Monday, 29 April 2013

HOMOSEKSUAL - 7 SOALAN YANG ANDA PERLU TAHU

Setiap individu mempunyai orientasi seksual masing- masing. Biasanya kita akan mengalami perasaan romantis dan tertarik secara seksual terhadap pasangan berlainan seks (heteroseksual). Remaja menaruh perasaan terhadap seseorang dan mungkin bertindak mengikut perasaan tersebut. 

Terdapat pelbagai jenis orientasi seksual iaitu:

Heteroseksual - Tarikan romantik dan seksual terhadap pasangan yang berlainan seks 

Biseksual - Tarikan romantik dan seksual terhadap kedua-dua jantina

Homoseksualiti - Tarikan romantik dan seksual terhadap jantina yang sama

Gay (MSM) - Suatu label yang diberikan kepada lelaki yang mempunyai tarikan seksual kepada lelaki lain 

Lesbian - Suatu label yang diberikan kepada kaum wanita yang mempunyai tarikan seksual kepada wanita yang lain 

Transvestisme - Lelaki yang suka memakai pakaian wanita dan mempamerkan diri dikenali sebagai pondan atau maknyah 

Transeksual - Perempuan atau lelaki yang merasai diri mereka sepatutnya tergolong pada seks yang berlainan. Mereka merasakan bahawa mereka mempunyai organ seksual yang salah. Justeru itu, mereka menjalani pembedahan pertukaran seks


SOALAN YANG KERAP DITANYA TENTANG HOMOSEKSUALITI

1. Adakah saya seorang homoseksual? 
• Anda mungkin tertarik terhadap mereka yang sejenis dengan anda, tetapi itu tidak bermakn anda seorang homoseksual

• Sekiranya anda mempunyai hubungan romantik yang berpanjangan sesama jantina, anda akan menjurus ke arah homoseksual

• Jika anda menurut kehendak nafsu untuk melakukan aktiviti seksual dengan jantina yang sama, kemungkinan besar anda seorang homoseksual

• Anda tidak semestinya seorang yang aktif dalam seksual untuk menjadi seorang homoseksual

2. Apakah akibat homoseksualiti? 
 • Menderita dalam diam. Mereka hanya berpura-pura sebagai heteroseksual, berkahwin
dan mempunyai keluarga hanya untuk memenuhi kehendak masyarakat

• Berisiko tinggi untuk mendapat
     - Penyakit mental (kemurungan/membunuh diri)
     - Penyalahgunaan dadah
     - Masalah tingkah laku

Yang paling penting, mereka berisiko tinggi untuk mendapat Jangkitan seksual (STI's) jika
mereka melakukan hubungan seks tanpa perlindungan

3. Mengapa homoseksualiti tidak diterima oleh agama dan negara? 
• Homoseksualiti dianggap bertentangan dengan lumrah kehidupan

• Ianya bercanggah dengan fungsi reproduktif yang semula jadi

• Di Malaysia, semua agama utama melarang perlakuan gay dan lesbian.

Homoseksualiti adalah salah di sisi undang-undang 

4. Bagaimana anda membantu mereka yang homoseksual? 
• Anda perlu peka mungkin ada rakan sebaya anda sedang menghadapi konflik dengan orientasi seksual mereka. Sentiasa sensitif terhadap perasaan mereka

• Mereka juga mempunyai perasaan seperti orang lain. Oleh itu, mereka berhak diberi layanan yang sama seperti orang lain

• Jangan mendiskriminasikan rakan sebaya anda berasaskan orientasi seksual mereka. Elakkan diri atau rakan sebaya anda melabelkan mereka dengan panggilan seperti "pondan", "bapok" atau "lembut"
 

5. Bagaimana homoseksualiti disabitkan dengan AIDS? 
• AIDS mula sekali dikesan di kalangan lelaki homoseksual

• Perbuatan liwat boleh mencederakan dubur dengan mudah

• Oleh itu, virus HIV mudah menjangkiti lapisan permukaan dubur 

6. Adakah homoseksualiti satu penyakit? 
• Tidak, homoseksual bukan satu penyakit

• Ia tidak dijangkiti atau berjangkit

• Homoseksualiti juga TIDAK dianggap sebagai masalah kesihatan mental oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan Persatuan Psikiatri Amerika

• Hubungan seks yang tidak selamat mempunyai risiko tinggi untuk mendapat penyakit 

7. Apa yang boleh dibuat sekiranya saya seorang homoseksual?
• Dapatkan bantuan dari pusat atau institusi yang menyediakan khidmat sokongan

• Anda mungkin boleh berubah sekiranya anda mahu

• Sila dapatkan nasihat sama ada dari anggota kesihatan, kaunselor di sekolah, pakar psikologi atau menghubungi badan-badan bukan kerajaan seperti BEFRIENDERS 


Jika anda memilih heteroseksual anda tergolong dalam kumpulan kebanyakan. Jika anda memilih homoseksualiti atau biseksual anda patut sedar yang anda memilih untuk kurang diterima oleh masyarakat.


Sumber Disini



6 comments:

  1. adakah anda bermaksud gay ini satu pilihan? so kenap ajadi homoseksual jugak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nordin Jusoh

      Baca di entri "I'M GAY AND ITS NOT OKAY....BUT ITS AWESOME" tulisan AWAN YG TRPLU

      (http://hivadadidalamdarahaku.blogspot.com/2012/10/im-gay-and-its-not-okay-but-its-awesome.html)

      Delete
    2. Saudara, pada pemahaman saya gay tegar adalah secara semulajadi, sememangnya dugaan Allah untuk insan2 terpilih ini. Ada yang sampai hari ini terus berlawan dengan nafsu demi menjaga iman diri sendiri dengan jadikan amalan Agama sebagai perisai diri....Moga yang dah terlanjur dapat kembali kepangkal jalan dan berjihad melawan nafsu sendiri

      Delete
  2. Najmi, saya baru tahu mengenai perasaan tertarik kepada pelabagai jantina ini hanya akhir2 ini. Sebelumnya saya fikir gay itu adalah kehendak mereka. Hari ini saya salute mereka yang berlawan dengan naluri tersebut, bukan mudah sangat payah tapi anda semua memang terpilih oleh Allah untuk diuji kerana kasih sayangNYA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak Wardah

      Setiap manusia, masing-masing pasti akan menerima ujian dalam hidup sama ada insan normal atau gay mahu pun lesbian...dugaan tersebut kalau kita bijak mengatasinya insyaallah syurga lah jawabnya. Jihad melawan nafsu. Wallahuallam

      Delete
  3. Saudara diatas...jika ditakdirkan saudara berada ditempat mereka tak kiralah gay ke..lesbian ke..rasanya saudara kuat tak berjuang melawan nafsu...kuat tak menempuh hidup sbg pemegang title pembawa HIV....???

    Mereka tidak minta..tetapi telah tertulis dari Loh Mahfudz lagi takdir hidup begitu...jangan merendahkan insan lain...Allah tahu segalanya..mungkin disudut hati mereka ada sesuatu yg lebih mulia dari pandangan Allah...berbeza dr kita yg biasa-biasa ini...

    Moga kita semua dlm petunjuk Allah...Amin ya Rabbi..

    Wallahuallam
    syukran jazillan

    ReplyDelete

LABELS

10 sepuluh (28) 4 peringkat hiv sebelum menjadi aids (1) 5 lima (11) adik MS (4) aids kaitan dengan penyakit kulit (1) aku plhiv redha (1) amenia dan hiv (1) apa itu hiv apa itu aids (1) aplikasi (4) asas tentang hiv/aids (6) baby free hiv (10) bacha bazi (1) bagaimana hiv berjangkit? (3) bagaimana hiv tidak berjangkit? (2) barah otak (1) baru diagnosis hiv (13) basikal (2) bengkak puting tetek (3) berapa lama kuman hiv bertahan diluar badan (1) berbekam (1) berita hiv/aids (112) bisekual (21) buku dan majalah (16) buku informasi hiv/aids (3) buku kehidupan yang positif (10) buku nota hiv/aids (4) buku panduan HIV Levi Strauss (3) cara mengetahui samada saya telah dijangkiti hiv? (1) CD4 (6) CMIA principle test (2) dairy kehidupan (342) delima (pomegranate) (2) derma darah (4) diabetes (3) Efavirenz (3) fakta (10) fidyah (1) filem (17) gonorea (3) HAART (27) habbatus sauda (nigella sativa) (1) harga ubatan (6) hari aids sedunia (12) hepatitis (3) herpes (9) herpes zoster (1) hiv bukan hukuman mati (1) hiv bukan penyebab aids (1) hiv kaitan dengan antidepresan dan penggunaan dadah (1) hiv kaitan dengan hipertensi dan osteoporosis (1) hiv kaitan dengan jantung dan diabetes (2) hiv kaitan dengan kanser dan ginjal (1) hiv kaitan dengan kemerosotan otak dan lemak (1) hiv kaitan dengan makanan dan supplemen (2) hiv kaitan dengan rokok dan alkohol (2) hiv test kit (8) homosekual (7) hukuman jenayah seksual luar tabii (2) icon (11) insurans/pinjaman peribadi plhiv (3) istilah yang perlu dielakkan (1) jangkitan dan simptom hiv (6) jangkitan hiv kali ke dua (2) jangkitan opportunistik (JO) (2) kaitan tidur dan hiv (1) kandida/fungus (1) kanser (12) kanser hidung (3) kanser payu dara lelaki (3) kaposi sarcoma (1) kaunseling telefon nombor (4) kelenjar tiroid (1) kesan sampingan (8) kesihatan (11) ketuat genital (4) keyakinan kemurungan kebimbangan terhadap hiv (20) khatan (7) kondom (3) lebah dan hiv/aids (3) lesbian (9) LGBT (31) lipoatrophy (5) liwat (14) luar negara (57) madu (1) majlis AIDS malaysia (MAC) (1) maklumat hiv/aids (158) mengapa perlu lakukan ujian hiv awal? (2) methadone maintenance therapy (MMT) (1) MFZ (3) minda jasmani rohani (1) mitos hiv (5) mulut dan gigi (1) MylifeMystoryPT (6) NAJMI (56) najmi jumpa doktor (9) nelayan dan hiv (1) nukilan (1) nyamuk (3) onani (2) organ hati/hepatoksisiti (1) p t foundition (2) panduan/petua (47) peenyembuhan penyakit hiv/aids (1) pemakanan (1) penagih dadah (13) penawar HIV/AIDS?? (2) pengenalan hiv/aids (1) penuaan (1) penyakit kelamin (30) pep - post exposure prophylaxis (2) peria katak (1) perkahwinan (70) photo (11) PLHIV (175) pneumonia (1) positif thinking (1) prosedur melangkah jalani ujian hiv (3) puasa (17) rawatan (8) rawatan dan sokongan bantuan (1) rawatan peringkat ke 2 (2) red ribbon (1) remaja bawah umur dan hiv (6) rencana/artikel (58) risalah (12) rogol (9) rumah perlindungan hiv (23) rumah wahidayah (9) RVD (RetroViral Disease) (1) sajak (1) sauna (2) saya positif (9) sejarah hiv/aids (5) seks dan hubungan (28) selebriti (13) sembuh cara islam (2) senaman (2) siapa hendak diberitahu? (3) sifilis (4) skim PAL (2) SLE (Systemic Lupus Erythematosus) (1) SLN30 (1) soaljawab (89) solat (2) songsang (286) spirulina (1) stavudine (1) stigma/diskriminasi (27) stress (3) sub-jenis jenis golongan dan jenis hiv (1) tatoo dan tindik (1) TB tuberculosis (4) TENVIR EM dan STOCRIN (2) top vs bottom (1) travel dan plhiv (9) truvada pil pencegah hiv (1) ubat generik (2) ujian air kencing (2) ujian hiv imun cd4 dan viral load (2) ujian saringan hiv (15) umrah dan haji (4) urusan jenazah (6) video (83) viral load (5) wanita (119) window period 14 days (3) zakat (1) zali dan lisa (4) zoophilia (1)

RECENT POST