih. Hatinya seperti dipecah-belahkan kerana dia berterusan kehilangan orang yang rapat dengannya. 

"Setiap tahun dia akan kehilangan, enam atau tujuh orang rakan. Baru lalu saja ada berita pengkebumian temannya di akhbar. Ini bukan senang, ketika anda kehilangan teman - teman, apatah lagi kejadian ini terus berlaku dalam hidupnya dalam masa yang panjang. Ini satu - satunya perkara yang sukar bagi saya, anda boleh bandingkan ianya sama seperti saat ketika berada dalam peperangan," luah Stephen pada 1999 dalam interview untuk filem dokumentari 'Surviving AIDS'. 

Amy Crohn , adik perempuan Stephen memberitahu kepada akhbar New York Times, dia dapat melihat kepedihan yang dirasakan oleh Stephen. Rasa bersalah kerana menjadi 'satu-satunya' orang yang masih hidup meskipun telah cuba menjangkitkan virus HIV dia tetap kebal, ini telah membuat Stephen menderita." Mungkin inilah alasan dia membunuh diri, " beritahu Amy. 

Stephen menjadi sukarelawan untuk dan dijadikan bahan ujikaji di Diamond Center, tempat di mana Paxton dan Dr David Ho merungkai keunikan genetik yang dimilikinya. Reseptor CCR5 beliau cacat. Itulah yang menjadi penyebab beliau mampu mencegah sel darah putih CD4 nya dari dijangkiti HIV. Penemuan ini melahirkan pemahaman yang lebih besar tentang bagaimana virus HIV merebak di dalam tubuh. Kajian ini juga menjadi panduan dalam penyelidikan untuk mencari vaksin AIDS yang lebih efektif (berkesan). 

Pada 1996, akhbar Inggeris 'The Independent' menyebut Stephen sebagai 'lelaki yang tidak boleh terdedah kepada AIDS'. Kisahnya juga kemudian menjadi fokus dalam filem dokumentari. 

Stephen merupakan pelukis dan editor Fodor 's Travel Guides, dilahirkan pada 5 September 1946. Ia dibesarkan di Dumont, NJ, dan tinggal di New York semasa dewasa. Stephen menetap di Saugurties ketika saat akhirnya dan meninggal disitu pada 23 Ogos, 2013.



Stephen Crohn, Who Furthered AIDS Study, Dies at 66
Stephen Crohn at his apartment in New York City in 1996. - Nancy Siesel/The New York Times



His boyfriend was dying of a disease without a name

Beginning in 1978, Stephen Crohn cared for Jerry Green, a handsome gymnast, as he lost 30 pounds, went blind and was ravaged by the kinds of infections that rarely harmed otherwise healthy people.

Mr. Green was one of the first people to die of the disease that became known as AIDS. In the ensuing years, scores of Mr. Crohn’s friends died of it. He had taken no special precautions, and he had been as sexually active as his friends.

But he never got sick.

Mr. Crohn’s resistance helped lead to a deeper understanding of H.I.V., the virus that causes AIDS, simply by staying alive and working with doctors to help figure out why he was.

“What he contributed to medical knowledge is really quite extraordinary,” said Dr. Bruce D. Walker, the director of the Ragon Institute of Massachusetts General Hospital, M.I.T. and Harvard.

Mr. Crohn died on Aug. 23 in New York City at 66. The cause was suicide, his sister Amy Crohn Santagata said on Friday in confirming the death, which was not announced at the time.

Mr. Crohn’s immune system and its quirks earned him unsought renown. In 1996, the British newspaper The Independent called him “The Man Who Can’t Catch AIDS,” and he told his story in documentary films and newspaper interviews around the world.

Mr. Crohn had first come to the attention of Dr. Bill Paxton, then a scientist at the Aaron Diamond AIDS Research Center in New York. Dr. Paxton had been looking for gay men who seemed resistant to infection. Working with Dr. David Ho, now the chief executive of the Diamond Center, Dr. Paxton exposed Mr. Crohn’s cells, and those of another promising volunteer, to H.I.V.

“I couldn’t infect the CD4 cells,” he said in an interview. “I’d never seen that before.”

The CD4 white blood cells, which H.I.V. normally penetrates to start the process of disease, locked out the virus. Even at H.I.V. concentrations thousands of times greater than would be encountered outside a test tube, nothing happened.

Years later, researchers isolated the cause. H.I.V. gets into cells by fitting into two receptors on CD4 cells. But thanks to a genetic defect, the second receptor on Mr. Crohn’s CD4 cells was flawed. The malfunctioning receptor, CCR5, had no negative effect on his health and kept H.I.V. from getting in. As he put it in a “Nova” documentary on PBS: “It’s like a key — the virus comes with this. It’s looking for a two-holed keyhole. I don’t have one of the holes. Period. It’s never going to attach to me.”

The genetic anomaly, known as the delta 32 mutation, which produces the flawed receptor, is found in less than 1 percent of the population.

Stephen Lyon Crohn was born on Sept. 5, 1946, in Manhattan to Richard Crohn (who also had the gene) and the former Janet Goren. He was raised in Dumont, N.J., and was educated at New York University, City College of New York and the Art Students League of New York. He lived in Saugerties, N.Y.

Besides Ms. Santagata, Mr. Crohn is survived by two other sisters, Carla Crohn Friedman and Judith Bloom, as well as many nieces and nephews.

Mr. Crohn was an artist and worked as a freelance editor for Fodor’s Travel. His paintings, mainly abstract works that evoked landscapes, were exhibited in New York, San Francisco and elsewhere.

“My brother saw all his friends around him dying, and he didn’t die,” Ms. Santagata said. “He went through a tremendous amount of survivor guilt about that and said to himself, ‘There’s got to be a reason.’ ”

“He was quite extraordinary, and then also quite ordinary,” she said.

Mr. Crohn was the great-nephew of Burrill B. Crohn, a leading gastroenterologist who first described the disease that carries his name.

Mr. Crohn felt he was carrying on “his family’s tradition” by helping researchers, said Dr. Paxton, now a professor of infection and immunity at the University of Liverpool Institute of Infection and Global Health.

The research based on Mr. Crohn’s immune system has led to advances in fighting H.I.V. A drug that blocks the CCR5 receptor, maraviroc, is now used to keep infection from spreading in patients who have contracted the virus. And in 2006, an AIDS patient in Berlin was effectively cured of the disease after receiving bone marrow transplants from a matching donor who had the delta 32 mutation.

“This is a classic case of medical science learning from patients,” said Dr. Walker of the Ragon Institute. “Most of the immunology we know comes from studying other animal models,” he said. “We need to study humans who have real diseases.”

He explained, “You take the extreme examples and try to see how those people are different from the average person with the disease.”

So, he said, Dr. Paxton and colleagues asked, “How is Steve different from the average person with H.I.V. infection? And bingo, they found it.”

Dr. Paxton and Mr. Crohn remained friends. “He was the type of guy who walks into the room, and it lights up,” he said. “I was going to call him this weekend.” - source






14 comments:

  1. Memang hebat org ni...makan apa boleh jadi mcn tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam

      Dia mempunyai genetik yang cacat tak sempurna macam orang lain, rasanya bukan sebab makanan kut, dah nasib dia macam tu, mungkin satu dalam berjuta2 orang kut, walau bagaimana pun dengan adanya dia ni maka pakar2 ada bahan untuk diuji kaji bagi kepentingan mencari penawar kepada pengawalan dan penyembuhan HIV AIDS.

      Delete
  2. This is last year's news.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup..... but not everyone knows about this news

      Delete
    2. I suppose a lot of people don't. It was covered fairly well here when he committed suicide last September. Tragic case.

      Delete
  3. Assalam bang....

    Maaf mencelah.....
    saya ada melakukan urutan badan ke badan pd 28 jan yang lalu...secara tak langsung kemaluan kami bergesel sekitar 10 saat atau kurang tanpa perlindungan.....
    saya ada buat rapid test pada hari ke 10,14 dan hari ini hari ke 18...semua -ve...boleh ke saya menarik nafas lega sedikit....
    stok test kit ada dalam 3 lagi yg saya akan gunakan untuk hari ke 22,26 dan 30....

    tq abg najmi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Kemaluan hanya bergesel pandangan abg peluang dijangkiti HIV tak ada kut, terutama geselan tak melibatkan area yang ada luka berdarah dengan air mani (yang ada HIV).

      Saudara perlu faham bagai mana HIV berjangkit, jika saudara menyentuh pesakit HIV tanpa sarung tangan tidak akan membuatkan HIV berjangkit. Bergesel kemaluan, ya walaupun mungkin ada bendalir (mazi) yang mengalir pandangan abg masih tidak akan buat saudara dijangkiti HIV (terutama kalau tiada luka berdarah) senang kat risiko dijangkiti sangat2 rendah (mungkin zero), tetapi kemungkinan dijangkiti penyakit kelamin tetap ada jika pasangan itu ada penyakit kelamin. Perlu juga diingat kuman HIV cepat mati bila berada diruang udara.

      So jangan risau, jika masih was2 buat ujian selepas 3-4 minggu dari tarikh berisiko tersebut dan ulang sekali lagi pada 3 bulan selepas tarikh berisiko itu kerana result pada ketika itu dikatakan tepat. Tidak perlu dilakukan ujian yang kerap.

      Wallahuallam.

      Delete
    2. Ye bang....melalui pembacaan di medhelp,aktiviti ini dinamakan frottage...tiada lg documented case dlm sejarah aktiviti ini mendapat hiv...wallahualam..kalau Allah nk bg bila2 masa saja boleh bg kan.....tapi risau gk sbb takot2 ada luka walaupun dr sumber no penetration = no risk...hanya berlaku di dinding serviks saja....
      Tapi bang....ujian di hari ke 18 tu dh kira sedikit selamat ke......

      Delete
    3. Salam,

      KAlau dulu abg berpegang kepada 14 hari (selepas aktiviti berisiko seks tanpa kondom dan berlaku penembusanlah) baru kuman dapat dikesan dalam darah, kemudaian abg dengar pulak selepas 3-4 minggu baru kuman HIV dpt dikesan dlm darah, kita manusia ni berbezakan, so ada yang cepat dpt kesan ada yang lambat dpt kesan kuman HIV.

      So pada abg ujian selepas 18 hari tu pun satu petanda yang baik, apa tah lagi kalau ikut cerita saudara yang hanya bergeselan dan tidak berlaku penetration susah nak berjangkit.Kuat rasa abg tidak berjangkit HIV tetapi kalau nak kepastian macam abg kata buat ujian sekali lagi pada 3 bulan akan datang....:)

      Delete
  4. Selepas 3 ,4 minggu tu dalam hari ke 21 dari tarikh berisiko dah kira ok kan bang..... Dah kira 3 minggu......
    Saya betul2 risau sampau stiap masa asyik fikir simptom tu ada kt saya..... Skrg ada beberapa mcm jerawat kt blkg badan...mgkn stress....lps tu lengan dgn blkg badan sy mcm sakit2...mgkn sbb tido kot sbb skrg lps isyak saya terus baring...dah x keluar mlm....tido pun awal...saya diri ni jijik je nak hadap org ramai...kerja pun terrganggu....kalau jalan tu rasa mcm nk rebah sbb rasa bersalah yang amat sangat... Sbb ni kali pertama dalam hidup sy buat mcm ni... Hari2 stiap kali sembahyang saya baca yasin dan solat sunat taubat....mmg saya menyesal apa yg telah saya buat.... Rasa hidup ni x bermakna lagi......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous,

      Abang rasa awak ni lebih kepada stress, kena kawal. Buat lah aktiviti yang menyeronokkan dan jangan fikir sangat tentang pekara itu. Stress bahaya kalau tidak dikawal dengan baik, macam2 masaalah yang akan timbul nanti.

      Selepas 21 hari (3 minggu pun ok) yang mampu abg kata itu adalah petanda baik dan kemungkinan besar saudara negatif apabila buat ujian pada 3 bulan akan datang tu. Jangan risau, kuat abg rasa (mengikut cerita saudara) saudara tidak dijangkiti HIV.

      Alhamdulillah apa yang berlaku telah buat saudara sedar, ianya satu pengajaran baik tu semoga tidak melakukannya lagi dimasa hadapan. Rasa tertekan kebimbangan yang dialami tu sebab Allah nak sedarkan saudara, alhamdulillah kesedaran tu dah ada.

      Teruskan hidup macam biasa.....:)

      Delete
  5. Terima kasih byk2 bang.....

    Kalau ada apa2 perkembangan sy akan bgtahu....moga abg sihat2 slalu......

    ReplyDelete
  6. Seronok baca kisah lelaki yg kebal ngan virus ni..tp pendapat sy mcm agak pelik die bunuh diri...huhu adakah die memang bunuh diri atau die telah di bunuh...huhu maaf jika pendapat sy agak berbeza..takut ada rahsia yg di rahsiakan...mungkin ada vaksin yg boleh menghapuskan virus ni..dan percubaan telah di buat pada lelaki ini..huhu itu yg sy fikirkn..agak pelik ape yg sy fikirkan...hehhe tp jika vaksin di rahsiakan adalah tidak adil..huhu

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST