Thursday, 17 October 2013

RAMAI USTAZ DAN YANG ARIF ILMU AGAMA JUGA SONGSANG.

No 4. Ramai para ustaz dan orang yang arif tentang ilmu agama yang terjebak 

Nape dorang ni boleh terjebak. Ini semua kerana adalah nafsu. Iman kita orang lemah. Tak kiralah walau tinggi macam mana pun ilmu agama, tapi kalau iman lemah nak buat camne kan? Tapi orang yang normal senang la, kalau iman tu lemah boleh je kahwin kalau dah tak tahan ngan pompuan kan?

photo hanya hiasan

1 - KOMEN PERTAMA

As Salam. 

Saya dari tergolongan dalam kumpulan no.4. Ustaz-ustaz dan golongan agama. Kami akui ramai sangat dalam golongan no 4. Tapi bukanlah sebab dah jadi ustaz yang pilih jalan begitu, tapi sebaliknya mungkin bidang agama yang sesuai dengan jiwa. Gay yang dimaksudkan perasaan asal terhadap lelaki yang mustahil diubah, bukan amalan homoseksual yang jelas diharamkan. 

Buat pengetahuan umum yang normal, gay bukan semudah berhenti merokok atau menjauhi gejala sosial. Kami semua nak normal juga. Ianya seperti lelaki normal dipaksa untuk bercinta dengan lelaki yang lain, atau perempuan normal dipaksa berhubung dengan perempuan lain, pasti susah and mustahil kan? Begitulah kami. Perasaan tersebut dah memang sejak asal lagi (mungkin ibu saya juga sangat mahukan anak perempuan). Kalau mimpi pun sama juga bersama lelaki. 

Umum mengatakan gay adalah takdir yang kita cari sendiri, tapi bukanlah semudah itu. Siapa nak jadi macam ni, tapi sentiasa berdoa dan tak putus harap nafsu ini akan berubah. Saya tidak terlibat dengan aktiviti gay. Keluarga saya pun kuat agama. Saya belajar oversea dan juga beberapa kali ke Mekah, doa utamanya tetap sama, untuk berubah. Nak berkahwin, boleh sangat jadi suami yang bertanggungjawab, tapi sedih; mustahil untuk nafkah batin. 

*Mak dah tanya bila nak kahwin je dah ni~ aduii.. :) please dah terdesak! ;) boleh ke cari pasangan perempuan yang mmpunyai masalah yang sama, tapi nak ustazah! ;) hehe...




2- KOMEN KEDUA

Sekarang baru saya faham kenapa lelaki gay ada yang kuat agama, sembahyang tak tinggal dan puasa penuh tapi masih ada naluri gay, lagi terus buat aktiviti gay....

1st nak cakap tahniah sebab korang ini antara yang ada kesedaran yang benda tu salah dan di sebabkan agama larang maka korang tahan diri dari lakukan benda-benda jijik tu. Saya risau tengok gay sekarang makin berleluasa, bagi saya lah....gay tidak sepatutnya tuntut human right sebab benda ni boleh menggalakkan untuk orang rasa gay tu adalah ok. Bagi saya....

1) Pihak jabatan agama kena anjurkan aktiviti meluas untuk golongan gay berubah (persoalannya sanggup ke golongan gay ni pergi sebab benda ni melibatkan maruah)

2) Golongan-golongan gay yang dah insaf dan berjaya seharusnya buat group untuk tarik gay-gay yang dah terjerumus ke dalam kemaksiatan 

3) Anggap semua ini adalah penyakit dan ujian dari ALLAH dan bukan "anugerah" naluri seperti yang di canang-canangkan.

4) Berkahwin tapi jika tiada nafsu pada perempuan bagi saya itu adalah sia-sia dan hanya menzalimi wanita. Bagaimana dengan kehendak batin isteri? 

5) Buatlah solat hajat, solat taubat, banyak-banyakkan ingat ALLAH... 

Btw saya ni perempuan and sedih sangat isu gay ni nampak gaya nya dah semakin menular dan semakin secara terang-terangan. Saya nak tahu sangat ramai terjebak gay ni kenapa ya? ada pengalaman buruk ke? masalah keluarga? 

Saya risau jugak nanti anak-anak saya ada masalah ni (harap2 dijauhkan) Sekarang belum kahwin pun sudah terpaksa, nanti ada anak tak nak hantar asrama penuh, takut terjebak jadi gay. 

Last but not least, saya percaya yang Tuhan amat mengasihi hambanya, selagi tidak melakuakan perkara terkutuk/jijik. Tak patut orang-orang "PLU" di pandang hina, sewajarnya di bimbing, sekian...wassalam
 
Dua komen diatas sumber dari dalam ruang komen Di SINI




3 - KOMEN KE TIGA

Just nak berkongsi secebis kisah saya ..

Masa sekolah asrama, kawan baik saya, kawan saya bergaduh hari-hari, kawan yang boleh saya bergantung harap. Lewat malam dia akan datang pada saya dan dot dot masa saya tengah tido (of cos saya sedar, tapi buat-buat tidak sedar). In fact dia tu seorang yang kuat agama.


Pada masa dia datang pada saya, pada masa yang sama dia jadi imam, bilal solat berjemaah, solat sunat tak payah di kira, solat taubat apatah lagi tapi dia still datang pada saya dengan pandangan nafsu. Itulah pertama kali dalam hidup, saya rasa dikhianati dan seterusnya merubah hidup saya selepas itu. Lepas beberapa kali kejadian dot dot tu, saya dah tak bercakap dengan dia, apabila saya nampak dia saya akan lari (even macam tu malam-malam dia datang tidur disebelah saya). Sampai saya beberapa kali tukar bilik, dia pun ikut saya pindah, benci nya saya pada dia masa tu memang bukan kepalang. 

Namun, di akhir persekolahan saya tanya dia kenapa buat saya macam ni, sebab dia tuduh saya layan dia macam bangkai sebab saya jeles sebab pointer dia tinggi daripada saya. Saya lepas segala-galanya dekat dia. 

Beberapa hari sebelum SPM, dia ada tulis surat pada saya, dia minta maaf dia dah cuba macam-macam cara, dia dekatkan diri dengan Tuhan namun dia masih tewas. Kata dia jihad dia melawan nafsu terlampau berat, dia tidak mampu pegang. Saya koyakkan surat dia, saya kecewa dan akhirnya saya tetap maafkan dia dan maafkan diri saya juga. 

Dia pernah jadi kawan saya, dan akan begitu selama-lamanya biar pun kami dah tidak berkawan lagi sekarang dan dia pun sudah berkahwin dan ada anak. Sekarang tinggal saya yang masih berjuang seorang-seorang (melawan naluri ini). Saya mulai terima keadaan saya begini tapi orang lain tidak akan paham dan pasti tidak boleh terima saya, biarlah Tuhan dan saya sahaja yang tahu, doakan saya.

Bagi saya bukan persoalan kita kuat agama atau tidak, masaalah ini dah sedia wujud dalam diri setiap manusia tertentu, sesetengah orang dia develop perasaan macam ini, sesetengah orang dia hanya pendamkan  sahaja, it's our choice. Saya pernah develop tapi saya tidak bahagia juga, macam mana saya nak bahagia dengan perasaan macam ni. Kalau mak ayah saya tau, kalau kawan-kawan tau, saya tidak boleh bayangkan bagaimana perasaan dia orang 


Jadi sekarang saya pendam sampai mati saja, biarlah Tuhan yang mengadili saya kelak. Kalau dengan memendam perasaan boleh bahagiakan ramai orang, why not. Kadang-kadang saya rasa tidak sabar untuk mati dan bertemu Tuhan, ada macam-macam saya nak minta yang mustahil kat dunia ni, tapi buat sementara saya enjoy dengan hidup sekarang..... :) 


Sumber dari ruang komen dibawah (dalam) entri ini.



8 comments:

  1. Just nak berkongsi secebis kisah saya ..

    Masa sekolah asrama .. kawan baik sy, kawan sy bergaduh hari2 ..kawan yg boleh sy bergantung harap ..lewat malam dia datang pada saya dan dot dot ms sy tgh tido ..(of kos sy sedar, tp buat2 x sedar) ..in fact dia tue kuat agama .. pada masa dia datang pada sy, pd masa sama dia jadi imam, bilal solat berjemaah .. solat sunat x payah di kira ..solat taubat apatah lagi ..tapi still dtg pada sy dengan pandangan nafsu .. itu lah pertama kali dalam hidup saya rasa dikhianati dan seterusnya merubah hidup sy selepas itu .. lepas beberapa kali kejadian dot dot tue ..sy dah x bercakap ngan dia, nampak dia saya lari (even mcm tue mlm2 dia dtg tido sebelah sy) ..sampai sy bebrapa kali tukar bilik ..dia pon ikut sy pindah ..benci nya sy pada dia masa tue mmg bukan kepalang .. Namun, di akhir persekolahan sy tanya dia kenapa buat sy macam nie ... sebab dia tuduh sy layan dia mcm bangkai sebab sy jeles sebab pointer dia tinggi pd sy ..sy lepas segala2 nya dekat dia ..beberapa hari sebelum SPM ..dia dia tulis surat pd saya .. dia minta maaf ..dia dah cuba mcm2 ..dia dekatkan diri dgn tuhan namun masih tewas ..kata dia jihad dia melawan nafsu terlampau berat ..dia x mampu pegang .. sy koyak kan surat dia .. sy kecewa dan akhirnya sy maafkan dia dan maafkan diri sy juga .. dia pernah jadi kawan sy ..dan akan begitu selama2 nya biarpon kami dah x berkwan lagi sekarang dan dia pon dah berkahwin dan ada anak ...tinggal saya yang masih berjuang sorang2 ..sy mulai terima keadaan sy begini ..tapi org lain x kan paham dan terima saya ..biarlah tuhan dan saya ja yang tahu ...doakan saya ..

    Bagi sy bkn persoalan kita kuat agama atau tak .. menda nie dah sedia wujud dlm diri setiap manusia tertentu.. sesetengah org dia develop perasaan mcm ini ..sesetengah org dia pendam sj .. it's our choice .. sy pnh develop ..tapi sy x bahagia jg..mcm mana sy nak bahagia dgn perasaan mcm nie kalau mak ayah sy tau ..klu kawan2 tau ..sy x boleh bayangkan perasaan diorang ..jadi skang sy pendam sampai mati saja ..biarlah Tuhan yg mengadili sy kelak ... klu dgn memendam perasaan bleh bahagiakan ramai org .. why not ..kdg2 sy rasa x sabar utk mati dan bertemu Tuhan .. ada mcm2 sy nak minta yg mustahil kat dunia nie ..tapi buat sementara ..sy enjoy dgn hidup skang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Anonymous,

      Terima kasih kerana berkongsi kisah..Semoga kehidupan saudara dirahmati Allah SWT. Jangan sesekali minta doa untuk mati cepat, sebaliknya berdoa lah agar umur kita dipanjangkan dan kehidupan kita diberkati Allah selama-lamanya. Jihad melawan nafsu, jika kita berjaya mengawal diri insyaallah kehidupan kita didunai dan diakhirat kelak akan selamat....Wallahuallam

      Delete
  2. Sy suka baca perkongsian Anonymous. Terutama "it's your choice" . Ia benar2 dugaan besar Allah kepada hambanya. Terpulang kepada kita untuk membuat pilihan. Kerana itu pintu yang paling besar untuk kita ialah pintu taubat. Setiap kali kita bertaubat dan tergelincir lagi, Allah maha menerima taubat. Kerana Allah tahu kita manusia biasa yg lemah dan banyak dihasut syaitan. Paling penting, jangan menganiaya orang lain untuk menutup kesalahan kita atau kekurangan kita. Saya doakan kebahagian dunia akhirat kepada semua saudara2 yg berjuang melawan nafsu kerana ingin mendapat syurga Allah. Amin...

    ReplyDelete
  3. Aku belajar agama... aku jadikan agama sebagai pakaian... aku tak tanggalkan pakaian aku, sebab aku malu bila tak beragama, aku malu dengan Tuhan yang menjadikanku... tapi mungkin sebab aku tak tao jaga pakaian aku, baju yang bersih menjadi kotor...

    ReplyDelete
  4. Maaf, sy jg terkesan dengan persoalan ini.dilahir n dibesarkan dlm keluarga 'kuat agama' n habiskan 9 tahun bersekolah agama.kerana sedar kelainan dlm diri, sy mengelak utk tinggal di asrama.cuba menafikan apa yg terdetik dlm jiwa.namun sewaktu usia 16tahun, rasa itu menjadi kuat hinggakan apa yg dipertahankan tergadai pada 27 ramadan 14 tahun yg lalu.pertama kali, siang hari di bulan ramadan.terasa hina sangat2.namun sentuhan magikal dr syaitan tu terus menular.mula mencari dlm MIRC.channel chat spt #sayangabang #batang n lain2 jd peneman.di sekolah sy seakan2 anti sosial, tp tidak di luar.tamat sekolah, sy tak teruskan pengajian.hanyut semakin hanyut.sy di rumah adalah berbeza dgn di luar.berbalah dgn abah sewaktu abah suruh mengimamkan solat jamaah.bkn apa, layakkah seorg pengamal n pengikut nafsu songsang menjadi imam lbh2 ke2 org tua mnjadi makmum.apakah solat mereka diterima jika sy yg hina ni mnjadi imam?
    Bila meningkat dewasa, pergaulan agak bebas namun sedaya upaya meletakkan sempadan demi mnjaga air muka keluarga.terfikir utk brhenti n mendapatkan bantuan.apa yg sy lakukan adalah mendapatkan bantuan nasihat dr seorg ustaz.yg pasti ustaz itu berkahwin n tinggi ilmunya.sy amat terbuka menceritakan semua pd dia.dia pn selalu menasihati n membimbing sy.alhamdulillah..tp semua berubah lps 1 insiden yg xkn pernah sy lupa.kerana x punya kenderaan utk pulang, sy terpaksa bermalam di rumah ustaz itu.ustaz yg baik ni dgn isteri n 3org anak kecil yg sgt sy senangi.malah isterinya menyarankan si ustaz temani saya..n masa sbelum tidur tu kami berbual spt biasa n seboleh2nya sy elak utk berbicara soal sex.namun sy terkejut bl si ustaz minta sy 'servis' krn dia x pernah merasa.malah dia mengaku terangsang tiap kali saya bercerita masalah yg sy cerita pd dia.akhirnya kami melakukannya.sungguh, syaitan memainkn jarimnya dgn baik.lps game ustaz tu menangis semahu2 nya.istighfar n sy x fhm.dr seorg yg sy pandang tinggi, dia jd teman tidur yg hebat.n sy pndang dia sm je dgn gay2 kt luar sana.sy ke penyebab dia brani melakukan sbegitu?sy keluar dr rumah dia n x brhubung hingga kini.since then, siapa yg boleh membantu pn sy x tau.yg pasti, sewaktu usia menginjak ke angka 30 ni sy masih melakukan benda itu.terdetik hati utk berubah.lupakan semua ini.namun apakah sy mampu?tak terkira da brp kali menangis sesal.tp tiada perubahan.wallahua'lam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Anonymous,

      Pertama sekali terima kasih kerana berkongsi kisah lalu, sedikit sebanyak pasti akan membuka mata mereka diluar sana. Ya bila ianya berkaitan dengan soal nafsu, sebenarnya semua manusia tidak akan lari digoda oleh syaitan. Apabila seseorang itu semakin kuat mahu berubah menjadi baik dan kembali kepada jalan Allah atau semakin tinggi seseorang itu berpegang kepada amalan jalan Allah maka semakin kuat, semakin tinggi pangkat serta ramai bilangan syaitan yang datang mengoda menghasut agar mereka-mereka ini tersungkur melakukan dosa.

      Berbagai cara yang syaitan akan lakukan bergantung kepada kelemahan seseorang manusia itu. Maaf kata kemungkinan ustaz tersebut mempunyai pengalaman hitam berkaitan songsang semasa dia remaja atau sewatu dia masih kecil, sebab syaitan akan mengoda seseorang melakukan sesuatu pekara itu mengikut kelemahan yang ada dalam diri masing-masing.

      Ada ahli bijak agama yang tinggi ilmu digoda syaitan sehingga terpesong akidah diri mereka yang mereka sangka mereka itu benar atau ada yang terlanjur mengikut hawa nafsu dengan perempuan lain yang bukan isteri yang sah.

      Walau bagaimana pun walaupun adakala kita masih terlanjur, sebaiknya kita dengan segera mohon keampunan dari Allah, sebaiknya kita perlu berkali-kali berdoa minta perlindungan dariNya. Perlu ada rasa keinginan ingin berubah keinginan agar iman kita kuat bagi mengawal diri daripada mengikut kehendak nafsu godaan dari syaitan yang direjam ini.

      Delete
  5. saya terlepas baca entry ini.
    sebenarnya JAKIM sedang buat beberapa program utk LGBT, begitu juga dengan PAFI http://www.amalfirdausi.org/

    mana-mana PLU yang nak berubah boleh hubungi PAFI dan juga JAKIM unit Komuniti Sosial Keluarga, atau email pada saya malaikatgelapdarkangel@gmail.com supaya saya boleh forward kes-kes anda pada ornag yang berkenaan.

    SIDIM http://sidim.nas.my/index.php?id=1&mnu=1&ACT=5&content=9 ..juga pernah membantu seorang PLU, dan di SIDIM boleh mendalami ilmu hafiz quran, cuma ada bayaran dikenakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MGDA

      Terima kasih kerana berkongsi link, alhamdulillah....:)

      Delete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST