Thursday, 15 August 2013

VIDEO - SEBASTIAN CASTRO : HOW TO HAVE SEX AND AVOID HIV

FLY LOVE YOURSELF

Entry (video) ini lebih saya tujukan kepada golongan songsang, mengenai maklumat asas yang mudah mengenai HIV/AIDS. Saya ada menerima beberapa message melalui facebook atau email mengenai ramai remaja yang mengakui masih melakukan hubungan seks sejenis TANPA perlindungan. 

Ada yang masih dibawah umur 20 tahun tetapi masih melakukan seks tanpa rasa bimbang mengenai kemungkinan dijangkiti HIV, terpaksalah saya cuba beri nasihat, sebaiknya elak dari melakukan hubungan ini tetapi sekiranya anda masih tidak dapat mengawal diri dan masih mahu melakukannya ANDA semua perlu melakukannya dengan cara selamat iaitu mengunakan kondom dengan cara yang betul.

Bagi kalangan yang beragama Islam kita semua tahu mengenai halal haram sesuatu hubungan itu tetapi terpulang kepada diri sendiri untuk mencorakkan kehidupan dalam hidup anda.

Untuk pengetahuan saya pernah terima email mengenai seorang remaja yang telah dijangkiti HIV ketika berada di dalam tingkatan 3 lagi (klik disini entry mengenainya) Beliau kerap mengalami kesukaran bernafas dan menghadapi ujian dugaaan ini bersama teman wanitanya sahaja, malah keluarga ibu bapanya yang tinggal diselatan tanah air masih tidak mengetahui mengenai status dirinya hingga kini. 


Beberapa bulan lalu teman wanitanya yang dikenali dengan nama AYU (kerap mengadu hal dengan saya) ada mengirim email memberitahu mengenai keadaan Zam yang semakin baik walaupun dia pada hari ini masih tetap berdegil tidak mahu membuat rawatan berjumpa doktor di hospital.

Ada seorang rakan facebook berkongsi kisah mengenai rakan karib yang dikenalinya sejak dari sekolah tadika lagi, 

"Saya pun ada sorang kawan yang saya kenal sejak di bangku sekolah tadika lagi, sampai lah ke tingkatan 5, lastly saya contact dia pada bulan Febuary 2013 lalu..dia sakit-sakit teruk, suruh pergi cek kat hospital. 

Then pada bulan March 2013 dia disah dapat HIV. Saya sedih sangat. Tapi tu lah...beberapa bulan selepas dia didignose dapat HIV, dia meninggal dunia pada bulan May 2013 pada usia masih muda 23 tahun."
 


Pandangan saya semua ini gara-gara sebab lewat mendapat rawatan dihospital, gara-gara diri sendiri tidak mengetahui bahawa dalam badan sudah ada virus HIV, mereka hanya mengetahui diri ada HIV apabila sudah jatuh sakit teruk (setelah mendapat AIDS) dan pada ketika mereka sudah terlantar di katil hospital.

Dibawah ini sebuah video yang tidak terlalu "serius" telah diterbitkan di negara Filipina mengenai maklumat asas tentang HIV AIDS dan cara mengelak diri dari dijangkiti HIV dikalangan songsang.








video 

Boleh juga tonton video ini di dalam FACEBOOK ini


3 comments:

  1. Abang naj mi saya ada baca kat internet ubat HIV dah di temui oleh Syeikh Abdul Majid Azzindani dari yaman..saya x tahu betul atau tidak.. Nak kena jumpa dia la kat yaman..katanya dia tersenarai dari pengganas yang diburu amerika..butiran dia ada kat internet..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous

      Ya ker..sebenarnya banyak yang kata dah temui ubat HIV ni, tapi semuanya tidak disahkan betul-betul....ada berita tu hanya sekadar khabar angin aje..tapi tak mengapa...insyaallah kalau ada masa abg skodeng2 mengenai apa yang saudara beritahu itu...Terima Kasih...:)

      Delete
  2. Saja bukak this entry kat sini utk knowledge tapi nak click iklan sebenarnya

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST