Thursday, 25 April 2013

TEPAT SANGKAAN "IBU KHAIRUL" MENEKA ANAKNYA POSITIF HIV


Salam Naj Mi,

Pada 25 Ferbuari 2013 yang lalu, saya telah pergi ke klinik kerajaan di Sec 7 untuk buat pemeriksaan kemungkinan saya telah mendapat demam denggi kerana demam saya asyik turun naik. Apabila check doktor kata saya tidak kena denggi but I say why demam saya tidak baik-baik

So, dia suruh saya jalani ujian HIV test dan resultnya adalah positive

Saya rasa macam nak pitam ketika mendapat tahu berita ini dan tanpa sengaja air mata saya jatuh basahi pipi, saya menangis ketika berada didepan doktor ketika dia memberitahu keputusan tersebut. 

So, darah saya diambil untuk buat rujukan di Hospital Klang untuk second test, bagi memastikan saya benar-benar ada HIV. Doktor Klinik Kerajaan itu beritahu saya bahawa pihak hospital akan call saya pada 25 Mac 2013, dan doktor akan suruh saya datang untuk dapatkan result second test HIV itu nanti.

Doktor itu sendiri kata yang dia orang akan call saya, tetapi pada 25 Mac 2013 mereka (pihak hospital) langsung tidak call saya. So saya ambil keputusan untuk pergi sendiri berjumpa dengan doktor itu dan abang tahu apa doktor cakap pada saya.

Dia cakap saya memang sah dah kena HIV.

Dan saya masih ingat lagi pada sebelah malamnya, saya tidak boleh tidur dan saya asyik teringatkan tentang mati dan juga terkenang dosa yang saya lakukan selama ini.

Benarlah seperti orang kata naluri seorang ibu memang dapat rasai apa yang anak kandungnya rasakan ketika mereka berada dalam kesusahan. Pada malam itu emak saya tiba-tiba bangun dari tidur dan nampak saya sedang termenung bersedih dikerusi ruang tamu rumah. 

Emak saya terus bertanya kepada saya kenapa saya tidak tidur lagi. Saya hanya mampu diamkan sahaja, tetapi emak saya terus bertanya kenapa saya bersedih berkali-kali.....last sekali emak tanya adakah saya sakit? Saya hanya mengangguk kepala sahaja.

Emak saya terus bertanya saya sakit apa? Tetapi saya tidak mampu untuk memberitahu pekara sebenar saya diamkan sahaja. Kemudian emak saya bertanya lagi sehingga membuatkan saya terperanjat, sakit AIDS ker? Saya hanya mengangguk kepala pelahan tanda mengiakan.

Saya terus duduk depan emak saya dan meminta maaf kerana jadi macam ini. Tiba-tiba emak saya sedih dan nampak air matanya jatuh basahi pipi. Pilu dan kecewa sungguh kerana saya telah membuat emak saya sedih macam ini sebab saya ada HIV.Saya rasa macam nak bunuh diri kerana dapat penyakit ini, tetapi saya masih ada Tuhan dan masih ingatkan Allah. 

Bila emak saya tahu tentang berita ini, emak saya suruh pergi jauh dari rumah bukan kerana tidak sayangkan saya tetapi mungkin kerana dia bimbang sekiranya jiran-jiran akan mendapat tahu, mungkin sebab emak malu dan kemungkinan juga sebab emak tidak mahu saya malu. Saya tertanya sendirian kenapa saya perlu pergi sedangkan saya banyak lagi tanggungjawab yang perlu saya buat (laksanakan) terhadap keluarga?

Saya bertaubat dengan Allah dengan apa yang berlaku. Saya sangat berharap agar Allah maafkan saya. Kemudian saya mencari sumber-sumber mengenai orang yang telah kena jangkitan HIV ini dan saya terus terjumpa blog abang Naj Mi. Alhamdulillah saya lihat dalam blog abang banyak maklumat tentang pesakit HIV dan langkah-langkah yang perlu dibuat. Saya yakinkan emak saya (yang sebelum ini tidak begitu memahami mengenai HIV/AIDS dengan tepat), saya beritahu yang benda ini (dijangkiti HIV ini) bukan penamat segala-galanya dalam hidup seseorang.

Saya ucapkan terima kasih pada abang, kerana bukan apa kalau tidak disebabkan blog abang emak saya dan lama suruh saya bawa diri tinggalkan rumah. Abang telah memberi seribu harapan kepada saya untuk terus hidup. 

Terima kasih abang, abang telah buat saya makan sepinggan dengan emak saya malah emak saya tidak takut mengaku saya anak dia, walaupun saya tahu kadang-kadang hati dia sedih but saya dah janji saya akan pikul tanggungjawab saya sebagai anak yang soleh sampai dia mati, abang telah buka pandangan emak saya yang selama ini kata HIV hanya mati dengan cepat dan mati dalam kehinaan tetapi semua dengan kuasa Allah dan hanya dia yang berhak menentu (cara) kematian kita. 

Saya tahu yang semua penyakit termasuk HIV datangnya dari Allah dan Allah tahu apa yang lebih baik untuk umatnya juga dan Dia mengetahui apa yang akan berlaku. Besar sungguh kuasa Allah. Saya doakan abang Najmi sihat selalu. 


KHAIRUL
Shah Alam 




Salam Khairul, 

Terus terang saya sedih bila membaca kisah Khairul, tetapi begitulah kebanyakan PLHIV yang lain juga akan alami seperti mana yang Khairul rasai apabila mendapat tahu diri mereka disahkan HIV positif. 

Terkejut, terperanjat, sedih, resah, bimbang dan sebagainya pasti akan menyerang hati dan jiwa kita. Tetapi ianya tidak lama, apabila minda fikiran dan hati kita mula tenang dan mula menerima sebab kenapa kita diduga dan kita semakin faham tentang maklumat HIV/AIDS serta berpeluang berbual dengan rakan senasib lain, insyaallah kita akan menjadi lebih kuat dan semakin tabah untuk meneruskan kehidupan ini.  

Kita, hampir semua (PLHIV) menerima kejutan berita yang sama, cuma berbeza bagaimana cara kita dijangkiti sahaja dan berlainan pula cara bagaimana kita menangani (mengharungi) masaalah ini. Berkongsi cerita sesama kita insyaallah kelak akan membuatkan kita semakin yakin pada diri kita sendiri.

Ramai PLHIV termasuk saya terpaksa terus merahsiakan tentang status HIV dari pengetahuan keluarga dan adik beradik, macam saya sejak tahun 2005 sehingga kini saya masih terus merahsiakan. Tetapi alhamdulillah sebab Khairul tidak perlu mengambil masa yang lama untuk terus merahsiakan tentang status diri, pada saya jangkaan emak Khairul tentang status diri Khairul atau dengan lain kata emak Khairul telah tahu tentang status Khairul bagi saya sangat baik.

Sekurang-kurangnya satu beban dalam kepala Khairul telah terlerai, apabila emak Khairul tahu insyaallah sedikit sebanyak emak akan dapat membantu Khairul kelak seperti menemani ke hospital untuk membuat rawatan dan juga dapat membantu Khairul dalam menjaga soal makanan serta memperingatkan Khairul hal berkaitan tentang HIV kelak.

Penting agar Khairul jangan susah hati dan jangan stress kerana ramai lagi insan senasib lain yang pada hari ini tetap sihat serta dapat menjalani kehidupan dengan baik walaupun sudah bartahun-tahun mengidap HIV.

Terus buat rawatan susulan dihospital terdekat, dengar dan patuh arahan doktor. Saya rasa Khairul telah pun tahu sedikit sebanyak tentang info asas HIV/AIDS ini kan seperti CD4 dan Viral Load dan saya sangat berharap agar Khairul terus berusaha cuba memahami tentang HIV/AIDS dengan lebih baik.

Benar mendapat HIV bukan penamat segala-galanya dalam kehidupan, bagi kebanyakkan kita (PLHIV) mendapat HIV sebenarnya merupakan satu permulaan hidup yang baru yang lebih baik dari sebelumnya dan dugaan ini merupakan permulaan kepada kehidupan yang lebih diredhai Allah SWT. 


BUAT IBU KHAIRUL, 

HIV sesuatu yang sangat susah berjangkit kepada orang lain. "Ibu Khairul" juga faham kan bahawa PLHIV ini masih boleh bersalaman, memeluk, mencium anak itu malah boleh berkongsi pinggan mangkuk sudu garpu sebab ianya tidak menyebabkan berlakunya jangkitan. Kuman HIV cepat mati apabila ianya (seperti darah) terdedah pada ruang udara. 

Usah bimbang tentang tanggapan jiran disebelah rumah, sebab pada saya sangat mudah kalau kita tidak membuka mulut memberitahu, maka mereka tidak akan tahu, jadi teruslah rahsiakan tentang status diri Khairul. Jangan memberitahu pada sebarangan orang hatta kepada adik beradik atau saudara mara terdekat yang lain sekali pun, pastikan "ibu Khairul" berbincang dengan Khairul terlebih dulu sekiranya hendak memberitahu tentang status diri Khairul kepada orang lain dan pastikan orang yang hendak diberitahu itu benar-benar boleh dipercayai. 

Tahukah "ibu Khairul" bahawa seorang PLHIV seperti Khairul masih boleh hidup dalam keadaan sihat berpuluh tahun dengan bantuan ubatan HAART, tetapi dengan syarat dia perlu mendapat rawatan susulan berterusan dihospital selama-lamanya. HIV pada hari ini sudah dianggap seperti penyakit kencing manis, yang memerlukan seseorang pesakit itu mengambil ubatan pada setiap hari seumur hidup. Senang kata seorang PLHIV mampu hidup sama seperti mereka yang sihat dengan syarat kenalah buat rawatan dan sentiasa dengar nasihat dari doktor, berdisplin ketika makan ubat, tidak stress dan sentiasa berfikiran positif. 

Semua manusia pasti akan mati begitu juga pembawa HIV, kebanyakan pembawa HIV yang meninggal dunia bukan disebabkan AIDS tetapi mereka mati kerana sebab-sebab penyakit lain seperti sebab jantung mungkin juga sebab kemalangan. Lagi satu usah percaya khabar yang selalu diperkatakan bahawa seorang pembawa AIDS kalau mati mereka akan mati dalam keadaan berkudis itu semua tidak betul.

Yang penting "ibu Khairul" kena tahu bahawa ramai PLHIV diluar sana yang berterusan hidup dalam keadaan bahagia, sihat, gembira dan panjang umur malah kehidupan mereka ada yang lebih baik daripada mereka yang tidak ada HIV. Saya harap "ibu Khairul" boleh mambantu (menyokong) Khairul untuk menjalani kehidupan yang lebih baik dimasa depan. 

Syukur kerana Khairul punya seorang ibu yang memahami. - NajMi


4 comments:

  1. kasih seorang ibu
    khairul bertuah
    betul itu..cara kita mati dan bila kita mati bukan dlm bidang kuasa kita

    ReplyDelete
  2. Khairul,
    Hargailah kasih sayang tulus ibu, ingatlah HIV ini walaupun dugaan tetapi kasih sayang Allah yang teramat sebenarnya kepada khairul, tahniah utk ibu khairul yg sgt memahami dan finally untuk awak najmi yang menulis dgn gigih dan baik. Teruskan tulisan yang noble dan baik, semakin baik awak menulis semakin ramai yang faham, tqvm najmi. Kalau dulu saya zero tapi now saya dah boleh sikit2 jadi hero.

    ReplyDelete
  3. doa seorang ibu itu selalunya mustajab, minta la ibu selalu berdoa supaya anda pulih seperti sedia kala, dan bertaubatlah ... jangan di ulangi kesilapan dulu.. Wallahualam...

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah.. kasih ibu mbawa ke syurga.. beruntung khairul.. byk2 syukur n brdoa utk kehidupan akn dtg..

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST