Friday, 10 May 2013

SAYA TAK NAK JADI GAY - KELUHAN REMAJA LELAKI 17 TAHUN


Assalamualikum

Saya ada masalah yang sangat serius, saya sebenarnya gay, saya gay sejak umur saya 13 tahun, sekarang saya dah 17 tahun. Saya seorang pelajar cemerlang, belajar di sekolah yang bagus. Saya tahu gay itu satu dosa yang besar dan saya ada kesedaran tentang itu.
 
Tapi nafsu saya berjaya mengawal diri saya saya selalu buat maksiat. Saya pernah cuba untuk bertaubat banyak kali, tapi saya selalu kalah kepada bisikan syaitan dan hawa nafsu, memang susah sangat kalau nak jadi normal.
 
Sekarang saya dah terlanjur dan saya rasa sangat bersalah kepada Allah saya sangat malu kepadaNya. Tolong lah bantu saya hati saya betul-betul gelisah sekarang. Saya rasa macam nak bunuh diri je ni. Saya tak nak jadi gay ..!!


Assalamualaikum..

Actually saya dah pernah bagi post kat sini pasal masalah saya sebelom ni & alhamdulillah saya sudah beransur berubah ke jalan yang baik, terima kasih kepada mereka yang sudi membantu saya, tapi saya ada lagi satu masalah yang amat merunsingkan saya seperti yang korang tahu pasal saya, saya ni gay dan saya ingin berubah.
 
Sekarang saya 17 tahun dan sedang menunggu keputusan SPM saya ada seorang kawan yang paling baik dalam hidup saya, nama dia XXXXX ni banyak bantu saya dalam perubahan saya daripada jahat kepada yang baik dia ni seorang yang boleh dikatakan macam pendakwah lah.

Kat sekolah saya dia selalu bagi ceramah, selalu bagi nasihat kat rakan-rakan & kalau dia tak ada dalam hidup saya, saya rasa mungkin hidup saya akan sentiasa bergelumang dalam dosa & selalunya saya akan selalu bergantung kepada dia kalau saya ditimpa masalah.
 
Tapi dulu dia ni tak tahu yang saya gay, saya ingat nak bagitahu dia pasal benda ni supaya dia boleh bantu saya, tapi saya takut yang dia akan menjauhi saya kalau saya bagitahu perkara sebenar. Masalah saya ialah baru-baru ni tak secara tidak sengaja dia telah mengetahui rahsia saya, waktu itu kami pergi bercuti & dia tidur satu katil dengan saya and waktu memang dia dah tahu semua pasal saya.
 
Saya amat terkejut giler bila semasa saya sedang tidur dia cuba untuk meraba saya & dia tak tahu yang saya sedang terjaga waktu itu macam-macam yang dia buat kat saya masa itu (saya malu nak cite) tapi saya biarkan saja, saya rasa best sangat waktu itu.
 
Keesokan nya kami balik & saya rasa sangat down gilar waktu itu, sebab saya tak halang apa yang dia dah buat kat saya malam tu. So saya berterus terang kat dia and bagi tahu semua kat dia pasal malam tu & kenapa dia buat macam tu tapi dia cuma cakap yang dia sayangkan saya
 
Setiap pagi kami bercakap dalam telefon, berskype, on9 facebook sama-sama & semakin lama saya dah makin sayangkan dia.
 
Baru-baru ni dia nak tido kat rumah saya, dia cakap dia rindu kat saya and nak buat s*** dengan saya. Saya tak dapat tahan nafsu time tu and saya pun setuju tapi dalam masa yang sama saya rasa benda tu memang salah tapi saya nak jugak buat, saya selalu cakap kat diri saya camni.
 
"Ala, ni last ae, lepas je ko buat s*** ngan dia ko bertaubat la"

Saya selalu pikir cam tu tolonglah saya wahai teman-teman, saya rasa saya dah tak ada dah sekarang dia ada pun (yang boleh membimbing saya) tapi dia amik kesempatan kat saya.  

Saya sayang sangat kat dia dan tak nak putuskan persahabatan ni sebab dia satu-satunya kawan baik yang saya ada sekarang bagi saya dia ni seorang yang sangat patuh pada agama sebab dia selalu suruh kawan-kawan dia termasuk saya tunaikan solat, bangun subuh, pergi masjid.
 
And saya jadi baik pun sebab dia yang berjaya ubah dan saya tolong la. Saya dah buntu dah ni saya beranikan diri untuk tulis benda ni (kisah ini disini) sebab saya tahu saya akan jumpa (dapat) jawapan dia melalui kalian semua.  

Hope korang dapat bagi nasihat yang amat berguna untuk saya... 


AKU NAK INSAF
 


Assalamualaikum saudara...

Berat sungguh masalah anda. Memang benar kita telah berubah atau insaf tapi nak istiqamah dengan perubahan baru kita itu bukanlah sesuatu yang mudah. Ianya memerlukan semangat yang kuat melawan segala hasutan syaitan-syaitan yang beraja dalam diri.
 
Saya pun ada kawan yang ada masalah sepeti awak tapi dia lagi teruk. Kawan saya itu berhenti kerja semata-mata ingin bersama kekasih hatinya yang juga merupakan lelaki (sama jantina) dan lebih mengejutkan lelaki (kekasih kawan saya itu) adalah lelaki berketurunan mat saleh berasal dari France. Puas saya dan kawan-kawan nasihatkan dia tapi dia tak mendengar kata.
 
Alasannya dia cuma hendak menyambung pengajian di France tapi bila saya tengok gambar-gambar kawan kat Fesbukk, Masyallah, Disko, arak, club gay dan gambar aksi yang ....(faham sendirilah..) Moga Allah beri dia hidayah dan petunjuk.

Berbalik kepada masalah anda. Cuba anda kurangkan berjumpa dengan kawan anda itu memanglah dia telah membawa kebaikan kepada anda tapi dalam masa yang sama dia merosakkan anda.
 
Memang benar sukar untuk melakukan demikian kerana anda sayang kat kawan anda dan anda seperti bergantung harap pada dia, salah tue. Sepatutnya kita bergantung pada Allah, Alllah maha mengetahui keperluan kita, Allah maha mengetahui apa yang terbaik buat kita.

Anda cuba sibukkan diri dengan perkara lain yang lebih berfaedah jumpa kawan-kawan baru bukan dalam lingkungan umur anda sahaja,tapi dalam semua lingkungan umur, tak kira tua atau muda (nak ikot ghatering Halaqah nie pun boleh juga boleh dapat ilmu yang bermanfaat..)
 
Anda masih muda kehidupan masa panjang. Ingatlah apapun yang kita lakukan di dunia ini pasti dapat balasannya. Cuba anda fikir kesan dari apa yang anda dan dia lakukan memang lah best. Tapi cuba anda renungkan sedalam-dalamnya, apakah akibat dari apa yang anda lakukan...?
 
Mungkin tidak di masa ini masa hadapan siapa yang tahu?? Penyakit sekarang ni banyak penyakit  AIDS HEPATITIS SIFILIS dan lain-lain..Semua tu berpunca dari apa??? masyallah semoga kita dijauhkan dari penyakit-penyakit tersebut.
 
Ikut hati mati ikut rasa binasa, memanglah masa nie anda rasa seperti tak da siapa-siapa lagi tapi adik kena ingat Allah sentiasa bersama kita cuma kita yang selalu lupa akan Dia.
 
Adik jangan kusutkan fikiran, hidup ini susah kerana kita yang susahkannya.  Sebenarnya hidup ini mudah indah dan lebih indah bila kita sentiasa mengingatiNYA. Moga adik peroleh keputusan yang baik dalam SPM buatlah keputusan yang terbaik buat adik dan masa depan adik. Adik ada keluarga balaslah jasa ayah dan ibu yang telah membesarkan kita tanpa mereka kita takkan ada didunia ini....

Wassalam...

 


Sumber soal jawab ini Disini


19 comments:

  1. Salam adik, jangan terpedaya dengan tipu daya syaitan dik.. mungkin agama adalah satu alasan untuk bersama..

    Bergantung pada diri sendiri dengan memohon bantuan Allah taala.. itulah yang terbaik. Allah segalanya dan jika tinggalkan sesuatu kerana Allah...Allah gantikan sesuatu yang lebih baik.

    Insyallah... segalanya akan baik-baik saja ya dik.. biasalah kita manusia..mana tak buat silap.. apa yang penting kembali ke pangkal jalan.

    Allah sentiasa ada..

    walllahualam.

    ReplyDelete
  2. Sentiasa basahkn anggota dgn berwuduk dan jgn tggal solat..in sha Allah anda terpelihara

    ReplyDelete
  3. Banyakkan istigfar... banyakkan puasa sunat sebab puasa boleh mengekang nafsu... bertaubat dan minta ampun kepada allah, mudah-mudahan allah melindungi kita dari maksiat... aamiin..

    ReplyDelete
  4. Bersabarla...jgn ulangkan pekara yg kutuk itu..kuatkan iman dan cari jln mendekati Allah. ..

    ReplyDelete
  5. Allahurabbi...syaitan memang pandai menipu daya,alhamdulillah awq dh sedar ! Bagus lah tu...skrng awq kna kuat lah ! Bergaul dgn org baik2,elakkan dari melihat menda g mendtngkan berahi ! Inshaallah awq blh lakukan !

    ReplyDelete
  6. Sebagai orang Islam adik kena tinggal perbuatan tu kerana ia bertentangan dengan ajaran Islam,Bertaubat pun bukan perkara yg boleh dipermainkan.adik bayangkan jika adik dijangkiti hiv,adk mahu tak? Berubahlah,carilah kawan@abg yg boleh membimbing adik didunià terutama diakhirat kelak.bnykkan solat,mengaji Alquran&berpuasa.Berdoalah meminta bantuan dari Allah,Insha Allah adik akan berjaya.Wallahuaalam

    ReplyDelete
  7. salam. dek, syukur ada gesaan dari Allah untuk anda rasakan perbuatan ini salah maknanya Allah sayangkan adek. semua org ada salah dan silap yg membezakan kita hanya ingin mengulangi atau melakukannya semula. usia muda jgn sia2kannya, saya yakin adek boleh mengawal perilaku adek sebab adek ada kesedaran. percayalah jika anda bersahabat dgn Allah, bercerita dan patuh pd allah, syurgalah tempat anda. berjihad melawan nafsu bukan mudah tapi jom kita sama2 berjuang.

    ReplyDelete
  8. Istiqamah dlm beribadah........satu lagi,jgan kawan dengn seseorang jerrrr,tpi berkawan lah ramai2...kawan ramai2 akan elak kita buat benda2 cmtuu.......dan jgan lupa,sibukkan dgn aktiviti kemasyarakatan......cth kalau qariah masjid ade buat aktiviti,pegi join sekali.....mcm gtong royong kerr,masak kenduri kerr....Insyaallah,bila kita berkawan dgn ramai org,kita x rasa tersisih dan elak kita dari buat maksiat....... :)

    ReplyDelete
  9. Allah sebenarnya sayang ....pada hambanya...
    Maha Pelembut dan Maha Mengasihani...

    Syukur kita semua sentiasa dibimbingNya..walaupun sekali sekala kita dah jatuh kedlm gaung yg dlm...tapi Allah masih sudi sambut lagi tangan kita...

    Teruskan niat dgn Istiqamah yer dik... :)

    syukran jazillan

    ReplyDelete
  10. saya baru tahu yang saya ni gay masa form 4 . waktu tu memeng saya down gila gila gila . saya jd mcm x tentu arah x tahu nak lakukan apa. result exam saya teruk sangat sebab terlalu stress and same with u memang rasa mcm nk bunuh diri sebab terlalu stress . ya la kan dekat sekolah ramai yg suka mengejek saya . TAPI MELALUI UJIAN BEGINI sebenarnya baru saya sedar yg semakin lama semakin dekat saya dgn allah . solat lima waktu saya terjaga dan hati sgt tenang waktu tu . sekarang saya sudah redha dgn ketentuan ilahi . dan cuba utk byakkan ibadah . insyallah syurga adalah utk hambanya yg berjaya menempuhi ujian . ya mmg ujian ini merupakan ujian plg mencabar bagi kita . TETAPI BERSABARLAH dlm menempuhi cabaran ini .

    ReplyDelete
  11. i know your feelings ..honestly,, have a bit diffcult when someone must be changes from it life ....but trust me,, Allah is here around us .....first step u must does , confidence and target as much u can ...remember your purpose at this time .... forget the sins that you do and try to remember the reward that you will do. besides,, get counseling with a view to make changes together ... All I can say is ... good successful..the next step is up to u on the journeys ...

    ReplyDelete
  12. salam terkedu seketika baca cerita adik nih tak sangka kawan yang membantunya untuk berubah rupanya bernafsu sama . kalo boleh adik elakanlah tidur berduaan dengan dier syaitan lagi licik kalo kita tak kuat iman . sepatutnya die sebagai orang yang kuat agama lebh pandai mengawal nafsunya ... ntah la ... syaitan tetap pandai menggoda kan............

    Azri

    ReplyDelete
  13. Azri

    Dugaan kita (gay) semua hampir sama cuma berbeza cara sahaja (kehidupan)...berbeza bagaimana kita semua menangani dugaan masaalah tersebut. Dugaan sama ada yang mampu mengawal diri dan ada yang tidak mampu mengawal diri...semoga kita semua dilindungi Nya

    ReplyDelete
  14. dalam bicara memang mudah...wahai adik...lengkapkan 24jam dengan zikirullah....walaupun ada cerita tabligh itu yang nampak jahat...bukan dakwah yang jahat tetapi sikap individu itu sendiri....begitu juga dengan adik yang ingin berubah tetapi gagal dan gagal....hanya dengan sentiasa bercakap kebesaran allah swt sahaja adik dapat melupakan nya.....abang simpati dengan adik....0123491026

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa dengar tu adik nasihat abg romli ismail ni....:)

      Delete
  15. Salam,

    Cerita diatas hampir sama macam aku.. dulu aq kecik time tahun 6 aq dh mula tertarik dekat lelaki setelah melihat tubuh dan badan yg tough.. time naik form 1 aq tergila-gilakan abang2 sekolah menengah yg hensem2.. aq cuma simpan dlm hati ja.. x berani nk cakap.. last2 time aq form 2 aq dh mula jumpa sorang mamat nie.. dia hensem sgt + comel.. aq cuba dekat2 kan diri dengan dia.. dan kami saling bersembang waktu rehat walaupun berlainan kelas. Sampi ja form 3 aq dok kelas depan sekali.. ye lah aq budak pandai dan semua cikgu tahun aku budax baik kt sekolah. Satu Hari kami kena buat kerja kursus PBS Sejarah untuk Markah exam.. time tu aq pon buat xtau lah. Tetiba2 budax yg aq tergila-gila2 tu datang kat aku dan offerkan diri dia nk join kumpulan aku. Aku pon dengan rela hati terima. Best Time Tu dia Senyum Manja kat Aku! XD. Then dalam 3 bulan tu kami buat lah sama2 kerja kursus. Memang best sebab aku bole luangkan masa dengan dia sambil buat kerja. Kami makan2, lepak dll~. Satu hari ustazah aku ada anjurkan Kem Qiamullai yg kena bermalam di asrama sekolah aku selama 1 malam. Aku pon join lah. Tetiba katil asrama x cukup. Budax yg aku minat tu xdak katil. Last2 dia nak kongsi kantil dengan aku. Aku pon bagi jew lah sebab kesian kat dia. Malam tu kami tidur kul 12 malam. Aku dengan dia sembang2 kosong. dalam pukul 3 pagi aku raba2 badan dia. dia x sedar agaknya time aku raba dia. Dlm 10 minit kemudian. Dia letak kaki dia atas aku. Aku pon best lah. Then aku peluk dia. Time tu aku rasa macam nak rogol ja dia. Dia Hensem + Comel + Putih macam randy pangalila la pulak. hihih... XD . Tapi aku pikir2 xbaik rasanya.. then keasokkan hari kami bangun untuk mandi. Tandas asrama tu xde pintu. Aku pon sempat lah usha badan dia yg putih + tough tu. heheh best sgt time tu. Aku suke!.. then kami balik.. Dalam bulan 7 dia dh pindah-.. tamat..

    *sebenarnya banyak lagi kisah aku dengan kawan2 gay aku.. tapi xtahu nak karang cerita..

    *Aku sgt sedih.. tapi nk buat macam mana~ tu yg aku ada,, redha ja.. :( Macam nak bunuh diri pon ada :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous

      Kisah awak macam kisah yang pernah saya alami jugak...segan nak cerita..tu lah masing2 ada kisah pengalaman tersendiri...cuma dipendam kan aje huhu

      Delete
  16. Kita jaga Allah maka Allah akan jaga kita.Tdk ada satupun milik kita semua pinjaman drp Allah termasuklah seluruh anggota badan kita.Setiap pergerakan yg kita buat adalah keizinan Allah samada baik ataupun jahat.INGATAN BERSAMA BUAT DIRIKU DAN TEMAN2 SEMUA!!!! Anggota badan adalah alat untuk beribadah samada wajib ataupun sunat.Ibarat seseorg yg dtg meminjam parang drp kita, kita rela meminjamkannya kerna ingin memudahkan urusannya dgn harapan dipulang kembali dlm asalnya tanpa cacat cela sedikit pun.Apakah perasaan kita bila peminjam itu memulangkan parang tersebut dgn keadaan sumbing matanya,kotor,berkarat pendek kata tdk sprt asalnya.Tentu perasaan marah meluap2 dan akan memberi seribu alasan jika ingin meminjamkan kembali.Apa pula perasaan kita bila peminjam itu memulangkan dlm keadaan seperti asalnya malah lebih elok lagi drp itu dgn diberi sedikit buah tgn tanda terima kasih.Sudah tentu terukir senyuman dan hati menjadii gembira malah secara spontan mempelawa jika ingin meminjamnya kembali....silakan...Carilah Allah kerana Dia sentiasa menunggu pencariNya tanpa jemu.

    ReplyDelete
  17. Pertama skali sye nk igtkan pade adik dan diri sye yg semua ini dberikan oleh Dia kpd kita dengan satu tujuan iaitu sbagai ujian kdp kite.selalu doa dan berusaha untuk jauhkan diri dari perkara yg boleh membawa kdp nafsu yg xbaik.dan igtlah yg Dia selalu ade utk hambaNya dan Dia sentiasa dgr rintihan hambaNya..jangan putus asa.. igt Dia sentiasa ade utk adik..Semoga adik dan Saye dberi kekuatan oleh Nya, untuk sama sama menghadapi ujian yg Dia berikan.

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST