Wednesday, 12 June 2013

JANGKITAN BERSAMA - HIV DAN TUBERCULOSIS (TB)

Batuk Kering atau Tuberculosis (TB)

Beberapa jangkitan, yang mungkin tidak tersebar secara seksual, boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius bagi orang-orang HIV. 

Apabila seseorang itu dijangkiti batuk kering (TB) kemungkinan ia membuat mereka sakit berlipat ganda jika mereka juga HIV positif.

Tuberculosis (TB) disebabkan oleh bakteria yang dipanggil Mycobacterium tuberculosis dan merupakan punca terbesar penyakit dan kematian di kalangan mereka dengan HIV di seluruh dunia. Sesetengah orang menjadi sakit tidak lama selepas mereka dijangkiti dengan TB. Ini dipanggil TB 'aktif'. 

Walau bagaimanapun, ramai boleh mempunyai TB 'terpendam', kadang-kadang dipanggil TB 'dorman'. Ini bermakna TB hadir di dalam badan tetapi tidak menyebabkan penyakit, walaupun ia boleh kembali aktif di peringkat kemudian.
 


Jangkitan
 

TB biasanya berjangkit kepada orang lain apabila orang yang dijangkiti batuk. Orang yang dijangkiti dengan TB biasanya terdedah pada zaman kanak-kanak, walaupun mereka boleh di dijangkiti pada bila-bila masa. 

Terdapat vaksin menentang TB, yang dipanggil itu BCG. Anda tidak boleh mendapatkan vaksin ini jika anda HIV positif, kerana ia merupakan vaksin 'hidup'. Ini bermakna ia menggunakan bentuk bakteria yang lemah, dan boleh menyebabkan anda menjadi kurang sihat dengan penyakit seperti TB.
 
Cuba untuk mengelakkan daripada berhubung dengan orang-orang yang mempunyai TB paru-paru yang aktif sehingga mereka tidak lagi berjangkit. Jika anda terdedah kepada seseorang yang mempunyai TB, berjumpa dengan doktor anda secepat mungkin.
 
Salah satu cara terbaik untuk mencegah TB jika anda mempunyai HIV ialah untuk memastikan sistem imun anda adalah sesihat yang mungkin. Rawatan HIV merupakan bahagian yang penting. 

Jika anda HIV positif dan mempunyai TB dorman (pendam), sesetengah doktor menyarankan kursus rawatan untuk mengurangkan risiko untuk mendapat TB aktif. Ini dipanggil prophylaxis TB.

 
Simptom
 

TB biasanya memberi kesan kepada paru-paru. Gejala biasa TB ialah batuk yang tidak akan hilang dan mengeluarkan kahak (mukus atau kahak), yang boleh berdarah. Simptom lain adalah suhu yang tinggi, demam, berpeluh malam, penurunan berat badan, sesak nafas dan sakit dada.
 
Adalah penting untuk memberitahu doktor anda jika anda mempunyai sebarang simptom-simptom ini. Anda perlu mempunyai ujian untuk melihat jika anda mempunyai TB. Ujian standard adalah X-ray dada. Penyakit ini sering menunjukkan diri sebagai 'bayang-bayang' atau tompok putih pada paru-paru. Sampel kahak anda akan diuji, yang boleh memberitahu jika anda mempunyai TB aktif dan berjangkit.
 
Jika doktor menghadapi kesukaran untuk mengetahui apa yang menyebabkan penyakit anda, mereka boleh berbuat bronkoskopi (meletakkan tiub dengan kamera melalui hidung anda ke dalam paru-paru anda) atau biopsi (mengambil sampel tisu daripada paru-paru anda). Anda akan mempunyai anestetik untuk prosedur ini.
 
Dalam orang HIV positif dengan kerosakan imun yang serius, TB boleh merebak ke bahagian-bahagian badan yang lain termasuk nodus limfa, usus, tulang belakang, hati dan otak. Jika anda mempunyai sebarang tanda-tanda yang mencadangkan TB anda telah merebak, anda akan mempunyai ujian yang lain untuk mengesahkan ini.


Rawatan
 
Jika anda HIV positif dan mempunyai TB dorman (pendam), sesetengah doktor menyarankan kursus rawatan untuk mengurangkan risiko yang anda untuk mendapat TB aktif. Ini seringkali dipanggil prophylaxis TB. 

Anda akan dirawat dengan ubat anti-TB isoniazid selama enam bulan, atau isoniazid dengan ubat lain, rifampicin, selama empat bulan. Ini telah terbukti untuk mengurangkan risiko untuk anda mendapat TB aktif.
 
TB yang menyebabkan penyakit dirawat dengan kombinasi antibiotik. Rawatan biasanya berlangsung selama enam bulan tetapi kadang-kadang ada yang perlu mengambil rawatan untuk lebih lama. 

Bagi dua bulan pertama, anda akan mengambil gabungan empat ubat anti-TB yang berbeza. Selepas itu, rawatan anda akan berlangsung empat bulan lagi, dengan dua ubat. 

Ianya sangat penting untuk mengambil rawatan TB anda dengan betul seperti yang diberitahu oleh doktor anda, walaupun anda mula berasa lebih baik. Jika ubat ini tidak diambil dengan cara yang betul, TB boleh menjadi kebal kepada ubat yang digunakan untuk merawatnya. Ini bermakna ubat-ubatan akan berhenti melawan TB. Ia juga boleh bermakna TB akan kembali.
 
TB yang resistant lebih sukar untuk dirawat dan lebih serius. Jika TB resistant pada dua atau lebih ubat TB utama, ia dipanggil batuk kering multidrug-resistant (MDR-TB). MDR-TB biasanya boleh dirawat dengan jayanya tetapi doktor terpaksa mencari ubat yang berkesan. 

Beberapa TB resistant kepada banyak ubat TB yang ada. Ini dipanggil TB meluas tahan ubat-ubatan (XDR-TB).

 
Rawatan TB dan HIV bersama
 

Ia boleh menjadi sukar untuk merawat TB dan HIV pada masa yang sama kerana sesetengah ubat anti-HIV boleh berinteraksi dengan ubat anti-TB. Di samping itu, mengambil rawatan HIV apabila anda mempunyai TB aktif boleh menyebabkan keadaan yang dipanggil immune reconstitution inflammatory syndrome (IRIS). 

Untuk mengurangkan risiko ini daripada berlaku, anda perlu melengkapkan rawatan TB anda sebelum memulakan rawatan HIV anda jika kiraan sel CD4 anda melebihi 350.
 
Jika kiraan sel CD4 anda adalah antara 350 dan 100, anda disyorkan untuk mempunyai dua bulan rawatan TB sebelum memulakan rawatan HIV. Jika kiraan sel CD4 kurang dari 100, anda perlu memulakan rawatan HIV secepat mungkin selepas memulakan ubat anti-TB.


Sumber Disini


15 comments:

  1. Replies
    1. fallen angel

      .....:) saya pisahkan info tentang jangkitan HIV dg TB dan Jangkitan HIV dengan Hepatitis menjadi 2 entry supaya mudah pembaca nak baca dan fahami...:)

      Delete
  2. salam...saya menghadapi masalah bercelaru...suami saya sah menghidap TB disbbkn terdedah dgn membw pelancong2 cina ke malaysia..didlm rawatan, dr menjalani rapid test hiv dan hasil uijian reactive. sampel darah diambil lg krn utk dpt kn kepastian. suami saya tidak menjalani sbrg aktiviti yg berisiko dan dr brkata mungkin disbbkn virus tb yg dialaminye..minta nasihat atau apa2 info mengenainyer. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous

      Seperti yang saya katakan dalam ruang komen entry "10 Simptom HIV yang anda harus awasi" - Hanya ada beberapa cara jangkitan HIV

      -Seks bebas tanpa perlindungan
      -Pemindahan darah (tercucuk jarum dikalangan penagih atau kecuaian manusia semasa pembedahan)
      -Susu ibu ke bayi

      Sekiranya benar suami saudari tidak terlibat dg aktiviti2 seks bebas atau cucuk jarum atau pernah melakukan pemindahan darah (pembedahan) maka saudari jangan risau, kemungkinan terdapat kesilapan semasa ujian rapid test pertama itu, ikut nasihat doktor untuk jalani ujian ke dua dan seterusnya....insyaallah tak ada apa2 mungkin ada kaitan dengan jangkitan TB yang suami saudari hadapi itu...wallahuallam

      Delete
  3. as salam en naj mi...saya nak tanya kalau TB pendam ni ada simptom2 dia x?...contohnya mcm sakit dada...sebab saya kini sering mengalami sakit dada...saya bombang sbb saya selalu terdedah denagn pekerja warga asing kat tempat kerja...sy hiv-...terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous

      Saya bukan pakar dan bukan doktor dan juga bukan ustaz seperti tanggapan beberapa pembaca, saya hanya seorang PLHIV yang hanya mampu memberi pandangan mengikut kemampuan apa yang saya tahu aje....maybe ada kesilapan......:)

      Tapi dalam kes saudara, pandangan saya jangkitan TB berkaitan rapat dengan masaalah batuk yang tidak henti2 dan adakalanya berdarah dan berlanjutan kepada sakit dada...TB dan Penumonia seperti sama sahaja simptom2nya sebab seingat saya saya pernah alami Pneumonia suatu ketika dulu.

      Sakit dada mungkin juga akibat simptom penyakit lain TETAPI nasihat saya segeralah berjumpa doktor saudara tidak perlu tunggu datangnya tarikh temujanji, pasti doktor lebih tahu apa yang perlu saudara buat bagi mengurangkan berlakunya jangkitan penyakit TB, terus terang penyakit utama yang paling saya risau ialah jangkitan TB kerana bapa saya dulu juga pernah diserang TB.

      Segera lah berjumpa doktor ya....

      Delete
  4. berpeluh pd waktu malam tu salah satu tanda jangkitan hiv dan juga tb kan?..berdasarkan pengalaman,abg najmi pernah mengalaminya x?...maaf kalau soalan sy ni bersifat peribadi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous

      Tanda tu berbeza bagi setiap orang, ada yang langsung tak mengalami tanda2...sihat aje...Seingat abg dulu, selepas dijangkiti memang badan tak sihat, demam sakit tekak, loya muntah dan sebagainya...berpeluh waktu malam abg lupa...

      Tetapi semasa CD4 abg jatuh, bila kiraan CD4 abg ke paras 12 pada tahap AIDS memang abg ada alami berpeluh banyak setiap malam juga ada mengalami sejuk tubuh badan...

      Delete
  5. Saya da lama follow up blog abg nih...cuma sebelum ni stakat jd silent reader je...hehe...tahniah abg najmi sebab upload entry berkaitan TB nih...sekarang nih kes jangkitan TB makin banyak...mungkin sbb imgran warga asing dn globalisasi kot...hopefully abg naj mi boleh perbanyakkan mengupload kisah2 mereka yg dijangkiti HIV secara tidak sengaja...contohnya surirumah,pemindahan darah dan kanak2...habis entry2 sebelum ni saya baca...hehe...menarik dan bnyk pengajaran supaya masyarakat kita sedar yg HIV boleh menjangkiti sesiapa saja dn x semestinya individu tu berdosa atau tidak...stigma ke atas mereka juga perlu dihapuskan sbb plhiv adalah golongan yg memerlukan sokongan drpd kita semua...terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous

      Terima kasih...:)

      Insyaallah kalau ada PLHIV yang sudi share pengalaman mereka insyaallah saya akan sharekan disini...dan kalau saya terjumpa kisah mereka yang dijangkiti HIV secara tak sengaja (sama ada melalui pasangan suami atau melalui pemindahan darah atau pembedahan) akan saya kongsikan disini...:)

      Delete
  6. Teringat arwah my bestfriend.. mendiamkan diri ttg hiv+ sehingga cd4 turun jadi 6 sahaja. Medication utk TB dah terlambat sbb HAART pun br nk mula, body masih nak adjust dan byk menolak kesan2 ubat. Sempat bg arwah sesudu habatus sauda, dan cd4 naik jd 24 dlm masa 3hari je. Syg seribu kali sayang, habatus sauda habis stok, and best friend sy pun meninggal akibat komplikasi aids.. moral of the story, cepatlah bertindak n jgn terlambat. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous

      AlFatihah buat rakan saudara, sudah ditentukan Allah yang arwah terpaksa pergi, ajal maut ditanganNya. Alhamdulillah ada iktibar dari kisah ringkas yang saudara ceritakan disini. Benar untuk peringatan buat mereka yang telah disahkan HIV positif segeralah jalani rawatan di hospital sebelum terlambat...Saya juga suatu ketika dulu agak lewat memulakan HAART, hanya setelah mendapat komplikasi AIDS dan ketika CD4 jatuh ke paras 12, tetapi alhamdulillah umur saya masih panjang....Syukur..

      Delete
    2. al-fatihah kpd arwah kawan saudara...kdg2 plhiv nih x nk mulakan rawatan mungkin sbb diorang takut dengan pandangan dan stigma negatif staf2 hospital atau masyarakat sekeliling...sbb tu diorang lebih selesa mendiamkan diri dan menderita dalam diam...sedangkan mereka x sepatutnya diperlakukan sebegitu...tp alhamdulillah x semua staf hospital sebegitu,ada ramai juga yang bersikap profesional dan prihatan terhadap pesakit...teringat kisah yang diceritakan oleh pensyarah sy yg pernah berkhidmat sebagai pegawai farmasi...ada seorang foreigner mat salleh dtg bawah preskripsi ubat dengan selamba dia bg tau "i'm HIV+,may i have these medicines please?"...itulah beza masyarakat barat dengan masyarakat kita...diorang lebih open berkaitan hiv walaupun x semua...bg diorang hiv sama sahaja seperti diabetes,cancer,hypertension dan penyakit kronik lain...semoga masyarakat kita pun akan bersikap terbuka ke atas HIV dan AIDS

      Delete
  7. Assalamualaikum Naj Mi dan rakan pembaca,

    Semoga sihat hendaknya.

    Bagus entry TB & Hepatitis ni...
    Informative...

    Kepada yang rasa-rasa ada menghidap TB ke, Hepatitis ke, HIV ke... Atau apa sahaja penyakit lain...

    Cepat-cepatlah berjumpa doktor untuk membuat pengesahan. Itu je. Yang penting pantau tahap kesihatan. Buat rawatan susulan selagi boleh diterima akal. Huhu...

    Selalu kongsi-kongsi dengan rakan senasib. Rajin-rajin membaca. Doa pada Tuhan yang Esa. InsyaAllah selamat.

    Semua orang mati. Tapi kalau boleh biarlah mati tu... mayat kita seperti kita tidur. Banyak-banyak doa. Moga diperkenankan Allah. Amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MFZ

      Ya saya juga rasa info yang saya share ini bagus untuk pengetahuan kita terutama PLHIV semua......:)

      Delete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST