Tuesday, 14 May 2013

PRINCE PATRICK - TAKE CARE OF YOUR BODY LIKE A TEMPLE

Saudara Prince Patrick ada meninggalkan komen nasihat serta pandangan beliau kepada problem yang dihadapi oleh saudara Aaron didalam ruang komen di entry "AARON SEORANG GAY - TERLINTAS NAK BERHIJRAH DAN MASUK KRISTIAN". Beliau kemudian telah mengirim email berkongsi entry yang disiarkan didalam blognya kepada saya untuk disharekan didalam blog ini. 


Take care of your body like a TEMPLE 

Masa aku baca blog abang Najmi – Hidup Mesti Diteruskan, ada satu entry tu seorang mamat yang tinggal kat US post dalam blog abang ni. Aku lupa lak nama dier! (Klik dientry "I AM A MALAY - AMERICAN A GAY MALE AND HAVE BEEN POZ FOR THE PAST 7 YEARS") 

Masih ingat lagi tak kat entry aku (Klik disini - AprilHepatitis& HIV Test) aku pernah cerita yang hidup kita ini adalah hadiah yang cukup sempurna untuk kita. Apa pulak kaitan dengan tajuk ni kan. Well ada kaitan sebenarnya hahaha.....

Since the first day we born, we get everything like love from our parents, nice cloth, nice food for us to grow healthy, good education for our future. Even though parents kita susah tapi dia orang tak pernah abaikan kita untuk menyara hidup kita tetapi disebabkan satu langkah yang salah kita terus boleh terjunam dalam gaung yang besar tanpa kita sedar iaitu nafsu kita sendiri. 

Nafsu yang aku tengah cerita ini bukannya nafsu membeli belah or nafsu travel tetapi yang aku maksudkan ialah nafsu untuk puaskan hubungan intim kita. Aku jugak tak nafikan yang semua orang malah termasuk saya jugak pernah terbabit dalam nafsu ini tapi bila tanya diri sendiri dengan perlakuan kita, kita sering akan jawab ‘alah hidup kita sekali jew, so enjoylah’! 

Tapi kita tidak pernah fikir tentang (perasaan) orang-orang yang sayang kita dan yang paling penting dosa kita terhadap Tuhan sebab kita kena kembali roh kita kepada Tuhan dengan care yang bersih dan suci seperti kita lahir dulu.


What if I have it (HIV)?

Korang mesti fikir kenapa mamat ni asyik dok cerita pasal kesihatan hahaha! Macam aku ceritakan dalam entry sebelum ni, selagi kita tak kena ( dugaan penyakit seperti jangkitan HIV) selagi itulah kita takkan rasa kesal (keatas segala perbuatan mungkar yang telah kita lakukan)

Masa aku buat HIV test baru-baru ni, macam-macam benda cross my mind. Selepas bagi blood untuk test HIV kat clinic. Setiap minit selepas itu aku asyik dok terfikir apa yang aku harus buat sekiranya aku ada HIV? Soalan yang paling gempak yang tak boleh nak (aku gambarkan) adalah macam mana aku nak face parents aku kalau aku ada HIV? Masa tu dunia aku seakan gelap dan aku dah lost focus dalam tugas di office. 

Macam mana aku nak face dengan kawan-kawan aku kalau dia orang tau aku ada HIV? Sebelum ini kita orang semua share makanan dengan satu sudu tetapi selepas ni kalau aku dah ada HIV macam mana aku nak share?


Macam-macam yang bermain dalam otak aku yang kecik ni dan masa itulah aku (pasti) menyesal sangat dengan perbuatan (yang telah) aku (lakukan). Kenapalah aku buat semua dosa itu tanpa memikirkan semua ini (kesan akibat aktiviti berisiko itu). Macam mana aku nak teruskan kehidupan aku kalau aku ada HIV, aku pastinya terasa sangat jijik terhadap diri aku sendiri ketika itu, sangat jijik sampai aku tak boleh nak tengok muka aku sendiri kat cermin.

Perkara yang paling sedih macam mana aku nak berhadapan dengan parents aku, sebab anak mana yang tak sayangkan parents sendirikan. Aku sayang kan dia orang lebih dari nyawa aku sendiri tetapi kalau aku ada HIV macam mana aku nak bersua muka dengan dia orang?

Memang malam itu aku tak boleh nak tidur sebab aku rungsing memikirkan (sekiranya akan ada HIV). Masa itulah aku fikir kenapalah aku bodoh sangat-sangat tidak fikir benda-benda macam ini semasa aku buat benda yang tak elok tu (aktiviti berisiko). Walaupun aku tak seteruk seperti mereka yang kerap melakukan sex rambang tapi apa yang aku buat itu tetap salah dan berdosa pada Tuhan dan parents aku.

Semua persoalan ini bermain dalam fikiran aku sampailah aku dapat result HIV aku itu. Alhamdulillah aku negative! Barulah aku boleh bernafas dan rasa masih hidup lagi. Masa itu hanya Tuhan sahaja yang tahu betapa kesalnya aku terhadap segala perbuatan aku (menzalimi) diri aku sendiri. Masa itu jugaklah aku berjanji pada diri aku sendiri dan pada Tuhan yang aku akan menjaga badan aku seperti sebuah temple yang suci. Untuk kaum-kaum lain korang boleh anggap badan korang seperti sebuah tempat yang amat suci yang perlu dijaga dengan bersih tanpa kotor.

Betul, memang senang untuk kita berjanji tapi kalau tidak boleh nak tunaikan buat apa nak berjanji. Aku pasti kalau kita nak something yang baik untuk diri kita sendiri, kita harus berjuang dan menempuh segala cabaran yang kita hadapi dan aku pasti kalau kita buat dengan hati yang ikhlas mesti kita boleh kan (mengawal nafsu).

Ambillah langkah-langkah keselamatan selagi kita ada peluang ini dan ucapkan pada Tuhan sebab masih diberikan peluang kepada kita untuk hidup bersama dengan orang-orang yang kita sayangi. Ok lah sampai sini sahaja…….see you guys, love you all ;)

PS: maaf kalau ada terkasar bahasa tapi aku cuma nak ingatkan korang! No hurt feelings yaw ;)



Until then,
So & So



3 comments:

  1. ha ah.. da baca entri ni kt blog die aritu... (bape hari lepas tah...) alhamdulillah... x ape2...

    ReplyDelete
  2. Love you too..Bro...u are d great person...
    Nasihat lah yg lain juga tau..jauhi dari maksiat..

    Katakan tidak pada Maksiat.... :)

    ReplyDelete
  3. U will always be the legend, InsyaAllah

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST