Wednesday, 1 January 2014

3 - BAGAIMANAKAH HIV TIDAK BOLEH DIJANGKITI?


Bagaimanakah HIV tidak boleh dijangkiti?


1.  HIV tidak dapat hidup di luar tubuh manusia. 


2.  HIV tidak boleh berjangkit melalui air peluh, air kencing atau air mata.


3. HIV tidak boleh berjangkit menerusi kulit yang sihat ataupun melalui udara.


4.  HIV tidak boleh hidup di luar badan manusia seperti di atas kulit atau pakaian, dalam air atau udara.


5.   HIV tidak boleh dijangkiti melalui:

1.  Pendermaan darah kerana peralatan yang digunakan untuk mengambil darah tersebut adalah disteril dan hanya digunakan sekali sahaja.

2. Proses pemindahan darah kerana pada masa sekarang, semua darah yang didermakan di Malaysia telah disaring untuk mengesan kehadiran antibodi HIV. Antibodi HIV adalah bahan yang dihasilkan oleh tubuh mereka yang dijangkiti sebagai tindak balas terhadap jangkitan virus HIV.

3.   Berjabat tangan, berpelukan, bersentuhan, melancap dan berciuman ringan.

4.   Berkongsi telefon, kolam renang dan tandas awam.

5.   Berkongsi makanan.

6. Menggunakan pinggan, sudu dan gelas yang digunakan oleh pesakit HIV kerana virus HIV tidak boleh hidup lama di luar tubuh manusia. Peralatan tersebut apabila dibasuh seperti biasa akan membunuh virus HIV.

7.   Berkongsi tempat tinggal, bekerja bersama, belajar bersama atau berkongsi tempat tidur.

8.   Bersin, batuk, air peluh atau air kencing.

9.  Gigitan serangga (termasuk gigitan nyamuk) atau binatang.

10.  Menjaga seseorang yang positif HIV.


5 comments:

  1. So dun be afraid Plhiv still can be our gud frenz.

    ReplyDelete
  2. emm.. sbnrnya ada risau jgalah.. sbb termakan sikit makanan bekas kwan (makan burger, tapi bekas gigitan dia terikut sikit).. Tapi bila kata HIV x bleh brjangkit dalam jumlah yg sedikit (apa yg sy tau, HIV jga ada dlm air liur, tapi amaun yg sdikit), sy harap antibodi saya kuat utk mlawan la..

    sbg org yg baru tau.. gap tuh mmg terasa.. tapi sedaya upaya gain knowledge utk mmpertahankan smgt setia kawan.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Qieena Jimmy

      Usah risau gigit sikit makanan bekas kawan yang positif hiv tak akan berjangkit HIV. Ya HIV memang ada didalam air liur tetapi jumlahnya sikit, tak memungkinkan boleh berlakunya jangkitan. Kalau boleh jangkit pun kita memerlukan 2 baldi air liur baru jangkitan boleh berlaku.

      Tak mengapa kalau tak tahu kita cuba cari maklumat atau boleh bertanya kepada mereka yang mungkin lebih tahu mengenai HIV AIDS ni. Bila kita dah tahu insyaallah kita tak akan rasa takut dan was2 lagi untuk bergaul rapat terutama mereka yang mempunyai kawan, saudara, adik beradik yang ada HIV.

      Delete
  3. assalamualaikum. maaf. ada sedikit kekeliruan. tadi saya baca di entry lain blog mi kata hiv boleh berjangkit melalui aktiviti melancap. tapi sini x.....
    yang mana satu ea abang naj mi? boleh jelaskan x. terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Zaki,

      Aktiviti lancap biasanya kita buat sendirian, macam mana nak jangkit kalau kita buat sendirian.

      Kalau buat dengan pasangan pun tak berjangkit melainkan kalau Zaki tolong lancapkan zakar pasangan zaki yang ada HIV dan kebetulan tangan Zaki ada luka berdarah, apabila air mani pasangan tu kena pada luka berdarah tu maka baru ada risiko dijangkiti.

      Atau pasangan Zaki ada HIV, terdapat luka ditangan dia (ditapak tangan atau dijari) ketika dia lancapkan zaki, kebetulan ada luka juga disekitar zakar Zaki, apabila luka dengan luka bergesel maka ada ruang untuk berlaku pemindahan kuman melalui darah dari pasangan yang ada HIV tu kepada Zaki (melalui luka dizakar).

      Kuman HIV memerlukan luka untuk berjangkit, kalau tiada luka macam mana kuman nak masuk atau berjangkit. Pendek kata aktiviti melancap tidak menyebab kan berlakunya jangkitan jika tiada sebarang luka.

      Wallahuallam.

      Delete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST