Wednesday, 1 January 2014

6 - MENGAPA PERLU LAKUKAN UJIAN HIV AWAL?


Pengesanan jangkitan HIV yang awal boleh menyebabkan anda mengambil langkah-langkah yang sewajarnya untuk melambatkan penyebaran virus HIV dalam badan dan boleh melangsungkan hidup lebih lama. Malah anda boleh mengelak daripada memindahkan virus HIV kepada pasangan kesayangan anda dan orang lain.

Satu lagi sebab yang sangat penting ialah anda boleh menentukan sama ada selamat atau tidak untuk hamil.


Pilihan untuk menjalani Ujian Antibodi HIV terletak di tangan anda sendiri. Yang pasti, mengetahui keputusan ujian tak kiralah positif atau negatif akan lebih mententeramkan jiwa anda daripada terus gelisah tanpa mengetahui situasi yang sebenar.

Walaupun keputusan adalah positif, terdapat rawatan untuk melambatkan penyebaran virus HIV dalam badan dan anda boleh hidup lebih lama. 

Jadi ujian HIV awal sangat-sangat penting.

9 comments:

  1. Seriau ngan jarum tu Najmi...saranan yg baik

    ReplyDelete
  2. Salam. Bang sy ada buat ujian hiv slps 5 minggu dr xtvt brisiko. Dan hasilnya negatif. Tp ketika itu sy mngalami demam ringan. Adakah jika demam hiv dapat dikesan dgn mudah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Ya kuman masih boleh dikesan walaupun demam, alhamdulillah negatif itu petanda baik, tapi sebaiknya ulang sekalilagi selepas 3 bulan dari tarikh berisiko utk mendapat keputusan yang dikatakan paling tepat.

      Delete
  3. Jika kita dijangkiti virus hiv tp kita xtau kita telah dijangkiti, dan mngalami simptom hiv, jika kita mbuat ujian hiv, adakah virus tersbut sudah boleh dikesan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Kebiasaanya virus HIV boleh dikesan selepas 2 minggu dr tarikh berisiko yang kita lakukan, ada pula pendapat mengatakan selepas 3-4 minggu baru boleh dikesan, jika kita lakukan ujian sebelum 3-4 minggu tu mungkin kuman HIVtak dpt dikesan walaupun kita dah berjangkit HIV.

      Setiap individu berlainan tubuh badan maka sebab itu ada orang walaupun dah dijangkiti HIV lebih sebulan malah berminggu2 masih tak dapat kesan HIV dalam darah, walaupun hakikatnya dia dah dijangkiti HIV.

      YA, kebiasaannya selepas 3-4 minggu dr aktiviti berisiko kuman HIV sudah boleh dikesan melalui ujian HIV, dan jika resultnmya negatif pasti doktor akan suruh buat ujian sekali lagi pada 3 bulan seterusnya, kerana dikatakan ujianselepas 3 bulan tu resultnya adalah paling tepat.

      Wallahuallam...:)

      Delete
    2. Oo ok. 1 lg mau tny bang adaka pnyakit klamin yg len spt herpes, siflis, hepatitis juga mmpunyai window period?

      Delete
    3. Salam

      Tak pasti pulak tentang itu...hmmm ni kena google tanya kat mereka yang lebih pakar ni...:)

      Delete
  4. Salam.. adakah gonerea perlu melakukan hiv test...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Kalau ada gonerea, buat lah ujian HIV sebab risiko lebih tinggi untuk mendapat HIV dikalangan mereka yang ada penyakit kelamin. Kalau tak silap ujian gonerea juga melalui pengambilan semple darah juga. Wallahuallam

      Delete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST