Wednesday, 25 December 2013

TRAILER FILEM HIV/AIDS - "DALLAS BUYERS CLUB" - DARE TO LIVE.

Filem ini antara filem yang saya tunggu-tunggu untuk menontonnya nanti, saya pernah bercerita mengenai filem ini dalam entri yang lalu (MATTHEW Mc CONAUGHEY HIV POSITIF).

Lakunan Matthew McConauhey dalam filem ini juga turut telah tercalon dalam percalonan terakhir bagi merebut pemenang pelakon lelaki terbaik (Best Leading Actor in a Motion Picture, Drama for Dallas Buyers Club) dalam Majlis Anugerah Gloden Globe 2014 yang bakal berlangsung pada 12 Januari 2014 nanti.

"I'm excited and honored that the HFPA has recognized my performance in Dallas Buyers Club. Ron Woodroof was a revolutionary for the human spirit, and I was blessed to tell his story. I'm looking forward to spending the evening at the Golden Globes on January 12th." - Matthew Mc Conaughey.

Malah saya juga teruja untuk melihat lakonan penyanyi utama rock band "30 Seconds To Mars", Jared Leto yang membawa watak seorang transgender dalam filem tersebut.
 

PLOT CERITA 

"Dallas Buyers Club" diangkat dari kisah benar yang dialami Ron Woodroof pada tahun 1980-an. Ron yang wataknya dilakonkan oleh pelakon Matthew McConaughey adalah seorang koboi di Texas, menjalani kehidupan sebagai seorang heteroseksual. Pada tahun 1985 dia telah dianogsis HIV positif dan bakal menderita penyakit yang sangat digeruni  ketika itu - AIDS. Jangka hayatnya diramalkan hanya mempunyai selama 6 bulan sahaja lagi.

Menyedari usianya tidak lama lagi, Ron berusaha mencari berbagai ubat alternatif. Ketika dia ke Mexico dia berjaya memperolehi ubat yang sangat diperlukan dan Ron berhasil menyeludup keluar ubatan tersebut masuk ke Amerika Syarikat, meski pun tindakannya itu bertentangan dengan undangan-undang peraturan negara Amerika Syarikat (Food and Drug Administration of the United States) yang sentiasa mengawasi ketat kemasukan ubatan dari luar negera.

Dengan ubatan itu tersebut, dia berhasil memanjangkan usianya selama enam tahun. Disamping itu, Ron juga sedang berusaha mencari jalan agar dia dapat terhindar dari didakwa pemerintah kerana telah menyeludupi masuk ubat-ubatan tersebut secara haram.

Pada akhirnya Ron menubuhkan pertubuhan yang diberi nama 'Buyers Club' iaitu suatu pertubuhan yang mewakili para pengidap HIV/AIDS agar mereka juga mampu memperolehi ubatan seperti yang dimiliki Ron tanpa sebarang tentangan dan masaalah.



Genre : Drama
Tayangan Perdana : 01 November 2013 (AS)
MPAA Rating : Dewasa
Studio : Focus Features Official Site


CAST & CREW 

Pengarah : Jean Marc Vallee 
Produser : Robbie Brenner, Rachel Rothman-Winter, Nathan Ross 
Penulis Naskah : Craig Borten, Melisa Wallack

Pelakun Utama :

Matthew McConaughey
Jennifer Garner
Jared Leto
Gael Garcia Bernal

Matthew McConaughey, Jennifer Garner dan Jared Leto


Malah hasil lakonan Matthew McConaughey didalam filem "Dallas Buyer Club", juga diramalkan berkemungkinan pasti akan turut sama tercalon didalam Anugerah (Oscar) Academy Award ke 86. Sama-sama kita tunggu pengumuman calon terakhir yang akan diumumkan pada 16 Januari 2014, sebelum majlis Anugerah Academy Award ini yang bakal berlangsung pada hari Ahad 2 Mac, 2014 tahun hadapan.





TERKINI
GOLDEN GLOBE 2014
16 JANUARI 2014 :

MATTHEW MACCONAUGHEY just picked up Best Actor in a Motion Picture Drama for 'Dallas Buyer's Club.'

MATTHEW: "Unexpected, but graciously accepted. Respect to the other nominees... thank you, it's a great honour. Turned down 86 times, nobody wanted to put their money forward. I'm really glad it got passed on so many times, or it wouldn't have come to me. This film was never about dying, it was about living, so get to it."



JARED LETO just picked up a Globe for Best Supporting Actor for 'Dallas Buyer's Club.' 


JARED: "I'd like to use this opportunity to clear up a few things, I didn't use prosthetics in this film -- that tiny little Brazilian bubble butt was all mine...One of the thing I did was wax my entire body, including my eyebrows -- I'm just thankful it wasn't a period piece or have to get a full brazilian." Can you say ouch?



TERKINI 
ACADEMY AWARD 2014
2 MARCH 2014 :


Matthew McConaughey and Jared Leto took home Best Actor and Best Supporting Actor respectively for their unforgettable performances in "Dallas Buyers Club."

Best Makeup and Hairstyling: "Dallas Buyers Club" WINNER




 

4 comments:

  1. syok jugak tgk sedutan kat Yutub, nak kena p cari DVD lak, nak try download asik "hang" jee....

    ReplyDelete
  2. JAZZLEE,

    Beli DVD aje ORI punya, atau tunggu filem ini ditayang dipawagam nanti, rasanya ada harapan filem ini ditayangkan nanti..Jangan beli DVD cetak rompak, heeee...:)

    ReplyDelete
  3. tamrin,

    Entah lah bila filem ni nak ditayangkan kan sini, tak dengar apa-apa berita pun, harap2 ianya akan ditayangkan juga kat sini nanti...

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST