Wednesday, 19 February 2014

ADAKAH MENELAN SPERMA BOLEH JANGKIT HIV?

Ada seorang rakan facebook bertanya soalan begini,
 
Abang, saya nak tanya if kita telan air mani dari penghidap HIV apa jadi...??? Apakah kemungkinan untuk kena HIV tu ada.?? Sebab seingat sayakan, kalau oral sex dalam air liur kita ada molecule yang halang bakteria kan. Tapi if telan macamana.??

Kemudian saya balas begini, 

Telan air mani abang rasa ada risiko terutama kalau dalam mulut kita tu ada luka berdarah, ada rasa pedih sebab luka dan kalau di dalam kerongkong kita ada luka pun kemungkinan dijangkiti tetap ada, tapi kalau tak ada luka berdarah abang rasa tak berjangkit......

(Kalau nak lebih faham baca artikel dibawah ni)

Lelaki tidak akan memberi kesan apa-apa selama 'fellatio' (seks oral ke zakar) dilakukan secara bersih. Kesan yang mungkin boleh ditimbulkan hanyalah kesan psikologi saja, dalam hal ini si perempuan merasa bahagia kerana berjaya memuaskan pasangannya.

Selama anda tidak mengalami penyakit yang boleh disebarkan melalui cecair badan, contohnya HIV, Hepatitis B atau C, sifilis atau penyakit berjangkit lain maka pasangan anda selamat saja menelan sperma. Hal itu pun tidak akan membahayakan baik perut dan ususnya. 

Google sendiri ke link berikut untuk mengetahui zat kimia yang terkandung pada sperma! Kandungan Pemakanan dan Protein Pada Sperma. 

Sperma Tidak Menyebabkan Mengandung

Cecair simen dan sperma yang masuk ke mulut akan turun ke perut dan perut, kemudian dicerna bersama dengan makanan lain. Mulut, perut dan usus adalah sebahagian daripada sistem pencernaan tubuh dan bukan sistem pembiakan sehingga tidak akan ada bahagian dari perut yang berkaitan dengan ovari. Jadi anda tidak akan hamil dengan menelan sperma. 

Dijangkiti Penyakit dan HIV 

Jika menelan sperma berasal dari lelaki yang mempunyai penyakit berjangkit seperti hepatitis, sipilis, gonorea atau HIV maka besar kemungkinan anda akan dijangkiti.

HIV adalah virus penyebab AIDS yang sampai sekarang belum ada ubatnya. Virus HIV berada dalam darah dan cecair badan seperti sperma. Untuk menjangkiti anda, virus HIV perlu masuk ke dalam darah. Saat melakukan seks oral dengan pesakit HIV, virus akan masuk ke darah melalui gusi berdarah atau gigi yang rosak. Jadi jika mulut anda sihat, gusi tidak berdarah dan tidak ada luka kecil di mulut, maka anda boleh menelan sperma bersama virus HIV tanpa ada masalah. 

Jika sperma telah berada dalam mulut, pekara yang paling selamat yang boleh dilakukan adalah menelannya. Enzim dan asid dalam perut anda akan menghancurkan semua virus dan bakteria dengan cepat. Jika anda memilih meludah keluar, gunakan ubat kumur untuk menghilangkan virus beberapa lama dalam mulut, dan jangan memberus gigi sebelum dan selepas seks oral. Memberus gigi boleh menyebabkan pendarahan gusi sehingga membuat bakteria atau virus HIV masuk.

Menelan sperma Apakah Menyebabkan Kegemukan 

Sperma penuh dengan protein, mineral, kalsium, zeng, gula fruktosa dan nutrisi lain. Sperma hanya mengandungi sedikit kalori sehingga menelan sperma tidak akan menyebabkan kegemukan dan selamat selama tidak mengandungi kuman penyakit. 

Selamatkah Menelan Sperma Sendiri? 

Bahkan seorang lelaki boleh menelan spermanya sendiri. Anda tidak dapat menularkan penyakit pada diri anda sendiri, kecuali dari orang lain. Berdasarkan uraian di atas, maka dapat disimpulkan sebagai berikut :

* Seks oral tanpa kondom boleh menularkan penyakit jika pasangan dijangkiti.

* Selama seks oral dilakukan, anda sesungguhnya telah melakukan hubungan langsung dengan penyakit (jika ada). Jadi menelan air mani tidak akan membuat banyak perbezaan dalam hal ini. 

* Sperma dari lelaki yang sihat sama sekali tidak berbahaya. Bahkan pada lelaki yang sihat, jumlah kuman dalam sperma mereka kemungkinan jauh lebih sedikit daripada jumlah bakteria dalam air liur wanita yang melakukan oral.

* Ya, wanita dan bahkan lelaki yang menelan sperma akan mendapatkan nutrisi dari sperma yang ditelan.

* Wanita tidak akan hamil dengan menelan sperma , anda tidak akan teracuni dan menelan sperma tidak akan membuat anda sakit.

* Asalkan lelaki sihat dan tidak mempunyai penyakit seksual maka menelan sperma selamat dilakukan.

Sumber Disini



*Jauhi seks bebas, 
lakukan hubungan hanya 
selepas bernikah - Naj Mi

21 comments:

  1. Apa yg saya faham sperma bukan cecair bdn. Cecair bdn yg mengandungi HIV selain darah ialah air mani n cecair faraj. Sperma adalah sel pembiakan lelaki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih

      “Ramai yang menyangka air mani yang menyebabkan seseorang wanita hamil, ramai menyangka air mani itu air mani sahaja lah yang keluar dari zakar ketika kemuncak hubungan seks dijalankan, tetapi ramai yang tidak faham akan perbezaan terdapat 2 unsur penting dalam cecair tersebut.

      Sebenarnya air mani itu dalam bahasa Inggerisnya disebut “semen” dan istilah perubatan ialah “seminal fluid” tidak menyebabkan kehamilan. Kehamilan disebabkan oleh benih lelaki, iaitu sperma yang disenyawakan dengan benih perempuan, ovum.

      Air mani hanya sebagai medium yang membawa sperma yang halus kedalam saluran faraj. Ia ibarat pembalut hadiah, yang penting hadiah (sperma) bukan pembalutnya (air mani).”

      Walaupun ada perbezaan istilah disini tapi yang pasti air mani (semen) dan sperma memang tidak dapat dipisahkan. Jumlah kuantiti sperma hanya lah 5% dari keseluruhan air mani. Kebiasaannya tiada air mani maka tiada sperma (kalau tiada sperma maka mandul lah lelaki tersebut). Kedua-duanya unsur ini memerlukan diantara satu sama lain.

      Seperti yang ditulis dalam artikel dalam entri diatas, "Virus HIV berada didalam darah dan berada didalam cecair badan seperti sperma" (yang dimaksudkan disini termasuk air mani lah).

      Entri tersebut lebih memperkatakan mengenai sperma (adakah menelan sperma boleh jangkit HIV bukannya adakah menelan semen boleh jangkit HIV) tapi seperti yang saya jawab telan air mani tetap berisiko dijangkiti HIV terutama jika ada pendarahan dalam mulut kita. Saya tidak jawab menelan sperma berisiko dijangkiti HIV.

      Wallahuallam…

      Delete
  2. boleh saya bertanya jika seorang pengidap hiv telah menjilat zakar orang yang sihat . adakah orang itu boleh di jangkiti hiv

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam jejaka semut semut

      Pandangan abang risiko pasangannya yang sihat itu utk dijangkiti HIV sangat rendah (boleh dikatakan tak boleh berjangkit). Pakar2 mengesahkan tidak ada kes yang berlaku HIV jangkit melalui oral seks, TETAPI perlu ingat kalau bukan HIV risiko dijangkiti penyakit kelamin tetap ada, so sebaiknya elak dari melakukannya, jika tak tahan lakukannya menguna kondom, lebih selamatkan....

      Jangkitan HIV mungkin boleh berlaku sekiranya, terdapat pendarahan didalam mulut penghidap HIV yang mengulom dalam masa yang sama terdapat luka di zakar saudara. Sebab kuman HIV memerlukan ruang luka untuk masuk berjangkit.

      Tapi jika saudara kata penghidap HIV itu hanya jilat dan tidak kulom, pandangan abg sangat susah nak berjangkit HIV...Wallahuallam

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rizal Jaafar

      Abg dah jawab kat email soalan ni kan dan juga dalam salah satu entri yang Rizal telah tinggalkan komen dalam blog ni huhu...penat lah kalau abg nak jawab soalan yang sama berulang kali ...

      Delete
  4. Salam saya nak bertanya adakah risiko dijangkiti hiv jika saya mrncium mulu dlm 1 minit dan wanita yang saya cium memakai prendakap gigi dan lidah sy terkena pada pendakap gigi tersebut.
    Selepas mencium sy tersedar dan berterusan meludah.sy tiada luka pada mulut..tp apabila sy menyedut gigi geraham secara kuat dan meludah ada rasa mcm darah..adakah saya berisiko tinggi semasa bercium dan meludah selepas itu tiada darah ketika itu.
    sy dlm tekanan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. darah dan darah ..kemungkinan ada..jadi lakukan ujian hiv anda sekarang

      Delete
  5. Sekira nye pesakit hiv itu menjilat luka sesorg yg sihat.. Ada kah berisiko untk mndpt jangkitan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selagi tidak ada luka trbuka dilidah orang yang menjilat, risikonya sangat rendah dan kemungkinan zero %, wallahuallam

      Delete
  6. salam bg najmi...sy nk kepastian..apakah risko jika prempuan itu tdak kita knl background nya tetapi dye ade blowjob oral seks pada kita...dan air liur ada trkena bdn badan semasa dia mnjilat..adakah rsiko trkena jangkitan hiv?tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oral seks boleh dilakukan dan tiada kes yang tercatat yang hiv berjangkit melalui oral seks, selagi tiada luka berdarah di zakar kita dan tiada luka berdarah di dalam mulut orang yang mengoral kita. Dikatakan kuman hiv ada dikesan didalam air liur tetapi jumlahnya sangat2 sikit sehingga yidak memungkinkan dianya berjangkit, menjilat badan tak berjangkit hiv, sebaiknya elak dr melakukan dg orang yang tidak kita kenali backgroundnya. Wallahuallam

      Delete
  7. kalau kite menjilat faraj perempuan yg mempunyai hiv , adakah kemungkinan kita akan dijangkiti ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tidak jangkit selagi tidak ada luka terbuka didalam mulut kita

      Delete
    2. Jika ade luka dlm mulut kite..HIV akan berjangkit dr cecair faraj perempuan tersebut...betul kn?

      Delete
    3. Ya luka terbuka didalam mulut dan kena cecair faraj perempuan yang ada HIV.

      Delete
    4. Salam bang..adakah jika x pancut dalam akan menyebabkan hiv juga?

      Delete
    5. Pancut tak pancut TAPI kalau tanpa kondom tetap berisiko dijangkiti hiv

      Delete
  8. tuan najmi..klau mulut kita tiada luka tapi di perut terdpt luka (luka di usus/ulser di perut/etc)..adakah berisiko utk dijangkiti dr wanita yg ada hiv..
    lg 1..adakah gigi berlubang (tp xberdarah) jg berisiko..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak da rasanya, lain lah kalau saudara telan berliter air faraj wanita yg ada hiv atau dikalangan gay telan air mani pasangan yg ada hiv. Luka dlm perut tak ada kena mengena dg jangkitan hiv.

      Gigi berlubang dan tak ada darah, yg penting tiada luka terbuka, kalau ada luka terbuka jika air mani atau air faraj pasangan yg ada hiv kena pada luka tu maka risiko kemungkinan dijangkiti itu ada. Tp kalau ada luka tp bila buat seks tak melibatkan oral maka tak ada risiko dijangkiti. Wallahuallam.

      Delete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST